- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:58 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
административни съдилища
|
|
chilipet, БЛАГОДАРЯ за милите думи и за съвета ти! Точно така и смятам да постъпвам! Пожелавам си да не се налага да правя компромиси със себе си....Пожелавам го и на Вас колеги!
- maimundere
- Потребител
Какво пише ами, че с новия ЗСВ се предвижда класа да не е както до сега 2%, а 1% процент това при мен прави разлика от повече от 100лв.
- mistik
- Младши потребител
Тази история с класовете и с осн.заплати е доста тъжна. Уважаеми спечелили, казвам ви честно, че ако наистината имате опит като адвокати, само след 4-5 месеца, ще сте наясно, че при обема работа, който ви чака и заплатата,и класът за прослужено време и парите за дрехи, не компенсират усилията ви и не са достойна цена за труда ви.
Дори и посредствените адвокати, ако са методични и дисциплинирани - да ходят системно в дюкяна си/без да иронизирам/ и да са лоялни към клиентите си, изкарват с по 4-5 нови дела на месец такива доходи.
Затова са прави колегите, които казват, че да си съдия е призвание.
Не разчитайте на изобилие от блага. Такова няма и по моему скоро не се очаква да има. И това колегите го знаят. Най - добрите от тях даже не коментират това - приели са фактите такива!
Заплатите в абсолютна цифра изглеждат добри, но реално не осигуряват кой знае какъв стандарт на живот.
Но пък на нас, които нямаме претенции да отглеждаме децата си в частни учебни заведения, да посещаваме Карибите или някой други екзотични места, както и да вечеряме с черен хайвер, "шампанско и сълзи" , ни стигат да живеем нормално - като нормални български граждани, за каквито работим.
Дори и посредствените адвокати, ако са методични и дисциплинирани - да ходят системно в дюкяна си/без да иронизирам/ и да са лоялни към клиентите си, изкарват с по 4-5 нови дела на месец такива доходи.
Затова са прави колегите, които казват, че да си съдия е призвание.
Не разчитайте на изобилие от блага. Такова няма и по моему скоро не се очаква да има. И това колегите го знаят. Най - добрите от тях даже не коментират това - приели са фактите такива!
Заплатите в абсолютна цифра изглеждат добри, но реално не осигуряват кой знае какъв стандарт на живот.
Но пък на нас, които нямаме претенции да отглеждаме децата си в частни учебни заведения, да посещаваме Карибите или някой други екзотични места, както и да вечеряме с черен хайвер, "шампанско и сълзи" , ни стигат да живеем нормално - като нормални български граждани, за каквито работим.
- vtora
- Младши потребител
Здравейте, предложението за име „КАПАНИ” не ми харесва – не искам да поставям на никого капан с въпросите си. Моето желание е да разбера нивото на колегите, с които ще работим заедно и ако не съм на тяхното да се откажа още сега, а не след 4-5 месеца...Но ако и вие считате, че назначените имат нужда от обучение за работата, която спечелиха с толкова знания, труд и усилия, значи и аз след като се обуча мога да се справя добре с нея. Ами ако се окаже, че не схващам гледната точка на съдия и знанията, които предлага НИП не ги възприемам – ще ме оставят ли на новата работа или ...какво? Ето от тази позиция се питам – защо да се влага време и пари в обучение на хора, за които не се знае дали ще работят повече от 4-5 месеца в системата и дали въобще ще искат да научат нещо, както и дали ще го възпиремат въобще ... Ако мислим така, отново следва, че от обучение няма нужда и си стигаме до защитаваната теза, че избраните са най-добрите и имат теоритични знания и практически умения и нямат нужда от повече?
- panika
- Младши потребител
Крем карамел, връщам се заради теб във форума. Трогната съм и щастлива, ако съм успяла положително да ти въздействам, но си мисля и друго: Да не би, случайно или нарочно, да се познаваме ?
Паника, споко, мила!
Ставаш или не ставаш, вече няма значение! Смятай се за пожизнено назначена и пенсионирана като съдия, дори и да се окаже, че си посредствен такъв. Този ВСС е толкова толерантен към некомпетентните, че не бива да се чувстваш застрашена.
