- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
Колега
Колега революционер , аз съм твърдо "за" революционния дух сред младите. Но средно аритметично от несъпоставими величини....не е средно аритметично. Средно аритметично на две краставици и три домата колко картофа прави ? Шопска салата или тюрлю гювеч )
Напълно съм съгласен , че при сегашния регламент има аномалии в оценяването. Затова и съм против развиването на теми и неанонимния устен изпит. Изходът е ЕЛЕКТРОНЕН ТЕСТ , от който научаваш резултата си веднага.
Но недостатъка на конкурса няма нищо общо с въпроса за средноаритметичното , по който спорим.
Смешно е да отпадат кадърни хора заради студентски грехове и преподавателски изцепки отпреди 20-30 години. Важно е какво наистина знаеш ДНЕС , а не когато си бил в детската градина:))
Напълно съм съгласен , че при сегашния регламент има аномалии в оценяването. Затова и съм против развиването на теми и неанонимния устен изпит. Изходът е ЕЛЕКТРОНЕН ТЕСТ , от който научаваш резултата си веднага.
Но недостатъка на конкурса няма нищо общо с въпроса за средноаритметичното , по който спорим.
Смешно е да отпадат кадърни хора заради студентски грехове и преподавателски изцепки отпреди 20-30 години. Важно е какво наистина знаеш ДНЕС , а не когато си бил в детската градина:))
- Akademika
- Потребител
аз също мисля, че младостта не е порок, но пък съм за устните изпити - въпрос:отговор. Според мен за магистратите е от първостеренно значение и доброто изразяване - писмено и устно.
- Mar4elo
- Младши потребител
А не мислите ли, че е възможно с днешното отлагане на гласуването ВСС да е решил да прехвърли отговорността по назначаване на магистрати без изискуемия по закон стаж на новия съвет ?
- paragraf1
- Нов потребител
Гласуването на такива магистрати миналата седмица не е задължително според мен да изключва такава вероятност.
- paragraf1
- Нов потребител
Благодаря Академика!Viva la revolution!Aма нали направих уточнение , че не става дума за математика.И изобщо примера ви не е много коректен.Аз бих могъл да попитам в такъв случай колко е средноаритметичното между 2 домата и 3 домата?Доматен сок или кетчуп.За теста съм абсолютно съгласен , но по-смешно е според мен да се толерират студентски грехове , отколкото системността и трудолюбието.А преподавателските изцепки са толкова колкото и изцепките на конкурсните комисии!!!!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Явно ще се чака конституирането на новия състав на ВСС за гласуването. От администрацията на ВСС казаха, че не се знае кога ще се състои - всичко зависи от това кога ще се сформира новият ВСС съответно - организира за първо заседание, за да гласува назначенията за рай.съдии - нак.колегия.
- karina2
- Нов потребител
Be.Free написа:Честито на всички успели със собствени сили и имали късмета да бъдат назначени.portokal написа:П.П. Дано все пак отменят глупавата разпоредба на ЗСВ за участието на успеха от държавните изпити в бала, нищо, че мен вече няма да ме засяга.
Дано наистина да я отменят, защото аз съм една от тези, които ще се откажат да се явяват на бъдещи конкурси- с моето 4.67 на държавните съм за никъде.
Изказах това становище, защото не считам, че държавните изпити са някакъв критерий. Защо примерно не се вземе средно аритметично от цялата диплома/от семестриалните изпити и от държавните изпити/? Защото каквото и да говорите, аз за себе си не мога да се съглася, че мога да имам успех от семестриалните изпити- 5.80, 5 по публичноправни и 6 по наказателни и само защото изпитващите от комисията по гражданскоправните бързаха да си ходят/бяха дошли даже с пътните си чанти в залата за изпитване/ 20 човека си тръгнахме с тройки, а всички други бяха скъсани.
На колегата революционер му желая спечелване на бъдещия конкурс и все същия хъс за революции.
- Be.Free
- Младши потребител
чичо Академик
За убийство има реабилитация , но за тройката при Мишо Коняка - не )) Тя ще определя моята професионална съдба.
Последна промяна Akademika на 09 Апр 2008, 09:10, променена общо 1 път
- Akademika
- Потребител
Re: Diplomata
[quote="Akademika"]Плюс това аз никога не съм учил за оценки , а за знания. Докато колеги зубреха лекции , аз четях монографии. Просто не можех " да се събера " за изпита и сигурно съм плещел глупости.
Ходех по мацки , купонясвах, пиех като казак......Младост !
Браво, но защо сега не продължаваш - с мацките поне.
На мен лично не ми харесва представата за великия и самовлюбен магистарат, но иначе пълен "сухар", който на масата с приятели дрънка само за казуси и отегчава всички неюристи наоколо.Стига да не се прекалява няма нищо лошо в това се живее пълноценно, все пак сега сме млади и ни е даден един живот само.А за зубърите не вземам отношение, учели са си хората ....
Ходех по мацки , купонясвах, пиех като казак......Младост !
Браво, но защо сега не продължаваш - с мацките поне.
На мен лично не ми харесва представата за великия и самовлюбен магистарат, но иначе пълен "сухар", който на масата с приятели дрънка само за казуси и отегчава всички неюристи наоколо.Стига да не се прекалява няма нищо лошо в това се живее пълноценно, все пак сега сме млади и ни е даден един живот само.А за зубърите не вземам отношение, учели са си хората ....
- de_iure
- Младши потребител
karina2 написа:Колеги, току що разбрах, че ВСС е отложил гласуването на рай.съдии-наказателна колегия! Нямам повече информация относно причините и датата за която се отлага гласуването
Сериозно ли е това. По какви причини?Какво ще стане с гласуваните за прокурор , все пак имат 1 - месечен срок за встъпване, ако не греша.
- de_iure
- Младши потребител
REVOLUTION написа:Много си е добра разпоредбата.На всички ,които не я харесват ,да си гледат работата.Учил съм упорито
Колега, аз също съм учил упорито, но това не ми помогна. На държавния изпит по гражданскоправни науки през 2003 г. имах нещастието да се падна в комисията на проф.Герджиков, който дойде в ужасно настроение, тъй като предния ден бяха местните избори, на които не само, че НДСВ загуби, но самият Герджиков в изборния ден беше казал, че е гласувал за техния кандидат Лучано и това му навлече доста неприятности. Какво бяхме виновни ние бедните студенти, които искаме само да бъдем оценени обективно, че Герджиков е имал лош ден, не знам, но нямаше колега с по-висока оценка от 4. Аз лично имам 3, а средния успех от следването ми е над 5.5 - само не ми казвайте, че около 25 преподаватели са се заблудили за моите знания или са ми писали случайно високите оценки през време на следването. На другите два държавни изпита имам 5-ци, но кажете ми сега, като уча упорито както ГП-изпит, така и за другите, какво значение има това. По-скоро има значение в каква комисия попадаш и в какво настроение са членовете й.
Това се доказва и от моя резултат на конкурса за мл.съдии - казуса беше граждански, а аз изкарах много висока оценка и станах магистрат въпреки, че Герджиков ме оцени за 3.
Тъй като някои от колегите видях, че са обсъждали Ани Станева, за нея мога да кажа следното: тя беше другия член на въпросната комисия, заедно с Герджиков и съотв.съдия от ВКС. На изпита ми се падна въпроса за дарението и аз като изтъкнах всички теории, казах и това, че според проф.Попов дарението е несъвършено двустранен договор. Доц. Станева ми отговори, че такива договори /несъвършено двустранни/ нямало. Не знам дали не знае за това виждане на проф.Попов, не го споделя или просто се заяждаше, но най-малко аз трябваше да съм потърпевш.
Така че, драги ми REVOLUTION, не се изтъквайте колко упорито сте учили, а се благодарете на това, че сте имали късмета да попаднете в комисии с НОРМАЛНИ членове.
- abcde
- Младши потребител
Т
Повечето от нас имат по една история като на ABCDE, моята е свързана с прочутия алкохолик Мишо Коняка и завърши с тройка.
Но нека разкажа и една късметлийска история. Изпит по Римско право при доц.Чолов /Бог да го прости/. Пред мен се редуват тройки и скъсани. Чолов е як махмурлия и всичко му е криво. Аз съм от последните и чакам да си мина по реда.
Да обаче в тоя момент Чолов не издържа , зарязва асистентите да изпитват и се отправя да удари някоя водка в една кръчма до Докторската градинка .
След около половин час аз съм на пангара. Но Чолов вече е друг човек. Върху лицето му е изписана блага усмивка. На всяка глупост реагира с философско помахване на ръка , току като римски патриций. Съответно получавам шестица , въпреки че не съм за повече от 3,50.
Благодаря на незнайния Винпром , че ми помогна да си вдигна успеха ! Ако не за магистрат , тази шестица ми помогна да се класирам за общежитие и да изкарам една буйна и незабравима година в прословутия 50-ти блок.
Но нека разкажа и една късметлийска история. Изпит по Римско право при доц.Чолов /Бог да го прости/. Пред мен се редуват тройки и скъсани. Чолов е як махмурлия и всичко му е криво. Аз съм от последните и чакам да си мина по реда.
Да обаче в тоя момент Чолов не издържа , зарязва асистентите да изпитват и се отправя да удари някоя водка в една кръчма до Докторската градинка .
След около половин час аз съм на пангара. Но Чолов вече е друг човек. Върху лицето му е изписана блага усмивка. На всяка глупост реагира с философско помахване на ръка , току като римски патриций. Съответно получавам шестица , въпреки че не съм за повече от 3,50.
Благодаря на незнайния Винпром , че ми помогна да си вдигна успеха ! Ако не за магистрат , тази шестица ми помогна да се класирам за общежитие и да изкарам една буйна и незабравима година в прословутия 50-ти блок.
- Akademika
- Потребител
Колеги, давали са снощи по телевизията за заседанието на ВСС, някой нещо видял ли е ? Доколкото ми е известно се е разгорял спор относно наказания прокурор по делото "Стависки" ...
- andronika
- Потребител
kazablanka написа:kazablanka написа:Колеги, някой знае ли подробности относно встъпването - документи и т.н.?
Най-добре се обадете в администрацията на ВСС, оттам ще Ви обяснят подробно.
- andronika
- Потребител
Аз мислех, че тая тема за оценките сме я изчерпали, а я каква дискусия съм предизвикала неволно отново.
Естествено, всеки от нас тук защитава тезата, която лично него го устройва.
Сравнението с азбуката и "Война и мир" е неуместно. Тук не става дума за хора, ненаучили азбуката, защото възможността за учене на азбуката, т.е. за попълване на знанията, не се преклудира със завършването. Ако в първи клас имаш тройка по четене, но после си завършил средно образование, нали никой няма да смята, че не можеш да четеш? А и пресилено е да се твърди, че всеки, получил 4 или 5 на държавен или обикновен изпит, не знае азбуката. По-вероятно това, което не е знаел, са подробности (нека не изглежда, че ги омаловажавам! но не всичко е "азбука").
Сериозно отношение към знанието може да има и при хора, които не са били отличници - да, знам, че звучи нелогично отстрани, но е така.
Нека конкурсите бъдат трудни, не трябва да се назначават за съдии хора с недостатъчно проверени знания - това, против което съм, е липсата на възможност за "реабилитация" на студентските грешки. Да, знам, че (предполагаемо) всеки сам си е виновен, но "наказанието" е прекалено. Случайността може да се избегне в същата степен с повече етапи на конкурса или повече въпроси.
Айде стига толкова, че уж не смятах да участвам в спора (всичко вече се каза).
Естествено, всеки от нас тук защитава тезата, която лично него го устройва.
Сравнението с азбуката и "Война и мир" е неуместно. Тук не става дума за хора, ненаучили азбуката, защото възможността за учене на азбуката, т.е. за попълване на знанията, не се преклудира със завършването. Ако в първи клас имаш тройка по четене, но после си завършил средно образование, нали никой няма да смята, че не можеш да четеш? А и пресилено е да се твърди, че всеки, получил 4 или 5 на държавен или обикновен изпит, не знае азбуката. По-вероятно това, което не е знаел, са подробности (нека не изглежда, че ги омаловажавам! но не всичко е "азбука").
Сериозно отношение към знанието може да има и при хора, които не са били отличници - да, знам, че звучи нелогично отстрани, но е така.
Нека конкурсите бъдат трудни, не трябва да се назначават за съдии хора с недостатъчно проверени знания - това, против което съм, е липсата на възможност за "реабилитация" на студентските грешки. Да, знам, че (предполагаемо) всеки сам си е виновен, но "наказанието" е прекалено. Случайността може да се избегне в същата степен с повече етапи на конкурса или повече въпроси.
Айде стига толкова, че уж не смятах да участвам в спора (всичко вече се каза).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Аз направих кардинална грешка като дадох пример с мен , опитвайки се да защитя принципна позиция.В резултат ме пратиха да си закача дипломата и да си я гледам , посъветваха ме да не се изтъквам и т.н. и т.н.Ама никой не твърди , че ако имаш 4 или 5 и да не се участва в конкурса.Ами това са добри оценки , които ти дават шанс при силно представяне и на магистратският изпит да влезнеш в съдебната власт.Просто сегашната уредба дава едно рамо на тези , които са били системни и са полагали старание в университета(Само не ми казвайте , че това няма никакво значение.Амбицията да учиш и да се развиваш в университета се “отглежда”.Много по-силна ще е тя ако знаеш , че има смисъл , а не следването да се свежа до “простото” минаване на изпитите.).Ако “отчаяните зубари” , спрат да се развиват и не четат , не се усъвършенстват в практиката , как ще изкарат конкурса?И айде стига с тия празни приказки как преподавателите са гадни , комплексирани чудовища , пияници, които искат да провалят “ангелоподобните” си студенти .Разбира се , че системата на устно изпитване проявява субективни елементи , ама сега всеки да се тръшне и да каже ,че е провален заради гадта еди кой си е прекалено.Аз като се явявах на държавен по наказателно бях в комисията на Мумяна Гунева , точно след като и отхвърлиха проекта за нов НК.Колегите излизаха и ми разказваха за “кървавата сеч”,която става вътре.Влезнах със свито сърце , но видях , че нищо апокалиптично не се случва.Да Гунева се държа лошо със изпитваните , но колегите излизаха с обективни оценки на фона на казаното.Нямаше перфектни отговори, пък тя да забива , върти и накрая 3.abcde недей сега като си успял да спечелиш(поздравления за което) да се опитваш да защитаваш сегашната система.Ако аз трябва да благодаря за нормалната комисия , ти запали свещичка за шанса , че проверяващите на писмената ти работа са били горе долу на една позиция за реш. на казуса.Иначе друго щеше да е нали?За реабилитацията кой казва ,че няма шанс.Нали конкурса е точно затова.Не се влиза по диплома!А защо да се реабилитират греховете , а колегите , които са били упорити , без вина да са виновни?Тях кой ще ги реабилитира?Каква е тази криворазбрана ценностна система.Ако си скромен си “считан” за неспособен.Ако си нагъл си “пробивен”.Сакън не закачайте “грешниците” , а другите “книжните плъхове” да се оправят.Новата система за определяне на бала е на прав път.Остава да се въведе тотално и тестовата форма за изпитване , за да станат нещата “перфектни”.
- REVOLUTION
- Активен потребител
P.S
Be.Free не се отчайвай , че ти е много ниска оценката.Тя просто не е такава.Добра си е.Ако си упорит(какъвто долавям ,от написаното , че си) ще успееш да спечелиш.Лично аз ще ти стискам палци.!!!!!
Be.Free не се отчайвай , че ти е много ниска оценката.Тя просто не е такава.Добра си е.Ако си упорит(какъвто долавям ,от написаното , че си) ще успееш да спечелиш.Лично аз ще ти стискам палци.!!!!!
- REVOLUTION
- Активен потребител
|
|