начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

И пак ще има изпити за магистрати!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот de_iure » 27 Сеп 2007, 14:25

За съжаление уважаеми колеги има много хора без съвест сред магистратите.Надявам се и искрено вярвам, че новият ВСС няма да допусне това да е така.
За съжаление понастоящем много често се успява не със знания и възможности, включително такива показани на конкурси, а се успява с неморални начини и средства.Между другото честито на всички вас, които сте успели със собствени усилия, без "връзки".Пази боже да живеем в "интересни "времена.
За какви морални качества се говори в ЗСВ изобщо, когато си прокарваме "наши" хора,когато се купуват места за административни ръководители / имаше случай за прокурори ,обвинени за подкуп в гр. Варна , ако не се лъжа/?Какво ли е развитието на делото, май някак си историята отшумя?
Защо трябва определени хора да се "бият по гърдите" като честни и "велики "магистрати ,когато те се подчиняват на принципа ,че в България всичко е шуро- баджанащина и ловно- рибарски истории?
Можеш ли изобщо да се наречеш магистрат , ако си постъпил нечестно на работа, като такъв ?
Вярно е че за юриста справедливостта е единствено в закона, но когато и последният се нарушава?
Можеш ли да бъдеш магистрат ,когато "обслужваш" нечии интереси, а не интересите на провосъдието?А ако напредваш в кариерата по този начин?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато забравиш обикновените хора, които ти плащат заплатата , а си със самочувствието на "велик " юрист, а може би си и с един - два хотела, така между другото?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато допускаш ходатайство и компромиси със съветстта си?
Можеш ли да бъдеш магистрат, когато нямаш куража да решиш делото по съвест и вътрешно убеждение, независимо от това какви "съвети" ти дават?
Мисля, че това са много по- важни теми от това да обсъждаме кой какви оценки имал на държавните изпити, кой колко велик бил като юрист, кой какъв пост заемал някъде.
de_iure
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 27 Сеп 2007, 14:59

Колега de_iure напълно съм съгласен с вас.Проблемът , които поставяте е много остър и се отнася за цялото общество като цяло.За съжаление се получи вакуум, защото когато се премахна “социалистическият морал” , последният не се замести от нова ценностна система.Напротив висш измерител на кадърността и възможностите се превърнаха ПАРИТЕ,независимо от начина , по който са спечелени.Трудолюбие , честност , отговорност , себеотрицание(звучи смешно и изкуствено нали?Някак старомодно).Вместо това дребен тарикатлък , наглост , шуро-баджанащина , корупция и др. и др. Когато нямаш ценностна система е лесно да посегнеш към парите , дори и да имаш достатъчно .Съдебната власт е просто една част от общото.Държавата не може да пребори това като се опитва да отстрани само разсейките на злокачественото образование.Освен тези мерки трябва да се борим и с болестта като цяло.Да се изгражда ценностна система.Да се вгражда в децата и подрастващите.Как да убедим студента да учи , да е отговорен , като му се показва постоянно ,че има и други начини за успех?По-лесни.По-приятни.Как да го мотивираме?Ако се върнем на нашият спор-това е един от начините.Да вижда полза от следването си.Не абстрактна , а конкретна. Аз също честитя на колегите от форума,които спечелиха.Сигурен съм , че са го направили честно!Но това не доказва правилността на системата.Доказателствата в обратната насока са повече.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот de_iure » 27 Сеп 2007, 18:04

Уважаеми колега REVOLUTION,
Убеден съм ,че Вие сте бил един от студентите, мотивирани да учат,независимо, че е имало и по- лесни начини за успех.
Вярвам, че Вие имате не само нужните познания - правни и житейски,но и нужния морал ,за да бъдете магистрат.
Надявам се ,че не сте от тази категория юристи, които още от студетската скамейка са учени от преподователите си,че в правото няма справедливост, а единствено закони- добри или лоши.
Аз съм магистрат от 7- 8 години вече.Винаги съм мислел ,че лош магистрат е този, които не умее да мотивира добре актовете си, иначе правилни и законосъобразни, но изобщо не заслужава да бъде магистрат този, който мотивира добре свои напълно незаконни актове.За съжаление често съм се сблъсквал с втората категория магистрати./Първата категория магистрати ги уволняват или повишават :D /.
Да,отново иде реч за тези разтегливи , за нас юристите, категории - морал и съвест.Да,нека забравим за остарелите понятия / "правила на социалистическото общежитие", както казваше добрият, стар ЗЗД/, но и сега има изисквания за морал.Самият ЗСВ говори за морални качества на кандидата.
На всички честно спечелили конкурсите и честно назначени колеги пожелавам успехи в това трудно и отговорно поприще .Искрено се надявам ,че те няма да забравят никога, чии интереси обслужват- на ПРАВОСЪДИЕТО, а не на ПАРИТЕ.
На тези магистрати желая от все сърце късмет!
de_iure
Младши потребител

Мнениеот de_iure » 27 Сеп 2007, 18:25

Между другото учудвам се, че ВСС е отложил гласуванията за РС-нак. отделение.
Учудвам се и на 1 - 2 решения по протокола от 21.09.07г. във връзка с назначенията по конкурсите, което поставя въпроса отново за категории като морал, справедливост и честност.
Не разбирам и новия ЗСВ- 20 процента за "външни" лица , а останалите за "вътрешни"- по атестация.Хайде, зная много добре как се правят тези "атестации".За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може :D
de_iure
Младши потребител

Мнениеот Akademika » 27 Сеп 2007, 21:17

de_iure написа:За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може :D

Напълно съм съгласен. Атестацията е узаконена връзкарщина. Истината за качествата на НЯКОЙ магистрати лъсна на конкурсите , а други дори не смеят да се явят.

Тези истини са неудобни и затова ще ги скрият.

Всички помним , че конкурсите бяха въведени заради влизането в ЕС. Е, свърши се - вече ще я караме постарому.

Лошото е , че доста младежи в този сайт по-скоро хленчат , че НЯМАТ ВРЪЗКИ , отколкото да искат искрено край на връзкарщината.
Akademika
Потребител

Мнениеот ponedelnik » 28 Сеп 2007, 08:15

Ех, думи, думи, думи... да редим!
Сега прочетох в нета за прозрачната жаба и ми се иска да споделя с вас тайното си желание от много, много години.
Иска ми се да имам възможност като си говоря с някого и в близост до главата му да има балонче - като в комиксите, съдържащо информация за действителните мисли на говорящия.
Ех, колко хубаво и лесно би било!
И колко войни ще започнат от там ...
ponedelnik
Младши потребител

Мнениеот de_iure » 28 Сеп 2007, 10:06

ponedelnik написа:Ех, думи, думи, думи... да редим!
Сега прочетох в нета за прозрачната жаба и ми се иска да споделя с вас тайното си желание от много, много години.
Иска ми се да имам възможност като си говоря с някого и в близост до главата му да има балонче - като в комиксите, съдържащо информация за действителните мисли на говорящия.
Ех, колко хубаво и лесно би било!
И колко войни ще започнат от там ...

Да, наистина уважаеми колега- но за съжаление това е възможно само в комиксите.Предполагам,че Вие ,както и аз,не сме на такава възраст, че да се интересуваме от рисувани картинки.
Вие отваряте една интересна тема- тази за неискреността.
Мнението ,което защитавам последователно, съм готов да защитя и лично пред Вас -ще ми бъде приятно да се запознаем.И впрочем това мнение е идентично с балончето над главата ми.
За съжаление подобни мнения, не са особено популярни към момента в съдебната ни система.Би било жалко колега , ако подобно мнение не се нрави и на Вас......
Иначе съм напълно съгласен с Вас,че е хубаво да знаем действителните мисли на хората ,с които разговаряме.Така всеки от нас би разбрал от къде му е дошла всяка несправедливост и нечестност.
Впрочем, какво пише във вашето "балонче" ? :D
de_iure
Младши потребител

