начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Моля за Вашето компетентно мнение и помощ!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за Вашето компетентно мнение и помощ!

Мнениеот izdokaran » 06 Авг 2008, 00:09

Здравейте!
През месец май,след споразумение с прокуратурата получих наказание шест месеца пробация.Наказанието ми влезе в сила на 06.06.2008 и ще продължи до 05.12.2008г.
Интересува ме какви са възможностите ми да бъда реабилитиран по-рано от законово полагащият се срок,а именно 3 години от датата на изтърпяване на наказанието.
Помилването и амнистията може ли да се приложат към лица като мен осъдени на пробация?
Има ли други варианти за по-ранна реабилитация...дори и малко вероятни?
Благодаря предварително за разбирането и помоща!
izdokaran
Нов потребител

Мнениеот vetre » 06 Авг 2008, 18:41

практически май нулеви.
пробвай да извършиш някакво геройство като например да спасиш
2 деца от горяща сграда и медиите да отразят това:)
vetre
Потребител

Re: Моля за Вашето компетентно мнение и помощ!

Мнениеот Inspector_MBP » 06 Авг 2008, 19:26

izdokaran написа:Помилването и амнистията може ли да се приложат към лица като мен осъдени на пробация?
Има ли други варианти за по-ранна реабилитация...дори и малко вероятни?
Благодаря предварително за разбирането и помоща!

Да може. Помилавнето се осъществява с указ на президента на Република България. Амнистията се приема със закон от Народното събрание. Успех !
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 06 Авг 2008, 21:20

Inspector_MBP написа:
Да може. Помилавнето се осъществява с указ на президента на Република България. Амнистията се приема със закон от Народното събрание. Успех !

И аз тъй си мисля - че Президента ще седне да раздава помилване на всеки,който му е написал молба.Както дойде - И то за пробация. :wink:

По отношение на амнистията - такава се кани да гласува НС,но тя ще облагодетелства лишените от свобода предимно.

Айде да не Ви отчайвам - обърнете се към компетентен колега по Вашето местоживеене.Той би могъл да Ви каже по какъв начин бихте могли по реда на ЗИН и ППЗИН да си спестите 1/2 от изпълнение на наказанието "Пробация".Има си определени изисквания,които трябва да са в кумулативност изпълнени.

По отношение на Инспектора - не се изживявайте като Юридически консултант /да не кажа "Адвокат в сянка"/.Имитацията не е съвсем успешна,просто си личи че фуражката Ви пречи да мислите и отговаряте адекватно. :P
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 07 Авг 2008, 18:35

sarbijanac написа:
По отношение на Инспектора - не се изживявайте като Юридически консултант /да не кажа "Адвокат в сянка"/.Имитацията не е съвсем успешна,просто си личи че фуражката Ви пречи да мислите и отговаряте адекватно. :P

Вие пък за кой се взехте, че да ми обяснявате какво да правя и какво не !? :roll:
Смехоран ! :lol:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот vurtolet » 05 Сеп 2008, 22:23

Реабилитацията е две години след изтърпяване на наказанието. Друго по-добро няма да ти се случи навярно
vurtolet
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 05 Сеп 2008, 23:28

Навярно малко повече от две години, бих добавила..

Чл. 86. (1) Реабилитацията настъпва по право в следните случаи:
1. когато лицето е осъдено условно, ако в изпитателния срок не е извършило друго престъпление, поради което следва да изтърпи отложеното наказание;
2. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) когато е осъдено на лишаване от свобода до три години или на пробация, ако в течение на три години от изтичане на срока на наложеното с присъдата или намаленото с работа или помилване наказание не е извършено друго престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание;
3. когато е осъдено заедно или поотделно на глоба, обществено порицание или лишаване от права, ако в течение на една година от изпълнение на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, и
4. когато е осъдено като непълнолетно, ако в течение на две години от изтърпяване на наказанието не е извършило друго престъпление от общ характер, за което му е наложено наказание лишаване от свобода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Реабилитацията по право не настъпва за престъпление, извършено от пълнолетно лице, което е било веднъж реабилитирано.
Гост.
Старши потребител

Назад към Наказателно право