не знам дали тук му е мястото но долния случай ме потресе и мисля че трябва да има публичност
"Полицаи се застъпиха за обвинен колега
Столични полицаи започват подписка в подкрепа на колегата си Александър Александров. Бившият началник на групата „Тежки престъпления” в столичното Девето РПУ получи тригодишна ефективна присъда. Обвинението срещу него е за насилствено изтръгнато признание от свидетел.Колеги на осъдения служител на реда ще апелират към президента Георги Първанов да амнистира Александър Александров, защото твърдят, че присъдата е несправедлива.При разследване на побой над двама бездомници, завършил със смъртта на единия, Александър Александров и колегите му достигат до свидетеля Велко Колев – охрана на бетонов възел в района на местопрестъплението. Той признал пред съдия, че работодателят му Даниел Капсъзов е поръчал боя заради подозрения, че бездомниците крадат от обекта му.Ден по-късно обаче Колев подал жалба срещу Александров. Той твърдял пред Военната прокуратура, че полицаят е изтръгнал насилствено показанията от него. Първоначално Александров е оправдан на две инстанции, но ВКС връща делото за ново разследване, след което полицаят е осъден на три години ефективно, а присъдата е потвърдена на последната инстанция. Колеги на полицая, работили с него по случая, са готови да застанат пред детектора на лъжата, за да докажат, че Колев не е бил бит.Оперативният работник от Столичната дирекция на полицията Славин Стоянов заяви: "Всички ние сме работили за една справедлива кауза. Това, че непрекъснато има такива внушения, че полицията е някакъв инструмент за насилие, абсолютно не е вярно. Ние защитаваме правата на гражданите. В случая имаме убийство. Смятам, че сме доказали до голяма степен кой е поръчител, кой е извършител. Това, че се предприемат действия тези обвинения да паднат, когато бива набеждаван полицай и вкарван невинен в затвора, говори единствено за недостатъци на съдебната система и на някои членове на закона".
Браво на съда , убиеца - на свобода , а Александров за 3г . Много справедливо , коректно и европейско . Този дето простреля колегата в Своге - 2008г условно за отвличане , Александров -3г ефективно . После ходи работи , разкривай , разпитвай ."
това е цитат от полицейски форум
- Дата и час: 05 Дек 2024, 00:47 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
БЕЗОБРАЗИЕ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: БЕЗОБРАЗИЕ
Много неприятно. За съжаление, без да сме запознати с материалите по делото срещу полицая, а и делото, по което този оплакващ се свидетел е бил разпитван, ни е трудно да вземем правилно становище.
Лично аз се отнасям резервирано към твърдения на свидетели, че показания са им били изтръгвани насилствено. Макар да не изключвам възможноста такива случаи да има и сега.
Преди няколко години се образува наказателно производство за разпространение на наркотици. Всички свидетели бяха разпитани пред съдия, делото беше "вързано", както се казва на жаргон. Пред съда обаче всички свидетели се отрекоха от показанията си, като твърдяха, че преди да ги доведат пред съдията, полицаите им слагали мотоциклетна каска на главите и така ги пердашели. Не съм следил какво стана с делото, мисля, че го върнаха да доразследване. За съжаление, тези неща не са рядкост в нашите съдебни зали.
Във всички случаи обаче, съдът трябва много внимателно да прецени показанията на свидетеля на досъдебното производство (тези, които са дадени пред съдия) и показанията му пред самия съд. Ако те си противоречат и противоречията не са били отстранени в съдебна фаза, съдът задължително трябва да изложи становище защо дава вяра на едните, а не на другите показания. Мисля, че ако тези правила се спазват стриктно, трудно биха накиснали полицай, без да има доказателства за приложено насилие извън твърденията на свидетеля.
Лично аз се отнасям резервирано към твърдения на свидетели, че показания са им били изтръгвани насилствено. Макар да не изключвам възможноста такива случаи да има и сега.
Преди няколко години се образува наказателно производство за разпространение на наркотици. Всички свидетели бяха разпитани пред съдия, делото беше "вързано", както се казва на жаргон. Пред съда обаче всички свидетели се отрекоха от показанията си, като твърдяха, че преди да ги доведат пред съдията, полицаите им слагали мотоциклетна каска на главите и така ги пердашели. Не съм следил какво стана с делото, мисля, че го върнаха да доразследване. За съжаление, тези неща не са рядкост в нашите съдебни зали.
Във всички случаи обаче, съдът трябва много внимателно да прецени показанията на свидетеля на досъдебното производство (тези, които са дадени пред съдия) и показанията му пред самия съд. Ако те си противоречат и противоречията не са били отстранени в съдебна фаза, съдът задължително трябва да изложи становище защо дава вяра на едните, а не на другите показания. Мисля, че ако тези правила се спазват стриктно, трудно биха накиснали полицай, без да има доказателства за приложено насилие извън твърденията на свидетеля.
