начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Убиха ми кучето

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот frontmen » 19 Ное 2007, 11:20

сега на адвокатския изпит от 10 ноември '07 имаше въпрос в наказателния казус във връзка с убийство на куче, може да видите ако са писали нещо колегите по тоя въпрос.

http://lex.bg/phorum/viewtopic.php?t=25004
frontmen
Потребител

Мнениеот Lion11 » 21 Ное 2007, 14:58

в нк има текст за унищожаване на чужда вещ. правото третира животните като вещи. знам че е безлично но това е текста по който може да се търси отговорност. за вас животното има емоционална стойност- привързан сте към него, но от правна гледна точка това е вещ и има текст в нк третиращ казуса. а остава и грежданската отговорност която може да потърсите-45 ззд, ако не ви се занимава с жалби до полицията. ползвайте адвокат!
Lion11
Младши потребител

Мнениеот stroitel » 21 Ное 2007, 20:21

По мое мнение има и друг проблем - кой е шофирал!
Не приемам логиката,че е отговорен собственика,а не водача.
Ами ако при същата ситуация е бил пострадал човек,и шофьора е спрял,и се оказава НЕ -собственика - кой ще е виновен?
А в наказателното производство полицията трябва да докаже конкретния извършител. В гражданското - вие трябва да го докажете.
Никой не може да носи отговорност за чуждо противоправно поведение.
Единствения ви шанс според мен би могла да бъде застраховката "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ" - но само теоретично за нея, а и не съм анализирал тази възможност задълбочено.
stroitel
Потребител

Мнениеот stroitel » 21 Ное 2007, 20:32

Друг е въпроса - доколко имате някакво морално основание да търсите отговорност от шофьора.
И да считате,че за смъртта на кучето е виновен той. Виновен сте си вие. Могли сте да предположите поведението на животното, знаете,че автомобил не спира на място,а има нужда от спирачен път.
Всъщност - вие сте могли да предположите и вредите,които бихте могли да причините на чуждото имущество.
Всички знаем,че в опит да избягнат смъртта на животното водачи са губили СВОЯ ЖИВОТ,или да блъскали други хора и машини и т.н.
И нищо чудно във вашия случай собственика да ви представи фактура за извършени ремонти по колата на значителна стойност - брони,светлини....
stroitel
Потребител

Мнениеот pokerman » 22 Ное 2007, 02:21

Всички сте на различни мнения :? Последно ще носи ли гражданска отговорност шофьорът или не? Брат ми постоянно ме пита и аз не знам какво да му отговоря? Собственикът на кучето каза че ще заведе гражданско дело. Има ли основание? Ще му бъде ли уважена исковата молба?
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
pokerman
Потребител

Мнениеот kpy » 22 Ное 2007, 15:21

pokerman написа:Всички сте на различни мнения :? Последно ще носи ли гражданска отговорност шофьорът или не? Брат ми постоянно ме пита и аз не знам какво да му отговоря? Собственикът на кучето каза че ще заведе гражданско дело. Има ли основание? Ще му бъде ли уважена исковата молба?

Има вещ - куче, която е унищожена. Ако се докаже вина у шофьора може даже и по НК да се мине, обаче най-вероятно да ви го сметнат за малозначително.

По граждански път със сигурност би могъл да носи отговорност, но както казах има съпричиняване. Собственикът на кучето също е действал противоправно, като в нарушение на разпоредбите го е водел без каишка и е допуснал то да изскочи на обществения път. Може да се окаже, че причинените вреди върху автомобила са по-големи от стойността на кучето.
kpy
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 22 Ное 2007, 20:50

kpy написа:
Има вещ - куче, която е унищожена. Ако се докаже вина у шофьора може даже и по НК да се мине, обаче най-вероятно да ви го сметнат за малозначително.

:shock:

Таа, по кой текст на НК, може д се мине !? :roll: :roll: :roll:

ПС:
Съболезнования на собственика. И на мен ми се е случвало. Хем моето куче вече беше голямо. Много е неприятно наистина. :(
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот Гост » 23 Ное 2007, 00:54

kkrumova написа:обърни се към полицията за помощ, друг е въпроса колко отзивчиви ще бъдат и дали ще вземат присърце случаят ти.

Колега,живеем в България!

Предсавятели си,ако отиде в полицията и да писка да се разкрие деецът сгазил кучето,какво ще последва.Полицаите ще се пръснат от смях.

Както една жена от квартала ми "Идеален център" се обади на пожарната да и свалят котката от дървото.Ония,даге,са се скъсали да се смеят и казали:"Къде ще вдигаме персонала и да харчим бензин и средства за котка"

Прави са!

Никога,ама никога никой няма да предприеме действия относно случая.Няма какво да се заблуждаваме.Те убийства не се разкриват,пък каму ли-шофьор бързащ да легне с някое пиче сгазил куче.
Гост

Мнениеот Lion11 » 23 Ное 2007, 14:29

Доколкото си спомням текстът е 216нк, но не ми се проверява в момента. текста е за унищож. на чужда вещ. а дали ще подавате желба това е личен избор. но проверете дали не съм сбъркал за номера на чл. двама юриста-три мнения, реплика съм автора на темата... по-лесна е гр. отговорност в случая поне да потърсите стойността на кучето, а за моралните вреди - пробвайте дано стане
Последна промяна Lion11 на 23 Ное 2007, 14:33, променена общо 1 път
Lion11
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право