Здравейте дами и господа ,
Имам сериозен проблем , жертва съм на измама и не знам какво да правя , ако можете дайте ми съвет как да постъпя . Случаят е следния , двамата с брат ми сме собственици на ООД , занимаваме се основно с търговия на хранителни стоки . Към края на август ни извикаха в данъчното и ни връчиха списък с 16 фактури на обща стойност около 14 000 евро , които не сме били осчетоводили , всичките издадени от гръцки фирми . Това за първото тримесечие , а преди около седмица ни връчиха списък с фактури за около 47 000 евро , също от гръцки фирми . А ние никога не сме търгували с тези фирми . Подадохме жалба в прокуратурата още след първия случай , като доказахме чрез справка от гранична полиция , че нито ние или наш камион или кола не е напускал страната през този период , нито сме упълномощавали друг да търгува за наша сметка . След известно време от прокуратурата ни изпратиха писмо в което пишеше , че няма да бъде образувано дело , тъй като няма престъпление срещу данъчната система . Обжалвахме и сега чакаме решението на по-горната инстанция , но по думите на адвокатите , тя ще потвърди решението на първата. Данъчните казват , че разбират че сме жертва на измама , но нищо не могат да направят и ще назначат ревизия и ще ни съставят акт за невнесено ДДС.
Моля ви , кажете ми няма ли начин да се докаже такава измама и евентуално към коя институция да се обърна .
Поздрави и благодаря предварително за отделеното ви внимание.
- Дата и час: 04 Дек 2024, 16:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Доказване на измама
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Доказване на измама
Тръгнали сте по по-трудния начин , макар , че се чудя защо в прокуратурата са проспали другото престъпление.Щом твърдите , че нямате търговски взаимоотношения с гръзките фирми , това означава , че представените в НАП фактури са неистински документи , което е престъпление по чл.309 НК.След като се докаже това , разбира се ще започне и по сериозно разледвания за други престъпления , но на вас ви е достатъчна и присъда по 309 НК.
Успех!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
Принципно колегата е прав. REVOLUTION, струва ми се обаче, че прокуратурата не е проспала престъплението, просто не са налични фактурите - нито в оригинал, нито копия, а само данните за тях от дневниците и декларациите по ДДС на гръцката фирма.
Тия фантомни фактури като документи бял свят няма да ги види. Няма как да се установят тогава достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 309 от НК.
А това, че
просто не е вярно. Има си начин да се направи насрещна проверка на гръцката фирма. Да видим дали ще представят фактурите. Ако да - хайде чл. 309 от НК. Ако не - консултирайте се по тези въпроси с адвокат, специалист по данъчно право.
ни връчиха списък с фактури
Тия фантомни фактури като документи бял свят няма да ги види. Няма как да се установят тогава достатъчно данни за извършено престъпление по чл. 309 от НК.
А това, че
Данъчните казват , че разбират че сме жертва на измама , но нищо не могат да направят
просто не е вярно. Има си начин да се направи насрещна проверка на гръцката фирма. Да видим дали ще представят фактурите. Ако да - хайде чл. 309 от НК. Ако не - консултирайте се по тези въпроси с адвокат, специалист по данъчно право.
-
lexy21 - Активен потребител
Обжалвайте на всяка цена пред данъчните - срокът е 45-дневен от връчването на Ревизионен акт.
Поискайте счетоводна експертиза и графологична - за подправка на подписите.
Побързайте, защото имах такъв случай със З.Р., който беше осъден да плати 1 млн. лв. и се стига до забрана за напускане, следствие за несъстоятелност, докато се докаже - 4 години.
Не разчитайте на прокуратурата, тя няма ангажимент да отменя фактури - отделно се доказва пред данъчните; дори и да излезе постановление на прокурор, в смисъл на престъпление, данъчните не ги интересува.
Поискайте счетоводна експертиза и графологична - за подправка на подписите.
Побързайте, защото имах такъв случай със З.Р., който беше осъден да плати 1 млн. лв. и се стига до забрана за напускане, следствие за несъстоятелност, докато се докаже - 4 години.
Не разчитайте на прокуратурата, тя няма ангажимент да отменя фактури - отделно се доказва пред данъчните; дори и да излезе постановление на прокурор, в смисъл на престъпление, данъчните не ги интересува.
- ivan_lawyer3
- Потребител
Точно така , фактурите ги няма , има само списък с данните на гръцките фирми и сумите по фактурите . Ние помолихме данъчните да изискат копия от фактурите , за да видим какво е купувано и евентуално номера на превозното средство с което е транспортирана стоката . Също така името и подписа на купувача ( на което те ни обясниха , че най-вероятно подпис няма да има , защото след приемането ни в ЕС , това изискване било отпаднало) , а също така ни казаха , че нямат право да изискат копия от фактурите , тъй като всяка една от тях била на стойност по-малка от 15 000 евро . Вярно ли е това , или просто не искат да си свършат работата ? А фактурите са много и от различни фирми , като варират на стойност от 18 евро до 10 000 евро .
