- Дата и час: 29 Ное 2024, 22:31 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
конкурс за административни съдии
|
|
Е, щом смятате, че незаконосъобразните заповеди не следва да се отменят, воден от съображения за правна стабилност, значи ставате за административен съдия. Много често в този дух се постановяват съдебни актове в административното правораздаване. В този смисъл Ви пожелавам на конкурса "Пълен напред!" и успех! Имате шанс!
- Kormoran
- Младши потребител
според Дермендижиев от съображение за стабилност в обществените и правни отношения,незаконосъобразен адм. акт може да бъде отменене до оформянето на сделката по реда на гражданското право.След този момент следва да се приеме,че са възникнали придобити права на които не би следвало да се посяга по административен път....
- loyer
- Младши потребител
loyer написа:според Дермендижиев от съображение за стабилност в обществените и правни отношения,незаконосъобразен адм. акт може да бъде отменене до оформянето на сделката по реда на гражданското право.След този момент следва да се приеме,че са възникнали придобити права на които не би следвало да се посяга по административен път....
Някой би ли се включил в тая тема ,мисля че ще представлява интерес
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?p=128313
- donna
- Старши потребител
явно не търпиш чуждо мнение.......за мен това схващане също поражда въпросителни..........има твърде противоречива практика и мисля,че тук е мястото да се обсъждат такива неща.......
- loyer
- Младши потребител
Проф. Дерменджиев бе най-добрият преподавател по административно право и до днес е ненадминат. Хрусанов го преповтаря. Поради тази причина не мога да повярвам, че точно това е казал или имал предвид проф. Дерменджиев.
- Kormoran
- Младши потребител
учебника е от 1992год Административно право на РБългария....там го е казал!!!
Не че се заяждам ,но въпроса за смесени фактически състави си го проспал на банката с някоя чайка!!!!!!!!!!
Не че се заяждам ,но въпроса за смесени фактически състави си го проспал на банката с някоя чайка!!!!!!!!!!
- loyer
- Младши потребител
Не се заяждаш, разбира се, а се опитваш да отстояваш своето схващане, което обаче според мен е твърде неправилно. Тъй като подхвана за смесените фактически състави в гражданското право, трябва да е ясно едно - административният акт е част от ФС на правната сделка, естествено и ако той липсва или е незаконосъобразен, какво се случва - нищожност може би! В тази насока изобилства практиката на ВС и на днешния ВКС. Но в новия ЗОП се прокрадва друга идея - ако се отмени като незаконосъобразна заповедта на възложителя, определил определен кандидат за изпълнител на ОП и вече е сключен договор, той не е нищожен, а жалбоподателят може да иска само обезщетение от възложителя за причинените от неговия незаконосъобразен акт вреди. Следователно, при сключването на този договор процедурата по откриване, провеждане и възлагане на обществената поръчка не е част от ФС на тази сделка или казано чрез Вашите изрази - не сме изправени пред смесен ФС!:)
- Kormoran
- Младши потребител
няма смисъл да спорим........дано не се пада нещо подобно,че като имам в предвид ,че членовете на комисията са съдии от ВАС.......един господ знае те какво схващане имат..........и по кой учебник са чели..........самонадеяността в правото понякога е опасна!
- loyer
- Младши потребител
Само да добавя - по новия ЗОП сделката би била нищожна ако договорът е бил сключен с лице, което не е участвало в самата процедура по възлагане на ОП. Трябва обаче да си спокоен, на изпита няма да ви задават подобен въпрос.
- Kormoran
- Младши потребител
Колеги, може и да нямам вашия опит, но точно затова чета Коментара към АПК. Знаете кои са негови автори, не е необходимо да ги изброявам!
Та точно в този коментар е направена разликата между липсата на фактически и правни основания, като предпоставка за отмяна на АА. Няма да цитира , защото почти цяла страница е обяснението на Господата! Ще спомена само , че изрично е записано : " Обратното, непосочването или погрешното посочване на правни основания, НЕ Е ОТМЕНИТЕЛНО ОСНОВАНИЕ, ЗАЩОТО СЪДЪТ НЕ Е ОБВЪРЗАН ОТ ПРАВНАТА ПРЕЦЕНКА НА ОРГАНА."
Моят стаж е точно петгодишен юридически ! Стига ми да кандидатствам и ще се пробвам, колкото и каквото да ми струва!!!!
Та точно в този коментар е направена разликата между липсата на фактически и правни основания, като предпоставка за отмяна на АА. Няма да цитира , защото почти цяла страница е обяснението на Господата! Ще спомена само , че изрично е записано : " Обратното, непосочването или погрешното посочване на правни основания, НЕ Е ОТМЕНИТЕЛНО ОСНОВАНИЕ, ЗАЩОТО СЪДЪТ НЕ Е ОБВЪРЗАН ОТ ПРАВНАТА ПРЕЦЕНКА НА ОРГАНА."
Моят стаж е точно петгодишен юридически ! Стига ми да кандидатствам и ще се пробвам, колкото и каквото да ми струва!!!!
- a_ni
- Потребител
Kormoran написа:donna, каква връзка откривате между административното право и обидата и клеветата?
Тук няма обида и клевета ,става въпрос за чл.161 ал.2 т.2 от ЗППЦК и ако КФН наложи глоба правилно ли е това.Как е озаглавена статията няма никакво значение .Става въпрос манипулираен ли е пазара.
Все пак може да ви се падне някой казус свързан с ЗППЦК , материята свързана с него въобще не е лека.
- donna
- Старши потребител
нямам коментара,но ако са го писали това или са луди или са на път да създават още противоречия в АПК....
- loyer
- Младши потребител
a_ni написа:...чета Коментара към АПК. Знаете кои са негови автори, не е необходимо да ги изброявам!
Ани, ако не те затруднява, посочи кои са авторите на Коментара. Аз наистина не ги знам. Присъствах на едно мероприятие, на което съдията от ВАС Георги Ангелов заяви, че се е наложило да напише коментара в неговата част за около 17-18 дни, защото издателството много бързало да го издаде и някъде може да имало неточности и неясноти / макар че по такъв кардинален въпрос надали може да се допусне грешка/. Константин Пенчев - Председателят на ВАС пък заяви, че няма никакво участие при списването на Коментара, макар че поради някаква грешка името му фигурирало там. Затова, моля те, посочи кои са авторите на този прословут Коментар.....
- softy
- Младши потребител
Ани това важи за исковата молба,когато се търси защита на правен интерес.........тук става въпрос за мотиви..на АА........две различни неща...явно и ония са се объркали.............
- loyer
- Младши потребител
[quote="Kormoran"]И верните отговори са:)
1. Не, родово компетентен е ВАС като ВИ
Според чл.32,ал.3 на ЗА заповедите на обл.управител се обжалват пред съответния административен съд.
Според чл.32,ал.3 на ЗА заповедите на обл.управител се обжалват пред съответния административен съд.
- aa123
- Младши потребител
[quote="Kormoran"]И верните отговори са:)
- aa123
- Младши потребител
Авторите: 1. Г-н Председателя на ВАС - Константин Пенчев;
2. Иван Тодоров - Д-р по право;
3. Георги Ангелов - Съдия във ВАС;
4. Богдан Йорданов - Д-р по право;
И ако са се объркали, както спомена колегата, откъде да знам, че всичко останало не объркано и защо въобще чета този Коментар, който струва 24лв.?????
2. Иван Тодоров - Д-р по право;
3. Георги Ангелов - Съдия във ВАС;
4. Богдан Йорданов - Д-р по право;
И ако са се объркали, както спомена колегата, откъде да знам, че всичко останало не объркано и защо въобще чета този Коментар, който струва 24лв.?????
- a_ni
- Потребител
|
|