- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Публични вземания
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Публични вземания
Здравейте. Бихте ли ми казали къде мога да прочета какви са законовите наказания за "лоши кредити"? т.е. човекът "А" има задължения към "Б". "Б" задейства няк'ва агенция за събиране на дългове. Какви могат да са наказанията за "А", ако не може да си плати? "А" няма собственост на негово име, както и банкови сметки. Благодаря предварително.
- ivanvazov
- Нов потребител
Аз много-много не разбрах за какво става дума във Вашия въпрос, така че ще погадая малко. Кръстили сте темата "публични вземания" и същевременно говорите за някакв агенция. Вероятно говорите или за Национална агенция за приходите, или за Агенция за държавни вземания. Само че те не събират никакви "лоши кредити", тъй като кредитите не са публични вземания. Кредитите се събират от съдебни изпълнители (има държавни и частни СИ).
Прочетете Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, ако става дума за публични вземания, или Гражданско-процесуалния кодекс, ако става дума за кредити.
Прочетете Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, ако става дума за публични вземания, или Гражданско-процесуалния кодекс, ако става дума за кредити.
- kalahan
- Потребител
Re: Публични вземания
ivanvazov написа:Здравейте. Бихте ли ми казали къде мога да прочета какви са законовите наказания за "лоши кредити"? т.е. човекът "А" има задължения към "Б". "Б" задейства няк'ва агенция за събиране на дългове. Какви могат да са наказанията за "А", ако не може да си плати? "А" няма собственост на негово име, както и банкови сметки. Благодаря предварително.
Само да не са от ония агенции , където са съставени от млади момчета с квадратни глави и които не са склонни да дават и час време за добровoлно изпълнение……..ако е така най-добре прочетете добре чл.12 НК и практиката по прилагането му……,за да сте подготвен......
- REVOLUTION
- Активен потребител
kalahan написа:Вероятно говорите или за Национална агенция за приходите, или за Агенция за държавни вземания. Само че те не събират никакви "лоши кредити", тъй като кредитите не са публични вземания. Кредитите се събират от съдебни изпълнители (има държавни и частни СИ).
Явно грешката се дължи на собствената ми некомпетенция, така че моля да ме извините. Става въпрос за частна агенция за събиране на лоши кредити.
kalahan написа:Прочетете Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, ако става дума за публични вземания, или Гражданско-процесуалния кодекс, ако става дума за кредити.
Те това ми трябваше. Ако можете и да ме насочите в коя част да търся ще е супер. Благодаря за помощта
- ivanvazov
- Нов потребител
ivanvazov написа:kalahan написа:Явно грешката се дължи на собствената ми некомпетенция, така че моля да ме извините. Става въпрос за частна агенция за събиране на лоши кредити.
Mного съмнително, много... Ако желаете споделете за какъв кредит става дума!
- prof_prof
- Потребител
фирма за канцеларски стоки на едро дава стоки на една моя позната с писмената уговорка да ги плати след около месец. това става преди една година. тъй като нейната фирма фалира и тя не е продала въпросната стока, няма как да я плати. сега й се обаждат от някаква агенция за събиране на "лоши кредити" (не знам името на агенцията, утре вероятно се надявам да разбера) и й дават срок до края на месеца да плати, иначе ще я съдят. накратко това е. ако мислите, че повече информация ще ви бъде от полза, за да внесете светлина върху проблема ми, питайте, ще отговарям колкото мога. в момента съм прекалено бос в правните въпроси, за да преценя кое е важно и кое не е. лека вечер!
@Clavdivs., член 227б от кое? аз сега чета един ГПК от 04.10.2005, който намерих в сайта на някое от министерствата (просто блокирах и не се сещам кое точно).
п.п. моята позната, така нареченият човек "А" е ЕТ.
@Clavdivs., член 227б от кое? аз сега чета един ГПК от 04.10.2005, който намерих в сайта на някое от министерствата (просто блокирах и не се сещам кое точно).
- ivanvazov
- Нов потребител
Познатата ЕТ ли беше? Каква й е била фирмата. Какво се разбира под "фалира". Има ли производство по несъстоятелност?
Май, май любимият ми 227б е приложим... /от НК е члена/...
Питате за наказания.... ние отговаряме....
За гражданската част ще си затрая, че сега ще се включи Революшъна и ще ме разкрие, че и от това не разбирам.....
За гражданската част ще си затрая, че сега ще се включи Революшъна и ще ме разкрие, че и от това не разбирам.....
- Clavdivs.
- Потребител
ivanvazov написа:фирма за канцеларски стоки на едро дава стоки на една моя позната с писмената уговорка да ги плати след около месец. това става преди една година. тъй като нейната фирма фалира и тя не е продала въпросната стока, няма как да я плати. сега й се обаждат от някаква агенция за събиране на "лоши кредити" (не знам името на агенцията, утре вероятно се надявам да разбера) и й дават срок до края на месеца да плати, иначе ще я съдят. накратко това е. ако мислите, че повече информация ще ви бъде от полза, за да внесете светлина върху проблема ми, питайте, ще отговарям колкото мога. в момента съм прекалено бос в правните въпроси, за да преценя кое е важно и кое не е. лека вечер!
1.На какво основание е дадена стоката на вашата позната , комисионен договор , продажба на изплащане…..
2.A какво е станало с въпросната стока?
3.Какво разбирате под фалира.Провеждане ли е производство по несъстоятелност.Обявен ли е ЕТ в несъстоятелност.
Може и да успеем да ви дадем определени насоки тук във форума , но най –добре е вашата позната да си наеме адвокат……..и то бързо!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Не знам как работят тези агенции , но аз ако бях на мястото на "Б" със сигурност щях да "подвключа" и прокуратурата. Е щяха да ми засърбят ушите от колегите прокурори... ама ....
- Clavdivs.
- Потребител
Clavdivs. написа:Познатата ЕТ ли беше? Каква й е била фирмата. Какво се разбира под "фалира". Има ли производство по несъстоятелност?
За малко!
- REVOLUTION
- Активен потребител
НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
Раздeл I
Престъпления против кредиторите (Нов - ДВ, бр. 107 от 1996 г.)
Чл. 227б. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.
(2) С наказанието по ал. 1 се наказват и лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, ако в 15-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.
(3) С наказанието по ал. 1 се наказва и прокуристът, който не е изпълнил задължението си по чл. 626, ал. 3 от Търговския закон.
(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) С наказанието по ал. 1 се наказват и лицата, които, като са били длъжни да уведомят Българската народна банка за изпадане на банка в неплатежоспособност, съгласно Закона за кредитните институции, не са извършили това.
Раздeл I
Престъпления против кредиторите (Нов - ДВ, бр. 107 от 1996 г.)
Чл. 227б. (Нов - ДВ, бр. 107 от 1996 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Търговец, който изпадне в неплатежоспособност и в 30-дневен срок от спиране на плащанията не заяви това пред съда, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба до пет хиляди лева.
(2) С наказанието по ал. 1 се наказват и лицата, които управляват и представляват търговското дружество или кооперация, ако в 15-дневен срок от спиране на плащанията не са поискали от съда да открие производство по несъстоятелност.
(3) С наказанието по ал. 1 се наказва и прокуристът, който не е изпълнил задължението си по чл. 626, ал. 3 от Търговския закон.
(4) (Нова - ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 59 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) С наказанието по ал. 1 се наказват и лицата, които, като са били длъжни да уведомят Българската народна банка за изпадане на банка в неплатежоспособност, съгласно Закона за кредитните институции, не са извършили това.
- prof_prof
- Потребител
Здравейте отново и благодаря за оказаната помощ. Ето още малко яснота по въпроса :
в договора между моята позната и фирмата, от която е получена стоката, пише, че парите трябва да ги плати тя, като лице, а не като ЕТ. Само че отдолу е сложила печат на ЕТ-то. В такъв случай тя ли носи отговорност, или ЕТ-то? Сумата, която трябва да плати е около 3300 лева.
в договора между моята позната и фирмата, от която е получена стоката, пише, че парите трябва да ги плати тя, като лице, а не като ЕТ. Само че отдолу е сложила печат на ЕТ-то. В такъв случай тя ли носи отговорност, или ЕТ-то? Сумата, която трябва да плати е около 3300 лева.
- ivanvazov
- Нов потребител
Лошо. Ако подадат иск срещу нея, колко време може да мине до приключване на делото?
И още нещо да питам - в договорът между нея и фирмата не пише, че при невнасяне на парите ще се начислявеат някакви лихви. В такъв случай има ли определени от закона лихви, които да се натрупват, или тя трябва да плати същата сума?
И още нещо да питам - в договорът между нея и фирмата не пише, че при невнасяне на парите ще се начислявеат някакви лихви. В такъв случай има ли определени от закона лихви, които да се натрупват, или тя трябва да плати същата сума?
- ivanvazov
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|