- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наистина ли сме безсилни?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Наистина ли сме безсилни?
Здравейте!
Искам да направя една консултация с вас,преди да реша има ли смисъл да се обърна към адвокат и да заведа дело.Ето накратко историята,на която искам да обърна вашето внимание.
Преди една седмица 12 годишният ми син беше зверски пребит от едно 13 годишно момче.Причината била,че другото момче било предупредило сина ми да не разговаря с едно момиче,пък той продължавал да си говори с нея.Побойникът изчакал сина ми и го нападнал с дебело дърво.В резултат на това сега сина ми е със счупен нос,пукната челюст и избити три зъба.За другите синини и кръвонасядания няма да говоря.От МВР имам данни,че единственото,което могат да направят,е да регистрират побойника в Детска педагогическа стая и с това тяхната работа свършвала,тъй като побойникът е малолетен и не подлежи на наказание.Обърнах се за справка към"Отдел за закрила на детето",и от там ми отговориха,че такива деяния не са в техните правомощия,че тях не ги интересува сина ми/жертвата/,а ги интересува едва ли не само и единствено да не се нарушат правата на побойника/престъпника/.Прокуратурата също не можела да направи нищо,защото престъпникът е малолетен.
Не знам вие как разбирате нещата,но за мен е унижение и пълно безсилие да виждам как момчето,което преби сина ми се разхожда спокойно докато се връщам от свиждане в болницата.
Наистина ли положението е такова,че жертвата-сина ми,няма никакви права???Нямам ли право поне на иск срещу родителите за нанесените от сина им телесни повреди?Има ли шансове и какви са перспективите пред един подобен иск?
Благодаря ви предварително.
Искам да направя една консултация с вас,преди да реша има ли смисъл да се обърна към адвокат и да заведа дело.Ето накратко историята,на която искам да обърна вашето внимание.
Преди една седмица 12 годишният ми син беше зверски пребит от едно 13 годишно момче.Причината била,че другото момче било предупредило сина ми да не разговаря с едно момиче,пък той продължавал да си говори с нея.Побойникът изчакал сина ми и го нападнал с дебело дърво.В резултат на това сега сина ми е със счупен нос,пукната челюст и избити три зъба.За другите синини и кръвонасядания няма да говоря.От МВР имам данни,че единственото,което могат да направят,е да регистрират побойника в Детска педагогическа стая и с това тяхната работа свършвала,тъй като побойникът е малолетен и не подлежи на наказание.Обърнах се за справка към"Отдел за закрила на детето",и от там ми отговориха,че такива деяния не са в техните правомощия,че тях не ги интересува сина ми/жертвата/,а ги интересува едва ли не само и единствено да не се нарушат правата на побойника/престъпника/.Прокуратурата също не можела да направи нищо,защото престъпникът е малолетен.
Не знам вие как разбирате нещата,но за мен е унижение и пълно безсилие да виждам как момчето,което преби сина ми се разхожда спокойно докато се връщам от свиждане в болницата.
Наистина ли положението е такова,че жертвата-сина ми,няма никакви права???Нямам ли право поне на иск срещу родителите за нанесените от сина им телесни повреди?Има ли шансове и какви са перспективите пред един подобен иск?
Благодаря ви предварително.
- Магдалена
Госпожо, направо съм потресен от това, което разказвате. Моля, свържете с мен по имейл да ми обясните перипетиите си в подробности, за да видя с какво мога да помогна. georgikerelov@abv.bg
- GeorgiKERELOV
- Активен потребител
re
GeorgiKERELOV написа:Госпожо, направо съм потресен от това, което разказвате. Моля, свържете с мен по имейл да ми обясните перипетиите си в подробности...
Благодаря-ще го направя при първа възможност.
lyutiyat написа:Моя съвет е да подадете жалбо в полицията , за да бъде регистриран в ДПС , както и да потърсите лично инспектора от ДПС и да разговаряте с него за действията, които следва да предприеме по отношесние на побойника.
Подадох...от там имам информация,че малолетни лица не подлежат на наказание за действията си,а от Агенцията за закрила правата на детето/може да греша името/ са на мнение,че наказание не трябва да има,а побойникът трябва да "работи " с психолог.
lyutiyat написа:Пожелавам детето Ви да оздравее много бързо и без никакви съществени последици за него !...
Благодаря-притеснявам се за психическите травми,които ще останат за цял живот.
- Магдалена
Потресен съм...13 годишен пребива връстник с дърво Какво става с тези деца??Преди няколко дни чух за намерено убито 14 годишно момче в София.Продавало наркотици за местния бос,обаче конкуренцията разбрала..
Такава необуздана агресия у 13 годишен е ненормална.Съмнявам се дали побойникът не е направил първите си опити с наркотици.Да не забравяме,че в наши дни дрогата е навсякъде;училищата са основен пазар На Ваше място бих попитал сина си дали не знае чувал нещо подобно за побойника,но го направете много внимателно.Темата е мн деликатна.А ако се окажа прав няма да е трудно да бъде хванат с нещо.
Съветвам Ви възможно най-скоро да извадите медицинско на сина си,ако все още не сте го направила.Обърнете се към "Съдебна Медицина".В най-близкото РПУще Ви упътят.Това ще бъде ключово доказателство в делото.
Такава необуздана агресия у 13 годишен е ненормална.Съмнявам се дали побойникът не е направил първите си опити с наркотици.Да не забравяме,че в наши дни дрогата е навсякъде;училищата са основен пазар На Ваше място бих попитал сина си дали не знае чувал нещо подобно за побойника,но го направете много внимателно.Темата е мн деликатна.А ако се окажа прав няма да е трудно да бъде хванат с нещо.
Съветвам Ви възможно най-скоро да извадите медицинско на сина си,ако все още не сте го направила.Обърнете се към "Съдебна Медицина".В най-близкото РПУще Ви упътят.Това ще бъде ключово доказателство в делото.
- power
- Младши потребител
Госпожо,
Единствено от вас зависи дали ще продължите да отстоявате правата на сина ви и вашите на родител или ще си кажете, че няма смисъл дори да опитвате, защото така е най-лесно за всички.
Вие сигурно разбирате, че промяната започва първо от нас и след това от околните - не забравяйте, че с действията и/или бездействията си възпитавате сина си как самият той да се държи и като възрастен. Ако имате и друго дете, считам че отговорността ви е още по-голяма, но и само заради пострадалото ви дете не трябва да питате има ли смисъл да се обърнете към адвокат, а дали не е късно да се обърнете към адвокат.
Разбира се, че имате права, но именно понеже са права, а не императивни задължения, вие трябва сама да ги търсите и отстоявате.
Единствено от вас зависи дали ще продължите да отстоявате правата на сина ви и вашите на родител или ще си кажете, че няма смисъл дори да опитвате, защото така е най-лесно за всички.
Вие сигурно разбирате, че промяната започва първо от нас и след това от околните - не забравяйте, че с действията и/или бездействията си възпитавате сина си как самият той да се държи и като възрастен. Ако имате и друго дете, считам че отговорността ви е още по-голяма, но и само заради пострадалото ви дете не трябва да питате има ли смисъл да се обърнете към адвокат, а дали не е късно да се обърнете към адвокат.
Разбира се, че имате права, но именно понеже са права, а не императивни задължения, вие трябва сама да ги търсите и отстоявате.
- zelen
- Потребител
Госпожо,
С много голямо съжаление трябва да кажа,че освен иск за покриване на щети НЕ МОЖЕТЕ да предприемете нищо друго, така наречения от Вас "побойник" ще продължи да се разхожда спокойно и подсмихвайки се,най-много да бъде регистриран в ДПС/Детска педагогическа стая-да не се бърка с движението на Доган /,да бъде викан примерно един път месечно и...толкова.За жалост и от Агенцията по закрила на детето са ви дали ПРАВИЛЕН отговор.Съществува Конвенция за защита на правата на детето,която е ратифицирана от България,и според тази конвенция деца до 14 годишна възраст НЕ ПОДЛЕЖАТ на наказателно преследване независимо от това,какво са извършили.За Агенцията има конфликт между две деца, тук няма проблем за закрила на права,и от тук нататък тяхната задача,вменена им със закон е ДА ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА на "побойника",тоест те се явяват адвокати на престъпника,а не адвокатстват за жертвата.Жертвата за Агенцията е без абсолютно никакво значение.Наказание на дете под 14 годишна възраст/ например настаняване в дом и т.н.т./не може да бъде наложено без изричното съгласие на Агенцията за закрила на детето,а моят опит от работата ми с тази агенция е,че те винаги налагат "вето" на всяко едно предложение за наказание.Главната идея на работата на агенцията е да даде шанс на малолетните и непълнолетните правонарушители да се "поправят", а не да бъдат наказани.Според "Евро-атлантическите" разбирания,след няколко срещи с психолог правонарушителят ще си посипе косите с пепел и вече никога няма да нарушава закона.
НАИСТИНА СЪЖАЛЯВАМ ЗА СЛУЧАЯ,НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ-ПРАВОТО Е "СУХА МАТЕРИЯ" БЕЗ ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ.
Отделен е въросът какво се постига с тази политика,и как например ще трябва да се обясни на децата,че има законна безнаказаност."Цивилизованите реалности" налагат да приемем,а сигурно и все по-често ще срещаме подобни случаи.Колко светли примери идват отвъд океана-всеки ден има новини от рода на" 10 годишен намушка с нож опонент при спор .Намушканият е в реанимация,а нарушителят беше предаден на родителите.Бащата на нарушителя заяви,че е много разтревожен от поведението на сина си,защото както днес е намушкал с нож човек,така утре ще почне да вика за "Бостън Файърс"...
С много голямо съжаление трябва да кажа,че освен иск за покриване на щети НЕ МОЖЕТЕ да предприемете нищо друго, така наречения от Вас "побойник" ще продължи да се разхожда спокойно и подсмихвайки се,най-много да бъде регистриран в ДПС/Детска педагогическа стая-да не се бърка с движението на Доган /,да бъде викан примерно един път месечно и...толкова.За жалост и от Агенцията по закрила на детето са ви дали ПРАВИЛЕН отговор.Съществува Конвенция за защита на правата на детето,която е ратифицирана от България,и според тази конвенция деца до 14 годишна възраст НЕ ПОДЛЕЖАТ на наказателно преследване независимо от това,какво са извършили.За Агенцията има конфликт между две деца, тук няма проблем за закрила на права,и от тук нататък тяхната задача,вменена им със закон е ДА ЗАЩИТАВАТ ПРАВАТА на "побойника",тоест те се явяват адвокати на престъпника,а не адвокатстват за жертвата.Жертвата за Агенцията е без абсолютно никакво значение.Наказание на дете под 14 годишна възраст/ например настаняване в дом и т.н.т./не може да бъде наложено без изричното съгласие на Агенцията за закрила на детето,а моят опит от работата ми с тази агенция е,че те винаги налагат "вето" на всяко едно предложение за наказание.Главната идея на работата на агенцията е да даде шанс на малолетните и непълнолетните правонарушители да се "поправят", а не да бъдат наказани.Според "Евро-атлантическите" разбирания,след няколко срещи с психолог правонарушителят ще си посипе косите с пепел и вече никога няма да нарушава закона.
НАИСТИНА СЪЖАЛЯВАМ ЗА СЛУЧАЯ,НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ-ПРАВОТО Е "СУХА МАТЕРИЯ" БЕЗ ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ.
Отделен е въросът какво се постига с тази политика,и как например ще трябва да се обясни на децата,че има законна безнаказаност."Цивилизованите реалности" налагат да приемем,а сигурно и все по-често ще срещаме подобни случаи.Колко светли примери идват отвъд океана-всеки ден има новини от рода на" 10 годишен намушка с нож опонент при спор .Намушканият е в реанимация,а нарушителят беше предаден на родителите.Бащата на нарушителя заяви,че е много разтревожен от поведението на сина си,защото както днес е намушкал с нож човек,така утре ще почне да вика за "Бостън Файърс"...
