начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Въпрос относно пробацията ?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос относно пробацията ?

Мнениеот bgtifo » 13 Окт 2007, 02:11

Имам въпрос свързан с едно осъдено лице на 8 месеца пробация.
Въпроса ми е следният :
След като лицето е осъдено на пробация с наложени пробационни мерки - постоянна регистрация по настоящ адрес , периодични задължителни срещи с пробационен служител и безвъзмезден труд в полза на обществото - всичките за по 8 месеца , ако да речем че аз съм потърпевщият пресътплението за което е осъден и в този период на време ми причини нещо , примерно ми нанесе побой (лека телесна повреда) или ме тормози психически с постоянни телефонни или преки заплахи въпросният търпи ли някаква отговорност ... Смисъл той е осъден и аз какво трябва да направя при условие че на него не му пука за наложената му от съде Пробация ?
В крайна сметка аз с всеки изминал ден се обеждавам че пробационните мерки или поне изброените по-горе от мен са най-лекото възможно наказание и то за средна телесна повреда , чудя се въобще дали въпросните пробационни служители правят нещо за да сплашат пресъпниците и да ограничат тяхните криминални деяния.

p.s.

А искам да попитам също , възможно ли е осъденият на пробация да бъде реабилитиран преди изтичането на срока за който е осъден и ако да , потърпевшият от престъплението има ли начин да разбере това ?
bgtifo
Младши потребител

Мнениеот barri » 15 Окт 2007, 11:31

то не е нужно много време, за да разбереш, че просто системата за пробация не работи, да не говорим, че трудът в полза на обществото малко трудно може да бъде осъществен като мярка, просто защото няма работещ добре механизъм. Иначе може да се обърнете към съответния пробационен служител, ако осъденият не изпълнява мярката, и ако се докаже 4е това е наистина така, може да се наложи друга мярка или пък да се замени с лишаване от свобода.
barri
Потребител

Мнениеот bartol » 18 Окт 2007, 18:56

Колеги,

Пробацията е нов институт, като сега тепърва започва да се установява практиката по замяна на наказанието лишаване от свобода. Същевременно делата по чл.451 и сл. от НПК не стигат до ВКС, респ. липсва единна практика по отношение на това ново производство. Моля споделете въ вашите съдилища каква е практиката- при замяна на пробацията с лишаване от свобода прилага ли се института на чл.66 по отношение на замененото наказание, или същото е само ефективно?
В тази насока има противоречива практика, като някои съдилища смчитат, че замененото наказание не може да е условно, а само ефективно, а други- като Софийски апелативен съд например, при замяна на пробацията постановяват условно изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.
Какво е вашето мнение по този въпрос?
bartol
Потребител

Мнениеот bay4o » 19 Окт 2007, 09:53

Наказанието "пробация", като без лишаване от свобода, е по - леко от лишаването. Дори и условното такова пак е по - тежко от пробацията, тъй като при последващо деяние в изпитателния срок ще се приложи чл. 68 от НК. Именно поради това голяма част от съдилищата заменяват пробацията с условно лишаване от свобода, зачитайки два дни от изтърпяната пробация за един ден ЛС, тъй като при евентуално престъпление в изпитателния срок, ще се приложи чл. 68 ал. 1 от НК, със зачитане на изтърпяната част от условното наказание.
bay4o
Потребител

Назад към Наказателно право