- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:16 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
И пак ще има изпити за магистрати!
|
|
За съжаление уважаеми колеги има много хора без съвест сред магистратите.Надявам се и искрено вярвам, че новият ВСС няма да допусне това да е така.
За съжаление понастоящем много често се успява не със знания и възможности, включително такива показани на конкурси, а се успява с неморални начини и средства.Между другото честито на всички вас, които сте успели със собствени усилия, без "връзки".Пази боже да живеем в "интересни "времена.
За какви морални качества се говори в ЗСВ изобщо, когато си прокарваме "наши" хора,когато се купуват места за административни ръководители / имаше случай за прокурори ,обвинени за подкуп в гр. Варна , ако не се лъжа/?Какво ли е развитието на делото, май някак си историята отшумя?
Защо трябва определени хора да се "бият по гърдите" като честни и "велики "магистрати ,когато те се подчиняват на принципа ,че в България всичко е шуро- баджанащина и ловно- рибарски истории?
Можеш ли изобщо да се наречеш магистрат , ако си постъпил нечестно на работа, като такъв ?
Вярно е че за юриста справедливостта е единствено в закона, но когато и последният се нарушава?
Можеш ли да бъдеш магистрат ,когато "обслужваш" нечии интереси, а не интересите на провосъдието?А ако напредваш в кариерата по този начин?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато забравиш обикновените хора, които ти плащат заплатата , а си със самочувствието на "велик " юрист, а може би си и с един - два хотела, така между другото?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато допускаш ходатайство и компромиси със съветстта си?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато нямаш куража да решиш делото по съвест и вътрешно убеждение, независимо от това какви "съвети" ти дават?
Мисля, че това са много по- важни теми от това да обсъждаме кой какви оценки имал на държавните изпити, кой колко велик бил като юрист, кой какъв пост заемал някъде.
За съжаление понастоящем много често се успява не със знания и възможности, включително такива показани на конкурси, а се успява с неморални начини и средства.Между другото честито на всички вас, които сте успели със собствени усилия, без "връзки".Пази боже да живеем в "интересни "времена.
За какви морални качества се говори в ЗСВ изобщо, когато си прокарваме "наши" хора,когато се купуват места за административни ръководители / имаше случай за прокурори ,обвинени за подкуп в гр. Варна , ако не се лъжа/?Какво ли е развитието на делото, май някак си историята отшумя?
Защо трябва определени хора да се "бият по гърдите" като честни и "велики "магистрати ,когато те се подчиняват на принципа ,че в България всичко е шуро- баджанащина и ловно- рибарски истории?
Можеш ли изобщо да се наречеш магистрат , ако си постъпил нечестно на работа, като такъв ?
Вярно е че за юриста справедливостта е единствено в закона, но когато и последният се нарушава?
Можеш ли да бъдеш магистрат ,когато "обслужваш" нечии интереси, а не интересите на провосъдието?А ако напредваш в кариерата по този начин?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато забравиш обикновените хора, които ти плащат заплатата , а си със самочувствието на "велик " юрист, а може би си и с един - два хотела, така между другото?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато допускаш ходатайство и компромиси със съветстта си?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато нямаш куража да решиш делото по съвест и вътрешно убеждение, независимо от това какви "съвети" ти дават?
Мисля, че това са много по- важни теми от това да обсъждаме кой какви оценки имал на държавните изпити, кой колко велик бил като юрист, кой какъв пост заемал някъде.
- de_iure
- Младши потребител
Колега de_iure напълно съм съгласен с вас.Проблемът , които поставяте е много остър и се отнася за цялото общество като цяло.За съжаление се получи вакуум, защото когато се премахна “социалистическият морал” , последният не се замести от нова ценностна система.Напротив висш измерител на кадърността и възможностите се превърнаха ПАРИТЕ,независимо от начина , по който са спечелени.Трудолюбие , честност , отговорност , себеотрицание(звучи смешно и изкуствено нали?Някак старомодно).Вместо това дребен тарикатлък , наглост , шуро-баджанащина , корупция и др. и др. Когато нямаш ценностна система е лесно да посегнеш към парите , дори и да имаш достатъчно .Съдебната власт е просто една част от общото.Държавата не може да пребори това като се опитва да отстрани само разсейките на злокачественото образование.Освен тези мерки трябва да се борим и с болестта като цяло.Да се изгражда ценностна система.Да се вгражда в децата и подрастващите.Как да убедим студента да учи , да е отговорен , като му се показва постоянно ,че има и други начини за успех?По-лесни.По-приятни.Как да го мотивираме?Ако се върнем на нашият спор-това е един от начините.Да вижда полза от следването си.Не абстрактна , а конкретна. Аз също честитя на колегите от форума,които спечелиха.Сигурен съм , че са го направили честно!Но това не доказва правилността на системата.Доказателствата в обратната насока са повече.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Уважаеми колега REVOLUTION,
Убеден съм ,че Вие сте бил един от студентите, мотивирани да учат,независимо, че е имало и по- лесни начини за успех.
Вярвам, че Вие имате не само нужните познания - правни и житейски,но и нужния морал ,за да бъдете магистрат.
Надявам се ,че не сте от тази категория юристи, които още от студетската скамейка са учени от преподователите си,че в правото няма справедливост, а единствено закони- добри или лоши.
Аз съм магистрат от 7- 8 години вече.Винаги съм мислел ,че лош магистрат е този, които не умее да мотивира добре актовете си, иначе правилни и законосъобразни, но изобщо не заслужава да бъде магистрат този, който мотивира добре свои напълно незаконни актове.За съжаление често съм се сблъсквал с втората категория магистрати./Първата категория магистрати ги уволняват или повишават /.
Да,отново иде реч за тези разтегливи , за нас юристите, категории - морал и съвест.Да,нека забравим за остарелите понятия / "правила на социалистическото общежитие", както казваше добрият, стар ЗЗД/, но и сега има изисквания за морал.Самият ЗСВ говори за морални качества на кандидата.
На всички честно спечелили конкурсите и честно назначени колеги пожелавам успехи в това трудно и отговорно поприще .Искрено се надявам ,че те няма да забравят никога, чии интереси обслужват- на ПРАВОСЪДИЕТО, а не на ПАРИТЕ.
На тези магистрати желая от все сърце късмет!
Убеден съм ,че Вие сте бил един от студентите, мотивирани да учат,независимо, че е имало и по- лесни начини за успех.
Вярвам, че Вие имате не само нужните познания - правни и житейски,но и нужния морал ,за да бъдете магистрат.
Надявам се ,че не сте от тази категория юристи, които още от студетската скамейка са учени от преподователите си,че в правото няма справедливост, а единствено закони- добри или лоши.
Аз съм магистрат от 7- 8 години вече.Винаги съм мислел ,че лош магистрат е този, които не умее да мотивира добре актовете си, иначе правилни и законосъобразни, но изобщо не заслужава да бъде магистрат този, който мотивира добре свои напълно незаконни актове.За съжаление често съм се сблъсквал с втората категория магистрати./Първата категория магистрати ги уволняват или повишават /.
Да,отново иде реч за тези разтегливи , за нас юристите, категории - морал и съвест.Да,нека забравим за остарелите понятия / "правила на социалистическото общежитие", както казваше добрият, стар ЗЗД/, но и сега има изисквания за морал.Самият ЗСВ говори за морални качества на кандидата.
На всички честно спечелили конкурсите и честно назначени колеги пожелавам успехи в това трудно и отговорно поприще .Искрено се надявам ,че те няма да забравят никога, чии интереси обслужват- на ПРАВОСЪДИЕТО, а не на ПАРИТЕ.
На тези магистрати желая от все сърце късмет!
- de_iure
- Младши потребител
Между другото учудвам се, че ВСС е отложил гласуванията за РС-нак. отделение.
Учудвам се и на 1 - 2 решения по протокола от 21.09.07г. във връзка с назначенията по конкурсите, което поставя въпроса отново за категории като морал, справедливост и честност.
Не разбирам и новия ЗСВ- 20 процента за "външни" лица , а останалите за "вътрешни"- по атестация.Хайде, зная много добре как се правят тези "атестации".За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може
Учудвам се и на 1 - 2 решения по протокола от 21.09.07г. във връзка с назначенията по конкурсите, което поставя въпроса отново за категории като морал, справедливост и честност.
Не разбирам и новия ЗСВ- 20 процента за "външни" лица , а останалите за "вътрешни"- по атестация.Хайде, зная много добре как се правят тези "атестации".За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може
- de_iure
- Младши потребител
de_iure написа:За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може
Напълно съм съгласен. Атестацията е узаконена връзкарщина. Истината за качествата на НЯКОЙ магистрати лъсна на конкурсите , а други дори не смеят да се явят.
