Здравейте !
Става въпрос за двама братя на инвалидни колички, от малко село в централна България.
На кратко историята е следната : през м. Януари, около 23:00ч. в къщата им нахлуват полицаи (РЗБОП). По това време в къщата са само те двамата, като тъкмо са започнали една цигара с марихуана...
Повдигнато им е обвинение по чл. 93, т.20 от НК и чл. 354а, ал.1 и 2 от НК.
Към момента им е назначен служебен защитник, който ги е посъветвал да се признаят за виновни.
Ще ви бъда благодарна, ако можете да ме насочите към правозащитна организация (или адвокат), която да поеме безвъзмездно или поне на достъпна цена, защитата им.
Благодаря Ви предварително!
- Дата и час: 05 Дек 2024, 00:56 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Безвъзмездна защита на хора с увреждания?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Безвъзмездна защита на хора с увреждания?
По добре да спрат с тревицата.
Чак пък РЗБОП да влязат, то не е било за едната цигарка.
Да спрат тревицата. Така, както си мисля, икономията ще е 12 лева дневно, 120 за 10 дни, 360 на месец.
Да ги вложат в адвокат.
Ако не са осъждани по 354а - няма какво да се притесняват.
(Съдейки по присъда на Български съд, за около 2 килограма дрога, ако извършителят не е осъждан, се дава условна присъда.)
Чак пък РЗБОП да влязат, то не е било за едната цигарка.
Да спрат тревицата. Така, както си мисля, икономията ще е 12 лева дневно, 120 за 10 дни, 360 на месец.
Да ги вложат в адвокат.
Ако не са осъждани по 354а - няма какво да се притесняват.
(Съдейки по присъда на Български съд, за около 2 килограма дрога, ако извършителят не е осъждан, се дава условна присъда.)
Последна промяна doc03 на 02 Юли 2009, 23:43, променена общо 1 път
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
monika_iv написа:Здравейте !
...
Към момента им е назначен служебен защитник, който ги е посъветвал да се признаят за виновни.
Ще ви бъда благодарна, ако можете да ме насочите към правозащитна организация (или адвокат), която да поеме безвъзмездно или поне на достъпна цена, защитата им...
Госпожо/Госпожице,
проблемът ви е решен - те вече имат безвъзмездна правна помощ от колега - служебен защитник!
Не се притеснявайте - колегата ще се справи не по-лошо от всеки друг адвокат от правозащитна организация.
- potrebitel
- Потребител
Извинете, вече сериозно, не съм убедена, че процесуалното представителство по реда на ЗПП е безвъзмездно. Няма спор, че НБПП ще преведе, все някога, определеният по НЗПП хонорар за защитата, но пък да не си ги потърси нивга? Да е за сметка на бюджета?
Имам резерви по отношение такова твърдение.
п.п. Не споря, че обвиняемият/ подсъдимият в този прекрасен звезден миг няма да плати, но после? Някога във времето?
Наистина не знам, поради тази причина питам.
Имам резерви по отношение такова твърдение.
п.п. Не споря, че обвиняемият/ подсъдимият в този прекрасен звезден миг няма да плати, но после? Някога във времето?
Наистина не знам, поради тази причина питам.
- Гост.
- Старши потребител
Въобще не е безвъзмездно:
чл. 189, ал. 3 НПК Когато подсъдимият бъде признат за виновен, съдът го осъжда да заплати разноските по делото, включително адвокатското възнаграждение и другите разноски за служебно назначения защитник, както и разноските, направени от частния обвинител и гражданския ищец, ако са направили такова искане. Когато осъдените са няколко, съдът определя частта, която всеки от тях трябва да заплати.
А и като гледам националното бюро за правна помощ изплаща солидни хонорари, така че не винаги правната помощ е удачен вариант...
чл. 189, ал. 3 НПК Когато подсъдимият бъде признат за виновен, съдът го осъжда да заплати разноските по делото, включително адвокатското възнаграждение и другите разноски за служебно назначения защитник, както и разноските, направени от частния обвинител и гражданския ищец, ако са направили такова искане. Когато осъдените са няколко, съдът определя частта, която всеки от тях трябва да заплати.
А и като гледам националното бюро за правна помощ изплаща солидни хонорари, така че не винаги правната помощ е удачен вариант...
- karlson
- Потребител
В чл.38 ал.1 от Закона за адвокатурата пише кога един адвокат може да оказва безплатна помощ и съдействие.
- katerinakuch
- Активен потребител
Благодаря на всички за отговорите, и най-вече на Poly-g и Karlson!
Не знаех, че при осъдителна присъда подсъдимите заплащат и хонорара на служебния защитник. В такъв случай не знам и доколко неговата помощ е необходима, щом единствения му съвет е "признайте си".
Не знаех, че при осъдителна присъда подсъдимите заплащат и хонорара на служебния защитник. В такъв случай не знам и доколко неговата помощ е необходима, щом единствения му съвет е "признайте си".
- monika_iv
- Нов потребител
monika_iv написа: Не знаех, че при осъдителна присъда подсъдимите заплащат и хонорара на служебния защитник. В такъв случай не знам и доколко неговата помощ е необходима, щом единствения му съвет е "признайте си".
Странно ! Много странно е , когато рапони се произнасят толкова " компетентно " по въпроси, от които си нямат понятие...