- iliev
- Младши потребител
Опитайте и чрез комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която е към съответната община
- asddsa
- Младши потребител
айде да не може да се направи нищо. един сигнал до някоя от националните телевизии да пратите относно бездействието на държавните органи и ще видите как всички, които до скоро са ви обяснявали, че не е в техните правомощия да предприемат нещо, ще се разшетат набързо.
- barri
- Потребител
Не искам да казвам нищо лошо срещу никой НО... когато имам деца, ще ги запиша на кикбокс, на таекуон-до или нещо такова, та да знам, че ей такива селски побойници с дървета няма да могат да правят нищо. То ситуацията тука е абсурдна... пострадалото момче ще остане с психически травми, няма да има вяра в законите, после ще напусне и държавата. Вероятно така и ще стане. То по тази логика на закона набитото момче като се оправи да вземе и той една бухалка или нож и да ходи да трепе тоя с дървото... и какво? Държавата пак нищо. Добре, евала!
- Xitap
- Младши потребител
Абе не е точно така, както си мислите. Аз съм председател на една такава комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и почти всеки ден наказвам някое дете, а понякога и родителите им. Не си мислете, че постъпката, ще остане безнаказана. До колко ще съответства на проявата вече е друг въпрос... Но "наказанията" за тях се казват "възпитателни мерки" са следните:
Чл. 13. (1) Спрямо малолетни и непълнолетни, извършили противообществени прояви, и непълнолетни, извършили престъпления, освободени от наказателна отговорност по чл. 61 от Наказателния кодекс, се налагат следните възпитателни мерки:
1. предупреждение;
2. задължаване да се извини на пострадалия;
3. задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението;
4. поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи;
5. поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател;
6. забрана на непълнолетния да посещава определени места и заведения;
7. забрана на непълнолетния да се среща и да установява контакти с определени лица;
8. забрана на непълнолетния да напуска настоящия си адрес;
9. задължаване на непълнолетния да отстрани със свой труд причинената вреда, ако това е в неговите възможности;
10. задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото;
11. настаняване в социално-педагогически интернат;
12. предупреждаване за настаняване във възпитателно училище-интернат с изпитателен срок до 6 месеца;
13. настаняване във възпитателно училище-интернат.
А ако се докаже, че родителите им имат вина:
Чл. 15. По отношение на родителите или на лицата, които ги заместват, за които при разглеждане на възпитателното дело се установи, че не полагат достатъчно грижи за възпитанието на децата си и те са извършили деяния по чл. 11, ал. 1 , се налага една от следните мерки:
1. предупреждение;
2. задължаване да посещават специално организирани беседи и консултации по въпросите на възпитанието;
3. глоба в размер от 50 до 1000 лв.
Това е което може да му се случи. Сега, без да съм видяла делото и детето-побойник (дали съжалява, дали ще се поправи, характеристиката му и т.н.) не мога точно да кажа, но ако всичко е така както твърдите ( не че се съмнявам, просто това трябва да се докаже-принцип в правото)...може да му се наложи т. 5 и т. 12
Съжалявам за това, което се е случило с детето Ви, дано се е оправило бързо. Намесих се в темата, за да ви обясня какви могат да са последиците за побойника, да не си мислите, че ще си живее съвсем безнаказано. Понеже виждам, че е минало време, ще ми е интересно да разбера как е детето Ви и какви мерки са наложили на извършителя.