Тези истини са неудобни и затова ще ги скрият.
Всички помним , че конкурсите бяха въведени заради влизането в ЕС. Е, свърши се - вече ще я караме постарому.
Лошото е , че доста младежи в този сайт по-скоро хленчат , че НЯМАТ ВРЪЗКИ , отколкото да искат искрено край на връзкарщината.
- Akademika
- Потребител
Ех, думи, думи, думи... да редим!
Сега прочетох в нета за прозрачната жаба и ми се иска да споделя с вас тайното си желание от много, много години.
Иска ми се да имам възможност като си говоря с някого и в близост до главата му да има балонче - като в комиксите, съдържащо информация за действителните мисли на говорящия.
Ех, колко хубаво и лесно би било!
И колко войни ще започнат от там ...
Сега прочетох в нета за прозрачната жаба и ми се иска да споделя с вас тайното си желание от много, много години.
Иска ми се да имам възможност като си говоря с някого и в близост до главата му да има балонче - като в комиксите, съдържащо информация за действителните мисли на говорящия.
- ponedelnik
- Младши потребител
ponedelnik написа:Ех, думи, думи, думи... да редим!
Да, наистина уважаеми колега- но за съжаление това е възможно само в комиксите.Предполагам,че Вие ,както и аз,не сме на такава възраст, че да се интересуваме от рисувани картинки.
Вие отваряте една интересна тема- тази за неискреността.
Мнението ,което защитавам последователно, съм готов да защитя и лично пред Вас -ще ми бъде приятно да се запознаем.И впрочем това мнение е идентично с балончето над главата ми.
За съжаление подобни мнения, не са особено популярни към момента в съдебната ни система.Би било жалко колега , ако подобно мнение не се нрави и на Вас......
Иначе съм напълно съгласен с Вас,че е хубаво да знаем действителните мисли на хората ,с които разговаряме.Така всеки от нас би разбрал от къде му е дошла всяка несправедливост и нечестност.
Впрочем, какво пише във вашето "балонче" ?
- de_iure
- Младши потребител
ПРОТОКОЛ № 30
ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕНО НА 26 СЕПТЕМВРИ 2007 Г.
ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Борис Велчев – Главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАТ: Миглена Тачева, Иван Григоров, Константин Пенчев, Румен Ненков, Александър Воденичаров, Радка Петрова
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред
ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :
І. ОТЛАГА разглеждането на т. “Конкурси” от дневния ред, до изясняване на желанията на назначените вече кандидати с протокол №29/21.09.07 г.
ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕНО НА 26 СЕПТЕМВРИ 2007 Г.
ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Борис Велчев – Главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАТ: Миглена Тачева, Иван Григоров, Константин Пенчев, Румен Ненков, Александър Воденичаров, Радка Петрова
По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред
ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :
І. ОТЛАГА разглеждането на т. “Конкурси” от дневния ред, до изясняване на желанията на назначените вече кандидати с протокол №29/21.09.07 г.
- andronika
- Потребител
Колеги, как тълкувате това? Според мен отлагането ще бъде до изтичане на едномесечния срок за встъпване в длъжност. И тъй като това бе последното заседание на стария ВСС, то ще чакаме гласуване от новия. А интересно е следното: ако колега иска да бъде гласуван за РС-нак право, а вече е назначен за прокурор, то той трябва да откаже прокурорското място за да участва в гласуването за съдия .
- andronika
- Потребител
==.
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 11:06, променена общо 1 път
- Latinici
- Младши потребител
andronika написа:Колеги, как тълкувате това? Според мен отлагането ще бъде до изтичане на едномесечния срок за встъпване в длъжност. И тъй като това бе последното заседание на стария ВСС, то ще чакаме гласуване от новия. А интересно е следното: ако колега иска да бъде гласуван за РС-нак право, а вече е назначен за прокурор, то той трябва да откаже прокурорското място за да участва в гласуването за съдия .
Не мисля, че това означава. Просто ни искат писмени изявления, че въпреки, че сме гласувани за прокурори, желаем да участваме в гласуването за съдии. Отлагането ще бъде докато се съберат тези изявления от всички хора, които са в тази ситуация. Просто искат да разберат ако има някои, които ще предпочетат да встъпят като прокурори /едва ли/, да ги изключат от гласуването за съдии, за да не се дублират местата, защото били доста хората, които са на предно място и в двете класирания.
Няма смисъл кандидатът да се отказва от прокурорското място, за да участва в гласуването за съдии, защото ако не го гласуват - какво става - от два стола на земята. Аз лично ако проточат толкова гласуването ще встъпя като прокурор, ако ще след това да трябва след 2 седмици да отстъпвам. Няма как на това основание, че съм встъпила като прокурор да ме изключат от гласуването за съдии. Просто това са 2 отделни конкурси и единият няма нищо общо с другия. Според мен затова в началото датите на изпитите бяха определени така, че прокурорския беше след съдийския - точно с такава цел - гласуваниет за съдии въобще да не участват в прокурорското гласуване. Обаче после като комисиите действаха с различно темпо и се получи обратното
А аз искам да попитам, има ли някой информация, че днес щяло да има заседание на ВСС? Знам, че звучи абсурдно, но я чух от две места независимо и се чудя дали пък не е вярно?!
- dozn03
- Потребител
Виждам в протокола, че на 21-ви са отхвърлили четири човека (някои от тях с хубави оценки), кандидатстващи за следовател в ОСС - Шумен. Има ли някой представа каква е причината?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
--
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 10:57, променена общо 1 път
- Latinici
- Младши потребител
Да, но защо?
За Оряхово говорихме с една колежка - има логика да е заради ниските оценки на кандидатите. Но за Шумен видях доста прилични оценки, дори отлични май бяха при първия.
За Оряхово говорихме с една колежка - има логика да е заради ниските оценки на кандидатите. Но за Шумен видях доста прилични оценки, дори отлични май бяха при първия.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
==
Последна промяна Latinici на 28 Сеп 2007, 17:04, променена общо 1 път
- Latinici
- Младши потребител
==
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 11:17, променена общо 1 път
- Latinici
- Младши потребител
питах във ВСС какво става с освободилите се места, ако някой назначен/примерно за РС-гражданско/, после бъде назначен в РС-наказателно, и ми отговориха, че бройката ще остане свободна и най-вероятно няма да гласуват наново следващия в класирането, защото съответния конкурс е вече приключен. Аз се интересувам, защото съм назнечена за младши , но ако класираният преди мене за РС-гражданско не встъпи, / тъй като е класиран на друго място/, ще остане свободно място и много се надявах да питат следващия в класирането дали иска да бъде назначен за районен съдия, но явно надеждите ми ще останат напразни. Междувременно вече встъпих като младши и се примирих с това. Мисля че прегласуване на вече приключилите конкурси няма да има за съжаление. Много тъпа ситуация се получи, но това е трябвало да бъде предвидено при обявяването на конкурсите. Остава ни надеждата за нови конкурси за останалите незаети бройки, което, макар и противно на всякаква логика, ще ни доведе до нови предизвикателства. Успех и силна воля на всички, които не се отказват!!!
- shturka
- Младши потребител
dozn03 написа:andronika написа:Колеги, как тълкувате това? Според мен отлагането ще бъде до изтичане на едномесечния срок за встъпване в длъжност. И тъй като това бе последното заседание на стария ВСС, то ще чакаме гласуване от новия. А интересно е следното: ако колега иска да бъде гласуван за РС-нак право, а вече е назначен за прокурор, то той трябва да откаже прокурорското място за да участва в гласуването за съдия .
Не мисля, че това означава. Просто ни искат писмени изявления, че въпреки, че сме гласувани за прокурори, желаем да участваме в гласуването за съдии. Отлагането ще бъде докато се съберат тези изявления от всички хора, които са в тази ситуация. Просто искат да разберат ако има някои, които ще предпочетат да встъпят като прокурори /едва ли/, да ги изключат от гласуването за съдии, за да не се дублират местата, защото били доста хората, които са на предно място и в двете класирания.
Няма смисъл кандидатът да се отказва от прокурорското място, за да участва в гласуването за съдии, защото ако не го гласуват - какво става - от два стола на земята. Аз лично ако проточат толкова гласуването ще встъпя като прокурор, ако ще след това да трябва след 2 седмици да отстъпвам. Няма как на това основание, че съм встъпила като прокурор да ме изключат от гласуването за съдии. Просто това са 2 отделни конкурси и единият няма нищо общо с другия. Според мен затова в началото датите на изпитите бяха определени така, че прокурорския беше след съдийския - точно с такава цел - гласуваниет за съдии въобще да не участват в прокурорското гласуване. Обаче после като комисиите действаха с различно темпо и се получи обратното
А аз искам да попитам, има ли някой информация, че днес щяло да има заседание на ВСС? Знам, че звучи абсурдно, но я чух от две места независимо и се чудя дали пък не е вярно?!
Абсолютно сте прав колега.Касае се до два отделни конкурса и председателите на конкурсните комисии са длъжни да направят предложения по поредността на класирането. Няма никакво значение дали някой щял да бъде гласуван и назначен два пъти- примерно за прокурор и за съдия. Що се касае до тези заявления лично или по факс- че желаете да бъдете съдия, независимо че сте вече назначен като прокурор- същите са правен абсурд. Няма законово изискване да се подават подобни декларации.Не могат самоволно, без законова база, да се предвиждат някакви допълнителни изисквания и процедури ,във връзка с конкурсите.Законовото положение е , че кандидатът следва да бъде гласуван и на двете места, а вече той ще си избере къде да встъпи.Нещо повече, няма законова пречка кандидатът да встъпи като прокурор- за по - сигурно, все пак сега има 1- месечен срок, и впоследствие да встъпи като съдия.Е при такова "двойно встъпване " старият шеф вероятно ще се вбеси, но какво да се прави.Проблемите ,според мен, идват от лошата нормативна база, която не е предвидила как да се действа при спечелени едновременно няколко конкурса.
- de_iure
- Младши потребител
Akademika написа:de_iure написа:За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може
Напълно съм съгласен. Атестацията е узаконена връзкарщина. Истината за качествата на НЯКОЙ магистрати лъсна на конкурсите , а други дори не смеят да се явят.
.
Не съм съгласен .Познавам работата на значителна част от колегите от СРС и трябва да Ви кажа ,че има много добри юристи ,които на конкурса за окръжни съдии-гражданско отделение, показаха слаби резултати.От къде да знаят ,че трябва да носят закон, отменен преди повече от 20 години .Такива закони не са един и два. Ако ти се е случвало да го прилагаш-добре,но такива казуси са рядкост ,а приложението на този закон касаеше почти целия казус ,с изключение на един от въпросите.Което пък поражда дълбоко съмнение у мен по отношение на хората ,които имат по-високи оценки на казуса.За мен това означава ,че са били уведомени предварително ,че трябва да носят точно този отменен отдавна кодекс. Това,че някой е успял на конкурса не го прави автоматично съдия.Израстването трябва да става постепенно вътре в системата.Системата е същата и в Европа.Имаше становища на действащи съдии от Европейския съюз, които препоръчваха конкурсното начало за израстване в системата да бъде премахнато,за да може не случайността ,а показаните в процеса на работа резултати да са определящи за израстването на съдиите.За това конкурсите бяха премахнати -натиска не бе само отвътре ,но и от вън,защото такова "чудо "/всеобщ конкурс за израстване в системата /никъде няма.
Последна промяна Skaramush на 30 Сеп 2007, 12:43, променена общо 1 път
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
- Skaramush
- Младши потребител
И друго си мисля.Тук много колеги изразиха сатновище ,включително и аз,че оценките от държавните изпити не бива да бъдат включени в общия бал на участващите в бъдещите конкурси,защото всеки има право да се развива и не може някаква оценка , получена преди години да предопределя професионалното бъдеще на никого.Още повече ,че оценките не винаги са обективно отражение на знанията.В същото време отношението към съдиите,неуспели на конкурса, е различно.Значи ако един съдия е работил в системата повече от пет години ,написал е стотици съдебни актове ,значителна част от които са потвърдени ,минавал е доклади,работил е до късно вечер ,през отпуските е писал дела и на конкурса е получил ниска оценка автоматично е слаб юрист .Тази оценка сама по себе си по-важна ли е от цялостната му работа като съдия.Тя ли трябва да е определяща ?!Тук долавям двоен стандарт.Разбира се ,че съдията трябва да бъде оценяван по свършената от него работа ,а не по това как е решил един единствен казус ,който при това е принуден да решава без да има нормативния текст пред себе си. Да не говорим,че комисиите не мотивират оценките ,които поставят.За мен всеобщия конкурс бе безумие и правилно бе отменен. Израстването в системата трябва да става след проверка на цялостната работа на съдията /това са стотиците казуси ,които е решил/ ,а не въз основа на един единствен казус ,зададен от комисия,която изпълнява поръчки.
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
- Skaramush
- Младши потребител
|
|