начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Случка с КАТ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Случка с КАТ

Мнениеот polar2 » 11 Дек 2008, 19:35

Здраврйте,
Случката е следната:
Нощта на 8 Декември. Сутринта трябваше да ходя на работа към 6 часа. Но работата ми е непредвидима и ми се обадиха в 2:30 да тръгвам. Между 22:00 и 24:00 изпих 2 тъмни бири, след което съм спал до 2:30. Не усетих нещо да ми има и тръгнах. Целият град беше заварден и спряха и мен, все пак 8 Декември. Дрегера показа 1,05, което много ме изненада, не се чувствах пиян. Естествено акт, взеха ми книжката и т.н. Успях да намеря кой да ме прибере с колата (служебна), отидох на кръвна проба. След което ме закараха да си свърша работата, нали не мога да шофирам вече. Изненадата с кръвната проба още по-голяма - 1,22, а аз очаквах да падне наполовина. Напоследъл все по-високи излизали, така дочух. В същото време документа от вземането на кръв пише че всичко е нормално: походка, обръщане, без дъх на алкохол и т.н. Което всъщност смятам и аз, че така беше. Последната седмица пиех лекарства за лечение на блокаж на нерв в областта на кръста, последните изпих онази вечер. Какво се случи още не ми е ясно, но някъде нещо не е както изглежда. Сега машината се задейства, съд, адвокат ще си наемам, проблеми...
И чета аз какво ме чака най-вероятно и си мисля:
Как така станах престъпник за секунда? Нямам никакви провинения 33 години, чисто криминално минало, нито една глоба или акт от КАТ, и финансовото ми минало е чисто. И накрая престъпник, пробация, проблеми. Какъв е тоя законодател, който ще ме приравни с притежатели на дрога, хулиганчета, дребни престъпници, лекета които умишлено правят престъпления и не им пука? Какъв е тоя законодател, който ще ми направи черни следващите няколко години? Защото закона е едно, а реалния живот друго. И никой работодател няма да наеме човек с нечисто Свидетелство за съдимост. А този дали ще ме изтърпи, след като нямам книжка а работата ми е свързана с пътуване. А ако след като ми върнат книжката се случи катастрофа или някой инцидент, кой ли ще е виновен? Доколкото знам идеята на наказанието е основно превенция, а не физическо наказание. Е да но в случая ще стане точно физическо наказание, а превенцията ще е нула. Щото хората около мен, които си пият и карат, и съм им казвал да не го правят, дали сега ще се стреснат или просто ще се посмеят. Отговорете си вие.
Приемам всякакви коментари.
polar2
Нов потребител

Re: Случка с КАТ

Мнениеот marek972 » 11 Дек 2008, 20:16

и защо ти трябваше да даваш кръвна проба ?
marek972
Потребител

Мнениеот vetre » 11 Дек 2008, 23:23

дааа.за съжаление сам си се набутал с кръвната проба.понякога но
рядко така става.според мен е абсурдно да получиш 1.22 от 2 бири,
но срещу документите нищо не мога да кажа.освен да искаш
изследване на втората проба.пък май адвокат няма да ти трябва.
не виждам нещо за спасяване.тъй или иначе те очаква наказание
около минимума за алкохол без произшествие над 1.2
vetre
Потребител

Мнениеот polar2 » 12 Дек 2008, 00:11

vetre, щом кръвната проба е с над 1,2 всичко друго е празни приказки, така ли да разбирам? А че се набутах, набутах се с пробата...то човек като тръгне по установения ред в тази държава не може да не се набута. Такава е системата. Имаше един мотика-пиян пред спешния кабинет, питаше за проба ли съм. Каза ми крещейки: "Не отивай, човече, ше сбъркаш". Е прав е бил, познавал е системата за разлика от мен. А колко е това наказание около минимума, че не мога да намеря свястна информация?
polar2
Нов потребител

Мнениеот vetre » 12 Дек 2008, 02:44

разгледай наредбата:
http://law.dir.bg/reference.php?f=n30mz-01

в повечето случаи при кръвната проба се открива по-малко алкохол.
но понякога по физиологични причини е обратно.
сякаш най-добре е да поискаш повторен анализ на взетата кръв и
да се надяваш да е под 1.2 и тогава 400-500лв
иначе решава съдията - най-вероятно 3-6месеца пробация.
vetre
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 12 Дек 2008, 12:35

Минималния срок на пробацията е 6 месеца, лишаването от право да управляваш МПС - по преценка.
Gabi1
Потребител

Мнениеот donchev » 12 Дек 2008, 13:41

2 тъмни бири се равняват горе-долу на 4 светли. 2 часа след консумация са нищо. Нормално е промилите да са по - високи в кръвта след този период. Нашето законодателство дори е доста по либерално от американското.
donchev
Потребител

Мнениеот juppiter » 12 Дек 2008, 19:36

И друг път не сядай дори в колата , зад волана , с няколко бири в кръвта.
juppiter
Младши потребител

Мнениеот polar2 » 13 Дек 2008, 00:05

juppiter, незнам дали разбра, но като съм седнал зад волана съм го направил без да усетя че имам тази концентрация в кръвта, чувствах се нормално и не съм тръгнал по кеф ами по спешна работа. Така че репликата "И друг път...", моля те отправи я към тези които пият и сядат щото така го разбират живота, към онези недосегаемите също...ако не разбираш за какво говоря, слез на земята и се огледай...Лозунгите ги знаем, въпроса е каква е ползата от тях!
vetre, мерси за инфото и за линка, това ми трябваше...
polar2
Нов потребител

Мнениеот vetre » 13 Дек 2008, 18:41

donchev написа:2 тъмни бири се равняват горе-долу на 4 светли. 2 часа след консумация са нищо.

откъде пък го измислихте това.вижте етикетите светло или тъмно
е все около 5%.
макар че имам съмнения , че понякога алкохола в бирата е повече,понеже
ме хваща повече,макар че това може да се дължи на друго. И двата часа май не са нищо а всичко-според един алкохолен
калкулатор след 2-3 часа концентрацията е най-висока.
vetre
Потребител

Мнениеот bocman__ » 14 Дек 2008, 00:39

на такива като тебе даже им е малко пробация... напило се и тръгнало да шофира. Жена шофиор и пиян шофиор са като маймунка с граната...
bocman__
Младши потребител

Мнениеот cyftti » 14 Дек 2008, 09:30

Следващият път си помислете дали ще шофирате с кръв в алкохола си.... Особено след като Ви вдигнат книжката на трупчета
А седнал и да хленчи как да се отърве от справедливото възмездие.
Вие, господине , изглежда дори не осъзнавате какво сте направил !! :evil:
cyftti
Нов потребител

Мнениеот vetre » 14 Дек 2008, 11:33

бе вие от 2 бири ли се напивате горните двама,че така го ядете човека?
или сте поредните които никога не правят нарушения ?
за мен има някаква грешка в хим.анализ на кръвта.не може 2 бири да
направят 1.22 защото какво излиза като удариш 5 бири и ще е 3.00 ли
демек мъртво пиян?
vetre
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 15 Дек 2008, 12:43

Всеки организъм разгражда алкохола за различно време. Но това "2 бири" стана просто нарицателно - няма някой да си признае повече. А наскоро един с 1 бира имаше 2 на хиляда в кръвта..... Та нека вярваме на техниката, а не на приказки от "Хиляда и една нощ".
Gabi1
Потребител

Мнениеот Amorphine » 08 Яну 2009, 19:58

Никакъв шанс 1.22 от две тъмни бири, освен ако преди това не си ял 4-5 дена!
Готов съм да си скъсам всички дипломи и да се върна в първи клас.
Плюс това зависи как са пити бирите, ако са изпити бързо - след два часа ефекта им е по-силен ! Зависи периода, в който са били изпити преди лягането!
Тъмните бири са по-силни от светлите, независимо какво пише на етикетите за % , ако се поинтересувате ще разберете защо.
Amorphine
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 08 Яну 2009, 21:21

Чакайте, чакайте!
polar2, казваш, че си приемал лекарства през седмицата преди събитието /говориш за блокаж на нерв- обичайните лекарства при такива случаи са противопоказни за шофиране- имах подобен случай, та оттам знам/. Погледна ли какво пише в листовката относно шофирането? Ако нямаш листовка, питай си лекаря, който ги е назначил или поне фармацевт, относно това дали е възможно да дадат такова отражение. В случай, че отговорът е положителен, ще е въпрос на доказване, че именно лекарствата са тези, дето ...
Дано си пазиш рецептата, но дори и да си я захвърлил, лекарят може да ти свидетелства.
Ще ти трябва адвокат, да знаеш!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2009, 22:02

Правилно, особено ако попадне на свестен съдия.
По тези дела характерното е, че са разделени на две практиките на съда - едни осъждат, други омекчават.
Мой клиент успя да прекрати по давност делото си - 3 години. Ама много нерви - станахме близки - ресторанти, кафета, дознатели, следователи.
Важно е при разпита пред милиционерите, ако е в София - кв. Банишора, там са две бараки (може да са ги махнали), да се объркат нещата. Носят се епикризи, диагнози, изкарваш се сомнамбул.
Наистина е важно при разпита да имаш адвокат! - аз например смутих старшините и те започнаха едно объркване, суетня около принтера, в крайна сметка объркаха датата - вместо 09.12.08г., вписват 08.12.2008г., а това е повод за отмяна.
После около две години се въртя в съда, накрая се връща за корекция.
Въпросът е дали ще се примириш или ще се побориш.
Но клиентът доста го бяхме наплашили със затвора, та и до сега е благодарен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот 1968 » 09 Яну 2009, 10:27

Без значение е дали е пил лекарства.Газхроматографа дава етилов алкохол, а не летливи вещества, както по Видмарк.Това няма да го отърве.Пък ти ivan_lawyer имаш късмет, че си попаднал на некадърници, иначе нямаше да отървеш клиента.
1968
Потребител

Мнениеот razli4na » 09 Яну 2009, 12:27

Няма да навлизам в конкретика, колега. Само ще кажа, че действително, съществуват лекарства, които се отразяват по начин точно както се отразява алкохола. В производството, за което говорих по- горе, разпитах лекар и фармацевт, които обясниха на съда как точно се разграждат предписаните лекарства и дори в какво време. Има няколко такива препарата, но за да не се злоупотребява, няма да посоча наименованията им.
Впрочем, има и още една хипотеза, при която е възможно без консумация на алкохол и лекарства, да се открият в кръвта етилови изпарения.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Яну 2009, 12:38

Винаги се боря за правата на клиента си, не бяха големи некадърници, просто нощните наряди започват на една дата, която се вписва в началото в дневника, полицаите просто забравят за смяната на числата.
Често се забравя и часа на пробата.
Важно е да оспорваш едно по едно, да тече времето, делото да се отлага, криеш се от призовкарите, все пак аз съм адвокат, а не съдия.
ivan_lawyer
Старши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право