Нали си била добър адвокат? Какво се случва с посредствените съдии, които познаваш ? Нищо, нали! И с теб няма да се случи нищо лошо. Стига да не си нагла - 13, или не знам точно колко, години, в по две, или не знам колко точно, заседания за година да отсрочваш едно наказателно дело; да не застрелят в твое присъствие някой "добре облечен" господин или госпожа . . .
Да му мислят пациентите на правосъдието!
Да му мислят и колегите, които остават да се гърчат в следствие на некомпетентността, не твърдя твоята, - от същия състав, от същия съд, адм.ръководител и адвокати, пълномощници на страните.
А, и ти гарантирам, че няма да си тръгнеш сама - нито след 2-3-4 месеца, нито след година !
Искам това - твоето, да е наистина поредна проява на ПАНИКА. Бъди уверена. Ще се справиш, ако тези два екзамена не са просто някакъв взрив в живота ти. Аз определям като взрив или явление "нова звезда" ситуация, в която някой учейки 5 години не е успял да изкара повече 4-ки от 3-ки и затова сем.му успех е 3,45, а и на държ.изпити пак така, а изведнъж - ИЗНЕНАДА - 5,50 на писмен и 5,90 на устен по административно право и процес.
Но - Идва Коледа и стават чудеса! Раждат се нови звезди! И дано грозните патенца станат красиви лебеди.
Върнах се, зарязвайки салатата предназначена за мъжа на живота ми, заради крем карамел. Познаваме ли се? Кажи си веднага?
Паника, споко, мила!
Ставаш или не ставаш, вече няма значение! Смятай се за пожизнено назначена и пенсионирана като съдия, дори и да се окаже, че си посредствен такъв. Този ВСС е толкова толерантен към некомпетентните, че не бива да се чувстваш застрашена.
Нали си била добър адвокат? Какво се случва с посредствените съдии, които познаваш ? Нищо, нали! И с теб няма да се случи нищо лошо. Стига да не си нагла - 13, или не знам точно колко, години, в по две, или не знам колко точно, заседания за година да отсрочваш едно наказателно дело; да не застрелят в твое присъствие някой "добре облечен" господин или госпожа . . .
Да му мислят пациентите на правосъдието!
Да му мислят и колегите, които остават да се гърчат в следствие на некомпетентността, не твърдя твоята, - от същия състав, от същия съд, адм.ръководител и адвокати, пълномощници на страните.
А, и ти гарантирам, че няма да си тръгнеш сама - нито след 2-3-4 месеца, нито след година !
Искам това - твоето, да е наистина поредна проява на ПАНИКА. Бъди уверена. Ще се справиш, ако тези два екзамена не са просто някакъв взрив в живота ти. Аз определям като взрив или явление "нова звезда" ситуация, в която някой учейки 5 години не е успял да изкара повече 4-ки от 3-ки и затова сем.му успех е 3,45, а и на държ.изпити пак така, а изведнъж - ИЗНЕНАДА - 5,50 на писмен и 5,90 на устен по административно право и процес.
Но - Идва Коледа и стават чудеса! Раждат се нови звезди! И дано грозните патенца станат красиви лебеди.
Върнах се, зарязвайки салатата предназначена за мъжа на живота ми, заради крем карамел. Познаваме ли се? Кажи си веднага?
- vtora
- Младши потребител
От мълчанието, което е обхванало форума не мога да разбера дали отново Паника ви подразни с думите си или всички празнуват Никулден ?
Предлагам на тези, които считат, че обучението преди започване на работа като съдии е необходимо да предложат теми, които биха представлявали интерес за тях, както и форма, под която биха желали да ги възприемат. От какво обучение имаме нужда като нови съдии в нови съдилища? Какво мислите, че не знаете/умеете и кой искате да ви го представи? Как? Кога? Къде? Както някой предположи от предходния форум, че изказванията се четат от изпитващите комисии, така е възможно и този форум да се чете от някой в НИП и да има полза от нашите предложения. Нека да си помогнем сами с идеи и надежда, че те ще бъдат забелязани...
Предлагам на тези, които считат, че обучението преди започване на работа като съдии е необходимо да предложат теми, които биха представлявали интерес за тях, както и форма, под която биха желали да ги възприемат. От какво обучение имаме нужда като нови съдии в нови съдилища? Какво мислите, че не знаете/умеете и кой искате да ви го представи? Как? Кога? Къде? Както някой предположи от предходния форум, че изказванията се четат от изпитващите комисии, така е възможно и този форум да се чете от някой в НИП и да има полза от нашите предложения. Нека да си помогнем сами с идеи и надежда, че те ще бъдат забелязани...
- stara
- Младши потребител
Обучението в НИП ще е под формата на семинари..така поне се говори. Ама какво ви става бе хора, наистина ли всичко в АПК от практическа гледна точка Ви е ясно Е, явно само на мен не ми е Забравихте май, колко оживено дискутирахме "безумията" в АПК, когато се подготвяхме за конкурса........
На семинара преди писмения изпит, нищо полезно не споменаха..Литературният прочит на АПК мога и сама да си го направя! Прословутия коментар не ща да го споменавам изобщо, поне определени негови части....Много са нещата, които се тълкуват нееднозначно...поне в този смисъл, всички трябва да се обединят около едно конкретно тълкуване на разпоредбите - например неоснователните действия и бездействия на администрацията
На семинара преди писмения изпит, нищо полезно не споменаха..Литературният прочит на АПК мога и сама да си го направя! Прословутия коментар не ща да го споменавам изобщо, поне определени негови части....Много са нещата, които се тълкуват нееднозначно...поне в този смисъл, всички трябва да се обединят около едно конкретно тълкуване на разпоредбите - например неоснователните действия и бездействия на администрацията
- maimundere
- Потребител
ИДЕЯ
Предполагам, че в празничния ден не ви е до писане във форума, но може би идеята ми се нуждае от пояснение. Предлагам да споделяме КАКВО ние искаме да получим като обучение, от КАКВО точно имаме нужда. Да направим предложения за начина на обучение – КАК като лекции, упражнения, семинари, симулативни процеси, дискусии и т.н.т.? КЪДЕ в София или по места? КОГА преди започване на работа или след това? От КОГО да се проведе ? За КОЛКО дни, седмици или часове ? Ако ние имаме идеи и ги споделяме във форума, някой може да ги вземе предвид и ако наистина се провеждат обучения те да са съобразени с нуждите на назначените съдии, а не само за отчитане на дейност. Ако сте съгласни с идеята много бих се радвала да я осъществим заедно. Лека нощ и до утре.
- stara
- Младши потребител
Stara, подкрепям изцяло твоята идея! След като правиш такова предположение, разбирам,че според теб самата подобни квалификационни мероприятия са полезни! Според мен, най - удачният период е м.февруари. По отношение на формата - мисля, че лекции не са ни нужни. по - скоро, удачен вариант биха били семинарите, но организирани от ВАС. Нямаме нужда от теоретични постановки, а от практически насоки по прилагането на АПК, отгово на чисто технически въпроси по ЗАП - например за призоваванията чрез ДВ, никъде не е уредено, за чия сметка са разноските за това....Известно ни е, че от 01.01.2007г. ще си имаме много нови данъчни закони. Част от нас ще гледат данъчни дела - ще е много важно да сме подготвени по чисто новите постановки в ЗДДС например...Тъй като не сме малко, а цели 268 човека, най - удачно би било, курсовете да се организират по места - така има шанс за по - голяма ефективност на "обучението"...
Ами нещо такова си го представям. Лека нощ на всички!
Ами нещо такова си го представям. Лека нощ на всички!
- maimundere
- Потребител
[quote="panika"]Здравейте, предложението за име „КАПАНИ” не ми харесва – не искам да поставям на никого капан с въпросите си.
ЗА ПАНИКА:
Eeee,
Паника,
За съжаление, мое де, май си оставила на изпита и чувството си за хумор.
То може да значи и че ти си сега в капани.... знае ли човек....
Не съм имала и частица лоши чувства и пр., а исках да те изненадам с ново име, получено от сричките на старото ти.
Немой т"ка, познавам и съдии с чувство за хумор, ВСС не им го прибира, споко....
ЗА ПАНИКА:
Eeee,
Паника,
За съжаление, мое де, май си оставила на изпита и чувството си за хумор.
То може да значи и че ти си сега в капани.... знае ли човек....
Не съм имала и частица лоши чувства и пр., а исках да те изненадам с ново име, получено от сричките на старото ти.
Немой т"ка, познавам и съдии с чувство за хумор, ВСС не им го прибира, споко....
- krem_karamel
- Потребител
[quote="vtora"]Крем карамел, връщам се заради теб във форума. Трогната съм и щастлива, ако съм успяла положително да ти въздействам, но си мисля и друго: Да не би, случайно или нарочно, да се познаваме ?
Паника, споко, мила!
За ВТОРА:
Мисля, че не съм попадала при теб, поне като духовно присъствие си ми нов човек, а аз не си спестявам това, което наричам духовна работа по време на процеса - гледам очите и израза на съдиите.
По това разбирам как и доколко навлизат в случая и много други неща или поне си мисля, че го правя.
Не влизам никога предубедена като повечето адвокати, които вече са станали циници и занаячтчии от натрупаната умора и отчаяние да ги третират като юристи второ качество.
От Сф ли си ?
От където и да си - да си здрава и все така адекватна към хората и правото.
ЗА ПАНИКА:
За жалост май Втора е до болка права с това :
"Паника, споко, мила!
Ставаш или не ставаш, вече няма значение! Смятай се за пожизнено назначена и пенсионирана като съдия, дори и да се окаже, че си посредствен такъв. Този ВСС е толкова толерантен към некомпетентните, че не бива да се чувстваш застрашена. "
Паника, споко, мила!
За ВТОРА:
Мисля, че не съм попадала при теб, поне като духовно присъствие си ми нов човек, а аз не си спестявам това, което наричам духовна работа по време на процеса - гледам очите и израза на съдиите.
По това разбирам как и доколко навлизат в случая и много други неща или поне си мисля, че го правя.
Не влизам никога предубедена като повечето адвокати, които вече са станали циници и занаячтчии от натрупаната умора и отчаяние да ги третират като юристи второ качество.
От Сф ли си ?
От където и да си - да си здрава и все така адекватна към хората и правото.
ЗА ПАНИКА:
За жалост май Втора е до болка права с това :
"Паника, споко, мила!
Ставаш или не ставаш, вече няма значение! Смятай се за пожизнено назначена и пенсионирана като съдия, дори и да се окаже, че си посредствен такъв. Този ВСС е толкова толерантен към некомпетентните, че не бива да се чувстваш застрашена. "
- krem_karamel
- Потребител
Благодаря ти, крем карамел!
Запазена, мисля, че семинарите - в по-малки групи, са подходяща форма за обучение. Защо не във ВАС и то след ред от съдебни заседания. Смешни са ни европейци и американци, "инфантилно" обясняващи правни форми и модели, но май не е толкова неподходящо дидактично да се показват нещата. Не съм сигурна, че наистина не е майсторство сложното да направиш така, че да изглежда просто. Лекции се предполага, че всички сме слушали много и в дълъг период от време. Докато не ви сложат по една папка - а да не говорим за папка в няколко тома по ЗДДС, съдържаща няколко заключения на вещи лица и 40-50 фактури и др.подобни, няма да имате яснота по въпроса.
А лично мое мнение е, че ако до 23-24 си година не сте усетили логиката на закона като такъв, нямате никакви шансове да го направите дори и от НИП да не излизате!
Обучението по ПРАВО не се свежда до назнайването на 50,60 или 100 актуални закона, а до формирането на начин на мислене, позволяващ на обучения да чете всякакви закони и да намира точните им смисъл, дух, техника и пр.
УСПЕШЕН ДЕН НА ВСИЧКИ и най - вече на ранобудните, защото:" Рано пиле - рано пее!" А някой добавят, че и рано го колят, но това няма да го броим, защото ми звучи много садо-мазо . . .
Запазена, мисля, че семинарите - в по-малки групи, са подходяща форма за обучение. Защо не във ВАС и то след ред от съдебни заседания. Смешни са ни европейци и американци, "инфантилно" обясняващи правни форми и модели, но май не е толкова неподходящо дидактично да се показват нещата. Не съм сигурна, че наистина не е майсторство сложното да направиш така, че да изглежда просто. Лекции се предполага, че всички сме слушали много и в дълъг период от време. Докато не ви сложат по една папка - а да не говорим за папка в няколко тома по ЗДДС, съдържаща няколко заключения на вещи лица и 40-50 фактури и др.подобни, няма да имате яснота по въпроса.
А лично мое мнение е, че ако до 23-24 си година не сте усетили логиката на закона като такъв, нямате никакви шансове да го направите дори и от НИП да не излизате!
Обучението по ПРАВО не се свежда до назнайването на 50,60 или 100 актуални закона, а до формирането на начин на мислене, позволяващ на обучения да чете всякакви закони и да намира точните им смисъл, дух, техника и пр.
УСПЕШЕН ДЕН НА ВСИЧКИ и най - вече на ранобудните, защото:" Рано пиле - рано пее!" А някой добавят, че и рано го колят, но това няма да го броим, защото ми звучи много садо-мазо . . .
- vtora
- Младши потребител
ВТОРА: "УСПЕШЕН ДЕН НА ВСИЧКИ и най - вече на ранобудните, защото:" Рано пиле - рано пее!" А някой добавят, че и рано го колят, но това няма да го броим, защото ми звучи много садо-мазо . . .[/quote]"
Втора,
наздраве с кафето и от мен...
Наистина рано е много приятно да се работи, а и кафнцето да ти ухае наблизо....
Аз рано почвам да пиша.
А ти в съда ли си толкова рано ? Не го ли отварят след 9 или за съдии може и по-рано ?
Втора,
наздраве с кафето и от мен...
Наистина рано е много приятно да се работи, а и кафнцето да ти ухае наблизо....
Аз рано почвам да пиша.
А ти в съда ли си толкова рано ? Не го ли отварят след 9 или за съдии може и по-рано ?
- krem_karamel
- Потребител
Добро утро, колеги ! Много се надявам все пак да има някакво обучение, като си мисля, че е добре то да трае поне 1 месец /например февруари/. Едва ли обаче ще е възможно обучението да се проведе по места, а и според мен мястото няма значение. Обучението трябва да бъде с по-голяма практическа насоченост - упражнения, симулативни процеси, начин на поведение в залата, защото голяма част от назначените колеги, които не са били магистрати /в това число и аз/ ще имаме нужда точно от този тип обучение.
- kemas
- Потребител
Привет!
Като чета досегашната дискусия,оставам с впечатлението,че в нея участват настоящи съдии и бъдещите такива/тези ,които още не са встъпили в длъжност/.И си мисля дали да продължа да участвам,защото все пак моята адвокатска позиция в някои отношения ще се различава от вашата.Затова искам да разбера от вас дали да продължа да участвам.Кажете го направо/все пак не се познаваме защото няма смисъл да хабя енергия и думи,които няма да имат стойност за вас като съдии.
Приятен ден!
Като чета досегашната дискусия,оставам с впечатлението,че в нея участват настоящи съдии и бъдещите такива/тези ,които още не са встъпили в длъжност/.И си мисля дали да продължа да участвам,защото все пак моята адвокатска позиция в някои отношения ще се различава от вашата.Затова искам да разбера от вас дали да продължа да участвам.Кажете го направо/все пак не се познаваме защото няма смисъл да хабя енергия и думи,които няма да имат стойност за вас като съдии.
Приятен ден!
- kasidi
- Потребител
kasidi, продължавай да участваш ! Твоите мнения са били едни от най-интересните и полезни за мен. Признавам, че много пъти съм ти се възхищавала от разсъжденията, които правиш ! Дори съм разказвала на мои приятели за виртуалните kasidi, edit, a_ni, gega и останалите форумци, които създадохме и активно участвахме във форума "конкурс за административни съдии".
- kemas
- Потребител
kasidi, а дали да не направим форум за адвокатите в административните съдилища? там ще си участваме на воля и сами ще си правим "семинари" и "обучение"...
