- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
реабилитация по право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
реабилитация по право
Ще Ви бъда много благодарна, ако някой ми отговори на следния казус: при наложено наказание "Пробация" със срок от 6 месеца и лишаване от правоуправление на МПС за срок от 1г. и 6 м., и при изтърпяно вече наказание през м.юни 2007г. ,кога и в кои случаи настъпва реабилитацията по право, тъй като служба КОС отказва да поднови разрешителното ми за носене на ловнио оръжие, тъй като в свидетелството за съдимост пише "осъждан". Отговорите, които получавах са много противоречиви, независимо от разпоредбата на НК.
- zoya_vass
- Нов потребител
Re: реабилитация по право
zoya_vass написа:Ще Ви бъда много благодарна, ако някой ми отговори на следния казус: при наложено наказание "Пробация" със срок от 6 месеца и лишаване от правоуправление на МПС за срок от 1г. и 6 м., и при изтърпяно вече наказание през м.юни 2007г. ,кога и в кои случаи настъпва реабилитацията по право, тъй като служба КОС отказва да поднови разрешителното ми за носене на ловнио оръжие, тъй като в свидетелството за съдимост пише "осъждан". Отговорите, които получавах са много противоречиви, независимо от разпоредбата на НК.
Според мен юни 2010г.
Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;
2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и
4. когато е осъдено като непълнолетно, ако в течение на две години от изтърпяване на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Срокът на изпълнение на двете наказания не може да изтекъл на една и съща дата. Уточнете м.VІ.2007г. кой срок е изтекъл - на лишаването от правоуправление ли или тогава сте изтърпели пробацията. Освен това е важно въпросното наказание пробация от какви мерки се състои. Тези които са със срок - периодични срещи с пробационен служител и т.н. са ясни, но ако имате и безвъзмезден труд в полза на обществото дали е изтърпят и кога? Дайте подробности за да получите по-точен отговор.
- blossom
- Потребител
реабилитация по право
Съжалявам,не бях съвсем точна, затова правя следното уточнение:
Нааложените наказания са:
1. лишаване от правоуправление на МПС за срок от 1г. и 6м.( който срок започва да тече от 27.04.2006г. и изтича на 27.10.2007г.) и 2. "пробация" за срок от 6м. (който срок започва да тече от 27.12.2006г. до 27.06.2007г.), заедно с пробационни мерки- периодични срещи при пробационен служител и полагане на 150 часа труд в полза на обществото, отработени в срока на пробацията-до м. май 2007г. и в тази връзка с приключването на пробацията и пробационните мерки на 27.06.2007г. беше издадено удостоверение от пробационната служба, че лицето не се води на отчет при тях.
Дано да съм била максимално подробна.Благодаря още веднъж.
Нааложените наказания са:
1. лишаване от правоуправление на МПС за срок от 1г. и 6м.( който срок започва да тече от 27.04.2006г. и изтича на 27.10.2007г.) и 2. "пробация" за срок от 6м. (който срок започва да тече от 27.12.2006г. до 27.06.2007г.), заедно с пробационни мерки- периодични срещи при пробационен служител и полагане на 150 часа труд в полза на обществото, отработени в срока на пробацията-до м. май 2007г. и в тази връзка с приключването на пробацията и пробационните мерки на 27.06.2007г. беше издадено удостоверение от пробационната служба, че лицето не се води на отчет при тях.
Дано да съм била максимално подробна.Благодаря още веднъж.
- zoya_vass
- Нов потребител
Такааааа, доколкото Ви разбрах, наказанието пробация е изпълнено на 27. 06. 2007г. Тъй като това е по - тежкото Ви наказание, то, независимо, че срокът му е по - малък от лишаването от права, срокът за реабилитацие е по - голям, а именно три години от датата на изтърпяването му, за разлика от една година от изтърпяването на 27. 10. 2007г. наказание "лишаване от право да се управлява МПС". Бройте три години от 27. 06. 2007г., следователно на 28. 06. 2010г. ще сте реабилитиран по право.
- bay4o
- Потребител
реабилитация по право
Благодаря, макар да бях убедена, че отговора на въпроса ми се съдържа в чл. 86,ал.1,т.2 от НК.
Колебанията ми тръгнаха от момента когато лицето подаде на 2 пъти молба в служба КОС за подновяване на разрешителното за носене на ловно оръжие и от там го накараха да представи всички документи(а това са освен всички други и сл.бележка от психодиспансер,която струва 20 лева и свидетелство за съдимост, и като капак и тяхна си там такса от 5 лева) и това на два пъти и двата пъти се прави отказ за подновяване на разрешителното.Недоумявам,защо при изричната законова забрана в конкретния случай, се казва на хората" представете документите и ще ги разгледаме", вместо веднага да се обясни на лицето, че няма това право, респ. кога ще отпадне причината за това. Казвам всичко това предвид факта, че не всеки има от къде да го прочете, независимо че незнанието или непознаването на законите не оправдава никого... И все пак ....
Колебанията ми тръгнаха от момента когато лицето подаде на 2 пъти молба в служба КОС за подновяване на разрешителното за носене на ловно оръжие и от там го накараха да представи всички документи(а това са освен всички други и сл.бележка от психодиспансер,която струва 20 лева и свидетелство за съдимост, и като капак и тяхна си там такса от 5 лева) и това на два пъти и двата пъти се прави отказ за подновяване на разрешителното.Недоумявам,защо при изричната законова забрана в конкретния случай, се казва на хората" представете документите и ще ги разгледаме", вместо веднага да се обясни на лицето, че няма това право, респ. кога ще отпадне причината за това. Казвам всичко това предвид факта, че не всеки има от къде да го прочете, независимо че незнанието или непознаването на законите не оправдава никого... И все пак ....
- zoya_vass
- Нов потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|