Надявам се ,че все пак има начин истината да се докаже ( което според нашите адвокати е невъзможно в България) .
Поздрави и отново благодаря .
Надявам се ,че все пак има начин истината да се докаже ( което според нашите адвокати е невъзможно в България) .
Поздрави и отново благодаря .
Последна промяна veskobsl на 18 Дек 2008, 00:07, променена общо 1 път
- veskobsl
- Нов потребител
само ми е чудно каква справка са издали граничните,като вече само
поглеждат личните карти и казват приятен път.даже на дунав мост
понякога и си прибират таксата в джоба без да дават документ.
все пак само на една заплата трудно се кара.
поглеждат личните карти и казват приятен път.даже на дунав мост
понякога и си прибират таксата в джоба без да дават документ.
все пак само на една заплата трудно се кара.
- vetre
- Потребител
извинявайте колеги , ам не разбрах в случая къде е измамата?!
кое е въведеното в заблуждение лице, което е претърпяло имотна вреда?
кое е въведеното в заблуждение лице, което е претърпяло имотна вреда?
- pishlio
- Нов потребител
Тук съм съгласен колега.
Този казус ми "мирише" , на схема за източване на ДДС с международен елемент.
Ако наистина е налице внос и има инвойс фактури, то трябва и митнически декларации, манифести, сертификати, договори, тир карнети и т.н. деликатни специфични особености. И интересно как стоката е внесена в България без да е обмитена с митни сборове (вкл.ДДС). ?!? Мистерия !?!
Да не говоря че въз основа на инвойс фактурата трябва да се идаде и данъчна такава. Много неясноти има в този казус , но при всички положения , една детайлна справка и една счетоводна експертиза с точно поставени задачи , ще разгадае мистерията. Без значение дали говорим за наказателно или за административно производство.
Явно гръцки"тарикати" са решили да източат малко ДДС, от Гърция като използват за бушон, нищо неподозираща българска фирма. Но им са криви сметките, ако си мислят че само с инвойс фактури, номера ще стане. Един внос на стоки , не се документира само с фактура .
Определено схемата е аматьорска, в сравнение с българските схеми, особено за източване на ДДС чрез рекламни договори, и т.н. Гърците имат много да се учат от нашите магьосници , достойни последователи на Артур Андерсън, скандалната американска счетоводна фирма. Според неофициални данни щетите на държавата от източване на ДДС са над 1,5 млр.лева.
И за толкова малко пари, гърците да рискуват свободата си . Това си е обидно за професионалните измамници. Това ми прозвуча като фраза от филма за Аладин(1001 нощ). " Аладин когато взе лампата но не я дава на магьосника, защото го обижда че е дребен крадец. Не обиждай професията ми аз не съм дребен крадец, всичко друго но не и дребен"
Този казус ми "мирише" , на схема за източване на ДДС с международен елемент.
Ако наистина е налице внос и има инвойс фактури, то трябва и митнически декларации, манифести, сертификати, договори, тир карнети и т.н. деликатни специфични особености. И интересно как стоката е внесена в България без да е обмитена с митни сборове (вкл.ДДС). ?!? Мистерия !?!
Да не говоря че въз основа на инвойс фактурата трябва да се идаде и данъчна такава. Много неясноти има в този казус , но при всички положения , една детайлна справка и една счетоводна експертиза с точно поставени задачи , ще разгадае мистерията. Без значение дали говорим за наказателно или за административно производство.
Явно гръцки"тарикати" са решили да източат малко ДДС, от Гърция като използват за бушон, нищо неподозираща българска фирма. Но им са криви сметките, ако си мислят че само с инвойс фактури, номера ще стане. Един внос на стоки , не се документира само с фактура .
Определено схемата е аматьорска, в сравнение с българските схеми, особено за източване на ДДС чрез рекламни договори, и т.н. Гърците имат много да се учат от нашите магьосници , достойни последователи на Артур Андерсън, скандалната американска счетоводна фирма. Според неофициални данни щетите на държавата от източване на ДДС са над 1,5 млр.лева.
И за толкова малко пари, гърците да рискуват свободата си . Това си е обидно за професионалните измамници. Това ми прозвуча като фраза от филма за Аладин(1001 нощ). " Аладин когато взе лампата но не я дава на магьосника, защото го обижда че е дребен крадец. Не обиждай професията ми аз не съм дребен крадец, всичко друго но не и дребен"
Най голямото достойнство на закона е че не се влияе от емоции.
http://www.vasilev-babuchev.com
http://www.vasilev-babuchev.com
- nezret
- Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|