начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот ykovachev » 26 Окт 2006, 11:40

gudio написа:Значи има голям прогрес от времето, когато аз студенствах в СУ и теглехме по 2 билетчета (мойта група се падна) при Мария Павлова и тя напевно кимаше и казваше: "още, колега, още... и още, колега, още нещо трябва да ми кажете, ... добре, ама и още, и о-о-о-ще нещо..., е-е-е, не сте се подготвили колега, жалко..." Викаха и "Мара Подробната" и много се страхуваха от нея. Оказа се обаче, че тя просто си е набелязала по няколко съществени (и наистина такива !) момента във всеки въпрос и държеше да ги знаеш тях, а не да преразказваш целия учебник или всичко от лекциите...

А, колега Гъдьо, по мое време (аз съм завършил след Вас) вече й викаха "Мара Секса" заради това "още" :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот killemall » 26 Окт 2006, 12:30

Всеки има начин,това е неговият!Престанете...

Не те разбирам, аз просто пресъздавам обстоятелства..........
Между другото този изпит е най-истинския , който съм държал.............
killemall
Нов потребител

Мнениеот avrora » 26 Окт 2006, 12:31

Споделям мнението на колегите, които твърдят, че Русчев е добър преподавател.
Много пъти съм казвала, че лично на мен Русчев ми "отвори вратите за правото". Благодарение на тази стабилна основа след това нямах големи трудности по Търговско право. Днес се занимам именно с ГП и една голяма част от нещата, които научих от и благодарение на него ги използвам и днес.
Истина е, че от позицията на студента нещата изглеждат по малко по-различен начин, но съветвам колегите да ходят на лекциите, да четат задълбочено лекциите му и много скоро ще видят резултатите от "тормоза" на Русчев.
avrora
Младши потребител

Мнениеот killemall » 26 Окт 2006, 12:32

Колеги, не сте коректни. Не е правилно да съдите (дори доста подигравателно) човек, който не може да се защити и да говорите зад гърба на доцента (макар че това май е нещо нормално за студента). Вярно че е особен, но Русчев е един от най-съвестните и най-добрите преподаватели в Университета и вместо да се занимавате с глупости, седнете да научите Общата част, която е основата на всичко , което ще учите след това и ако успеете, повярвайте ми след това ще благославяте доц. Русчев.
Колкото до теста, труден е , но нали за това сте станали студенти....пък и само да видите какво ви чака по Търговско( при Калайджиев), теста на Русчев ще ви се стори елементарен

УСПЕХ

Мерси, всичко което казвате е точно така, аз се опитвам да погледна от веселата страна на нещата Always look at the bright side of life!
killemall
Нов потребител

Мнениеот black » 26 Окт 2006, 13:47

Добре, че вече не съм студент! За Русчев мога да наредя доста суперлативи, ама с отрицателен знак. Тая боза, която наричате тест е плод на комплексарски ум и е доста некоректно формулирана. Напомня ми на едно творение на друг болен мозък, който правеше подобни закачки за ДОПУСКАНЕ до изпит по наказателно право.
black
Младши потребител

Мнениеот Museva » 27 Окт 2006, 13:55

и все пак някой ще даде ли правилните отговори на теста?
Museva
Младши потребител

Мнениеот Ruschev » 30 Окт 2006, 21:44

killemall написа:Колеги, не сте коректни. Не е правилно да съдите (дори доста подигравателно) човек, който не може да се защити и да говорите зад гърба на доцента (макар че това май е нещо нормално за студента). пък и само да видите какво ви чака по Търговско( при Калайджиев), теста на Русчев ще ви се стори елементарен

А редно ли е доцента да говори зад гърба на професора?
Освен това не ми хаерсва доцента как си чупи китките, интелигентен човек не му отива.
Дали някой пък няма тест по търговско, да се пробваме, стана ми интересно, пък е и полезно ;)
Ruschev
Нов потребител

Мнениеот gudio » 31 Окт 2006, 10:18

killemall написа:Колеги, не сте коректни. Не е правилно да съдите (дори доста подигравателно) човек, който не може да се защити и да говорите зад гърба на доцента...

Защо да не може да се защити ? Това е отворен форум и дискусията е публична. Русчев (ама истинският) да вземе да се включи, да ни пише по една двойка или тройка и да ни даде правилните отговори. Той трябва да е щастлив, че хора, отдавна напуснали студентската скамейка се занимават с неговите тестове. Мисля, колкото и нескромно да звучи, че той също има какво да научи от нас - езикът на юриста трябва да е точен и ясен, да няма двусмислици и недоразумения във формулировката на изреченията. Ако аз с подобни на неговите словесни конструкции "атакувам" който и да е съдия, бил той от Каспичански РС или от ВКС, едва ли ще потигна целите си :cry:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот scribtor » 31 Окт 2006, 21:28

Е, за това ми беше и на мен думата - хубаво си го казал: "...езикът на юриста трябва да е точен и ясен, да няма двусмислици и недоразумения във формулировката на изреченията..."

Тия дето "списват" неясните и неподлежащи за тълкуване закони са най-опасни. Дали пък, и те, не са почнали от формулирането на подобни тестови въпроси, пък сетне да им е станало навик - сonsuetudo altera natura est...
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот Mal4eva » 31 Окт 2006, 21:46

scribtor написа:Е, за това ми беше и на мен думата - хубаво си го казал: "...езикът на юриста трябва да е точен и ясен, да няма двусмислици и недоразумения във формулировката на изреченията..."

Тия дето "списват" неясните и неподлежащи за тълкуване закони са най-опасни. Дали пък, и те, не са почнали от формулирането на подобни тестови въпроси, пък сетне да им е станало навик - сonsuetudo altera natura est...

А навремето когато са писали наполеоновия кодекс, Наполеон е казал: "Да бъде написано кратко и неясно" :D
Mal4eva
Младши потребител

Мнениеот gudio » 31 Окт 2006, 22:59

Mal4eva написа:А навремето когато са писали наполеоновия кодекс, Наполеон е казал: "Да бъде написано кратко и неясно" :D

:?: Що за неотговаряща на действителността клюка ? 2283 члена практически и житейски ориентирана "казуистика" на Code civil, с/у 2385 члена стройно доктринерно (и бая трудно смилаемо за лаици) изложение на BGB може да изглеждат кратичко :lol:, но за неясно - не съм съгласен. Навремето В.Таджер, като дойде "перестройката", каза (че и го написа някъде - в предговора към "Вещно право" на Венедиков или към "Обща теория на правото" на Ганев), че законите в "НРБ" се правели умишлено кратки и неясни, за да може с подзаконови НА да си урежда държавата каквото както и скимне. Хайде да не бъркаме Наполеон с Тодор Живков.
P.S. Ако имате време, хвърлете един поглед на "Швейцарския кадекс на облигациите", както го нарича Кожухаров - http://www.admin.ch/dokumentation/gesetz/index.html - има го на всички разпространени у нас западни езици. Това е закон ! (Е, той е и по-нов, де...1911 г. :wink: )
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот gudio » 02 Ное 2006, 03:15

:lol: Айде, бе ! Този месец наградата "х.. с брàда", така и не я присъдихме... Обявявам я повторно - за този който ми посочи "Правилник за прилагане", било на френския ГК, или на немския такъв, или на швейцарския... :lol: пък защо не и на италианския ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот zorra » 17 Ное 2006, 12:34

Никой няма да ти посочи такъв правилник, Гъдьо, поради простата причина, че те ония хора не пишат правила за прилагане на правилата си. Така ще си стоиш с нераздадената награда
zorra
Младши потребител

Мнениеот keith_flint69 » 30 Ное 2006, 06:03

gudio написа:Че той "бай" ли стана ? Навремето ме беше асистент по... хм (?) вещно право, май, в СУ. Беше доста млад, пред колежките беше споделил, че всъщност миналата година бил завършил право (ама те да не казвали на другите :lol: ), значи ще да е в момента на около 44-46 г. най-много... Беше скромен, да не кажа "смотан", доста отвеян, разсеян и притеснителен... нямаше, според мен, преподавателски качества (за разлика от негови връстници като сегашния главпрокурор напр.), за научни не мога да кажа, не съм му чел трудовете. Сега чета в този форум - пълно е с теми, посветени на Русчев :!: , че се бил превърнал в някакво страшилище - доцент, ли, професор...супер "секира", "балтия" и непреодолим "препъни-камък" за нещастните студенти (само не разбрах в кои ВУЗ). Търсят му лекциите, обсъждат му навиците и настроенията, изчисляват по лунния календар кога да се явяват на изпит при него, дали ще е на кеф, няма ли... :lol: :lol: Бре-е-е-й !
Хахаха. Интересно. В СУ е по Гражданско Право
keith_flint69
Потребител

Мнениеот kontrol » 09 Фев 2007, 22:05

За да коментирам и аз, ще систематизирам в следния ред:

1. Въпросите по началния пост на haralamby
2. Синтезираните отговори по Гъдьо- който се загуби някъде. Различното спрямо преобладаващото мнение към онзи последен момент на отговори е посочено в скоби.
3. Моето мнение във фигурни скоби, само ако се различава от преобладаващото.

