начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус по Наказателно-Дъжавен изпит в ЮЗУ

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот zoom » 20 Дек 2006, 11:07

Тук може да се касае за престъпление по 170, ал.ІІ,пред.І-во вр.ал.І от НК, но от последвалите действия на Х считам, че се касае за извършване на кражба. У ще бъде съучастник, а не помагач. Той пряко участва в изпълнителното деяние-отнемане на чужда вещ, пазейки отвън.
Признавам, че бях малко груб, извинявам се на stani76,който май ще се окаже най-в час. Обаче, как да коментирам такива изказвания по - горе. 170 няма нищо общо, направо си е далеч от истината. Това са свободни съчинения. Съучастник а не помагач??? Не по врат, по шия. Съучастник включва помагач, разбрах че имате предвид СЪИЗВЪРШИТЕЛ, но съда няма да Ви разбере. Не можеш да отнемеш нещо пазейки отвън. Това е все едно да скочиш седейки :)
Никой от тях е нямал време в сравнително спокойна обстановка да обсъжда взетото решение за и против влизане в чуждо жилище и отнемане на чужда вещ.
Бъркате умисъл с предумисъл - без коментар.
И повече няма да коментирам горното, не изкам да нападам, но това са сложно (даже не съвсем) казани разсъждения на тема право, а не разрешаване на казус.
По точка 5 няма да казвам, защото вече казах; жокер - 22 НК. Дали съдът ще реши малозначителност не мога да знам. Дали съдът ще замени наказателната отговорност с административно-наказателна пак не мога да знам.
Доскоро.
zoom
Потребител

Мнениеот stani76 » 20 Дек 2006, 11:32

Един много уважаван от мен прокурор по време на стажа ми беше казал:"Двама юристи имат три мнения"
Благодаря на Stan_ бяхте полезен.
stani76
Младши потребител

Мнениеот stan_36 » 20 Дек 2006, 20:54

Благодаря на zoom за градивната критика. В спора се ражда истината. Съвсем правилно е констатирал направената от мен грешка.Поправям се не съучастник, а съизвършител. Категорично обаче съизвършител, а не помагач.По този въпрос можем да поспорим.
zoom написа:
Помагач със сигурност - действал при помагачесто с умисъл за взломна кражба. Имаме ексцес на извършителя - взломната кражба прераства в грабеж.
Не може да няма умисъл при положение, че причинява телесна повреда при бягството, най малкото за това, че не е целял пряко извършването на телесната повреда (може би), но я е допускал като път към бягството, т.е. умисъл.
Не мога да разбера за каква крайна необходимост говорите - неизбежна отбрана от където и да погледнеш.
Казусът е учебникарски, насила ви карат да го решите.
Колега, къде видяхте взлом при отворен прозорец? Аз също считам, че се касае за ексцес, но каква е отговорността на съизвършителите при него? Нямам нищо напротив, след като Ви е толкова лесно, дайте и Вие решение.
stan_36
Младши потребител

Мнениеот stani76 » 21 Дек 2006, 11:50

Аз мисля,че У е действал като помагач защото когато съучастниците предварително разпределят ролите си и един от тях има задача само да охранява той е помагач,защото обективно не участва в изпълнителното деяние на кражбата.След като У няма участие в отнемането ,което е изпълнителното деяние на кражбата това обстоятелство не може да го превърне в извършител.
Поправете ме ако греша.
stani76
Младши потребител

Мнениеот sisuto » 02 Яну 2007, 18:24

Това беше казуса и във ВТУ
sisuto
Нов потребител

Мнениеот npetrov » 02 Яну 2007, 19:15

Колеги,казуса наистина е интересен но само по някои въпроси ще взема отношение.Относно помагач или съизвършител е У си има практика и това е Т.Р. 54 от 16.11.1989г на ВС.(обърнете внимание на т.5)
За тези които няма от къде да го прочетат само казвам-ПОМАГАЧ.
И още една забележчица ,дори и У да бъде освободен по чл.78а ,съдът пак се произнася с присъда,а не с решение или определение.( Постановление 7 от 4.11.85г.)
npetrov
Младши потребител

Мнениеот kenn4o » 04 Яну 2007, 23:14

Уважаеми колега Петров бих искал да ви коригирам относно становището изразено по въпроса с какъв акт се произнася първоинстанционния съд при освобождаване от наказателна отговорност и така уважаеми колега съдът се произнася с решение, когато възприема предложението на прокурора за освобождаване от наказателна отговорност или когато оправдава подсъдимия, когато следва делото да се прекрати съдът се произнася с определение. В никакъв случай тук не може да се говори за присъда.
kenn4o
Потребител

Мнениеот Krisho » 05 Яну 2007, 22:16

kenn4o написа:Уважаеми колега Петров бих искал да ви коригирам относно становището изразено по въпроса с какъв акт се произнася първоинстанционния съд при освобождаване от наказателна отговорност и така уважаеми колега съдът се произнася с решение, когато възприема предложението на прокурора за освобождаване от наказателна отговорност или когато оправдава подсъдимия, когато следва делото да се прекрати съдът се произнася с определение. В никакъв случай тук не може да се говори за присъда.

Допълнение към казното - Присъда се постановява, когато се оправдава подсъдимия. За другото съм съгласен.
Krisho
Младши потребител

Мнениеот edi » 05 Яну 2007, 23:02

Stan_36 е абсолютно прав по отношение на У той е съизвършител кражбата е двуфазно престъпление и той участва във втората фаза и в действителност имаме грабежоподобна кражба
edi
Нов потребител

Мнениеот Гост » 06 Яну 2007, 20:36

Привет.
Аз съм студент по право в ЮЗУ първи курс и ще се опитам да се включа
в този казус "за кокошки".
Прави впечатление,че не се прави разлика между грабеж и кражба,което
е срамно,ама много.
Кражба в случая е деянието в казуса.
Грабеж е всяка кражба, при която завареният на мястото на престъплението извършител употреби сила или заплаха, за да запази владението си върху откраднатите вещи.
Но в случая собствениците не са знаели,че e извършена кражба,а просто са искали да заловят натрапника,преди да осъществи кражбата.А X не е искал да брани открадната вещ.
Той просто е искал да избяга.
Нанася средна телесна повреда и изчезва.
Y e невинен.Изключително грешно е да се мисли,че е бил помагач,защото помагач означава , който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.
Тук се спираме на думате "чрез съвети".Съвети няма,няма и набавяне на средства.Не е и ясно какво точно пази Y.Той може да е пазел чантата с хляб на X.
X пък от своя страна е избягнал влизането с взлом.
И също така е нямало да нанесе средна телесна повреда на собственика,ако последният не се е бил събудил.
Стигаме до извода,че X е действал от уплаха,стрес.
След като се е уплашил от появата на собственика,той не е можел да
ръководи своите действия,защото те са били плод на уплаха.
В този смисъл X ще отговаря пред чл.133,защото в случая "Опитвайки
се да избяга"е извършил СТП,но не,че искал умишлено да навреди на собственика.
И ако X има чисто минало веднага му се издейства чл.78а.
А Y e невинен.
Гост

Мнениеот pokerman » 06 Яну 2007, 22:15

advokat_nikolov какво имаш предвид под казус "за кокошки". ?!
Според мен има опит към кражба-"и решил да вземе портмонето" т.е той не го отнема защото в този момент влизат собствениците.Опитът се наказва както довършеното престъпление -чл 18 ал 2. Така чл.78а не може да се приложи защото за кражба се предвижда лишаване от свобода повече от 3
Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от петстотин до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
Може да се приложи чл.55 вр. чл 58 а именно:

Чл. 55. (1) При изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, съдът:
1) определя наказанието под най-ниския предел;

2) заменява:

а) (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) доживотния затвор - с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години;

б) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаването от свобода, когато не е предвиден най-ниският предел - с пробация, а за непълнолетните - с пробация или обществено порицание;

в) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробацията - с глоба от сто до петстотин лева.

(2) В случаите на точка 1 на предходната алинея, когато наказанието е глоба, съдът може да слезе под най-ниския предел най-много с една втора.

(3) В тези случаи съдът може да не наложи по-лекото наказание, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

Чл. 58. Съдът може да приложи разпоредбите на чл. 55 и в следните случаи:
а) при опит - поради недовършеността на престъплението, като съобрази и обстоятелствата по чл. 18, ал. 2;

б) при помагачество - когато степента на участие на дееца в престъплението е малка.
Съгласен съм че няма грабеж, а СТП по133

По отношение на Y- помагач и ще споря с всеки който твърди че не е.
Много добре знае какво ще върши X и въпреки това се съгласява да пази отвън и не пази чантата с хляб на X. Така имаме опит към извършване на квалифицирана кражба по чл 195 ал.1 т.5

ОБОБЩЕНИЕ:
X - чл.195 ал1 т.5 вр.чл.18 ал.1 и чл 133 вр. чл 23
Y - чл.195 ал1 т.5 вр. чл.20 ал.4
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 06 Яну 2007, 22:21

Аз също съм студент по право в ЮЗУ :wink:
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 06 Яну 2007, 22:33

Поправка:

Y - чл.195 ал1 т.5 вр. чл.20 ал.4 вр.чл18 ал1
:) :) :)
pokerman
Потребител

Мнениеот pokerman » 07 Яну 2007, 00:06

cruel_la не мога да разбера защо са тези нападки против всички ?!
Всеки се опитва да погледне казуса от всички страни
Направете и Вие правна квалификация щом всички ние сме некадърни и малоумни
Относно Y си държа не мнението че е помагач !
pokerman
Потребител

Мнениеот Гост » 07 Яну 2007, 13:49

pokerman написа:advokat_nikolov какво имаш предвид под казус "за кокошки". ?!
Според мен има опит към кражба-"и решил да вземе портмонето" т.е той не го отнема защото в този момент влизат собствениците.Опитът се наказва както довършеното престъпление -чл 18 ал 2. Така чл.78а не може да се приложи защото за кражба се предвижда лишаване от свобода повече от 3
Чл. 78а. (Нов - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание от петстотин до пет хиляди лева, когато са налице едновременно следните условия:
а) (изм. - ДВ, бр. 86 от 2005 г., в сила от 29.04.2006 г.) за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, или лишаване от свобода до пет години или друго по-леко наказание, когато е непредпазливо;
Може да се приложи чл.55 вр. чл 58 а именно:

Чл. 55. (1) При изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства, когато и най-лекото, предвидено в закона наказание се окаже несъразмерно тежко, съдът:
1) определя наказанието под най-ниския предел;

2) заменява:

а) (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) доживотния затвор - с лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години;

б) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) лишаването от свобода, когато не е предвиден най-ниският предел - с пробация, а за непълнолетните - с пробация или обществено порицание;

в) (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) пробацията - с глоба от сто до петстотин лева.

(2) В случаите на точка 1 на предходната алинея, когато наказанието е глоба, съдът може да слезе под най-ниския предел най-много с една втора.

(3) В тези случаи съдът може да не наложи по-лекото наказание, което законът предвижда наред с наказанието лишаване от свобода.

Чл. 58. Съдът може да приложи разпоредбите на чл. 55 и в следните случаи:
а) при опит - поради недовършеността на престъплението, като съобрази и обстоятелствата по чл. 18, ал. 2;

б) при помагачество - когато степента на участие на дееца в престъплението е малка.
Съгласен съм че няма грабеж, а СТП по133

По отношение на Y- помагач и ще споря с всеки който твърди че не е.
Много добре знае какво ще върши X и въпреки това се съгласява да пази отвън и не пази чантата с хляб на X. Така имаме опит към извършване на квалифицирана кражба по чл 195 ал.1 т.5

ОБОБЩЕНИЕ:
X - чл.195 ал1 т.5 вр.чл.18 ал.1 и чл 133 вр. чл 23
Y - чл.195 ал1 т.5 вр. чл.20 ал.4

Колега,да не цитираме Наказателния кодекс,а до го приложим точно.
Питате ме какво съм имал под предвид "за кокошки".Погледнете първата страница на тази тема,какво е казал ZOOM.
Та да се върнем на казуса.
Y e невинен и ще споря с Вас(в рамките на добрия тон :D )
А първо да разгледаме X
X взема портмонето преди да се събудят собствениците,т.е. деянието се клалифицира като кражба.Но ако,преди да е взел портмонето,са се били събудили собствениците-това е Грабеж.
чл.55 и 58 е смешно да се прилагат.
Достигаме,че вече имаме констатирана кражба.Да се знае.

