начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Изпит за младши адвокати 04.06.05

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Изпит за младши адвокати 04.06.05

Мнениеот maria_a » 06 Юни 2005, 10:37

Мария и аз смятам като теб, че се касае за превишаване пределите на неизбежната отбрана чл. 119 НК във връзка с чл. 118 НК. И според мен на трети въпрос прокурорът е действал законосъобразно - чл. 234, ал., т. 1 НПК.
maria_a
Младши потребител

Мнениеот Станислав » 06 Юни 2005, 10:42

Добре де, защо да има превишаване. Какво друго е могъл да направи в случая? Според мен, тъй като животът му е бил реално застрашен с оръжие, той има пълното право да отвърне с оръжие.
Станислав

Re: Изпит за младши адвокати 04.06.05_За_Мария

Мнениеот g.atanasova » 06 Юни 2005, 10:53

Скъпа Мария, "дамата с жълтата пола" е адв. Наталия Ценова - председател на САК !!!!!!!!!! А думата колега, която произхожда от латински, просто няма женски род - хубаво е след като сме завършили право да знаем това - тепърва често ще Ви казват колега, затова обръщайте се! "Колежка" е нещо като осмомартенски принос на обществото ни към език, който не подлежи на промяна...
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот maria_a » 06 Юни 2005, 11:06

А останалите квестори в 255та кои бяха? Който се класира на 18-ти ще бъде изпитван от тях. Ако съдим по това как е протичал устния изпит на 18.12. в една аудитория ще има около 3 изпитващи комисии.
maria_a
Младши потребител

Мнениеот godess » 06 Юни 2005, 11:33

saglasna sam s teb 4e deianieto moje da se kvalificira kato 4ista neizbejna otbrana. osven tova 6to se otnasia do zakonosaobraznoto deistvie na prokurora, kolegi, poglednete 4l 326, al.1, t.1 i davaite mnenie sled tova molia. az sa6to ne sam sigurna za nito edin ot otgovorite , no to i kazusite biaha takiva. izleznah kato zombi ot izpita
godess

Мнениеот maria_a » 06 Юни 2005, 11:52

Искаш да кажеш чл. 236, ал.1, т. 1 НПК, а не чл.326, ал.1, т.1 НПК предполагам. Но
"Връщане на делото за допълнително разследване
Чл. 236. (1) (Изм. - ДВ, бр. 70 от 1999 г.) Прокурорът връща делото за допълнително разследване, когато:
1. следва да се приложи закон за по-тежко наказуемо престъпление или закон за същото, еднакво или по-леко наказуемо престъпление при съществено изменение на обстоятелствената част на обвинението или да се включат в обвинението нови престъпления или нови лица;"
Съгласно чл. 235, ал.2 НПК обстоятелствената част на обвинителния акт се посочват: "престъплението, извършено от обвиняемия; времето, мястото и начинът на извършването му; пострадалото лице и размерът на вредите; пълни данни за личността на обвиняемия, налице ли са условията за прилагане на чл. 53 от Наказателния кодекс; обстоятелствата, които отегчават или смекчават отговорността на обвиняемия; причините и условията, способствували за извършване на престъплението; доказателствените материали, от които се установяват посочените обстоятелства."
Но в заключителната част на обв. акт се сочи правната квалификация на деянието и наказателния закон, който следва да се приложи.
Според мен няма основание за връщане за допълнително разследване. Но кой крив и кой прав ще се разбира впоследствие. Но напълно те разбирам, че си се чувствала като зомби, и аз бях в подобно състояние :-) мисля, че всички щяхме да се справим доста по-добре с казусите, особено с вторият, ако беше в друг ден, а не веднага следобяд!
maria_a
Младши потребител

Мнениеот Веско » 06 Юни 2005, 14:22

А по гражданскоправния казус, някой да се сети, че строителят има право на иск за неоснователно обогатяване срещу двете собственички на земята.
Веско

Мнениеот g.atanasova » 06 Юни 2005, 14:44

Написах го като последица от развалянето на договора, но признавам че не бях съвсем сигурна. Нещо се пообърках с отговорността за нетчно изпълнение...
g.atanasova
Младши потребител

Мнениеот Станислав » 06 Юни 2005, 14:54

Аз пък мисля, че не е за неоснователно обогатяване. По-скоро той е в качеството си на добросъвестен подобрител.
Станислав

Мнениеот Веско » 06 Юни 2005, 14:58

Ами именно като последица от развалянето на договора, т.е. счита се, че такъв няма. Собственичките на земята, стават собственички и на построеното. Претендират обезщетение за вреди, получават и сградата - имаме разместване на облаги.
Въпросът е, че ако считаме че положението на строителя е било като на добросъвестен владелец /вледеел е на правно основание годно да го направи собственик/, то той би следвало да получи по-голямата сума между разноските и увеличената стойност на вещта. В този случай и при условие, че искът му е уважен, аз мисля, че ще получи по-голяма сума от сумата, която са получили собственичките за своето обезщетение. Ето това мисля, че е много интересната страна на казуса и според мен Джеров го е имал в практиката си и то като адвокат на строителя. Сгрешил е адвокатът на собственичките.
Веско

Мнениеот he » 06 Юни 2005, 14:58

аз го написах, това е отговорът според мен на въпрос 6
he

Мнениеот Христо » 06 Юни 2005, 15:47

Според мен по наказателния казус квалификацията е по 119 НК, а адвоката трябва да пледира за чл.12 ал.4. При подобен случай един беше застрелял двама с бухалки преди две години и не беше осъден точно така.
Христо

Мнениеот Веско » 06 Юни 2005, 15:51

Ами ако аз не стрелям или пък стрелям в крака му, а той ми забива ножа в сърцето и аз умирам, как изобщо мога да се защитя преди да умра и на кого изобщо ще му пука за моята уплаха или раздразнение.
А и освен това изрично си пишеше: още при първия път ръката му е била сериозно наранена, т.е. не става въпрос за поразвяне, а за силен удар. Тук и е разковничето на казуса според мен.
Веско

Мнениеот lora » 06 Юни 2005, 16:06

kolegi na men mi predstoi tozi izpit nqkoi bi li mi napisal grajdanskia kazys
lora

Мнениеот Станислав » 06 Юни 2005, 16:07

Веско, напълно съм съгласен с теб. Когато те атакуват с нож и има явна опасност за живота ти, не може да има превишаване на пределите на неизбежната отбрана. Както казва ВКС:

Нападнатият има право на активна защита. Той може, но не е длъжен по закон, да се отклони от защита чрез бягство, укриване, търсене помощ от трети лица, държавни и обществени органи и др.

При отблъскване на нападението нападнатият може да използва и по-интензивни средства и начини за отбрана от тези, използвани от нападателя, стига да не превишава пределите на неизбежната отбрана. Отбраняващият се при неизбежна отбрана не е задължен да избира и засяга само неуязвими (неопасни) части от тялото на нападателя.

А случая с бухалките не е идентичен с нашия казус - с нож е по-лесно да те убият, отколкото с бухалка.
Станислав

Мнениеот Христо » 06 Юни 2005, 16:16

Нападението е могло да се спре и като се стреля в ръката с ножа например. Освен това е имало двама свидетели, които се предполага, че може да помогнат на нападнатия в случая.
Христо

Мнениеот Станислав » 06 Юни 2005, 16:30

Да, ама двамата свидетели явно не са спрели нападателя, щом се е стигнало до два удара с нож.
А нападнатият не е бил длъжен да стреля в ръката (да не говорим, че може да не е имал възможност да се цели по-точно), защото както казва ВКС:

Отбраняващият се при неизбежна отбрана не е задължен да избира и засяга само неуязвими (неопасни) части от тялото на нападателя.
Станислав

Мнениеот Веско » 06 Юни 2005, 16:30

Играл ли си Дуум 3. Не е хубава играта, обаче като ти изскочи чудовище и трябва да реагираш за секунда, повярвяй ми изобщо не се прицелваш в показалеца на дясната му ръка например.
Хората ти казват - замахнал втори път с ножа, ти искаш по време на замаха аз да си изкарам пистолета, да се прицеля в ръката му и да стрелям. Та това и Уаят Урп не го може.
Веско

Мнениеот Веско » 06 Юни 2005, 16:39

Доуточнение: Уаят Ърп, естествено, а не Урп.
Веско

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити