начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

помощ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 15:14

Здравейте,
Работя в банка , и преди около година моя добра позната на която бях съдействала за кредит , реши да погаси задължението си по кредита и внесе сумата по сметката си. След около два дни , на мен спешно ми трябваха пари и я попитах дали ще ми услужи със сумата по сметката и в банката, и тя ми отговори че няма проблем стига да е за кратко време, аз и казах че ще ги ползвам около два месеца и ще внасям съответно месечните погасителни вноски както и се случи, преди около три месеца госпожата ми се обади че смешно трябва да погася всичко и ми даде срок 3 дни мисля, при което аз и отговорих че до три дни ще и върна 1600 лв. и останалите 1000 ще дам до края на месеца, така и стана видях се с нея и и върнах тези 1600 лв. и дори и казах внеси ги в банката защото има вече една вноска и ще текат нак.лихви по нея, и до края на месеца като имам другата част от парите ще погасиш всичко.
Онзи ден получавам призовка от полицията и се оказва че тя е подала жалба срещу мен , в която изобщо неупоменава че се понаваме и имаме тези уговорки , и т.н.
Никога не съм имала проблеми от този вид, дори незнам какво може да се случи от тук нататък .
Моля ако някой знае или предполага какво следва да ми отговори, пропуснах да кажа, че от известно време дори и звъня за да върна останалите 1000 лв., но тя не ми отговаря. Факта че е излъгала че ме познава и всичко останало до какво може да доведе, аз дори в момента работя в банка на длъжност кредитен инспектор

Благодаря на всички които ще ми помогнат
poli_74
Младши потребител

Re: помощ

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 15:20

Апитайте се да дадете по-ясно обяснение, защото от това, малко неща се разбират
1. Тя е внесла парите за окончателно погасяване на кредита си ли?
2 .Как Вие сте успели да изтеглите пари от нейната сметка/така , както сте го описали, все едно дали се познавате ли или не/ си намирисва на престъпление.
3. Изтекоха ли двата месеца , за които се бяхте уговорили или не?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 15:30

да изтекоха тези два месеца от уговорката, но през цялото време аз внасях месечните вноски, и сумата всъшност я изтеглих от сметката и със нейно знание разбира се но без документ с който тя ме упълномощава / за което знам че не е правилно/, защото всъшност се уговорихме устно за всичко и думите и бяха 4 няма проблем щом е за кратко време" съзнавам , че трябваше да и кажа тя да изтегли парите но вече е късно, а и от тези 1600 лв. които и върнах , тя не е внесла нито стотинка вчера се обадих в банката и ми казаха че има просрочие от 400 лв. което означава че кгато съм и върнала тази сума тя не я е внесла по сметката си
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:03

Тегленето на пари от сметката и, използвайки служебното си положение , не е нарушение , а престъпление.Освен това, когато и върнахте парите, издаде ли Ви разписка? Самият факт , че сте теглили от сметка, при полжение ,че нейната воля е била да погаси задълженията си , може би е още едно нарушение на служебните Ви задължения. Предполагам , че и при Вас , като в другите банки, освен да се внесат по сметка се иска и да се направи искане за предсрочно погасяване. Доста сте се оплели, така,че възможно най-бързо говорете с колега адвокат по наказателни дела.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:11

зная че да изтегля пари от чужда сметка е е нарушение, но ние бяхме добри познати и никога не съм мислила че ще стигне до тук, още повече след като тя ми каза че няма проблем да ползвам тази сума за извсестно време , и след като аз всъшност връщах тези пари през цялото време, а когато и върнах 1600 лв. не е разписвала разписка защото бях притеснена и изобщо не съм и помисли а че ще се стигне до тук , питам , кой е по добрият вариант според вас, да се срещна с нея и да говоря да си оттегли жалбата или да отсавя така нещата и да си потърся адвокат, защото все пак тя ми позволи/усто/ да ползвам парите, а след като и върнах по голямата част от тях, тя невнася по този кредит и едва ли не имам чувството че иска да поема това нейно задължение ли ,и евентуално под каква отговорност ще бъда съдена така да се каже по кой член и т.н.
poli_74
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 23 Окт 2008, 16:18

Не искам да Ви плаша, но.... нещата не изглеждат никак розови.
Според мен личният разгово с Вашата позната и оттеглянето на жалбата от полицията са единствения Ви шанс.
Но пак казвам това е мое мнение.
При всички други случаи си носите отговорност според НК.
А и друго - защо върнахте парите на ръка /и то без разписка/- а не ги внесохте по сметката и? :roll:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 16:20

Госпожо , каво е било , кой какво е казал и т.н е чисто доказателствен въпрос.След като т.нар. "позната" се е оплакала в полицията ви чака досъдебно производство и обвинение за престъпление.Това със сигурност.Не искам да Ви плаша , но няма време да пишете във форума , а си ангажирайте адвокат по наказателни дела.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:28

Отговорността Ви ще е наказателна, затова Ви съветвам по най-бързия начин да намерите адвокат. По кой член зависи от много неща.
Когато аз реша да си изтегля парите от банковата си сметка, давам на служителя I BAN-а на сметката, лична карта и се подписвам ,че съм получила сумата. Ако Вие сте извършили това, си е престъпление по чл.212 НК, но всичко зависи от фактическите обстоятелства. Възможно е и да е съвкупсност от престъпления.
Разберете, в случая нейното съгласие да ги получите е без значение.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:32

Върнах парите не по банков път, защото тя беше при мен с документ че задължението към момента е 2611 лв и някакви стотинки , и аз всъшност и дадох само 1600 и , както вече обясних се разбрахме да ги внесе за да неизлиза кредитът в просрочие, а след като върна остатъка от 1000 лв. ще го погаси, да наясно съм че постъпих глупаво и непоисках документ за тези пари, но не съм и мислила че ще се стигне до тук, да ще наема адвокат как да докажа че аз съм върнала тези пари и че всъшност ние сме имали устно договаряне за всичко останало, по кой чл. от НК всъшност ще бъда обвинена ? Притеснявам се защото от нещо толкова дребно имам чувството че ще пострадам много , а имам дъщеря на 14 години която отглеждам сама .
poli_74
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 23 Окт 2008, 16:42

Може да звучи грубо, но изобщо не е дребно.
Ако се интересувате по кой член - ето го НК!

и например - Присвоявания

Чл. 201. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., частта "като се разпореди с тях в свой или в чужд личен интерес" обявена за противоконституционна, РКС № 19 от 1995 г. - ДВ, бр. 97 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Длъжностно лице, което присвои чужди пари, вещи или други ценности, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, се наказва за длъжностно присвояване с лишаване от свобода до осем години, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния и да го лиши от права по чл. 37, ал. 1, точки 6 и 7.

http://lex.bg/bg/laws/ldoc/1589654529
но колегите - пеналисти ще кажат повече, не се занимавам с нак. право.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:47

да , благодаря все пак
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:49

И дори да върнете всички пари, и дори да докажете ,че тя е знаяла, Вашият проблем е ,че сте теглили пари от чужда сметка, без пълномощно и вероятно с фалшифициран подпис. Дали е 212 НК или някое от документните престъпления, зависи от фактите .
Не мисля , че дори и да говорите с нея ще има ефект. Ако е сигнализарала полиция или прокуратура и преценят ,че е налице престъпление, не е в нейната власт да оттегли молбата си. Производството не е частно наказателно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 16:53

Какво да правя всъшност? Да наема адвокат и да чакам , това ли е най добрият вариант? и възможно ли е за сума от 1000 лв. , да вляза в затвора едва ли не , и то сума която аз се опитвам от толкова време да и върна за да приключи всичко
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Окт 2008, 16:56

Непременно наемете адвокат. И наистина , ще трябва да чакате, колкото и да е тежко.
А освен това сумата е 2600 лв., а не хиляда. Защото в банката има доказателства ,че Вие сте ги теглили,а не че сте върнали 1600лв.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 18:57

а ако лицето оттегли жалбата си, и погаси задължението ? пак ли ще е торкова сериозно
poli_74
Младши потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 19:46

в този форум съм за да питам и да ми отговарят, такива като теб по добре изобщо да не се регистрират мисля.
poli_74
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Окт 2008, 19:50

poli_74 написа:в този форум съм за да питам и да ми отговарят, такива като теб по добре изобщо да не се регистрират мисля.

Можеш да питаш , но дали ще получиш отговор е в компетенциите на колегите , с други думи дали някой ще поиска да ти отговори! :wink:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 19:53

да така е , но когато човек е объркан и търси помощ не е най добрият вариант да получава такива отковори, нали? :D
poli_74
Младши потребител

Мнениеот poli_74 » 23 Окт 2008, 20:12

така ли, и какво прочете в тази книга
poli_74
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 24 Окт 2008, 09:53

а ако лицето оттегли жалбата си, и погаси задължението ? пак ли ще е торкова сериозно

Пак, защото не зависи вече от жлабата му, а от прокуратурата. Най-мнного да се намали наказанието или се мине на споразумение.
sunrise
Активен потребител

Следваща

Назад към Наказателно право