начало

ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол ВКС подкрепи районен съдия пред КС – с чл. 343б, ал. 3 НК е забъркана „каша“ и има риск от произвол

Свидетел по наказателно дело

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Свидетел по наказателно дело

Мнениеот m_dotcheva » 22 Фев 2006, 11:10

Моля за помощ всички, които могат да ме посъветват за разрешаването на следния проблем. Преди 14г. бях в командировка в Пазарджик и откраднаха автомобила на наш клиент от Турция. След това откриха документите му в някакъв гараж, заедно с части от много други автомобили и от тогава се води дело. От тогава непрекъснато ме призовават като свидетел по делото вече 14г. Първите няколко години се явявах, но после се преместих на нов адрес и използвах този факт, за да се правя, че не получавам призовките. В момента съм в майчинство и отново получих призовка. Обадих се до Районния съд в Пазарджик и ми казаха, че това не е причина да не се явя на делото.
Кажете ми има ли начин веднъж завинаги да приключа с това и какъв е той. Предварително благодаря на всички, които могат да ме посъветват!
m_dotcheva
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 22 Фев 2006, 11:40

С писмена молба до председателя на съда поискайте делото да се отложи, като представите писмен документ че сте в майчинство.
Ако живеете в друго населено място може да искате да бъдете разпитана по делегация.
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот m_dotcheva » 22 Фев 2006, 14:32

Благодаря ви много за отговора. Но има ли вариант въобще да бъда заличена /извинете за тъпия термин, но друго не ми хрумна/ като свидетел по това дело, защото е изключително обременяващо зо мен и близките ми. И ако има -какъв е той и как да постъпя?
m_dotcheva
Нов потребител

Мнениеот nikilex » 22 Фев 2006, 15:12

Прокурорът по делото или подсъдимите имат право да поискат от съдията да бъдете заличена от списъка на свидетелите за призоваване, с мотив примерно: паказанията ви няма да допринесат за разкриване на обективната действителност...
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот nezret » 23 Фев 2006, 19:09

Да колегата е прав и е изчерпателен. Но тъй като НДОХ ,прокурорът преди всичко трябва да предложи на съда като искане и то при условие че обстоятелствата които за които свидетелят трябва да бъде разпитан и е дал показания в досъдебното производство могат да бъдат доказани с други свидетелски показания ,експертизи и т.н. доказателствени средства. Няма правно основание на което вие лично да поискате да не свидетелствате по НДОХ, това право принадлежи на съда. А глобите за неявяване са големи. Ще трябва лично да разговаряте с прокурора по делото. а тй като е кражба най добре е да направят споразумение след като се възстанови имуществото предмет на престъпление, и да не разпитват никой. Опитайте.
nezret
Потребител

Re: Свидетел по наказателно дело

Мнениеот alexa69 » 26 Ное 2008, 01:24

zdraveite, iskam da popitam dali e vuzmojno i po kakyv red mogat da se prinudyat svideteli da dadat pokazaniya v sudeben proces, ako licata sa posocheni kato svideteli , no ne jelayat da dadat pokazaniya?
alexa69
Нов потребител

Re: Свидетел по наказателно дело

Мнениеот lexy21 » 26 Ное 2008, 01:34

Лица, които могат да откажат да свидетелстват

Чл. 119. Съпругът, възходящите, низходящите, братята и сестрите на обвиняемия и лицето, с което той се намира във фактическо съжителство, могат да откажат да свидетелстват.

Задължения на свидетеля

Чл. 120. (1) Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал, докато това е необходимо.
(2) Свидетел, който не може да се яви поради болест или инвалидност, може да бъде разпитан там, където се намира.

(3) Свидетел, който не се яви на определеното място и време да даде показания, се наказва с глоба до сто лева и се довежда принудително за разпит по реда на чл. 71. Ако свидетелят посочи уважителни причини за неявяването си, глобата и принудителното довеждане се отменят.

(4) Свидетел, който извън случаите по чл. 119 и чл. 121 откаже да свидетелства, се наказва с глоба до петстотин лева.

Обстоятелства, по които свидетелят не е длъжен да дава показания

Чл. 121. (1) Свидетелят не е длъжен да дава показания по въпроси, отговорите на които биха уличили в извършване на престъпление него, неговите възходящи, низходящи, братя, сестри или съпруг или лице, с което той се намира във фактическо съжителство.
(2) Свидетелят не може да бъде разпитван относно обстоятелствата, които са му били поверени като защитник или повереник.

[
Аватар
lexy21
Активен потребител

Назад към Наказателно право