Значи аз не съм те разбрала, Павлова. От изречението "тогава човекът ще бъде поставен и конекретно, но и абстрактно, по закон, в по - лошо положение от това да се наказва по НК/като пари/" ми се стори, че си на моето мнение, а всъщност имаш предвид, че при наказание над максимума ще е в по-лошо положение и затова е въведено ограничението.
На моя довод може да се възрази, че дори ако по НК имаме предвидено само по-леко наказание от глобата (не че се сещам за такъв състав), по 78а пак ще е глоба - т.е. явно е преценено, че фактът, че наказанието е само административно, е достатъчен бонус. Но все пак си оставам на моето мнение. Е, поне бях права, че нищо недвусмислено няма.
- Дата и час: 04 Дек 2024, 16:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ТР на ВКС във връзка с приложението на чл. 78а НК?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
Re: ТР на ВКС във връзка с приложението на чл. 78а НК?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
Пак ставате мнозинство, виждам че и Karlson се присъединява към вашата група .На нас пък може да се възрази като вземете чл.294. "но не с по-тажко от предвиденото за укривания", близко като смисъл до израза "не може да надхвърля размера на тази глоба".Ако укривам извършител на престъпление наказуемо с лишаване от свобода до 3 години или пробация.Не може да ми се наложи наказание повече от 3 години това е ограничението, но може да ми се наложи пробация .Тоест не е длъжен съда да пада до възможния минимума на укривателство (3 месеца), а може и по-леко наказание (в случая пробация).
- plamena26
- Потребител
Бях решил да не вземам думата, но след като видях, че моята закачка с "купуването на гласове" за избор на съд е намерила твърда почва, не се сдържам. Та, в моя съд, колежке Пламена, при така направените от вас самопризнания за деяние по чл.294, с оглед младостта ви, чистото съдебно минало и изминалото време от извършване на деянието бих определил административно наказание по реда на чл.78а /може би и защото няма да съм Ви определения пробационен служител / Впрочем, подобна е ситуацията и с чл.215 от НК. Иска ми се и да споделя с колежката Павлова, че решения биха могли да се намерят и в двете посоки, но важни са мотивите към тях. Дори, когато се определя размера на глобата по 78аНК, трябва тя да бъде индивидуализирана и то не само съобразно имотното състояние на дееца, но и с неговата личност,тежестта на деянието и т.н. Как тия иначе уверен съм, мислещи колеги са го направили когато размера на глобата я възприемат като единствена възможна цифра А да се позовеш на тълкуване на закона или недай боже на аналогия ми се струва...
- marmarinov
- Потребител
Самопризнание трудно бих дала , ще използвам всичките си познания да бавя делото и да изтече давността .Иначе и да попадне някой при мен за сега съм в положение от което трудно мога да налагам мнение, но пък често всявам съмнение и разкол в състава .Обаче март-април се надявам да ме командировааааат и може да ми падне нещо по 207 .............
Хайде приятна почивка.
Хайде приятна почивка.
- plamena26
- Потребител
Успех , дано да стан командироването
Сега трябва да призная, че тези събражения ме карат сериозно да се замисля дали не трябва да мина във вашия лагер:
Какво се получава по "моя"/май нашия с Пламена / вариант- да не е редукция- и при превес на смекчаващи, и при превес на отегчаващи обстоятелства, дейците да се наказват еднакво - все с 300 лева .Това пък значи ...забрана за индивидуализация, безкрайно несправедливо е .. и отива на абсолютно определено наказание, което НК ...всеки съвременен НК.. би следвало да отрицае...
Печелите май
Сега трябва да призная, че тези събражения ме карат сериозно да се замисля дали не трябва да мина във вашия лагер:
Дори, когато се определя размера на глобата по 78аНК, трябва тя да бъде индивидуализирана и то не само съобразно имотното състояние на дееца, но и с неговата личност,тежестта на деянието и т.н. Как тия иначе уверен съм, мислещи колеги са го направили когато размера на глобата я възприемат като единствена възможна цифра
Какво се получава по "моя"/май нашия с Пламена / вариант- да не е редукция- и при превес на смекчаващи, и при превес на отегчаващи обстоятелства, дейците да се наказват еднакво - все с 300 лева .Това пък значи ...забрана за индивидуализация, безкрайно несправедливо е .. и отива на абсолютно определено наказание, което НК ...всеки съвременен НК.. би следвало да отрицае...
Печелите май
- kpavlova
- Активен потребител
Иначе и да попадне някой при мен за сега съм в положение от което трудно мога да налагам мнение, но пък често всявам съмнение и разкол в състава...
Хихи, аз пък в случаите, когато не съм на едно мнение със състава - не са особено много, за щастие - нищо не успявам да всея (по наказателноправни въпроси не се и опитвам, де).
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
-
portokal - Старши потребител
46 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
|
|