начало

Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар Административен съд-Варна е домакин на благотворителен коледен базар

граждански иск за тежка телесна повреда при ПТП

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

граждански иск за тежка телесна повреда при ПТП

Мнениеот sparklet_law » 24 Апр 2008, 13:41

здравейте. юрист съм, но не съм се сблъсквала с подобен казус,поради което и моля за помощ. при ПТП баща ми пострадва изключителн тежко,докато на другият участник в инцидента се оттървава без никакви наранявания. лошото е, че неправилната маневра прави пострадалият,но поради изключителното му тежко състояние искам да подам иск за причинени вреди. въпросът ми е кога и как мога да направя това. разрових се малко и открих това:
При неимуществени вреди размерът на обезщетението е равностойността в пари на болките и страданията. При имуществените това най-често е стойността на увредените материални блага, каквато е посочена и в обвинителния акт. Посочете точно какви са вредите - напр. стойност на отнети при грабеж вещи, физически болки и т.н. Ваше право е и претенцията за лихва върху горните суми, чийто начален момент е датата на извършване на престъплението. При започване на наказателното дело съдът е длъжен да разясни правата на пострадалите. Това е моментът, в който можете да предявите иска, ако не сте сторили това на досъдебното производство, като крайният момент е започването на съдебното следствие. С тази претенция печелите бързината на наказателния процес и не дължите каквито и да е държвавни такси. С предявяването на иска Вие сте в ролята на граждански ищец в делото, който има право да участвува в него, да представя доказателства, да обжалва актовете на съда и т.н. В присъдата си съдът се произнася и по предявения от Вас иск.

въпросът ми е дали съм закъсняла с претенцията и кога е крайния срок за подаване на иска, при положение, че нак.производство може и да няма защото баща ми е причинил вреда само на себе си. а високата скорост на другия участник и причинените болки и страдания?!
ще ми е необходимо и мед.свидетелство от съд. медицина,предполагам. моля,помогнете ми.
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот karlson » 24 Апр 2008, 14:06

казвате, че сте юрист, но написаното от Вас е правен абсурд
за да има изобщо някаква отговорност (независимо дали е гражданска, деликтна и пр.) е необходимо в обективната действителност да съществува деяни, вреда, причинна връзка и вина
от фактите, които сте споделили деянието е извършено именно от пострадалия и другият участник в ПТП не носи отговорност за причинените вреди (надявам се че правилно съм разбрал, че е имало досъдебно производство и там е назначена автотехническа експертиза, в която е посочено кой е виновен за настъпването на ПТП)
karlson
Потребител

Мнениеот kpavlova » 24 Апр 2008, 14:17

Общата 5 - годишна давност е "срока", в който трябва да заведете гражданската претенция по гражданскоправен път.Същото важи и за наказателноправния- делото трябва да влезе в съд в този срок, за да предявите там гражд.иск/иначе ще Ви възразят за изтекла погасит.давност/.Това означава, че трябва да приключи досъдебното производство, да има внесен обвинителен акт, до даване на ход на съдебното следствие/ то започва с прочитане на обивинителния акт/ трябва да сте направили искане за конституиране като гр.ищец/ всъщност трябва да го стори баща Ви, той е пострадал/.
Щом телесната повреда е тежка, вероятно е образувано досъдебно производство.Това не значи, че другият водач има качество на обвиняем, може никога да не се сдобие с него.Трябва да излязат резултатите от автотехническата експертиза, съд.медицинската, често и комплексната - автотехнич.- медицинска.Най-общо така ще се определят причините за ПТП, предотвратим ли е бил удара, какви са нараняванията по естество, какъв е механизмът на причиняването им.
Какви нарушения са допуснати и от кого/ на скоростта, контрол върху МПС....маневри/ и виновно ли са допуснати са правни въпроси, а не експертни.След експертизите, макар вина да има и пострадалия, не е невъзможно да се повдигне обвинение на друг водач/ просто резултата е съпричинен от пострадалия и дееца, като това има основно значение за размера на гражданската обезвреда/.Трябва да проследите развитието на наказателното производство.Можете да заведете гр.иск, но ще трябва да спрете делото до приключване на нак.производство.Ако наказат.производство не се образува или се прекрати с краен извод за несъставомерност на поведението на другия водач, нямате голям шанс пред граждански съд- не можете да установявате пред него престъпно обстоятелство в тези хипотези, а за да докажете основанието на иска си - деликтното поведение, следва да установите противоправност на поведението на водача/ което прокурорът ще е преценил като правомерно, а престъплението е непредпазливо/.Изчакайте крайния акт на досъдебното производство.
Доста объркано обяснение, но сигурно защото Ви е личен проблема се е получил този хаос.
Зъболекарят не си лекува зъбите сам, намерете си колега, които разбира от тая материя и не защитавайте баща си сама.
Последна промяна kpavlova на 24 Апр 2008, 14:21, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот sparklet_law » 24 Апр 2008, 14:19