-----------------------------------------------------

1. Източници на обективното гражданско право са
а) юридически факти с особено правно действие б) особени правни институти в) юридически факти, пораждащи граждански правотношения г) особен вид гражданскоправни норми

преобладаващ Г

2. По-нов е гражданскоправният закона) който е обнародван по-късно в Държавен вестник б) по отношение на който по-късно е издаден указ на Президента за неговото обнародване в) по-късно е влязъл в сила г) по-късно е породил граждански правоотношения

В

3. Текстът на чл.5 ал.4 от Конституцията се прилага за
а) международните договори-сделки б) международните нормативни съглашения в) всички международни договори, които са
ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за република България г) само онези международни договори по буква в. които изрично предвиждат това

В

4. Обратно действие на гражданския закон със сигурност НЕ Е налице, когато а) новият закон преурежда факти, предхождащи влизането му в сила, придавайки им действие от един минал момент б) новият закон преурежда факти, предхождащи влизането му в сила, придавайки им действие за в бъдеще в) новият закон преурежда правните последици на минали факти без да се интересува от особеностите на миналия факт г)новият закон преурежда за в бъдеще правните последици на минали факти без да се интересува от особеностите на миналия факт

Г (portokal-б)
{Също като Портокал – Б. Балуев вярно отбелязва подхлъзването, но въпросът е “кое НЕ е”.}

5. Чл. 2. (1) от Закона за наследството Не може да наследява нито по закон, нито по завещание:
а) който не е заченат при откриване на наследството
урежда
а) оборима презумпция б) фикция в) необорима презумпция г) изключение от правилото на чл.1 от Закона за наследството

Б

6. Предмет на тълкуване са
а) разпоредбите на нормативните актове б) правните норми в) юридическите факти г) правните последици

А

7. Разширителното тълкуване е
а) специална техника на буквалното тълкуване б) форма на правоприлагане по аналогия в) тълкувателен извод от съотношението между резултатите на буквалното и логическото тълкуване г) техника на логическото тълкуване

Г (portokal-в)
{Също като Портокал – В. Отговорът изглежда много интелигентен, за да е грешен….. Правилното тълкуване е буквалното. Логическото е с различни формални логически методи и аргументи, както и сравнявания. Ако при него се отклоним от “правилното”, т.е. кръга от факти при дадено логическо тълкуване е по-широк, това тълкуване може да се окачестви като разширително, което е (пак мета)тълкувателен извод.}

8. При празнини в закона посредством аналогия на закона и аналогия на правото
а) винаги можем да открием приложимото към даден фактически състав правило за поведение б) можем да открием приложимото
правило за поведение само в някои случаи в) можем да открием приложимото правило за поведение само ако разпоредбата, която прилагаме по аналогия е диспозитивна

Б (Ruschev-а)

9. Императивна е разпоредбата, която
а) е установена в публиче нинтерес, поради което има задължителен характер б) има забранителен характер и предвижда
съответната санкция при неспазването и в) защитава обществен интерес и поради това не допуска дерогиране на диспозицията на
правната норма по волята на страните по сделката г) регламентира отношения на власт и подчинение

(gudio & portokal – в; Trendafilov - а/в; Ruschev-а)
{Според мен В, така че си имаме преобладаващо мнение В.}

10. Оборимите презумпции
а) са норми на материалното гражданско право б) са норми на гражданското процесуално право в) особени диспозитивни норми с процесуален характер г) са несамостоятелни правни норми

а (portokal-г)
{Определено не е В, защото са императивни. А и Б са спорни, както обяснява Гъдьо. Г, пояснено от Портокал – че винаги се отнасят до други норми, е правилно.}

11. Разпоредбата по чл.25 на ЗЗД "Сбъдването на условието има обратно действие" е
а) императивна б) диспозитивна в) урежда оборима презумпция

(gudio & portokal – б; Trendafilov & Ruschev-а)
{Б, вече преобладаващо}

12. Гражданските правотоношения
а) винаги възникват в резултат на конкретно предвиден в хипотезата на правната норма юридически факт б) юдирическият факт пораждащ гражданските правотношения може да бъде посочен в хипотезиса на правната норма и само чрез своите родови белези в) възникват само по силата на диспозитивни правни норми г) възникват само по силата на гражданскоправни норми

Б

13. Поведението на трети лица е необходима предпоставка за упражняването на
а) притезателните субективни права б) непритезателните субективни права в) и двете категории г) само потестативните

А

14. Потестативните права са
а) уредени numerus clausus в закона б) могат да се уговарят свободно по силата на чл. 9 ЗЗД в) могат да възникнат само по силата на изрична диспозитивна норма г) възникват само когато са изрично уговорени

А

15. Правото на длъжника да се позове на изтекла погасителна давност е
а) конституивно б) притезателно с погасителен характер в) потестативно с правопогасяващ характр г) абсолютно

В (gudio - б)

16. Вземането е
а) относително облигационно право с притезателен характер б) относително облигационно право с непритезателен характер в) особено потестативно право да се наложи определен облигационен резултат г) притезание

А

17. Конкуренцията между вещни и облигационни права на различни титуляри с предмет една и съща вещ се решава а) винаги в полза на титуляра на вещното право б)винаги в полза на титуляра на облигационното право в) по различен начин в зависимост от това дали облигационното право е учредено от собственика на вещта и дали тя е прехвърляна г) според поредността на възникване на конкуриращите се права

В

18. Със сила на пресъдено нещо се ползват
а) само съдебните решения, чрез които искът се уважава б) само съдебните решения по осъдителни искове в) всички съдебни решения по искови дела г) само съдебните решения с които се уважават осъдителни искове

В

19. Статусът на ЮЛ за осъществяване на дейност в обществена полза възниква
а) в момента на вписването на ЮЛ в регистъра на съответния окръжен съд б) в момента на вписването на ЮЛ в специалния регистър към министерството на правосъдието в) в момента на обнародването на учредяването на ЮЛ в Държавен вестник г) при приемане на устава на сдружението на учредителното събрание

А
{Статусът възниква, откакто е ЮЛ. Не знам.}

20. Юридическото лице престава да съществува от
а) момента на прекратяване на дейността му с решение на компетентния орган на юридическото лице б) постановяването на
съдебен охранителен акт за неговото заличаване от съответния регистър на окръжния съд в) вписването на охранителния акт по буква б в сътответния регистър на окръжния съд

В
{Твърде е сложно за мен.}

21. Защитата срещу незаконосъобразни или противоуставни решения на обшото събрание на сдружението се осъществява чрез
а) осъдителен иск б) специално охранително произвоство в) конституивен иск г) обжалване на решенията пред Надзорния съвет

(gudio & portokal –в; Trendafilov - а;Ruschev- б)
{В}

22 !. за Учредяване на фондация е достатъчно в учредителния акт да са посочени
а) целта и имуществото на фондацията б) наименованието, целат и имуществото в) целта и имуществото на фондацията и нейните органи г) всички изброени в ЗЮЛНЦ елементи на учредителния акт

има от всички букви

{Чл. 34. (1) В учредителния акт се посочва: 1. наименованието; 2. седалището; 3. целите; 4. видът на дейност съгласно чл. 2; 5. предоставеното имущество; 6. органите на фондацията; 7. клоновете; 8. правилата относно правомощията на органите; 9. правилата относно начина на представляване; 10. срокът, за който е учредена фондацията.
(2) За да има действие учредителният акт, достатъчно е да са спазени изискванията на ал. 1, т. 3 и 5.
(3) Искането за вписване се прави от учредителя или овластено от него лице или орган, изпълнителя на завещанието, наследника или от някое от лицата, които биха се ползвали от дейността на фондацията съобразно учредителния акт.
(4) Ако са нужни действия за изменение или допълнение на учредителния акт и не е възможно те да бъдат извършени от учредителя или по установен от него или от закона ред, по искане на заинтересуваните заявители окръжният съд по седалището на фондацията извършва промените. Съдът е длъжен да извърши действията в съответствие с волята, изразена с учредителния акт.}

23 !. кое от изброените понятие е източник на ГП
а) разпореждане на МС б) наредба на УС на БНБ в) международен дожовор сделка ратифициран по конституционен ред и обнародван в
Държавен вестник г) правилник за реда и надзора в етажната собственост д) указ на Президента

Г

24. Защитата срещу незаконосъобразен нормативен акт се осъществява чрез
а) жалба до ВАС б) конституивен иск в) косвен съдебен контрол за законосъобразност г) по реда на буква а или в

(gudio & portokal – г; Trendafilov & Ruschev-в)
{Г, което става преобладаващо}
kontrol
Активен потребител

Мнениеот eleonora_petrova » 28 Мар 2007, 13:58

killemall написа:Всеки има начин,това е неговият!Престанете...

Не те разбирам, аз просто пресъздавам обстоятелства..........
Между другото този изпит е най-истинския , който съм държал.............

Ще има още истински,които да държиш тепърва!Гражданското право е песен в сравнение с Гражданският процес!Тогава ще те питам кой ще обвиняваш...почти съм убедена,че това отново ще е професора!
eleonora_petrova
Младши потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити