начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

относно квалифицирания състав на принуда по чл.143,ал.3

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно квалифицирания състав на принуда по чл.143,ал.3

Мнениеот чушката » 24 Сеп 2004, 22:45

Колеги, чета си тука за принудата по НК и се чудя какво се има предвид под "предходната алинея" в чл.143,ал.3 от НК.

"Предходна алинея" буквално тълкувано е ал.2 на същия член, която е за деяние, извършено от лице по чл.142,ал.2, т.6 и 8, което е квалифициран състав спрямо основния състав на принудата по ал.1.
Така обаче ал.3 се явява един вид квалифициран състав на квалифицирания състав на ал.2. Ако е така пък, няма никаква логика наказанието по ал.3 да е по-леко от това по ал.2, както е предвидено в НК.

Ал.Стойнов само е споменал ал.2 и 3 като квалифицирани състави на принудата без никакви подробности.
Помогнете! Най-вероятно аз пропускам нещо, но какво?
чушката

Re: относно квалифицирания състав на принуда по чл.143,ал.3

Мнениеот alexander_tonev » 24 Сеп 2004, 22:56

Очевидно е допусната законодателна грешка - защото "случаите", за които говори ал. 3 са посочени в ал. 1 - различните форми на изпълнителното деяние (употреба на сила, заплашване или злоупотреба с власт) и въздействието върху волята на пострадалия - да претърпи или пропусне нещо... Допустимо ли е обаче корективно тълкуване?
alexander_tonev

Мнениеот чушката » 24 Сеп 2004, 23:42

Ха сега де?
Проблемът явно не е в моя телевизор
чушката

Мнениеот nikitoo » 25 Сеп 2004, 00:33

i tozi tekst si sedi otdaaavna, za6toto e ot 1997g.:)))
I na nikoi ne mu pika.
nikitoo

Мнениеот чушката » 25 Сеп 2004, 00:43

Значи ако едно лице упражни принуда по отношение на съдия, прокурор и т.н. , без да има качеството на лице по чл.142,ал.2, т.6 или 8, определено тълкуване в смисъл, че ал.3 се явява квалифициран състав на ал.1, а не на ал.2 ще е в негов ущърб.
Според проф.д-р Иван Ненов и разширително тълкуване в НП е възможно по изключение, когато е допусната неточност на закона и при тълкуването по категоричен начин се стига до извода, че в дадено понятие законодателят е искал да вложи по-широк смисъл /не цитирам точно, преразказвам - НП обща част - кн.1, стр.107-108/. Друг е въпросът какво той разбира под "понятие" и дали в случая само ще се разшири обсегът на действие или нормата на ал.3 ще придобие твърде различен обсег /прилагайки се към общия състав на ал.1, а не към квалифицирания на ал.2/ и на практика ще се стигне до нормотворчество от съда, което е недопустимо.
чушката

Мнениеот чушката » 25 Сеп 2004, 01:41

абе, колега ники, явно и ти не спиш и усилено четеш за теста, преглеждайки форумите :))). Ама ти сигурно си напред с материала, пък аз само се занимавам тука с глупости, вместо да карам през просото. Накрая, както обикновено, няма да знам основни неща, но пък ще знам какви ли не други дивотии, за които никой няма да ме пита... :(
чушката

Назад към Наказателно право