начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Паркиран автомобил напуска местопроизшествието?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Паркиран автомобил напуска местопроизшествието?

Мнениеот justice » 30 Сеп 2007, 23:09

Обжалвам наказателно постановление на ПП.
Става въпрос за драскотина на съседна по паркиране кола в охраняем подземен гараж. Колата се оказа на пътен полицай, който вижда драскотината на следващия ден извън гаража -вътре е такава теснотия и тъмнотия, че трудно може да се забележи. За самата драскотина не обжалвам нищо - намерих драскотина и на моята кола.
Обясних на г-на по телефона на 24.07 към 14 часа, че това би могло да стане единствено на предишния ден сутринта /23.07/ като съм паркирал, макар нищо подобно да не съм усетил. На 24.07 колата ми изобщо не е излизала от гаража /той и я намира вътре/. Разбрахме да се видим на място вечерта на 24.07, но не се появи.

Той обаче е извадил акт за нарушение, твърдящ, че ПТП е станало на 24.07 към 17 часа ИЗВЪН гаража, като аз съм "напуснал местопроизшествието".
Актът е подписан от двама свидетели с адрес "Драган Цанков" 33, т.е. КАТ.
Предварителните ми писмени възражения по акта не бяха взети под внимание.
В НП за неправилната маневра имам глоба 20 лв по чл.185, но за напускане на местопроизшествието 100 лв глоба плюс месец лишаване от правоуправление - чл.175 ал1 т.5.
Оказва се, че при паркирана кола на човек спокойно могат да му изработят акт за ПТП на друго място и да го обвинят, че е избягал.

Подадох жалба пред Софийски районен съд и чакам дело.

Имам няколко въпроса:
Имам ли право на копие от първоначалния акт със скица на предполагаемото ПТП, от което съм "избягял". Отказаха ми го, въпреки че го поисках?

Дали при наличие на явно противоречие в показанията ще има проверка преди делото, или направо на него съдията изслушва страните - аз съм едната страна, другата кой е?
Какво следва да направя преди делото - аз естествено не мога да намеря двама полицаи за свидетели?
Лице, дало неверни показания на Пътна полиция носи ли наказателна отговорност, още повече ако става въпрос за длъжностно лице? Това за Военна прокуратура ли е?
justice
Нов потребител

Re: Паркиран автомобил напуска местопроизшествието?

Мнениеот DEKAH » 01 Окт 2007, 07:51

justice написа:Обжалвам наказателно постановление на ПП.
Става въпрос за драскотина на съседна по паркиране кола в охраняем подземен гараж. Колата се оказа на пътен полицай, който вижда драскотината на следващия ден извън гаража -вътре е такава теснотия и тъмнотия, че трудно може да се забележи. За самата драскотина не обжалвам нищо - намерих драскотина и на моята кола.
Обясних на г-на по телефона на 24.07 към 14 часа, че това би могло да стане единствено на предишния ден сутринта /23.07/ като съм паркирал, макар нищо подобно да не съм усетил. На 24.07 колата ми изобщо не е излизала от гаража /той и я намира вътре/. Разбрахме да се видим на място вечерта на 24.07, но не се появи.

Той обаче е извадил акт за нарушение, твърдящ, че ПТП е станало на 24.07 към 17 часа ИЗВЪН гаража, като аз съм "напуснал местопроизшествието".
Актът е подписан от двама свидетели с адрес "Драган Цанков" 33, т.е. КАТ.
Предварителните ми писмени възражения по акта не бяха взети под внимание.
В НП за неправилната маневра имам глоба 20 лв по чл.185, но за напускане на местопроизшествието 100 лв глоба плюс месец лишаване от правоуправление - чл.175 ал1 т.5.
Оказва се, че при паркирана кола на човек спокойно могат да му изработят акт за ПТП на друго място и да го обвинят, че е избягал.

Подадох жалба пред Софийски районен съд и чакам дело.

Имам няколко въпроса:
Имам ли право на копие от първоначалния акт със скица на предполагаемото ПТП, от което съм "избягял". Отказаха ми го, въпреки че го поисках?

Дали при наличие на явно противоречие в показанията ще има проверка преди делото, или направо на него съдията изслушва страните - аз съм едната страна, другата кой е?
Какво следва да направя преди делото - аз естествено не мога да намеря двама полицаи за свидетели?
Лице, дало неверни показания на Пътна полиция носи ли наказателна отговорност, още повече ако става въпрос за длъжностно лице? Това за Военна прокуратура ли е?

Добре дошъл в Булгаристан....
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот T.Dimov » 01 Окт 2007, 08:40

Ако бях от София с радост бих ви помогнал "за спорта" . Искрено ви пожелавам успех.
T.Dimov
Младши потребител

Мнениеот justice » 01 Окт 2007, 23:42

Добре, разбирам че това не е казус, извинете.

Но попрочетох ЗДВП и НП и то се оказа издадено въз основа на нещо несъществуващо.
"...нарушил чл.123 ал.1 т.1 бук.В ..."

Въпросният член и алинея изглеждат така:

Чл. 123. (1) Водачът на пътно превозно средство, който е участник в пътнотранспортно произшествие, е длъжен:

1. без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието;

2. когато при произшествието са пострадали хора:....

т.е. към т.1 няма никакви букви.
Това помага ли ми с нещо?
justice
Нов потребител

Назад към Наказателно право