Защо Y e невинен.
Много се извинявам,ама никъде в казуса не е посочено,че двамата са се уговорили,предварително,заедно,да извършат кражбата,като си поделят задачите.Единият краде,другият го пази.
Те просто са вървяли по улицата и X е видял отворен прозорец и решава да влезе.Всичко става случайно.Няма предварителен разговор
между X и Y,че те ще отидат еди-кога си и ще оберат еди-кого си.
В случая Y не отговаря за действията на X.Последният решава и го прави.Y остава навън под предлог,че пази,но КАКВО ПАЗИ.Ако например се бил появил човек навън и Y e казал на X,че някой идва,това се нарича ПАЗЕНЕ.А онзи си е стоял навън и кротко си е пушил без,уж,да знае,че X краде.
Аз просто искам да изкарам Y невинен,и го правя.
Никога,ама никога не може да се докаже,че Y е виновен.
Y може да каже,че е отишъл да пикае в едни храсти,и като се е върнал,е видял,че приятелят му прави нещо незаконно-УПЛАШИЛ СЕ Е
от някакъв шум и е избягал.
Хайде Покермен-Вие сте.
Между другото,ако искаш,да пием по кафе в Благоевград.
Ако решиш пиши във форума :D :D

И съм 100% сигурен,че ще лепнат на X чл.133 от НК,защото,"ОПТИТВАЙКИ СЕ ДА ИЗБЯГА" НАНАСЯ СДП,А НЕ,ЧЕ Е ЧУЛ ДА ИДВА НЯКОЙ И В ПОСЛЕДСТВИЕ Е РЕШИЛ ДА ГО НАКАЖЕ С ПОБОЙ.
Бил съм на подобно дело.
Прокурорът иска 5 г.а му се дава глоба 5000 лв.
Нашето правосъдие е толкова "лекичко"
Има прокурори,където сричат и се запъват в съдебната зала,като изтощена батерия.Адвокатите само това и чакат и започват да хапят,до кръв :twisted:
Гост

Мнениеот pokerman » 07 Яну 2007, 14:28

По-добре да пием по кафе в Благоевград. Виждаш че тук има хора които се правят на много големи разбирачи и няма смисъл да изказваш каквото и да било мнение

Все още съм на мнение че е помагач , но както знаем всеки е невинен до доказване на противното и че каквото реши съда това е. Още спор насаме :D :D :D
pokerman
Потребител

Мнениеот Гост » 07 Яну 2007, 22:25

Няма ли още мнения.
Така ми стана интересно,че ме сърби отвътре. :)
Наказателното право е свято нещо.Обичам го :D
Гост

Мнениеот maria6666 » 08 Яну 2007, 00:44

:lol: "Адвокат" Николов, прав сте, че вината на У, трябва да се подкрепи и от нещо още, освен от обясненията на Х.Тук, един адвокат, може наистина сериозно да поработи, ако са само те. Но, май само за това сте прав.Както и другият колега.Казусът ви касае наистина само опит за кражба.Имате и съучастие. С помагач.И, средна телесна повреда.Принципно, не е лошо, че "искате да приложите НК", но по-добре ще е първо да го изучите и двамата. :lol: Не, че и аз се правя на "разбирачка", но по-добре е, човек да е наясно с нещата, които обсъжда.Вие, колега Николов, много, как да се каже, взимате много обилно отношение по всякакви теми.Другият колега също.Не ми се ще да ви попарвам ентусиазма, но следва, да го подкрепите с нещо. :lol: Успехи.
maria6666
Младши потребител

Мнениеот pokerman » 08 Яну 2007, 02:25

maria6666 дайте правна квалификация на деянията а не философствайте :) :) :)
pokerman
Потребител

Мнениеот maria6666 » 08 Яну 2007, 10:47

:lol: Колега, дала съм.Твърде сте млад, зелен, и слабо грамотен все още, за да ме учите.Моля Ви.
maria6666
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити