Колеги, снощи си мислих по един чисто хипотетичен въпрос, който досега не е възниквал в практиката ми, но мисля, че все някога ще се случи.
Имало едно време един осъден на пробация, който не си изпълнявал пробационните мерки. Съответния окръжен съд заменя пробацията с лишаване от свобода, но тъй като са налице предпоставките за приложението на чл. 66 ал. 1 от НК, отлага изпълнението на наказанието с минималния, да речем срок от три години. В този случай няма пречка самото наказание ЛС да е по - ниско по размер от посоченото вв чл. 39 ал.1 от НК /чл. 43 а ал. 2 от НК/. За изпитателния срок законодателят мълчи, следователно по аналогия закона, следва да бъде отново от три години нагоре. Такаааааа. Ако въпросният герой извърши друго деяние в изпитателния срок, по общото правило следва да си изтърпи и отложеното наказание.
Фабулата в случая е, дали в този случай не се нагазва забраната за reformatio in peus, защото по силата на първата присъда лирическият герой е осъден на пробация, ерго и на основание чл. 66 ал. 1 от НК второто му наказание би могло да бъде отложено. В конкретния случай, обаче, наказанието по второто осъждане, ако е ЛС ,задължително е ефективно, включая и постановяване изтърпяването на условното наказание.
Дано съм ясен, ще ми се да чуя и Вашето мнение по въпроса.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:22 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
пак относно пробацията
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Колега,има едно ТР,чиито номер не мога да се сетя,но според него ,осъдените на поправителен труд(тогава не е имало пробация),чието наказание е заменено с ЛС се считат за осъждани на ЛС.То касаеше една особена хипотеза при която дееца вече е осъждан на ЛС и след това за друго престъпление на поправителен труд,чието наказание обаче го заменят с ЛС.Въпроса е счита ли се за осъждан на 2 пъти с оглед прилагане на опасния рецидив.Отговора на ВС с това ТР което ви преразказах е ДА
На вашето питане следва да се отговори също положително-да ще се присъедини и замененото ЛС.
На вашето питане следва да се отговори също положително-да ще се присъедини и замененото ЛС.
- plamena26
- Потребител
Колега, това е Тълкувателно решение № 79 от 11.XI.1983 г. по н. д. № 76/83 г., ОСНК , знам го, благодаря. Макар че решението касае поправителния труд, а пробационните мерки изобщо може да не включват такава пробационна мярка. Дали при наличието само на задължителни мерки /ЗРНА и ЗПСПС/ това решение пак следва да се прилага? Въпросът ми не касае дали е осъждано на ЛС /което е явно и не подлежи на тълкуване/, а касае принципно дали в този случай не се ограничава забраната за утежняване положението на подсъдимия. Въпросът ми е хипотетичен, както изрично съм посочил. Ясно е, поне според мен, че след като има изпитателен срок /без значение, дали по 66 или по 70 от НК/ винаги отложеното наказание или част от него ще бъдат преведени в изпълнение, така че не питам това. Питам за становището на колегите дали в този случай не е налице противоречие по отношение на забраната за влошаване положението на обвиняемия, пък било то и законодателно такова.
- bay4o
- Потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|