там е работата,че не съм видяла съответната автотехническа експертиза и не съм сигурна, дали и другия участник няма вина. в момента тече досъдебно разследване и съм допусната до документите още. баща ми е в тежко състояние и не може да си спомня нищо. а какво ще кажете за чл.20 и 21 от ЗДВП?
Чл. 20 Водачът на пътно превозно средство е длъжен да се движи с такава скорост, която му позволява да владее непрекъснато превозното средство, което управлява. Той съобразява скоростта на движението си с релефа на местността, състоянието на пътя, състоянието и товара на превозното средство, което управлява, с метереологичните условия, интензивността на движението, собствените си възможности и всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението. Скоростта му на движение трябва да е такава, че да може да спре превозното средство в зоната на своята видимост, както и да може да спре пред всяко препятствие, което е могъл и е бил длъжен да предвиди. Той трябва да намали скоростта и ако е необходимо, да спре, винаги когато обстоятелствата изискват това и особено когато видимостта не е достатъчна за безопасно движение.

Чл. 21 (1) При избиране скоростта на движение на водача на пътното превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скооостта в км/ч.:

Пътно превозно средство
В населено място
Извън населено място
По автомагистрала

Категория А
50
80
100

Категория В
50
90
120

Категория С, D
50
80
100

Категории

B+E,C+E, D+E
50
70
100

Категория T,M
50
50

Самоходни машини
40
40

все пак, докато не се разбере фактическата обстановка, нищо не е доказано.
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот sparklet_law » 24 Апр 2008, 14:35

сърдечни благодарности специално на kpavlova. благодаря че разбирате че моментът наистина е труден. убеждавам се, че във форума съвети дават най-компетентните юристи. ще ми се наложи да изчета още доста правна материя, но с помощта на kpavlova надявам се да се справя.
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот sparklet_law » 24 Апр 2008, 14:39

и за последното изречение също сте права. може би личното пристрастие ще ми пречи на обективността. дано да възтържествува справедливостта и да помогна на блшизкия си човек. ако някой друг иска да се включи в темата,приемам съвети и предварително благодаря.
sparklet_law
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 24 Апр 2008, 14:46

Нарушението на ЗДвП само по себе си не е достатъчно, то трябва да е в причинна връзка с резултата.Скоростта може да е превишена, може да е несъобразена и да не се отнася към резултата/ телесната повреда/ като причина към следствие.Ударът / ПТП/ може да е непредотвратим при каквато и да било скорост на водача.Невъзприемането на някакво препятствие/ опасност/ може да се дължи на обективна невъзможност у водача да го възприеме или на непредпазливост.Невъзможността за предотвратяване на удрара може да се дължи на виновно нарушение или не.Т.е. сама разбирате, че има много ако,дали, когато ... и всичко е въпрос на установени факти.
По начало попадането в опасната зона за спиране на водач, ако е допуснал нарушение на режима на скоростта, независимо от големия принос на пострадалия, не е основание за оневиняване.Но от друга страна водачът не е длъжен да предвижда всякакво внезапно изменение на пътната обстановка/ неправилна маневра на др.участник примерно/
Изчакайте резултатите на експертизите, и ако не разбирате от "транспортни дела", се запознавайте с материалите с колега, който разбира.Особено ако и самата не сте водач.Няма пречка да направите и "частна експертиза" - за Ваше сведение/ но на експерта ще му трябва протокола за оглед и скица на ПТП/.Не бързайте, имате време за искове.Успех.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот sparklet_law » 24 Апр 2008, 18:27

още веднъж благодаря за компетентните съвети и юридическата подкрепа. ще последвам съвета да се допитам до колега адвокат,занимаващ се с такива дела. но и аз трябва да знам какво ще трябва да се направи. в краен случай остава гражданския иск за непозволено увреждане. оттам нататък божа рабаота.благодаря.
sparklet_law
Младши потребител

Назад към Наказателно право