начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

нов конспект за изпита за правоспособност

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот mistery » 18 Май 2008, 01:37

Здравейте,

Колеги ще се радвам ако споделите от къде се подготвяте за този изпит.

Моля тези, които са се явили май месец да споделят как протича изпита.
mistery
Младши потребител

Мнениеот hitresa » 19 Май 2008, 15:23

Колеги, не искам да ви стряскам, но трябва здраво да почетете. Все едно сте на държавен. Въртяха ме на шиш. Добре ,че си бях подготвена. Колегите, които излизаха твърдяха, че всичко минава лесно и гладко. Излезе , че не са си признавали. Същите тези бяха скъсани. Наблегнете на новите закони, искат да знаят, че сме в час с новите промени.
hitresa
Младши потребител

Мнениеот julieta_9 » 20 Май 2008, 10:16

hitresa написа:Колеги, не искам да ви стряскам, но трябва здраво да почетете. Все едно сте на държавен. Въртяха ме на шиш. Добре ,че си бях подготвена. Колегите, които излизаха твърдяха, че всичко минава лесно и гладко. Излезе , че не са си признавали. Същите тези бяха скъсани. Наблегнете на новите закони, искат да знаят, че сме в час с новите промени.

А щом като е имало изпит защо нямаше на сайта на министерството нито обява за час и място,нито списъка на хората,които ще се явяват :twisted:
julieta_9
Потребител

Мнениеот mistery » 20 Май 2008, 14:16

hitresa написа:Колеги, не искам да ви стряскам, но трябва здраво да почетете. Все едно сте на държавен. Въртяха ме на шиш. Добре ,че си бях подготвена. Колегите, които излизаха твърдяха, че всичко минава лесно и гладко. Излезе , че не са си признавали. Същите тези бяха скъсани. Наблегнете на новите закони, искат да знаят, че сме в час с новите промени.

Здравейте, поздравления за това че сте си взели изпита. Аз ще се явявам юни месец, но не съм в сраната. Спешно се нуждая от материали за този изпит, вие от къде се готвихте? Моля ако някой разполага с материали да ми ги прати на toshevh@yahoo.com
Много скъсани ли имаше? Ако изпита не се вземе наново ли се кара стаja?
Предварително ви благодаря.
mistery
Младши потребител

Мнениеот hitresa » 23 Май 2008, 20:23

Не е имало обява на страницата на Министерство на правосъдието, т.к. е имало проблем със сървъра. Материали - четете нормативните актове, които са в конспекта, нищо повече. Изобщо, нашият випуск хвана всевъзможни промени из цялата съдебна система. То не бяха държавни изпити с казуси, то не беше нов конспект по правоспособност, че и ситото станало доста по-гъсто. Ако се бяхме явявали преди месец, всичко щеше да е доста по-лесно.
hitresa
Младши потребител

Мнениеот mistery » 28 Май 2008, 01:18

hitresa написа:Не е имало обява на страницата на Министерство на правосъдието, т.к. е имало проблем със сървъра. Материали - четете нормативните актове, които са в конспекта, нищо повече. Изобщо, нашият випуск хвана всевъзможни промени из цялата съдебна система. То не бяха държавни изпити с казуси, то не беше нов конспект по правоспособност, че и ситото станало доста по-гъсто. Ако се бяхме явявали преди месец, всичко щеше да е доста по-лесно.

Здравейте,

Бихте ли споделили как протича изпита, по колко въпроса се теглят, колко време остават за мислене- пише ли се по въпросите, само по тях ли се говори или задават и допълнителни въпроси. Колко време изпитват един човек. Колко скъсани имаше вие като се явихте? от колко часа започва изпита и до колко часа продължава. Като закони има посочен и ползването на АПК но къв конспекта погледнах въпросите така и не разбрах за кой от тях трябва да се ползва . вие за кой въпроси го ползвахте.
Благодаря ви предварително.
mistery
Младши потребител

Мнениеот idealista » 05 Юни 2008, 14:23

Здравейте Колеги,
някой може ли да каже как е минал изпита за правоспособност от м.май...според новите правила? :roll:
Аватар
idealista
Младши потребител

Мнениеот Kalina8 » 05 Юни 2008, 19:35

Моля, някой от колегите, явили се на пилотния изпит през месец май за придобиване на юридическа правоспособност, да разясни накратко по колко въпроса се теглят, колко време се мисли и говори пред комисията? Наистина ли има някой скъсан, защото всички казват, че няма!!! Хайде сега, не си трайкате, задоволете любопитството ни ... и нас изпит ни чака :D Не бъдете егоисти :wink: Подскажете малко какво ни чака :P
Kalina8
Нов потребител

Мнениеот hrangelova » 05 Юни 2008, 20:54

Колеги, във въпросника, публикуван на сайта на МП, изрично пише (най-отдолу), че всеки тегли по един въпрос, което за мен е странно, но .. да не би това да означава, че се тегли по един от всеки раздел?

Моля явилите се да споделят опит! :roll:
hrangelova
Младши потребител

Мнениеот dfani » 12 Юли 2008, 13:43

Здравейте, колеги! Вчера бях на изпита за правоспособност, минава добре. Тегли се един въпрос и говориш само по него. Готвих се предимно от законите и правилниците, но ползвах и лекциите по новия ГПК и по наказателен процес. Обълнете внимание също и на правилника за организация на съдилищата, относно администрирането на делата. Успех на всички!
dfani
Младши потребител

RE: изпит за правоспособност

Мнениеот bibi_iv » 17 Юли 2008, 13:39

Здравейте и от мен колеги!
Честно казано в новият ред на провеждане на изпита няма нищо страшно. Явих се на 11 юли, не мога да кажа, че съм била супер подготвена, но без усилие си взех изпита / с изкл. на притеснението от факта, че не знаеш какво точно те очаква/.
Аз съм се подготвяло изцяло по нормативните актове, изброени в конспекта, без да ми се налага да ползвам каквато и да е и била странична правна литература.
Общо взето, комисията на човек отделя по не повече от 5 мин.
А пък и погледнато от друга страна, въпросите от конспекта са наистина минималното което трябва да знаеш от ГПК и НПК например.
Успех на всички през септември и не се притеснявайте. Това сигурно ще е най- лекият Ви изпит в живота. 8)
bibi_iv
Младши потребител

Предишна

Назад към Конкурси, изпити