начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнение

Мнениеот Akademika » 22 Сеп 2007, 13:47

Ако се следва строго буквата на закона мисля , че хората без стаж трябваше да отпаднат. Конкурсът беше завършен наистина по стария закон , а назначаването е нов ФС по новия закон.....Кофти, но такъв е закона.

Иначе решението е целесъобразно. Да се иска 8 години стаж за окръжен съдия е прекалено. Мисля , че да си окръжен съдия е дори по-лесно , отколкото районен:))
Последна промяна Akademika на 09 Апр 2008, 12:35, променена общо 1 път
Akademika
Потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:03

Законът както добре знаем има не само "буква", но и "дух" и тълкуването следва именно "духът " на същия. Що се касае за ФС-то конкурсната процедура безусловно включва и съответно приключва с постановяването и стабилизирането на акта на ВСС. При това този ФС включва(на по ранен етап) акт по допускане за участие, при който именно се преценяват предпоставките-общите такива . При наличен такъв акт и реално приключила процедура, с внесено предложение от комисията във ВСС при действието на стария ЗСВ и бездействие от страна на кадруващия орган (близо 20 дни) по мое мнение "духът" вложен в разпоредбата на параграф 12 е повече от ясен. При това следва да се отбележи, че тълкуване на понятието "ред" единствено и само като "процедура"-съвкупност от процесуални норми е стеснително и е абсолютно недопустимо по този начин да се отнемат придобити права. Наблягам на придобити, защото към датата на придобиването им всички класирани са отговаряли на всички условия, изисквания и т.н. Не на последно място при тълкуване следва да се изходи преди всичко от общия смисъл на използвания израз. Тук следва да се посочи, че понятието ред се използва в смисъл на съвкупност от "правила и норми", образуващи определен ФС, без да се прави разлика дали се касе за процесуални или материални такива (пр. често използвания израз "по реда на ЗЗД"-в този закон няма нито една норма с процедурен характер).
bibip
Младши потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:07

Що се отнася до това, че не знаете дали сте гласувана-то ако сте сред спечелилите конкурса би следвало да сте. В случай, че сте от тези, които не са, а са се надявали на нелепата законодателна промяна-би следвало заявлението ви да е било оставено б.р. поради изчерпване на местата". То всъщност следва да се отбележи, че единственото внесено предложение за гласуване е било на спечелилите и класирани на първите места за съответния район. Това е, което мисля. Затова и по-горе казах, че решението на ВСС от вчера е не само справедливо-нещо, което мисля никой не оспорва, но и законосъобразно.
bibip
Младши потребител

Re: Дали няма и други прецакани

Мнениеот dozn03 » 22 Сеп 2007, 14:08

Akademika написа:Не знам какъв е случая с колегата от Пловдив, но той все пак е спечелил ДВА конкурса , а не един. Трябвало е задължително да го назначат.

Явно не е шанс, а човекът има знания.

Ако погледнете ще видите, че той е на трето място и в класирането за съдии РС - нак. отделение. Така, че е спечелил 3, а не 2 конкурса и това определено говори за много и трайни знания. Не го познавам колегата, но тази история ми направи много лошо впечатление.
dozn03
Потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:11

Да - прав сте... и отново с близо максимален бал...Наистина (ако е вярно, че не е гласуван) е изключително нечестно!!! Той например на общо основание следва да обжалва до дупка.
bibip
Младши потребител

Буквата на закона

Мнениеот Akademika » 22 Сеп 2007, 14:15

Не е баш така.

Конкурсът както е уреден в стария закон и тълк.решение не обвързва ВСС. Т.е. ако има "придобити права" те са само ДА ТЕ ПОДЛОЖАТ НА ГЛАСУВАНЕ по съответния ред . Назначаването не е част от конкурса в никакъв случай, иначе самият конкурс щеше да е автоматичен източник на служебното правоотношение.

Не защитавам тази уредба , тя за мен е идиотска, идиотски са и самите конкурси щом не са анонимни или се развиват теми като през 19 век . Но уредбата е факт и духове и призраци не могат да я отменят:))
Akademika
Потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:16

Всъщност са четири (спечелените от него конкурси), тъй като първоначалното му постъпване на работа (като мл. магистрат-няма да уточнявам района) отново е било въз основа на спечелен национален конкурс-така, че определено не е съвпадение!!!
bibip
Младши потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:19

Ако зачетете по-внимателно Т.Р. ще установите, че оперативната самостоятелност на ВСС касае само преценката досежно моралните качества-нещо, което мисля преди това не се подлага на такава... :wink: Да-да-да а призраците са нещо особено важно за правораздаването-иначе съдът щеше само да администрира и с един печат да "уважава" или "отхвърля". Практиката, която цитирахте е старичка...
bibip
Младши потребител

Мнениеот minesla » 22 Сеп 2007, 14:22

Вярно е. Не го гласуваха само за окръжен съдия. Когато се видя , че гласовете падат на 12 "За" се взе решение да го прегласуват и го прегласуваха , също като Яначкова/нали така беше/, но резултата се повтори и явно пловдиското лоби беше за третия поред кандидат. Въпреки , че бяха подканени от Министър Тачева да дадат съображенията си за отрицателния вот, никой не го направи и гласуването продължи със следващия. Когато го гласуваха за прокурори, накой със задоволство констатира "Ето намерихме му място в прокуратурата". Съжалявам за колегата , ако първото му желание е било за Окръжен съд. Колега вие ще сте блестящ прокурор и истински комплимент за прокуратурата.
minesla
Младши потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:23

И още нещо-говорите за право да те гласуват по съответния ред-кой всъщност ред-към момента на придобиване на правот (изтичане на срока за обжалване на конкурса) или пък този впоследствие-от 05.09, от 12.09., от 21.09... или така до навършване на необходимия стаж (било 3, било 8, било 108 години). Пак ви казвам-всяка норма следва да се тълкува, а не да се прилага автоматично.
bibip
Младши потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 14:26

..., а той колегата както казах и без това е блестящ прокурор! Въпросът е принципен-не се предавайте - обжалвайте и съборете решението на ВСС като немотивирано!!! Имате безусловно моята подкрепа.
bibip
Младши потребител

Отг

Мнениеот Akademika » 22 Сеп 2007, 14:41

Естествено , че се прилага законът към момента на гласуването от ВСС. Тогава конкурсът отдавна е приключил, а няма норма за прилагане на вече отменения закон.

Иначе по целесъобразност - приветствам колегите без стаж , които са спечелили ЧЕСТНО конкурса. За някой обаче имам съмнения;))
Akademika
Потребител

Мнениеот dozn03 » 22 Сеп 2007, 16:19

Минесла, а имаш ли информация дали наистина това беше последното заседание на този ВСС? Знаеш ли нещо по въпроса кога ще гласуват назначенията и от последния конкурс - за съдия в РС - нак. отделение? До понеделник е срока за подаване на заявления. Аз се надявам да е в сряда, ама ако това е било последно заседание, ще е не по-рано от 01.10. И от новия ВСС, който пък кой знае какво ще приеме?!
dozn03
Потребител

Мнениеот minesla » 22 Сеп 2007, 16:35

Министър Тачева, каза , че тази седмица заседанието е в петък защото тя лично искала да присъства заради първата точка от дневния ред и сподели , че вероятно другата седмица ако НС изпълни задължението си в срок, ВСС ще е в нов състав. Предполагам, че ако НС избира другата седмица членовете на ВСС от квотата на Парламента, Министър Тачева ще насрочи заседанието за петък когато ще са избрани със сигурност. Мисля ,че изказванията `и бяха в този смисъл. А чух за гласуване на съдиите от РС-нак.отделение за другата седмица.Струва ми се обаче, че имаше някакъв срок за обжалване след подаването на заявленията за назначаване така че не не съм сигурна.Но без съмнение ще бъдат гласувани както тези от предните конкурси.
minesla
Младши потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 18:04

Минесла извини ме, но знаеш ли в кой вестник е публикувана статитята на Д. Дачкова?
bibip
Младши потребител

Мнениеот andronika » 22 Сеп 2007, 19:43

bibip написа:Минесла извини ме, но знаеш ли в кой вестник е публикувана статитята на Д. Дачкова?

Вестник Сега
http://www.segabg.com/online/article.as ... id=0000402
andronika
Потребител

Мнениеот bibip » 22 Сеп 2007, 20:22

Благодаря!
bibip
Младши потребител

Мнениеот nqkoi_si » 23 Сеп 2007, 18:18

Случаят с колегата Тонев,който познавам,е пример за съдебната ни система.Доколкото знам работи в прокуратурата от 2001 г и май не му достигат само няколко месеца от изискуемия 8- годишен стаж.На някой от назначените кандидати не им достигаха близо три години :D :D :D :D
Последна промяна nqkoi_si на 23 Сеп 2007, 18:59, променена общо 2 пъти
nqkoi_si
Нов потребител

Мнениеот ponedelnik » 24 Сеп 2007, 07:48

Този ВСС така започна работа - скандално , така и я завърши.
Боговете сигурно са полудели!
За какви конкурси говорите! На устния изпит преди мен говори един заекващ колега.Изпитаха го за 5 минути и след това разбрах , че са го оценили за 6!
Супер , но не искам да влизам в неговите заседания.
Великите конкурси дадоха възможност корупцията да се концентрира в София - служителки даже продават протекции и влияние...
А по места само вдигат рамене и тихо си злословят... Но победителите никой не ги съди
ponedelnik
Младши потребител

Мнениеот kazablanka » 24 Сеп 2007, 08:44

Колеги, дали днес ще публикуват протокола от заседанието на ВСС?
kazablanka
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити