начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

реабилитиран? студент

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: реабилитиран? студент

Мнениеот analizatora » 08 Окт 2009, 16:24

И каква е разликата при една реабилитация настъпила напр.при една условна присъда с три год. изпитателен срок, след изтичането на 3г. срок и при 88а., може би ще го водят "абсолютно реабилитиран".Няма логика, защото и при реабилитиран и при абсолютно реабилитиран, /това понятие е по арг. от вашата теза/, съдебното минало е едно и също - НЕОСЪЖДАН.Друг е въпроса, че същия този Ал.Стойнов само че в неговия учебник подържа становището, че след като едно лице е реабилитирано и "в свидетелството за съдимост на реабилитирано лице бъде отбелязано по някакъв начин факта на осъждане, спрямо което се разпростира действието на реабилитацията, такова отбелязване ще бъде ПРОТИВОЗАКОННО.Например, когато в св.с. на едно лице вместо неосъждан пише, реабилитиран".Нещо повече той твърди, че:"това лице има право да му бъде издадено чисто св.с. , а съответният държавен орган е ДЛЪЖЕН да го издаде.И понеже в една или др. степен неизпълнението на това задължение ще вреди на реабилитирания, той ще има право на ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, за евентуалните вреди, които са му причинени с незаконосъобразно издаденото св.с."-стр.475 от "Наказателсно право- обща част" от 1999г на Ал.Стойнов.Аз напълно подържам това становище, но на практика не е така, виждал съм много св. за с. в които пише лицето е реабилитирано, а не лицето е неосъждано, между които според НП доктрина трябва да има пълно тъждество.
analizatora
Потребител

Мнениеот karlson » 09 Окт 2009, 10:17

Съмнявам се действително да сте виждали свидетелство за съдимост, в което да е вписано, че лицето е реабилитирано.
По всяка вероятност сте попаднали на справка за съдимост, в която фигурират всички осъждания, вкл. реабилитациите и прилагането на чл. 78а НК
karlson
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2009, 01:37

veselin_arnaudov написа:...За мое огромно съжаление през 1999 г.след извършено престъпление от общ х-ер се "сдобих" с 1 година условна присъда и 3 год. изпитателен срок. Моля за мнение!
След настъпване на пълна реабилитация ще имам ли шанс за заемане на длъжност в съдебната система?
...

...Господи, ...колко мъка има по този свят! :|
...1968, system, analizatora, karlson, vaskata, REVOLUTION и всички "компетентни мозъци" в този форум - БЪРЗО, АМА БЪРЗО БЯГАЙТЕ В КЪЩИ И ЗАЛЯГАЙТЕ НАД УЧЕБНИЦИТЕ, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ВИ, Е ТРАГИКОМИЧНО! :mrgreen:
...Много Ви обичам уее! ...Много ме развеселявате!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

...Ех, ама няма кой да чете... :mrgreen:

За магистрат, с решение на ВСС, може да бъде назначено само лице, което ... ... ..., което не е осъждано на лишаване от свобода, за умишлено престъпление - независимо, че е реабилитирано и притежава необходимите нравствени и професионални качества, съответстващи на правилата за професионална етика! :wink:

-------------------------------------------------------------------------------------------------
:idea: :arrow: КРБ - Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
:idea: :arrow: КРБ - Чл. 131. Решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи, както и предложенията, които той прави по чл. 129, ал. 2, се приемат с тайно гласуване.
:idea: :arrow: КРБ - Чл. 133. Организацията и дейността на Висшия съдебен съвет, на съдилищата, на прокурорските и на следствените органи, статутът на съдиите, прокурорите и следователите, условията и редът за назначаване и освобождаване от длъжност на съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите, както и за осъществяване на тяхната отговорност се уреждат със закон.
:idea: :arrow: КРБ - Преходни и заключителни разпоредби.

:idea: :arrow: ЗСВ - Чл. 1. Този закон урежда устройството и принципите на дейността на органите на съдебната система и взаимодействието помежду им, както и взаимодействието между органите на съдебната власт и органите на законодателната и на изпълнителната власт.
ЗСВ - Чл. 2. Органите на съдебната власт се ръководят от Конституцията и от принципите, установени в този закон.
ЗСВ - Чл. 162. За съдия, прокурор и следовател може да се назначи лице, което има само българско гражданство и:
4. не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;

...
и т.н. (предполагам, не е необходимо, да навлизаме в повече подробности?! :mrgreen:
-------------------------------------------------------------------------------------------------

...Ако още нещо не Ви е ясно - не се паникьосвайте!! - ...питайте студентите - те, ще Ви обяснят! :mrgreen:

P.S. ...и нека все пак не забравяме, че Конституционно право, се изучава във 2-ри курс, във връзка с което, проявеното непознаване и неразбиране на материята - от страна на колегата студент "veselin_arnaudov", е оправдано! :wink:
Последна промяна georgiev_sfbg на 29 Окт 2009, 16:13, променена общо 4 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 29 Окт 2009, 10:27

Младеж, нещо много постно я даваш.Когато ние сме чели, още си папкал.
1968
Потребител

Мнениеот system » 29 Окт 2009, 10:54

georgiev_sfbg написа:1968, system, analizatora, karlson, vaskata, REVOLUTION и всички "компетентни мозъци" в този форум - БЪРЗО, АМА БЪРЗО БЯГАЙТЕ В КЪЩИ И ЗАЛЯГАЙТЕ НАД УЧЕБНИЦИТЕ, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО ВИ, Е ТРАГИКОМИЧНО!

Няма как да сме си вкъщи, защото работим.
А Вие изобщо прочетохте ли мненията, които изложихме по темата ? Ако сте ги чели и се смятате за по-подготвен от нас (не го изключвам, въпреки липсата на данни за това), присъединете се към едното становище и съответно опровергайте мотивирано другото. Ако имате различно и от двете становища, изложете го, като мотивирано опровергаете останалите две, изложени по темата.
Елементарни правила на всяка нормална дискусия :wink: .
Постването на текстове от Конституцията и ЗСВ, без съответен коментар е излишно :| .
system
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2009, 13:46

system написа: ...Постването на текстове от Конституцията и ЗСВ, без съответен коментар е излишно :| .

Чети внимателно поста по-горе, ако се налага и по няколко пъти! :mrgreen:

Ако искаш, мога да ти изнеса и лекция по Конституционно право, във връзка с казуса на питащия "veselin_arnaudov" - но такива "услуги", извършвам само срещу заплащане! :wink:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Последна промяна georgiev_sfbg на 29 Окт 2009, 14:04, променена общо 2 пъти
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2009, 14:01

veselin_arnaudov написа:...
След настъпване на пълна реабилитация ще имам ли шанс за заемане на длъжност в съдебната система?
...

ОТГОВОР: НЕ!!!

(...В случай, че на някой, още не му е ясно!)
Последна промяна georgiev_sfbg на 29 Окт 2009, 14:11, променена общо 1 път
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 29 Окт 2009, 14:02

georgiev_sfbg написа:
system написа: ...Постването на текстове от Конституцията и ЗСВ, без съответен коментар е излишно :| .

Чети внимателно поста по-горе, ако се налага и по няколко пъти! :mrgreen:

Ако искаш, мога да ти изнеса и лекция по Конституционно право, във връзка с казуса на питащия "veselin_arnaudov" - но такива "услуги", извършвам само срещу заплащане! :wink:

И какво ще е съдържанието на лекцията?Цитати на конституцията , оцветени в различни цветове(Явно си под силното влияние на проф.Вучков). :lol: :lol: georgiev_sfbg ти разбираш от наказателно право колкото магаре от математика.хихихихи :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 29 Окт 2009, 14:40

Човека има мания за величие, не е виновен.Но аз знам за едно магаре, което разбира от математика......но то е само едно и умряло от глад, надали е нашия човек.
1968
Потребител

Мнениеот system » 29 Окт 2009, 15:46

REVOLUTION написа: georgiev_sfbg ти разбираш от наказателно право колкото магаре от математика.хихихихи

1968 написа:Но аз знам за едно магаре, което разбира от математика......но то е само едно и умряло от глад, надали е нашия човек.

И аз знам едно, в моето село ... ама то е още живо. Величко се казва. Знае да брои до пет - като му кажеш "Пет крачки напред" и ги прави ... само трябва първо да му покажеш един кочан царевица :wink: . И познава времето, хайванчето - на обяд реве. Само че часовникът му е малко напред и реве в 12 без 15. Но явно и то не е нашият човек - твърде е умно.
georgiev_sfbg написа:
Чети внимателно поста по-горе, ако се налага и по няколко пъти!

Господинчо, повечето от нас са чели постваните от Вас норми на Конституцията още когато вероятно Вие сте вършил някои работи на гърне :wink: . Е, ЗСВ е по-нов закон, до неговото приемане може и да сте научил другото място.
georgiev_sfbg написа:
Ако искаш, мога да ти изнеса и лекция по Конституционно право, във връзка с казуса на питащия "veselin_arnaudov" - но такива "услуги", извършвам само срещу заплащане!

Спестете си я - не давам пари за глупости.
Последна промяна system на 29 Окт 2009, 16:26, променена общо 3 пъти
system
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Окт 2009, 16:04

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Просто минавам от тук... А, и да споделя, че искрено се забавлявах. :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 29 Окт 2009, 17:07

Аз предлагам да си създадем един фонд, че да можем да платим на georgiev_sfbg, който ще изнася лекция на system.

Вярно, може да са пари за глупости, но сигурно ще бъде весело!
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Окт 2009, 17:31

ch3oh написа:Аз предлагам да си създадем един фонд, че да можем да платим на georgiev_sfbg, който ще изнася лекция на system.

Вярно, може да са пари за глупости, но сигурно ще бъде весело!

Идея нямам защо само system ще "слуша" лекциите на georgiev_sfbg. Що за привилегия? :wink:
А другите?
Я нека оставим тази подробност, то е ясно, че аз ще съм от публиката... :D
НО ми кажете, този "награден фонд" достатъчен ли е? :roll:
Изображение
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот ch3oh » 29 Окт 2009, 17:35

И аз ще съм от публиката, но моля, уточнете "фонда": дали това ще е "момата" или "парата"? А може би и двете? :lol: :lol: :lol:
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот Melly » 29 Окт 2009, 17:52

ch3oh написа:И аз ще съм от публиката, но моля, уточнете "фонда": дали това ще е "момата" или "парата"? А може би и двете? :lol: :lol: :lol:

Уффф, и тук ли БД. :D

Не съм се замисляла, ама хайде, нека бъдат в тандем и двете - момата+парата. :wink:
А после как ще се разберат...., не знам. :roll:
Май ще трябва нов кОнкурс да обявим...., докато "похарчим" и момата. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот analizatora » 29 Окт 2009, 17:56

Георгиев, сега вече знам, извинявайте, че не се досетих веднага, явно са ви назначили терапия с цветове /цветотерапия/.Ще трябва да си смените лекуващия психиатър, защото лечението Ви не дава резултати.
analizatora
Потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2009, 19:13

analizatora написа:Георгиев, сега вече знам, извинявайте, че не се досетих веднага, явно са ви назначили терапия с цветове /цветотерапия/.Ще трябва да си смените лекуващия психиатър, защото лечението Ви не дава резултати.

От мозъчни инвалиди, като Вас, човек нищо полезно няма да научи, но поне може да се посмее от сърце! ...Забавен сте, наистина!
В милиционерницата, само на това ли успяха да Ви научат - да разсмивате хората?! ...А?!
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот eric_cartman » 29 Окт 2009, 21:37

georgiev_sfbg написа:
analizatora написа:Георгиев, сега вече знам, извинявайте, че не се досетих веднага, явно са ви назначили терапия с цветове /цветотерапия/.Ще трябва да си смените лекуващия психиатър, защото лечението Ви не дава резултати.

От мозъчни инвалиди, като Вас, човек нищо полезно няма да научи, но поне може да се посмее от сърце! ...Забавен сте, наистина!
В милиционерницата, само на това ли успяха да Ви научат - да разсмивате хората?! ...А?!

Георгиев, говорихме си тука с колегите в офиса и имаме предложение за теб.Става дума за работа - ще ни носиш кафе, ще ксерокопираш/гледам, че копипейста ти е много любим/, ще ни миеш колите, но най -вече ще ни веселиш с безумните си правни конструкции.Помисли си, офертата е сериозна. :mrgreen: , предлагаме много добро заплащане, като за твоето ниво на компетентност.
eric_cartman
Младши потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 30 Окт 2009, 15:31

eric_cartman написа:...предлагаме много добро заплащане, като за твоето ниво на компетентност.

Не отговаряте на нивото на платежоспособност! :wink: :mrgreen:
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот eric_cartman » 30 Окт 2009, 15:40

georgiev_sfbg написа:
eric_cartman написа:...предлагаме много добро заплащане, като за твоето ниво на компетентност.

Не отговаряте на нивото на платежоспособност! :wink: :mrgreen:

За 250 лева говорехме :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
eric_cartman
Младши потребител

Предишна

Назад към Наказателно право