- rnonika_iv
- Нов потребител
monika_iv написа:Благодаря на всички за отговорите, и най-вече на Poly-g и Karlson!
Вие въобще била ли сте някога служебен защитник и оказвали ли сте процесуално представителство на човек в досъдебна или/и съдебна фаза на наказателно дело, че да коментирате по този начин работата му ?!
- katerinakuch
- Активен потребител
Е, в затвора има рампи за инвалиди, особено пък сега. Ще се поохладят по жегата, ще научат някой занаят - дърводелство, строителство. Ще попаднат на хора, има и библиотека. Може да научат и джебчийския занаят - като характерни просяци, единия ще проси, другия ще преджобва.
Най-гнусните същества са инвалидите и хората с увреждания.
А от тях - като вътрешна йерархия са най-гнусни адвокатите с увреждания и инвалидите ядвокати.
Ето сега един такъв инвалид са опитва да ми отвлече клиентите.
Слепият Пю. Гърбавият Сашо.
Аз да не съм инвалид също, като тези братя, че да ги съжалявам.
През войната - с откъснати стъпала и без ръце, са продължавали съпротивата - понякога трима-четирима съветски червеноармейци са задържали цяла операция на Вермахта.
Сега пак ли да им вършим работата на инвалидите. Цяла страна загина - 20 милиона убити в СССР, за да защити келявите инвалиди и келявите индивиди. Ми то извинявайте, няма всяка година да работя и заради инвалидите.
А от тях - като вътрешна йерархия са най-гнусни адвокатите с увреждания и инвалидите ядвокати.
През войната - с откъснати стъпала и без ръце, са продължавали съпротивата - понякога трима-четирима съветски червеноармейци са задържали цяла операция на Вермахта.
Сега пак ли да им вършим работата на инвалидите. Цяла страна загина - 20 милиона убити в СССР, за да защити келявите инвалиди и келявите индивиди. Ми то извинявайте, няма всяка година да работя и заради инвалидите.
- ivan_lawyer3
- Потребител
ivan_lawyer3 написа:...
Колега, защо толкоз обобщения?...
Memento mori
- nikolai.pachevski
- Потребител
Трупай жизнен опит и ще видиш. Аз съм ял хляб в студентските столове - хлебарките си ги пазехме за Нова година.
Няма инвелиди в процеса - ще му донесат количката и ще се чете присъдата.
То и Маргините са инвалиди по тази логика.
Отваряте вратите на крепостта, образно казано, като сте мекушави.
Това чака и мафията, това чака и измамниците с СМС-и.
Мафията ще въоражава инвалиди с картечници, а те ще будят сълзи в очите на разкрачената и овлажнена съдийка (надявам се овлажнена под очите и носа).
Идиотите ще пращат Ес.Ем.Ес-и на Мануела Горсова, а тя ще ги харчи с баща си на ротативките.
Няма инвелиди в процеса - ще му донесат количката и ще се чете присъдата.
То и Маргините са инвалиди по тази логика.
Отваряте вратите на крепостта, образно казано, като сте мекушави.
Това чака и мафията, това чака и измамниците с СМС-и.
Мафията ще въоражава инвалиди с картечници, а те ще будят сълзи в очите на разкрачената и овлажнена съдийка (надявам се овлажнена под очите и носа).
Идиотите ще пращат Ес.Ем.Ес-и на Мануела Горсова, а тя ще ги харчи с баща си на ротативките.
- ivan_lawyer3
- Потребител
Така като те чета,ми консултирай се с адвоката на Марините..Те беха такива здрави и задоволени момчета,а също инвалиди...Интересно нищо няма по медиите за техната защита.И колко пенсийка биха получавали от техните заболявания,за които болежки не дават всеки час рецепта и прибягнали до растящите в техния двор болкоуспокояващи,много учудващо е ,че нямат служебен защитник според социалното си съществуване.
А работа предложили ли са им от социалното министерство?Предполага се ,че има позиции за инвалиди,поне със заплатата да си купят обезболяващи.
А работа предложили ли са им от социалното министерство?Предполага се ,че има позиции за инвалиди,поне със заплатата да си купят обезболяващи.
-
namakak - Потребител
Не правете аналогия с Маргините,те не търсеха съвети във форумите.
Има ли по делото експертиза на веществото и определено ли е като рисково?
Има ли оценителна експертиза? Щото при една цигара за двама в най лошия с
случай наказанието е глоба, а ако не е определено като високорисково - чл. 9 ал. 2 НК. Но тези неща и служебния защитник би трябвало да ги е проверил.
Всъщност откога е деянието ?
случай наказанието е глоба, а ако не е определено като високорисково - чл. 9 ал. 2 НК. Но тези неща и служебния защитник би трябвало да ги е проверил.
- dimist
- Потребител
dimist написа:Не правете аналогия с Маргините,те не търсеха съвети във форумите.
Деянието е от 16.01.2009г. направен е полеви тест на веществото и реагира на Марихуана. Седмица по-късно са привикани в РПУ Троян и им е повдигнато обвинение. Иззетото количеството е отценено на 6.72 лв. Тъй като същата вечер на 16 януари в град Троян е заловен техен приятел с 2 гр. Марихуана ги обвиняват и за УЧАСТИЕ В ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА. А относно служебния защитник той нито един път не е поговорил с тях за да им обясни положението и как смята да процедира.
- monika_iv
- Нов потребител
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|