май с факта на назначаване много решиха, че след като е минал конкурса и вече знаят всичко и сега се чудят за какво да се обучават. /не отричам - има и други, но първите ми направиха голямо впечатление и затова пиша за тях/. Е, и ние издържахме конкурса, но едва ли знаем всичко. Субективните няколко стотни, които класираха вас все още не са "имунитет и гаранция" за качество. Слезте малко на земята. Защото там сме ние - не по-малко знаещи, но от другата страна на банката.
Хубав ден на всички
май с факта на назначаване много решиха, че след като е минал конкурса и вече знаят всичко и сега се чудят за какво да се обучават. /не отричам - има и други, но първите ми направиха голямо впечатление и затова пиша за тях/. Е, и ние издържахме конкурса, но едва ли знаем всичко. Субективните няколко стотни, които класираха вас все още не са "имунитет и гаранция" за качество. Слезте малко на земята. Защото там сме ние - не по-малко знаещи, но от другата страна на банката.
Хубав ден на всички
- V_I_K_I
- Младши потребител
Благодаря ти Кемас .Струва си да участвам дори когато само един е пожелал,защото да "чуеш "другата страна според мен има отрезвяващо значение.
И така за обучението.По принцип юристите се намират малко или много в процес на непрекъснато обучение.Четат нови закони,нови практики и т.н.Но от досега казаното във форума прави впечатление,че никой не засегна съществуващия теоретичен и практически проблем- Европейско право.От следващата година всички юристи ще бъдат изправени пред много въпроси като най-важния от тях е -кой е приложимият закон.Кой от вас добре познава Регламентите на ЕС,които са задължителни за с8траните -членки?
И продължавам : бъдещите съдии ,дори до момента да са били в съдебните зали, не могат да имат отработено процесуално поведение на съдия.Да не говоря ,че немалко действащи съдии не притежават добро такова.
А във връзка със самото обучение,съм категорична- стоп на остарелия начин на лекционно поднасяне на нещата.
В последните две години участвах в различни обучения,организирани в други форми например като " ролеви игри"/т.е. симулирани процеси, където на практика усъвършенстваш
както човешкото си поведение,така и професионалното такова. И препоръчвам този начин на обучение-така се проверява и какво си научил.
И така за обучението.По принцип юристите се намират малко или много в процес на непрекъснато обучение.Четат нови закони,нови практики и т.н.Но от досега казаното във форума прави впечатление,че никой не засегна съществуващия теоретичен и практически проблем- Европейско право.От следващата година всички юристи ще бъдат изправени пред много въпроси като най-важния от тях е -кой е приложимият закон.Кой от вас добре познава Регламентите на ЕС,които са задължителни за с8траните -членки?
И продължавам : бъдещите съдии ,дори до момента да са били в съдебните зали, не могат да имат отработено процесуално поведение на съдия.Да не говоря ,че немалко действащи съдии не притежават добро такова.
А във връзка със самото обучение,съм категорична- стоп на остарелия начин на лекционно поднасяне на нещата.
В последните две години участвах в различни обучения,организирани в други форми например като " ролеви игри"/т.е. симулирани процеси, където на практика усъвършенстваш
както човешкото си поведение,така и професионалното такова. И препоръчвам този начин на обучение-така се проверява и какво си научил.
- kasidi
- Потребител
кasidi, v_i_k_i, моля не се отказвайте! Защо решихте, че форумът е само за съдии ??? Не спирайте да участвате! Вашите мнения винаги са били полезни, пък и в крайна сметка няма значение, кой в какво качество прилага административните закони! Считам, че след като заработят административните съдилища, на всички нас - съдии, адвокати и юрисконсулти, ще ни е полезен този начин на общуване!
- maimundere
- Потребител
kasidi, както в много случаи до сега, си абсолютно права! В този смисъл беше и написаното от мен по - горе, но имах предвид конкретно данъчните закони и по - специално ЗДДС! Съвършено различни принципи Съгласна съм и за изоставянето на лекционното обучение - няма смисъл, всички сме се убедили в това. Трябва да се дава практически облик на нещата. За уроците за поведение в зала, съм твърдо ЗА! Не само заради новопостъпилите в системата, а и за действащите съдии - на такива процеси съм присъствала, че..... Естествено, в хода на работа, всеки сам изработва своя стил на водене на заседание, но все пак някой трябва да положи основата
- maimundere
- Потребител
|
|