Мнениеот andronika » 28 Сеп 2007, 14:25

ПРОТОКОЛ № 30

ОТ ЗАСЕДАНИЕТО НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
ПРОВЕДЕНО НА 26 СЕПТЕМВРИ 2007 Г.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ: Борис Велчев – Главен прокурор на Република България
ОТСЪСТВАТ: Миглена Тачева, Иван Григоров, Константин Пенчев, Румен Ненков, Александър Воденичаров, Радка Петрова

По внесените допълнения и на основание последвалите разисквания по дневния ред

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
Р Е Ш И :

І. ОТЛАГА разглеждането на т. “Конкурси” от дневния ред, до изясняване на желанията на назначените вече кандидати с протокол №29/21.09.07 г.
andronika
Потребител

Мнениеот andronika » 28 Сеп 2007, 15:28

Колеги, как тълкувате това? Според мен отлагането ще бъде до изтичане на едномесечния срок за встъпване в длъжност. И тъй като това бе последното заседание на стария ВСС, то ще чакаме гласуване от новия. А интересно е следното: ако колега иска да бъде гласуван за РС-нак право, а вече е назначен за прокурор, то той трябва да откаже прокурорското място за да участва в гласуването за съдия :roll: .
andronika
Потребител

Мнениеот Latinici » 28 Сеп 2007, 15:47

==.
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 11:06, променена общо 1 път
Latinici
Младши потребител

Мнениеот dozn03 » 28 Сеп 2007, 15:54

andronika написа:Колеги, как тълкувате това? Според мен отлагането ще бъде до изтичане на едномесечния срок за встъпване в длъжност. И тъй като това бе последното заседание на стария ВСС, то ще чакаме гласуване от новия. А интересно е следното: ако колега иска да бъде гласуван за РС-нак право, а вече е назначен за прокурор, то той трябва да откаже прокурорското място за да участва в гласуването за съдия :roll: .

Не мисля, че това означава. Просто ни искат писмени изявления, че въпреки, че сме гласувани за прокурори, желаем да участваме в гласуването за съдии. Отлагането ще бъде докато се съберат тези изявления от всички хора, които са в тази ситуация. Просто искат да разберат ако има някои, които ще предпочетат да встъпят като прокурори /едва ли/, да ги изключат от гласуването за съдии, за да не се дублират местата, защото били доста хората, които са на предно място и в двете класирания.
Няма смисъл кандидатът да се отказва от прокурорското място, за да участва в гласуването за съдии, защото ако не го гласуват - какво става - от два стола на земята. Аз лично ако проточат толкова гласуването ще встъпя като прокурор, ако ще след това да трябва след 2 седмици да отстъпвам. Няма как на това основание, че съм встъпила като прокурор да ме изключат от гласуването за съдии. Просто това са 2 отделни конкурси и единият няма нищо общо с другия. Според мен затова в началото датите на изпитите бяха определени така, че прокурорския беше след съдийския - точно с такава цел - гласуваниет за съдии въобще да не участват в прокурорското гласуване. Обаче после като комисиите действаха с различно темпо и се получи обратното

А аз искам да попитам, има ли някой информация, че днес щяло да има заседание на ВСС? Знам, че звучи абсурдно, но я чух от две места независимо и се чудя дали пък не е вярно?!
dozn03
Потребител

Мнениеот portokal » 28 Сеп 2007, 16:15

Виждам в протокола, че на 21-ви са отхвърлили четири човека (някои от тях с хубави оценки), кандидатстващи за следовател в ОСС - Шумен. Има ли някой представа каква е причината? :roll:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Latinici » 28 Сеп 2007, 16:26

--
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 10:57, променена общо 1 път
Latinici
Младши потребител

Мнениеот portokal » 28 Сеп 2007, 16:31

Да, но защо?
За Оряхово говорихме с една колежка - има логика да е заради ниските оценки на кандидатите. Но за Шумен видях доста прилични оценки, дори отлични май бяха при първия.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Latinici » 28 Сеп 2007, 16:46

==
Последна промяна Latinici на 28 Сеп 2007, 17:04, променена общо 1 път
Latinici
Младши потребител

Мнениеот Latinici » 28 Сеп 2007, 16:46

==
Последна промяна Latinici на 28 Юли 2008, 11:17, променена общо 1 път
Latinici
Младши потребител

Мнениеот shturka » 28 Сеп 2007, 22:54

питах във ВСС какво става с освободилите се места, ако някой назначен/примерно за РС-гражданско/, после бъде назначен в РС-наказателно, и ми отговориха, че бройката ще остане свободна и най-вероятно няма да гласуват наново следващия в класирането, защото съответния конкурс е вече приключен. Аз се интересувам, защото съм назнечена за младши , но ако класираният преди мене за РС-гражданско не встъпи, / тъй като е класиран на друго място/, ще остане свободно място и много се надявах да питат следващия в класирането дали иска да бъде назначен за районен съдия, но явно надеждите ми ще останат напразни. Междувременно вече встъпих като младши и се примирих с това. Мисля че прегласуване на вече приключилите конкурси няма да има за съжаление. Много тъпа ситуация се получи, но това е трябвало да бъде предвидено при обявяването на конкурсите. Остава ни надеждата за нови конкурси за останалите незаети бройки, което, макар и противно на всякаква логика, ще ни доведе до нови предизвикателства. Успех и силна воля на всички, които не се отказват!!!
shturka
Младши потребител

Мнениеот de_iure » 29 Сеп 2007, 12:24

dozn03 написа:
andronika написа:Колеги, как тълкувате това? Според мен отлагането ще бъде до изтичане на едномесечния срок за встъпване в длъжност. И тъй като това бе последното заседание на стария ВСС, то ще чакаме гласуване от новия. А интересно е следното: ако колега иска да бъде гласуван за РС-нак право, а вече е назначен за прокурор, то той трябва да откаже прокурорското място за да участва в гласуването за съдия :roll: .

Не мисля, че това означава. Просто ни искат писмени изявления, че въпреки, че сме гласувани за прокурори, желаем да участваме в гласуването за съдии. Отлагането ще бъде докато се съберат тези изявления от всички хора, които са в тази ситуация. Просто искат да разберат ако има някои, които ще предпочетат да встъпят като прокурори /едва ли/, да ги изключат от гласуването за съдии, за да не се дублират местата, защото били доста хората, които са на предно място и в двете класирания.
Няма смисъл кандидатът да се отказва от прокурорското място, за да участва в гласуването за съдии, защото ако не го гласуват - какво става - от два стола на земята. Аз лично ако проточат толкова гласуването ще встъпя като прокурор, ако ще след това да трябва след 2 седмици да отстъпвам. Няма как на това основание, че съм встъпила като прокурор да ме изключат от гласуването за съдии. Просто това са 2 отделни конкурси и единият няма нищо общо с другия. Според мен затова в началото датите на изпитите бяха определени така, че прокурорския беше след съдийския - точно с такава цел - гласуваниет за съдии въобще да не участват в прокурорското гласуване. Обаче после като комисиите действаха с различно темпо и се получи обратното

А аз искам да попитам, има ли някой информация, че днес щяло да има заседание на ВСС? Знам, че звучи абсурдно, но я чух от две места независимо и се чудя дали пък не е вярно?!

Абсолютно сте прав колега.Касае се до два отделни конкурса и председателите на конкурсните комисии са длъжни да направят предложения по поредността на класирането. Няма никакво значение дали някой щял да бъде гласуван и назначен два пъти- примерно за прокурор и за съдия. Що се касае до тези заявления лично или по факс- че желаете да бъдете съдия, независимо че сте вече назначен като прокурор- същите са правен абсурд. Няма законово изискване да се подават подобни декларации.Не могат самоволно, без законова база, да се предвиждат някакви допълнителни изисквания и процедури ,във връзка с конкурсите.Законовото положение е , че кандидатът следва да бъде гласуван и на двете места, а вече той ще си избере къде да встъпи.Нещо повече, няма законова пречка кандидатът да встъпи като прокурор- за по - сигурно, все пак сега има 1- месечен срок, и впоследствие да встъпи като съдия.Е при такова "двойно встъпване " старият шеф вероятно ще се вбеси, но какво да се прави.Проблемите ,според мен, идват от лошата нормативна база, която не е предвидила как да се действа при спечелени едновременно няколко конкурса. :D
de_iure
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 30 Сеп 2007, 12:12

Akademika написа:
de_iure написа:За мен, въпреки, че съм магистрат, по-честен беше старият закон- всички " на равна нога",пък нека да видим кой, колко може :D

Напълно съм съгласен. Атестацията е узаконена връзкарщина. Истината за качествата на НЯКОЙ магистрати лъсна на конкурсите , а други дори не смеят да се явят.

.

Не съм съгласен .Познавам работата на значителна част от колегите от СРС и трябва да Ви кажа ,че има много добри юристи ,които на конкурса за окръжни съдии-гражданско отделение, показаха слаби резултати.От къде да знаят ,че трябва да носят закон, отменен преди повече от 20 години .Такива закони не са един и два. Ако ти се е случвало да го прилагаш-добре,но такива казуси са рядкост ,а приложението на този закон касаеше почти целия казус ,с изключение на един от въпросите.Което пък поражда дълбоко съмнение у мен по отношение на хората ,които имат по-високи оценки на казуса.За мен това означава ,че са били уведомени предварително ,че трябва да носят точно този отменен отдавна кодекс. Това,че някой е успял на конкурса не го прави автоматично съдия.Израстването трябва да става постепенно вътре в системата.Системата е същата и в Европа.Имаше становища на действащи съдии от Европейския съюз, които препоръчваха конкурсното начало за израстване в системата да бъде премахнато,за да може не случайността ,а показаните в процеса на работа резултати да са определящи за израстването на съдиите.За това конкурсите бяха премахнати -натиска не бе само отвътре ,но и от вън,защото такова "чудо "/всеобщ конкурс за израстване в системата /никъде няма.
Последна промяна Skaramush на 30 Сеп 2007, 12:43, променена общо 1 път
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

Мнениеот Skaramush » 30 Сеп 2007, 12:41

И друго си мисля.Тук много колеги изразиха сатновище ,включително и аз,че оценките от държавните изпити не бива да бъдат включени в общия бал на участващите в бъдещите конкурси,защото всеки има право да се развива и не може някаква оценка , получена преди години да предопределя професионалното бъдеще на никого.Още повече ,че оценките не винаги са обективно отражение на знанията.В същото време отношението към съдиите,неуспели на конкурса, е различно.Значи ако един съдия е работил в системата повече от пет години ,написал е стотици съдебни актове ,значителна част от които са потвърдени ,минавал е доклади,работил е до късно вечер ,през отпуските е писал дела и на конкурса е получил ниска оценка автоматично е слаб юрист .Тази оценка сама по себе си по-важна ли е от цялостната му работа като съдия.Тя ли трябва да е определяща ?!Тук долавям двоен стандарт.Разбира се ,че съдията трябва да бъде оценяван по свършената от него работа ,а не по това как е решил един единствен казус ,който при това е принуден да решава без да има нормативния текст пред себе си. Да не говорим,че комисиите не мотивират оценките ,които поставят.За мен всеобщия конкурс бе безумие и правилно бе отменен. Израстването в системата трябва да става след проверка на цялостната работа на съдията /това са стотиците казуси ,които е решил/ ,а не въз основа на един единствен казус ,зададен от комисия,която изпълнява поръчки.
Не вярвайте на авторитети,които не сте проверили сами!
Skaramush
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити