начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Големи и особено големи размери?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Големи и особено големи размери?

Мнениеот дори » 27 Сеп 2004, 14:16

Срам не срам, ще попитам: кога има големи размери и кога - особено големи размери в наказателното право? Това за данъците ли се прилага - 3 000 и 12 000 лв /в чл.93,т.14/ или съдебната практика е "измислила" нещо друго?
дори

Re: Големи и особено големи размери?

Мнениеот gega » 27 Сеп 2004, 14:34

За данъците е тази разпоредба, но за тези понятия виж Тълкувателно решение № 1 от 1998 г.
gega

Мнениеот чушката » 27 Сеп 2004, 15:32

Да, междувременно намерих отговора на въпроса си, но благодаря, gega
чушката

Мнениеот чушката » 27 Сеп 2004, 15:58

Сега пък друг един въпрос ме тормози - за разликата межу малозначителност на деянието и маловажен случай /пр. за кражба/. По-точно има ли някакъв критерий за преценяване /той няма да е абсолютен, разбира се, тъй като се преценяват и други обстоятелства, а не само стойността на предмета на П., но все пак ориентировъчен/? Защото гледам, че се прекратяват производства поради малозначителност на деянието - чл.9,ал.2, защото предметът на П. бил под 1 минимална РЗ /пр. кражба на мобилен телефон, оценен на 90 лв/. Такава стойност ми се струва, че не може да обосновава явна незначителност на обществената опасност на деянието, за да се прилага чл.9,ал.2, а е по-скоро незначителност на вредните последици от престъплението, т.е маловажен случай. Поне в университета са ни давали други примери за малозначителност /пр.кражба на няколко ябълки/.
чушката

Мнениеот чушката » 27 Сеп 2004, 15:59

чушката=дори
чушката

Мнениеот roko » 27 Сеп 2004, 16:01

Напиши все пак кои са големи и кои особено големи размери.
roko
Младши потребител

Мнениеот чушката » 27 Сеп 2004, 18:53

Големи - от 70 до 140 МРЗ
Особено големи - над 140 МРЗ
чушката

Мнениеот friend » 27 Сеп 2004, 19:33

Въпросът за големите и особено големите размери вече е изяснен напълно - над 70 минимални работни заплати и над 140 минимални работни заплати. Друг въпрос обаче стои съвсем неясен. Например припрестъплението почл.242,ал.4,вр.ал.2, кога следва да се приеме, че се касае за особено тежък случай. Вярно е, че има някаква оскъдна и скудоумна практика, но все пак някой има ли идея?
>
friend
Младши потребител

Мнениеот наблюдател » 27 Сеп 2004, 22:14

Към Чушката :
Колежке по въпроса ти зададен по-горе,касаещ Малозначителност и маловажен случай прочети това от И.Ненов:

"Деянията по ал 2 на чл.9 от НК (представляващи малозначителност или явна незначителност) трябва ясно да се различават от маловажните случаи на престъпления,предвидени в значителен брой текстове на НК-например чл.194,204,254,261,311 идр.В тези случаи деянието е на общо основание престъпление,само,че в сравнение с другите прояви от същия вид е по-малко тежко,докато деяниято попадащи под чл.9,ал2 поради липсата или явната незначителност на обществената опасност не са престъпления."
наблюдател

Мнениеот чушката » 27 Сеп 2004, 22:59

Колега наблюдател, това ми е известно и явно не си ме разбрал правилно.
Много ясно, че едните не са престъпления, а другите са. Въпросът е, че чл.9,ал.2 говори за явно незначителна обществена опасност, а чл.93,т.9 говори за "по-ниска степен на о.опасност в сравнение с обикновените случаи на престъпление от съответния вид", като въвежда и критерии при определянето на тази по-ниска степен на о.опасност, а именно - "липсата или незначителността на вредните последици или с оглед други смекчаващи обстоятелства". Моята питанка е даденият от мен пример дали обосновава малозначителност или маловажен случай.
чушката

Мнениеот наблюдател » 27 Сеп 2004, 23:55

Не се съмнявам,че са ти известни,колежке "чушка",но аз обичам да се позовавам на авторитенти източници. В твоята "питанка" може би става въпрос за прилагане долунаписаната хипотеза.Защото ако е кражба на мобилен телефон на тази стойност не може да се твърди,че съществува малозначителност .Според мен може да се приложи този текст и да се третира като маловажен случай щом стойността на телефона е 90 лева:

Чл. 218б. За деяния по чл. 194, ал. 3, чл. 195, ал. 4, чл. 204, буква "а", чл. 206, ал. 1 и 5, и чл. 207 и за вещно укривателство във връзка с тях, когато стойността на предмета е до сто и петдесет лева, наказанието е глоба от сто до триста лева, налагана по административен ред, ако предметът на престъплението е възстановен или заместен.

Малозначителността е конкретно качество,като при всеки отделен случай се прави анализ на обстоятелствата за да се направи преценка.
Сигурен съм,че всичко това го знаеш и го казвам само за да подкрепя тезата си.
наблюдател

Назад към Наказателно право