Чл. 13. (1) Спрямо малолетни и непълнолетни, извършили противообществени прояви, и непълнолетни, извършили престъпления, освободени от наказателна отговорност по чл. 61 от Наказателния кодекс, се налагат следните възпитателни мерки:
1. предупреждение;
3. задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението;
4. поставяне под възпитателен надзор на родителите или на лицата, които ги заместват, със задължение за полагане на засилени грижи;
5. поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател;
6. забрана на непълнолетния да посещава определени места и заведения;
7. забрана на непълнолетния да се среща и да установява контакти с определени лица;
8. забрана на непълнолетния да напуска настоящия си адрес;
9. задължаване на непълнолетния да отстрани със свой труд причинената вреда, ако това е в неговите възможности;
10. задължаване на непълнолетния да извърши определена работа в полза на обществото;
11. настаняване в социално-педагогически интернат;
12. предупреждаване за настаняване във възпитателно училище-интернат с изпитателен срок до 6 месеца;
13. настаняване във възпитателно училище-интернат.
А ако се докаже, че родителите им имат вина:
Чл. 15. По отношение на родителите или на лицата, които ги заместват, за които при разглеждане на възпитателното дело се установи, че не полагат достатъчно грижи за възпитанието на децата си и те са извършили деяния по чл. 11, ал. 1 , се налага една от следните мерки:
1. предупреждение;
2. задължаване да посещават специално организирани беседи и консултации по въпросите на възпитанието;
3. глоба в размер от 50 до 1000 лв.
Това е което може да му се случи. Сега, без да съм видяла делото и детето-побойник (дали съжалява, дали ще се поправи, характеристиката му и т.н.) не мога точно да кажа, но ако всичко е така както твърдите ( не че се съмнявам, просто това трябва да се докаже-принцип в правото)...може да му се наложи т. 5 и т. 12
Съжалявам за това, което се е случило с детето Ви, дано се е оправило бързо. Намесих се в темата, за да ви обясня какви могат да са последиците за побойника, да не си мислите, че ще си живее съвсем безнаказано. Понеже виждам, че е минало време, ще ми е интересно да разбера как е детето Ви и какви мерки са наложили на извършителя.
"Подсъзнанието може всичко"
- dil_d
- Младши потребител
То по закон хубави наказания, но колко от тях биха стреснали такъв индивид, дето ходи да бие деца с дървета? Ами май само 1 от тях ще е - изпращането в интернат. Другите едва ли биха му направили впечатление!
- Xitap
- Младши потребител
В България липсва каквато и да е адекватна политика в областта на психотерапията като цяло и в частност на детската психология. Всичко е оставено на самотек, едва миналата година МС прие наредба за изискванията за психолозите в клиничните заведения, и то главно по съвет на редица психолози, които консултират Движението за права и свободи (!?), като Ваня Матанова, Бойко Ганчевски, Соня Карабельова и др. По-значими детско-консултативни кабинети има тук-таме, най-вече в София- на "4 км", Медицинска академия и др.
- kalahan
- Потребител
В началото, когато започнах да работя тук мислех, че всичко е просто "да изпълним описаната в закона процедура..." .В смисъл, те хората работеха, но аз си мислех, че няма никакъв смисъл от тези консултации, срещи и т.н. Всеки месец възпитателите и психолозите се отчитат за свършената работа, предлагат нови методи, сами казват кое дете вече е добре и няма нужда от помощ и после (без да им се плаща и да им е задължение) наблюдават и по-нататъчното развитие на децата....Оказа се, че наистина голяма част от децата "влизат в правия път", продължават образованието си, повишават успеха си, самите родители са доволни. Дори има деца, кооито сами искат още консултации..И аз вече наистина съм убедена че има смисъл от работата на всички тези психолози и възпитатели. Има разбира се и деца, на които не може да им се помогне, просто се вижда, че е безнадежно. В тези случаи на психолозите им е много неприятно и нямате представа с какво разочарование и съжаление говорят за тях.
Също, сигурно има психолози, които не взимат толкова присърце работата си и може би тях визира kalahan в поста си. Но аз се гордея с нашите в района. Постоянно измислят нови и нови методи, материали да заинтригуват всяко дете според характера и постъпката, която е извършило.... Много е интересно, но като цяло съм съгласна, че имат много да се учат психолозите и психотерапевтите в България...Имам приятел, който е психолог в Америка и с него си говорихме по темата...осъзнах, че имаме много докато ги стигнем в това отношение, но се стараят хората...
