начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Досъдебно производство по чл. 212, ал. 1 от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Досъдебно производство по чл. 212, ал. 1 от НК

Мнениеот DeHuC » 17 Сеп 2007, 21:41

Здравейте,

имам един проблем и искам да попитам нещо.

Историята е следната. Преди 3 години работих в една фирма ООД, която имаше представителство, управител беше мой приятел. Занимаваше се с отглеждане на земи и земеделска продукция. Същият мой приятел имаше пълномощно чрез което теглеше пари от сметка на фирмата. За да не ходи всеки ден, тогава беше усилен период с много работа, в банката ми направи спесимент /след негов подпис да тегля пари от сметката/.
Сега с жалба до прокуратурата ме обвинява, че съм откраднал 5500 лв. от сметката на дружеството, като съм фалшифицирал подписа му.
Не бях на трудов договор, както и той.

Въпросите ми са:
1. Законно ли е да подаде такава жалба без решението на колективния орган, т.е. Общото събрание на дружеството? Той не е съдружник в това дружество. Има само пълномощно да представлява фирмата.
2. Имам разписки за предадени суми, но за част от тях, и те са копия /написани под индиго/, могат ли да ми помогнат при разпита от дознател?

Предварително благодаря на всеки който се заинтересува от моя проблем.

С поздрави.
DeHuC
Нов потребител

Мнениеот __FREEMAN__ » 17 Сеп 2007, 22:38

Здравей,

процедурата ще е следната: дознателят ще направи експертиза на документите, който твоят "приятел" им е предоставил /само оригиналите/ От тази експертиза ще стане ясно дали подписите са положени от него или не.
След като прокаратурата е сезирала органите на МВР, следователно има достатъчно основания за да се назначи проверка, независимо, че нито той, нито ти не сте били на трудови договри/има законови вратич, които позволяват това да се направи/
Екземпляри от документите се съхраняват във фирмата и банката/има и практика и да се правят за упълномощения или упълномощителя/
Така отговорите на конкретно поставените ов Вас въпроси при наличната информация с която разполагаме:

1. Без да видя необходимите документи е невъзможно да дам достатъчно компетентно мнение, но веднага виждам сериозно нарушение/съгласно цитатът Ви: " Има само пълномощно да представлява фирмата." Ако в пълномощното има само това право, то няма права да преупълномощава лица./
2. Всички документи, които имате са от полза, но моят съвет е да се консултирате с добър адвокат в тази област, за да не си навлечете проблеми от предоставянето им.

Три години са много дълъг период, къде са били счетводителите или финансовите мениджъри на компанията ?!

С уважение:

Николай
__FREEMAN__
Нов потребител

Мнениеот zornunddorn » 17 Сеп 2007, 22:45

Защо е решил да те обвини? Защо твърди, че си ги откраднал?
за първия въпрос - не е нужно да има решение на ОС.Като представител на пострадалото лице той има право да сезира прокуратурата за извършенопрестъпление от общ характер.
къде се намират разписките за предаддени суми?
за втория въпрос- отговор - становище по- късно, поне от мен.
zornunddorn
Потребител

Мнениеот DeHuC » 17 Сеп 2007, 22:50

Историята е дълга, но в общи линии ще кажа, че този мой приятел го осъдих на първа инстанция, че му дадох пари и той не ми ги връща, затова е решил да си ги изкара обратно.

Поради тази причина е закъснението от три години. Предполагам, че собствениците не знаят за тази жалба. Затова ме интересува въпросът дали без решение на Общото събрание може да се подаде тази жалба от името на ООД?

Пълномощното е за разпореждане със сметката на фирмата и според него може да упълномощи след неговия подпис мен да тегля пари след неговия подпис.

Доколкото знам, тези разписки нямат доказателствена стойност, но могат ли да ми помогнат някакси, понеже наказанието по този член е до 8 години ЛОС.

Благодаря за бързия отговор и за помоща.

С уважение и поздрави Денислав Борисов.
DeHuC
Нов потребител

Мнениеот alissa » 17 Сеп 2007, 22:51

И по двата въпроса, отговорът е ДА. Предстои ти интересен и динамичен процес, намери си добър адвокат с опит в тази материя.
Естествено, жалбата не е от името на дружеството, а от името на физическото лице "приятел". Не е нужно решение на ОС за това.
Скоро ще ти се проясни историята, а ако написаното от теб е вярно и не си извършил престъпление, недей така леко да приемаш, че ще те осъдят и трябва едва ли не за милост да молиш- нищо подобно. Доказвай невиновност. Добър адвокат!
alissa
Потребител

Мнениеот DeHuC » 17 Сеп 2007, 23:13

В преписката е написано, че "чрез използване на неистински документи "нареждане разписка" е получил без правно основание чуждо движимо имущество - парични средства в размер на 5500 лв. от сметка на ООД с намерение да ги присвои. Престъпление по чл. 212, ал. 1 от НК."
Предполагам, че това означава че фирмата уведомява прокуратурата, а не моя "приятел".
Ако е от моя "приятел", прокуратурата няма ли да го промени на гражданско правен иск или това може да направи само съда.

Поздрави.
DeHuC
Нов потребител

Мнениеот DeHuC » 17 Сеп 2007, 23:18

zornunddorn написа:Защо е решил да те обвини? Защо твърди, че си ги откраднал?
за първия въпрос - не е нужно да има решение на ОС.Като представител на пострадалото лице той има право да сезира прокуратурата за извършенопрестъпление от общ характер.
къде се намират разписките за предаддени суми?
за втория въпрос- отговор - становище по- късно, поне от мен.

Разписките, не знам защо съм взел копията а не оригиналите са в мен, а оригиналите трябва да са в моя "приятел".
Ако прокуратурата реши да прекрати преписката /дознанието/ мога ли да го използвам и да го съдя за уронване на престиж или за повдигане на лъжливо обвинение?

С поздрави.
DeHuC
Нов потребител

Мнениеот alissa » 17 Сеп 2007, 23:55

Сериозно, имаш нужда от добър адвокат. Очевидно не са ти ясни нещата. Нормално е, не може всичко да знаем.
Не фирмата /ЮЛ/ уведомява прокуратурата /полицията/ за извършено престъпление от общ характер /212 НК/, това е и право и задължение на управителя /доколкото се сещам твоя "приятел"/. Прокуратурата се интересува единствено от това има ли извършено престъпление, кой го е извършил, какви са доказателствата, съответно повдигане и подържане на обвинение и предложение за наказание. Прокуратурата може да откаже да образува производство, съответно да спре, прекрати образувано вече такова, при определени от закона предпоставки, но тя няма право да промени в гражданско правен иск данните за извършено престъпление :shock:- откъде ти хрумна това?
Налице е дознание за извършено престъпление. Гражданският иск ти е най- малкият възможен проблем в момента.
alissa
Потребител

Мнениеот hasplu » 18 Сеп 2007, 00:00

Уважаеми Денислав,
следейки речника Ви не сте съвсем на Вие с юридическата терминология - съдя, че или сте колега, който не е практикувал и позабравил материята (но чак пък толкоз), или по-вероятно вече имате адвокат и се допитвате до нас за корегиране мнението на адвоката си, което вече е доста неетично!
В България всеки може да се опита да съди всекиго за всичко - доголко ще успее е друг въпрос.
И тъй като си плащате за консултация при адвоката си считам, че той е по компетентен да Ви отговори на поставените въпроси от всички нас !
Аватар
hasplu
Потребител

Мнениеот DeHuC » 18 Сеп 2007, 07:25

hasplu написа:Уважаеми Денислав,
следейки речника Ви не сте съвсем на Вие с юридическата терминология - съдя, че или сте колега, който не е практикувал и позабравил материята (но чак пък толкоз), или по-вероятно вече имате адвокат и се допитвате до нас за корегиране мнението на адвоката си, което вече е доста неетично!
В България всеки може да се опита да съди всекиго за всичко - доголко ще успее е друг въпрос.
И тъй като си плащате за консултация при адвоката си считам, че той е по компетентен да Ви отговори на поставените въпроси от всички нас !

Здравейте,

извинявам се, но и двете Ви предположения не са верни. Нямам юридическо образование и все още нямам адвокат.
Обаче имайки впредвид изложеното досега май наистина ще ми трябва и то доста добър.

Благодаря за ценната информация.

С поздрави и уважение Денислав Борисов.
DeHuC
Нов потребител

Назад към Наказателно право