начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Мнениеот leader.poli » 01 Сеп 2004, 23:27

Казусът е следният: Мъж на 60год.е нападнат от свой съсед на 23 год.с лопата,клиента ми успява да вземе лопатата,но извършителят изважда газов пистолет от якето си и стреля в лицето на клиента ми три пъти от 1,5метра разстояние . Нападнал го е защото животните на на клиента ми са влезли в неговата нива.Полицаите са ги накарали и двамата да подпишат предупредителен протокол и до тук. Има медицинско удостоверение от съдебен лекар и в заключението пише , че е лека телесна повреда и няма разстройство на здравето,освен причинените болки и страдания, а именно сълзене и парене на очите,зачервяване на лицето.Може ли да напишем жалба до прокурора за хулиганство по чл.325 ал.2,изр.2.Или единствената възможност е Частна тъжба с правно основание чл.56НК във вр.с чл.58НК?Колко е таксата-само 20лева или още се внасят в зависимост от размера на исканото обещетение?
leader.poli
Младши потребител

Re: Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Мнениеот Гери » 01 Сеп 2004, 23:39

Според мен няма хулиганство, аз поне не виждам къде са "непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото". Не виждам и защо въобще се споменава чл.56 и чл.58 от НК, тъй като те в конкретният случай нямат приложение. Единственото което може да направите е да пуснете тъжба по чл.130 до съответният РС и да предявите в същото производство и граждански иск. Таксата по памет беше 12 лв.
Гери

Re: Хулиганство по чл.325ал.1или ал.2

Мнениеот Geleto » 02 Сеп 2004, 01:15

Моето мнение е, че 2-те престъпления са с различни обекти и следователно може да има съвкупност, обаче в този случай просто не става дума за хулиганство, поне според мен. При хулиганството става дума за проява, която конкретно е насочена срещу обществото и неговия морал. Възможно е една лека телесна повреда да е и с такава насоченост (вървим си по улицата и млатим 'ора , оти ми 'аресва). Във вашия случай обаче става дума за междуличностен конфликт. Разбира се, че тук има постъпка, укорима от гледна точка на обществения морал, а от някаква гледна точка има и "явно неуважение" към обществото. Същото обаче важи горе-долу за всяко престъпление. Разберете обаче дали нападателят е понечил да използва лопатата или само е "респектирал" с нея. Ако е понечил, то какво е могло да се случи и каво е целял или допускал нападателят? Дали не може да се твърди, че има опит за средна телесна повреда (например)?
Все пак изчакайте и други мнения, защото пиша късно вечер и може и глупости да съм написал!
Geleto

Назад към Наказателно право