начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

давност на престъпление според НК

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

давност на престъпление според НК

Мнениеот mira-nik » 08 Юли 2009, 11:17

Здравейте добри хора, ще напиша въпроса си и ще разчитам на вашата помощ.
Преди девет години месец юли брат ми тогава на 18 години, заедно с още две момчета - едното на 16, другото на 17 нападат три непълнолетни деца на 14 години и им взимат цигарите и 15 лева. Бяха задържани, изкараха една вечер в ареста и на следващия ден бяха освободени. Децата подадоха жалба, но бяха дотам, защото родителите ми възстановиха сумата. Под отговорност беше подведен само брат ми, защото той е пълнолетен. До онзи ден нямаше никакво развитие на въпроса. Но пристигна призовка и девет години след тази случка се започват следствени действия. Едното от момчетата, които бяха тогава с брат ми почина, другото е наркоман и е в наркокомуна в чужбина. Сега следователят е обяснил на брат ми, че ще има дело и го грози присъда от една до три години. Но също така му е обяснил, че има познат адвокат, който ще го отърве с глоба, защото грабежа е в малък размер. На мен това ми звучи много съмнително. Дал му е срок да си помисли и да каже какво е решил, за да знаел и той какво да прави. Аз не съм юрист, отворих НК но не можах да разбера за грабеж в такъв размер какво е наказанието, другото което ме интересува е няма ли давностен срок за провеждане на разследването. Сега имат само показанията на децата и на тримата извършители в деня на грабежа. Други следствени действия не са извършвани.
Благодаря Ви предварително за съдействието.
Съжалявам, че пиша така разбъркано, но заради една глупост извършена на младини, за която до момента всички бяхме забравили, се обръща срещу нас и може да провали бъдещето на един млад човек. Брат ми е много притеснен, мисли че ще го вкарат в затвора.
Благодаря на всички ви за отговорите.
mira-nik
Нов потребител

Re: давност на престъпление според НК

Мнениеот system » 08 Юли 2009, 11:40

Брат Ви е извършил грабеж - най-вероятно престъпление по чл. 198 ал. 1 от НК (по това, което описвате, няма да е по по-тежко наказуемите състави на чл. 199 от НК). За това престъпление наказанието е лишаване от свобода от три до 10 години. Давността за наказателно преследване е 10 години, но тя се прекъсва с всяко действие за наказателно преследване на лицето - напр. призоваването му, привличане като обвиняем, внасяне на обвинителен акт в съда, предаване на съд и т. н. С прекъсването си давностният срок започва да тече наново и брат Ви трябва да "чака" още 5 години, за да изтече т. нар. "абсолютна давност". Нещо, което едва ли ще позволят.
Моят съвет е брат Ви да си ангажира адвокат, но не този, който следователят му посочва - тая работа малко намирисва. И си позволявам са изкажа резерви към казаното от колегата следовател за възможността брат ви да се "отърве" с глоба. Дори ако се приложи чл. 55 от НК и съдът приеме, че има изключителни или многобройни смекчаващи отговорността обстоятелства, съдът може да определи наказание под най-ниския предел - т. е. под 3 години, но не и да го замени с глоба.
Адвокатът ще прецени и ще обясни на брат Ви възможностите евентуално за сключване на споразумение или за съкратено съдебно следствие, когато делото бъде внесено в съда.
system
Активен потребител

Мнениеот Imperator » 09 Юли 2009, 00:27

15 лева и цигари-случаят е маловажен. Абсолютна давност -три години.
Imperator
Потребител

Мнениеот system » 09 Юли 2009, 08:58

Imperator написа:15 лева и цигари-случаят е маловажен. Абсолютна давност -три години.

Маловажен значи ... :wink: Как не се сетих :roll:
Ваше Величество, при престъплението грабеж няма маловажен случай. И абсолютната давност е петнадесет години.
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юли 2009, 09:11

system написа:
Imperator написа:15 лева и цигари-случаят е маловажен. Абсолютна давност -три години.

Маловажен значи ... :wink: Как не се сетих :roll:
Ваше Величество, при престъплението грабеж няма маловажен случай. И абсолютната давност е петнадесет години.

Абе няма , няма ама според действащото законодателство.System не отчиташ волята на Императора , която е със силата на конституция.Щом казва, че давността е 3 години , значи тя е такава по божия воля. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот system » 09 Юли 2009, 09:41

REVOLUTION написа:System не отчиташ волята на Императора , която е със силата на конституция.Щом казва, че давността е 3 години , значи тя е такава по божия воля. :lol:

:lol: :lol: :lol:
Това ми напомня една случка във военно поделение. Войниците в единия от взводовете имали глупостта да спорят със старшина, че самолетът се прави с метала алуминий, докато старшината упорито твърдял, че металът се казвал аламуний. Отишли при командира на поделението и той отсякъл: "Щом старшината казва, че самолетът е от аламуний, значи е от аламуний !"
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юли 2009, 09:50

system написа:
REVOLUTION написа:System не отчиташ волята на Императора , която е със силата на конституция.Щом казва, че давността е 3 години , значи тя е такава по божия воля. :lol:

:lol: :lol: :lol:
Това ми напомня една случка във военно поделение. Войниците в единия от взводовете имали глупостта да спорят със старшина, че самолетът се прави с метала алуминий, докато старшината упорито твърдял, че металът се казвал аламуний. Отишли при командира на поделението и той отсякъл: "Щом старшината казва, че самолетът е от аламуний, значи е от аламуний !"

Както и незабравимия лаф от старите киноленти-"Като говориш с мен ще мълчиш"! :lol: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Imperator » 09 Юли 2009, 14:46

Чл.198,ал.1 от НК и чл.80, ал.1,т.3 от НПК - Десет години.АЛИНЕЯ ВТОРА:Чл.80, ал.2 от НК, и чл. 63, ал.1,т.4 от НК. И тъй като размера е малък, по-натакък Вие, драги ученици, кажете какво следва.Нали имаме деяние, извършено от непълнолетен. И пак ви правя забележка, не намесвайте пощенската ми кутията, щото с нея ще ви прасна дясно кроше...
Imperator
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 09 Юли 2009, 14:51

Imperator написа:Чл.198,ал.1 от НК и чл.80, ал.1,т.3 от НПК - Десет години.АЛИНЕЯ ВТОРА:Чл.80, ал.2 от НК, и чл. 63, ал.1,т.4 от НК. И тъй като размера е малък, по-натакък Вие, драги ученици, кажете какво следва.Нали имаме деяние, извършено от непълнолетен. И пак ви правя забележка, не намесвайте пощенската ми кутията, щото с нея ще ви прасна дясно кроше...

Ама има и пълнолетен даскале , та във въпроса точно за него иде реч.Ха ся виж чл.21 ал.4НК.Ха ся иди на очен лекар , че май нещо си недоскив! :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Imperator » 10 Юли 2009, 09:12

Знам, знам...
Но какво ще каже адвокатът.1.- Пълнолетният е видял че пушат, а то е вредно за здравето; по този начи е спомогнал за здравето им; 2.- Знае се, че продаването на цигари на непълнолетни е забранено, за това им взема цигарите; взема им и 15 лева, за да не повторят същата вечер същото опасно за здравето им деяние, като бащата и майка на непълнолетните напълно са съгласни с неговата навременна намеса. И накрая ще каже, че е действал като осъзнал се непълнолетен, и при изключително смекчаващи обстоятелства-ще пледира най-много за една малка глоба, за това, че последствието в крайна сметка е стреснати малчуганите. Ддори ще похвали подобно поведение, че възпрепятсва младото поколение да попадне под още по- опасното-пушенето на трева и други тем подобни опиати.
А сега ти кажи как би защитил това момче, което между нас казано не е извършил грабеж, защото не знае състава на това инкриминирано му деяние -чл.14, ал.1 или ал.2 от НК. Та значи, трябва да се установи умисъла първо на първо, а не да се гледа по кой член да му го бутнат.
Imperator
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Юли 2009, 10:13

Aма вие пак бъркате сериозно.Кое точно от състава на чл.198 НК не знае?Не знае , че е употребил сила , за да отнеме от владение на другиго чужди движими вещи?И как така първо на първо трябвало да се установи умисъла , то тука дори не трябва да знаеш наказателно право , за да видиш , че е грешно.Първо на първо трябва да се установи извършено ли е деяние , което е противоправно.Без деяние , няма умисъл.Аз не мога да кажа как бих защитил това момче , без да видя доказателствения материал по делото.Но защитна реч , подобна на твоята никога не бих държал.Най-малкото защото освен , че ще стана за смях като твърдя , че някой ,действаики като осъзнат непълнолетен(каквото и да означава това) е понабил едни деца и е взел парите и цигарите им , за да не пушат , няма и по никакъв начин да помогна на подзащитния ми , защото няма нормален български съдия , който да приеме такава защита!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Imperator » 10 Юли 2009, 12:20

А какво по-точно от състава е знаел. Дали ще има подобен адвокат, може и да има.Слушал съм такива речи, но съм се подсмихвал само. И не при всяко деяние има умисъл да се причини точно получилата вредна последица.Тъй че с малко помощ от адвокат и благоразположението на дознателя, ще се стигне до въпроса, а защо да не бъде осъден малолетния, а само пълнолетния. Че това би означавало, че ние съдим едного заради времето му. Мен ми се струва, че ще има постановление за прекратяване с израза "маловажен случай", стига този младеж с цигарите да не настоява за присъда.
Imperator
Потребител

Мнениеот system » 10 Юли 2009, 12:49

Imperator написа:А какво по-точно от състава е знаел. Дали ще има подобен адвокат, може и да има.Слушал съм такива речи, но съм се подсмихвал само. И не при всяко деяние има умисъл да се причини точно получилата вредна последица.Тъй че с малко помощ от адвокат и благоразположението на дознателя, ще се стигне до въпроса, а защо да не бъде осъден малолетния, а само пълнолетния. Че това би означавало, че ние съдим едного заради времето му. Мен ми се струва, че ще има постановление за прекратяване с израза "маловажен случай", стига този младеж с цигарите да не настоява за присъда.

Ужас ! :shock: :shock: :shock:
Вие тези неща сериозно ли ги мислите и говорите :wink: ?
system
Активен потребител

Мнениеот Imperator » 10 Юли 2009, 15:09

След като дознателят му казва, че има адвокат, който ще му осигури от една до три години и ще се размине с глоба, почвам да мисля, как може да стане. Но може и самият дознател да си прави устата за двойната тарифа...Ужасни са вашите тесногледи виждания.
Imperator
Потребител

Мнениеот plamena26 » 10 Юли 2009, 17:55

system написа:
Imperator написа:А какво по-точно от състава е знаел. Дали ще има подобен адвокат, може и да има.Слушал съм такива речи, но съм се подсмихвал само. И не при всяко деяние има умисъл да се причини точно получилата вредна последица.Тъй че с малко помощ от адвокат и благоразположението на дознателя, ще се стигне до въпроса, а защо да не бъде осъден малолетния, а само пълнолетния. Че това би означавало, че ние съдим едного заради времето му. Мен ми се струва, че ще има постановление за прекратяване с израза "маловажен случай", стига този младеж с цигарите да не настоява за присъда.

Ужас ! :shock: :shock: :shock:
Вие тези неща сериозно ли ги мислите и говорите :wink: ?

Колега system приказват ги и още как.Аз ще разкажа накратко един изключително весел случай от скромната ми практика.Един подобен титан на правната мисъл започна да обеснява как липсвала субективната страна на грабежа, защото клиента му живеел с максимата моето си мое, чуждото общо.Това вярно граничело с болестно състояние и като алтернатива на оправдателна присъда да прекратим делото защото довереника му бил невменяем.От тук почнахме с шегите, отначало тънко - питахме го дали не иска съдебно-психиатрична експертиза.
Не била нужна защото човек разсъждаващ по този начин явно бил луд :P
Тогава на една от колежките и дигна нервите и го попита дали е завършил право и къде.Тогава и той стана сприхав и започна да обеснява как имал успех много добър от Русенския университет и т.н.
Аз обаче му поисках да си покаже адвокатската карта, но той нямаше :D .Нещастният обвиняем усети как се е нахендрил и започна да гледа отчаяно.Попитахме и него къде е намерил адвоката си и той отговори - ами тука в коридора :P .
В крайна сметка договорната адвокатска защита няма как да бъде дерогирана и нямаше как да го отстраним.Има вече практика, че ако служебния защитник явно не защитава интересите на клиента си и дори работи против тях, това на практика означава липса на защита и е съществено процесуално нарушение.
Оказа се в крайна сметка че наистина е адвокат, след дадена 1 час почивка в която го пратихме да носи доказателство че е адвокат донесе едно удостоверение от САК че е вписан.За всеки случай се обадихме в колегията и казаха че наистина е адвокат, одавна си бил загубил картата ама не си извадил нова и имал дисциплинарно производство защото не внасял членски внос.Образ :mrgreen:
plamena26
Потребител

Мнениеот system » 10 Юли 2009, 18:58

Това нищо не е. Един колега веднъж ми обясняваше, че адвокатът имал право да бъде представител по пълномощие, защото бил юридическо лице :wink: . Ако не го бях чул, нямаше да повярвам, че това излиза от устата на юрист.
Колега Imperator, забравих да Ви питам, Вие юридическо лице ли сте :roll: ?
system
Активен потребител

Мнениеот Melly » 10 Юли 2009, 19:46

plamena26 написа:Оказа се в крайна сметка че наистина е адвокат, след дадена 1 час почивка в която го пратихме да носи доказателство че е адвокат донесе едно удостоверение от САК че е вписан.За всеки случай се обадихме в колегията и казаха че наистина е адвокат, одавна си бил загубил картата ама не си извадил нова и имал дисциплинарно производство защото не внасял членски внос.Образ :mrgreen:

system написа:Колега Imperator, забравих да Ви питам, Вие юридическо лице ли сте :roll: ?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Разсмяхте ме!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Imperator » 10 Юли 2009, 23:46

175560512 е БУЛСТАТ, където фигурира моето лично, бащино и фамилно име.Става дума за Фондация "Китайска Медицина" на която съм първи президент.Иначе съм юридически ритник.
system написа:Това нищо не е. Един колега веднъж ми обясняваше, че адвокатът имал право да бъде представител по пълномощие, защото бил юридическо лице :wink: . Ако не го бях чул, нямаше да повярвам, че това излиза от устата на юрист.
Колега Imperator, забравих да Ви питам, Вие юридическо лице ли сте :roll: ?
Imperator
Потребител

Мнениеот system » 11 Юли 2009, 02:13

Imperator написа:175560512 е БУЛСТАТ, където фигурира моето лично, бащино и фамилно име.Става дума за Фондация "Китайска Медицина" на която съм първи президент.Иначе съм юридически ритник.

Сериозно :shock: ? Леле, умрях от страх :wink: .
Като Ви виждам данните, гледайте да не получите дископатия пре някой от опитите си :wink:
system
Активен потребител

Мнениеот kenn4o » 13 Юли 2009, 00:08

При престъплението граБеж няма и не може да има малозначителност нито маломважвост, тъй като тук е важно посегателството върху личността и упражняването на принудата върху пострадалия. Няма значение дали става дума за 2 или 15 лева.
kenn4o
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право