начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Чл. 325 "в" от НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Чл. 325 "в" от НК

Мнениеот nora12345 » 20 Яну 2022, 13:38

Здравейте,
Преди време бях писала тема за инцидент с куче от което пострадах поради това, че същото беше пуснато на свобода, без намордник и повод.
Подадох жалба в полицията. Но районния ми каза, че ще я прекратят, тъй като въпросното куче заради което пострадах със средна телесна повреда, е нямало пряк контакт с мен. Т.е не ме е хапало.
Въпроса ми е: Съгласно чл. 325 "в" от НК, следва ли въпросното голямо куче от рода на Кане Корсо или нещо подобно, да има пряк контакт с мен или с моето куче което е чихупинчер, за да се повдигнат обвинения срещу собствениците на голямото куче, за това че, същите не са положили достатъчно грижи за домашния и любимец, а с това са застрашили живота и здравето на околните хора и животни? Резултата от което е средна телесна повреда.????
nora12345
Младши потребител

Re: Чл. 325 "в" от НК

Мнениеот dimist » 20 Яну 2022, 14:05

"Който не положи достатъчно грижи за гръбначно животно, което се намира под негов надзор, в резултат на което то причини средна или тежка телесна повреда на човек, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация и с глоба до пет хиляди лева."
Текста е ясен, следва телесната повреда да е причинена именно от животното. Не е задължително да е именно ухапване, може да е от това, че кучето Ви е съборило, при което сте получили увреждането. Имаше практика, наистина по гражданско дело, за блъснат от едро животно - крава или бик, и съдът е присъдил обезщетение за болките и страданията от счупванията, както и за загуба на работоспособност.
dimist
Потребител

Мнениеот nikodim77 » 21 Яну 2022, 00:45

По лесно ще Ви е да осъдите общината заради непочистените листа от листопада, който съчетан с мократа настилка е образувал хлъзгавия терен, отколкото да осъдите някого по 325в от НК., и то по изложените обстоятелства...
Извинете ме, но май се занимавате с глупости…?!?
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот raniia » 23 Яну 2022, 20:29

Ако не сте сигнализирали 112 за инцидента, сега няма как да докажете, че такъв е имало.
Осъдила съм общината си по ЗЗД във връзка с улично куче, така че, ако имате надлежно събрани доказателства за инцидента и последствията от него, не се колебайте.
raniia
Нов потребител

Назад към Наказателно право