- system
- Активен потребител
ами нали трябва някой да изгори бе пич
то комунистите какво направиха за мвр освен да окрадът и малкото пари в тая сфера.
а случая на Александров го знаем добре това си е показно осъждане за да замажем очите
вярно е че милиционерите са свикнали да поступват тук там ама чак па толко
то комунистите какво направиха за мвр освен да окрадът и малкото пари в тая сфера.
а случая на Александров го знаем добре това си е показно осъждане за да замажем очите
вярно е че милиционерите са свикнали да поступват тук там ама чак па толко
-
poohbear - Нов потребител
За този случай гледах в Темата на Нова (или в БТВ репортерите) не съм съвсем сигурен. Най-интересното беше, че военния съдия не е кредитирал показанията на седем полицаи, защото е преценил, че това е криворазбрана колегиалност, а е кредитирал показанията на двамата охранители на обекта, които на всичкото отгоре са и криминално проявени. Като че ли техните показания не са дадени от колегиалност спрямо шефа им. Освен това не е кредитирал съдебномедицинската експертиза издадена от Болница-МВР, а е кредитирал такава експертиза, издадена от частно практикуващ лекар.
Както се оказа от репортажа, въпросният лекар е издавал всички подобни експертизи, явно по поръчка на адвоката на шефа на бетоновия възел, чиито охранители са извършили убииството на клошаря. А въпросния адвокат не за пръв път прилага подобни хитрини, за да "измъкне" клиента си.
Със скрита камера охранителите бяха заснети да казват, че всичко, което са казали, е по поръчка на шефа им и че той стои зад всичко.
Смятам, че има основания за възобновяване на наказателното производство съгл.чл.422, ал.(1) т.1 и т.3 от НПК. А прокуратурата да се самосезира след този репортаж и да разпореди извършването на проверка с оглед извършено престъпление от свидетелите по делото по смисъла на чл.290, ал.(1) НК. Господа прокурори, имате поле за действие!
А личното ми мнение, е че това отвсякъде си е едно поръчково дело. Дано да не съм прав!
Както се оказа от репортажа, въпросният лекар е издавал всички подобни експертизи, явно по поръчка на адвоката на шефа на бетоновия възел, чиито охранители са извършили убииството на клошаря. А въпросния адвокат не за пръв път прилага подобни хитрини, за да "измъкне" клиента си.
Със скрита камера охранителите бяха заснети да казват, че всичко, което са казали, е по поръчка на шефа им и че той стои зад всичко.
Смятам, че има основания за възобновяване на наказателното производство съгл.чл.422, ал.(1) т.1 и т.3 от НПК. А прокуратурата да се самосезира след този репортаж и да разпореди извършването на проверка с оглед извършено престъпление от свидетелите по делото по смисъла на чл.290, ал.(1) НК. Господа прокурори, имате поле за действие!
А личното ми мнение, е че това отвсякъде си е едно поръчково дело. Дано да не съм прав!
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
-
andy70 - Потребител
Ето и линк към репортажа, за който става дума:
http://www.novatv.bg/bg/shows/videos/9?video=2
Няма да го коментирам, за да не бъда и аз обвинен в "криворазбрана колегиалност". Заснетият материал е достаъчно красноречив.
http://www.novatv.bg/bg/shows/videos/9?video=2
Няма да го коментирам, за да не бъда и аз обвинен в "криворазбрана колегиалност". Заснетият материал е достаъчно красноречив.
Последна промяна Inspector_MBP на 31 Юли 2009, 23:23, променена общо 1 път
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Който щади виновните, наказва невинните.
-
Inspector_MBP - Потребител
Един добър професионалист - независимо дали е съдия, прокурор или адвокат усеща истината, по косвени признаци и така формира съдебно убеждение.
Трудна е нашата работа, а откакто свалиха превръзката на Темида - още по-трудна.
Впрочем, аз имам чувството, че в съда не управлява Темида - толкова е станал битов живота в съда - кафемашини, книжарници, някакви анти-показни на атмосферата на Темида.
Аз все още се държа - няма как, хора возя. Но не знам на съдиите дали ще им издържат нервите на натиск от страна на журналята - които освен да дъвчат шлифера на някого, нямат друга функция.
Нямам добро мнение за журналистите - нямат капацитет, по-лошокачествени са и от театралните работници - режисьори, актьори.
Трудна е нашата работа, а откакто свалиха превръзката на Темида - още по-трудна.
Впрочем, аз имам чувството, че в съда не управлява Темида - толкова е станал битов живота в съда - кафемашини, книжарници, някакви анти-показни на атмосферата на Темида.
Аз все още се държа - няма как, хора возя. Но не знам на съдиите дали ще им издържат нервите на натиск от страна на журналята - които освен да дъвчат шлифера на някого, нямат друга функция.
Нямам добро мнение за журналистите - нямат капацитет, по-лошокачествени са и от театралните работници - режисьори, актьори.
- ivan_lawyer3
- Потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|