Също, сигурно има психолози, които не взимат толкова присърце работата си и може би тях визира kalahan в поста си. Но аз се гордея с нашите в района. Постоянно измислят нови и нови методи, материали да заинтригуват всяко дете според характера и постъпката, която е извършило.... Много е интересно, но като цяло съм съгласна, че имат много да се учат психолозите и психотерапевтите в България...Имам приятел, който е психолог в Америка и с него си говорихме по темата...осъзнах, че имаме много докато ги стигнем в това отношение, но се стараят хората...
- dil_d
- Младши потребител
dil_d, визирам политиката на правителството в тази област! Имам изключително благоприятна нагласа към психотерапията и нейната ефективност (макар че практическата подготовка с малки изключения е доста на ниско ниво)!
В момента в България почти няма възможности за реализация за завършващите клинични психолози, а и да има, с 300 лв. трудно се живее. Затова повечето психолози, волю-неволю, се насочват към реализация в чужбина или в България, но в областта на човешките ресурси, т.е. към бизнеса, но там материята е коренно различна. Постът ми беше призив в празното пространство хората в България най-сетне да вземат насериозно тази наука, а не да разсъждават като повечето психиатри, възпитани в учението на Павлов, за които психологията е вид философия и празни приказки и нищо повече! Съществува голямо невежество в тази област, което тръгва от училище още, а и дори за тези, които надскачат това ниво, е трудно да прочетат Фройд и Юнг дори. Дори и за най-много челите нещо в областта на психология непсихолози психологията свършва с психоанализата и толкова. А има толкова много съвременни направления и течения като неопсихоанализа, психодрама, фамилна терапия, когнитично-поведенческа терапия и др....
Темата е твърде общирна и едва ли е подходяща за юридически форум.
В момента в България почти няма възможности за реализация за завършващите клинични психолози, а и да има, с 300 лв. трудно се живее. Затова повечето психолози, волю-неволю, се насочват към реализация в чужбина или в България, но в областта на човешките ресурси, т.е. към бизнеса, но там материята е коренно различна. Постът ми беше призив в празното пространство хората в България най-сетне да вземат насериозно тази наука, а не да разсъждават като повечето психиатри, възпитани в учението на Павлов, за които психологията е вид философия и празни приказки и нищо повече! Съществува голямо невежество в тази област, което тръгва от училище още, а и дори за тези, които надскачат това ниво, е трудно да прочетат Фройд и Юнг дори. Дори и за най-много челите нещо в областта на психология непсихолози психологията свършва с психоанализата и толкова. А има толкова много съвременни направления и течения като неопсихоанализа, психодрама, фамилна терапия, когнитично-поведенческа терапия и др....
Темата е твърде общирна и едва ли е подходяща за юридически форум.
- kalahan
- Потребител
Абсолютно съм съгласна с теб колега! За 300лв. какъвто и специалист да си трябва преди всичко да си ентусеаст, за да работиш....Аз лично много уважавам психологията и не мисля че са празни приказки....Велики мозъци по света са открили невероятни неща. Ако се интересувате и Вие, прочетете нещо на Джон Кехоу, по-специално първата му книга- " Подсъзнанието може всичко". Невероятна е. Фройд е много труден за четене и за разбиране, докато на Кехоу езикът му е по-достъпен. Но както и сам казахте и той се е ориентирал към бизнеса, съветва най-големите компании като Дженерал Моторс и др.
Много се надявам и нашите психолози в България да се развиват и да са добре платени, но едва ли скоро ще стане. Някога, преди да кандидатствам, се колебаех между Право и Психололгия и избрах Право, защото другата професия още не се е развила тук, но си ми остава тръпка ( май ми личи, много се отплеснах)
Много се надявам и нашите психолози в България да се развиват и да са добре платени, но едва ли скоро ще стане. Някога, преди да кандидатствам, се колебаех между Право и Психололгия и избрах Право, защото другата професия още не се е развила тук, но си ми остава тръпка ( май ми личи, много се отплеснах)
- dil_d
- Младши потребител
dil_d написа:Но "наказанията" за тях се казват "възпитателни мерки" са следните:
1. предупреждение
3. задължаване да участва в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклоненията в поведението;.
Да-много сериозни "възпитателни" мерки.Не пожелавам на никого да пребият зверски детето му и виновникът да бъде "сурово" наказан със"седенки" с психолог и със задължението да се извини.
Тук ми се струва,че ролята на психокорекцията и психотерапията е малко преувеличен.Хайде стига толко теория.Практиката в САЩ ясно показва,че процентите на престъпността не са намаляли,въпреки,че от над 10 години хвърлят милиарди долари за т.н."Превенция"и "Рехабилитациа" на престъпниците.Всъщност за мен проблемът е не,че един малолетен садист ще бъде "превъзпитаван" с посещения веднъж или два пъти на седмица при психолог/ ако детето е конформист по характер-от тези посещения няма смисъл/,иличе ще трябва да се извини.Мама му стара-каква държава сме и що за ценности изповядаме???Тук въпросът ми е колко от държавните,общински и всякакви други службички,организацийки и т.н.т. се сетиха за жертвата???
Отговор-вероятно НИКОЙ!
- iliev
- Младши потребител
Колега Илиев, психотерапията помага само в по-леките случаи. При по-тежките обикновено се касае за генетична обремененост и наистина освен лекарства друго не помага. А Вие какво прадлагате-бой с тояги на 12-годишното хлапе-престъпник ли? Хаджигенчовата метода? Като този учител от този клип:
http://www.youtube.com/watch?v=bJ6pqGFkmfo
според който "боят изгражда, а не разгражда", така ли? Има много училища, където и в днешни времена учителите бият децата и пак ефект никакъв.
http://www.youtube.com/watch?v=bJ6pqGFkmfo
според който "боят изгражда, а не разгражда", така ли? Има много училища, където и в днешни времена учителите бият децата и пак ефект никакъв.
- kalahan
- Потребител
kalahan написа:Колега Илиев, психотерапията помага само в по-леките случаи. При по-тежките обикновено се касае за генетична обремененост и наистина освен лекарства друго не помага. А Вие какво прадлагате...
Последна промяна iliev на 22 Ное 2007, 16:51, променена общо 1 път
- iliev
- Младши потребител
kalahan написа:Колега Илиев, психотерапията помага само в по-леките случаи. При по-тежките обикновено се касае за генетична обремененост и наистина освен лекарства друго не помага. А Вие какво прадлагате...
Аз ако имах готово решение-щях да отида да си взема Нобеловата награда! Всъщност дразни ме факта,че на практика в България се шири ненаказуемост...и децата я усвояват още от детските си години.Не мога обаче да приема,че възпитателния ефект с извинението и поставяне под възпитателен надзор на обществен възпитател е удоволетворяващ-както за нарушителя,така и за жертвата му.Да си му провеждат психокорекции-ама в специализирани заведения,като бившите ТВУ,сега-интернати,а не да ми се разхожда геройски по улиците!
Дразни ме и факта,че всички се сещат за престъпниците,но не и за техните жертви.Кой ще окаже помощ на пострадалото дете?Никой,освен ако мама не се бръкне в джоба.
Хайде тогава да закрием затворите и всички престъпници-убийци,рецидивисти и т.н.т. да си ги пращаме на психолог и да ги пращаме в психиатриите/между другото това много ми напомня теорията на "великият" съветски психолог Снежневски/.
P.S.-сещам се за един случай в САЩ/видях го в askmehelpdesk.com/,където майка искаше да се откаже от родителските си права,защото и е непосилно да заплаща издръжката на 14 год. си син в такова корекционно заведение-момчето участвало в нещо,което съдията преценил,че има сексуален оттенък.И американската логика е,че данъкоплатецът не е длъжен да плаща за "психотерапията и корекциите" на престъпниците,освен ако не са в затвора.
- iliev
- Младши потребител
25 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|