- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:55 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
GSM-а бил краден, взеха го, а сега накъде?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
GSM-а бил краден, взеха го, а сега накъде?
Здравейте,
имам следния проблем: Преди около месец купих мобилен телефон от заложна къща, който подарих на приятелката ми. Днес са и се обадили от полицията, оказа се, че телефона е краден и се издирва! Наложи се да го предадем доброволно!
Понеже за пръв път купувам каквото и да било от заложна къща и съм чувал за случаи в които стоката се оказва крадена, специално поисках касова бележка, която все още пазя! Ходих до заложната къща, за да си искам парите обратно, но категорично отказаха да ми ги върнат! Те не били виновни...за мен това е магазин от който съм закупил дадена стока, платил съм за нея и съм получил фискален документ, който би трябвало да гарантира правата ми над стоката, в последствие се казва, че взимат ПОДАРЕНИЯ телефон от приятелката ми! На мен ми изглежда, като да дойдат и да ми вземат дрехите, техниката и т.н. защото се оказало, че вносителя не е платил мито и данък за нея и той после да каже "Ами случва се"
Искам да ви попитам, какво мога да предприема в този случай? Най-малкото, искам да получа обратно сумата, която съм заплатил, както и компенсация за причиненото ни неудобство!
имам следния проблем: Преди около месец купих мобилен телефон от заложна къща, който подарих на приятелката ми. Днес са и се обадили от полицията, оказа се, че телефона е краден и се издирва! Наложи се да го предадем доброволно!
Понеже за пръв път купувам каквото и да било от заложна къща и съм чувал за случаи в които стоката се оказва крадена, специално поисках касова бележка, която все още пазя! Ходих до заложната къща, за да си искам парите обратно, но категорично отказаха да ми ги върнат! Те не били виновни...за мен това е магазин от който съм закупил дадена стока, платил съм за нея и съм получил фискален документ, който би трябвало да гарантира правата ми над стоката, в последствие се казва, че взимат ПОДАРЕНИЯ телефон от приятелката ми! На мен ми изглежда, като да дойдат и да ми вземат дрехите, техниката и т.н. защото се оказало, че вносителя не е платил мито и данък за нея и той после да каже "Ами случва се"
Искам да ви попитам, какво мога да предприема в този случай? Най-малкото, искам да получа обратно сумата, която съм заплатил, както и компенсация за причиненото ни неудобство!
- peterb
- Младши потребител
Това, което ми идва наум е да изчакате да се образува дело срещу извършителя на кражбата - това е лицето, което е дало телефона в заложната къща и след това в първото по делото заседание да предявите граждански иск срещу него. Другият вариант е директно да си заведете гражданско дело срещу заложната къща, но там шансовете са 50/50.
- andronika
- Потребител
Няма ли закон, който да защитава правата ми, като купувач? На мен ситуацията ми изглежда абсурдна! Закупил съм напълно законно стока, а сега трябва да водя дела за да получа (евентуално) парите, които съм заплатил за нея.
- peterb
- Младши потребител
Който придобие владение на движима вещ на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае това, придобива вещта. Вие сте сключили със заложната къща договор за покупко-продажба с предмет мобилен телефон, като сте си изпълнили задължението да платите цената, въпреки че придобиването на собствеността върху апарата настъпва по силата на постигнатото съгласие. В този момент не сте знаели, че същият този телефон е бил краден. Никой не може да ви го вземе, освен ако се образува наказателно дело срещу истинския извършител на кражбата, като в този случай апаратът се изземва като веществено доказателство. Но след приключване на делото ще ви върнат апарата, а истинският собственик, този, чийто апарат е бил откраднат, има регресен иск срещу крадеца, ако, дай боже, се открие.
- j.k
- Младши потребител
Този, който го е откраднал нито го познавам, нито имам желание! Не ме интересува кой е - аз имам взаимоотношение със заложна къща, не е ли по-правилно да си търся парите от тях?
- peterb
- Младши потребител
Благодаря j.k , в момента въпроса за мен е не само за сумата, а вече е и много принципен! Освен това когато взеха телефона не споменаха нищо за веществено доказателство, нито, че ще бъде върнат. А дори да го върнат, кога ще бъде това? След 1-2-3 години? Има ли възможност да търся правата си в заложната къща? Как така ако стоката е дефектна са длъжни да я сменят или върнат парите, а ако се окаже открадната и ти я вземат - трябва да водиш дела?
Парите в краен случай мога и да ги прежаля (въпреки, че нямам такива намерения), но няма да оставя нещата така!
Парите в краен случай мога и да ги прежаля (въпреки, че нямам такива намерения), но няма да оставя нещата така!
- peterb
- Младши потребител
WELCOME TO BULGARIA!
Благодаря ви за мненията! С други думи - няма да си получа парите...
...кофти, защото смятам да си ги получа!
Благодаря ви за мненията! С други думи - няма да си получа парите...
...кофти, защото смятам да си ги получа!
- peterb
- Младши потребител
j.k написа:Който придобие владение на движима вещ на правно основание, годно да го направи собственик, без да знае това, придобива вещта. Вие сте сключили със заложната къща договор за покупко-продажба с предмет мобилен телефон, като сте си изпълнили задължението да платите цената, въпреки че придобиването на собствеността върху апарата настъпва по силата на постигнатото съгласие. В този момент не сте знаели, че същият този телефон е бил краден. Никой не може да ви го вземе, освен ако се образува наказателно дело срещу истинския извършител на кражбата, като в този случай апаратът се изземва като веществено доказателство. Но след приключване на делото ще ви върнат апарата, а истинският собственик, този, чийто апарат е бил откраднат, има регресен иск срещу крадеца, ако, дай боже, се открие.
Мойте уважения към автора на поста, но написаното е абсолютно неверно и подвеждащо. Никой не може да продобие собственост върху крадена вещ, ако и да не е знаел, че е такава.
Чл. 77 от ЗС. Правото на собственост се придобива чрез правна сделка, по давност или по други начини, определени в закона.
Чл. 78 . (2) (Изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г.) от ЗС Собственикът на открадната или загубена вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата или изгубването.
- razli4na
- Активен потребител
Имам въпрос!
Заложната къща е сключила договор за покупко-продажба за дадената вещ. Т.е тя е станала собственик на тази открадната вещ, след което аз съм я купил от тях. Ако пък никой неможе да придобие собственост над крадена вещ, как така може да я продаде? Още повече ако е юридическо лице?
Въпроса ми е: Заложната къща не носи ли отговорност пред закона? Пред мен? И последния в схемата ли е този, който гори? В смисъл,хипотетично - ако аз бях продал телефона 1 ден преди да бъде потърсен - нямаше да нося никаква отговорност, така ли? Следващият собственик от мен ли трябваше да си търси парите, от заложната къща или да заведе дело към този, който го е откраднал? А полицията - трябваше ли да го търси от мен? Дори още по-интересно ми е ако аз го бях продал не 1 ден, а 20 минути преди или дори, след като го потърсиха от мен?
Иначе, дознателя постъпи изключително професионално, според мен, за което му благодаря! А и е много хубаво е, че полицията си върши работата!
Заложната къща е сключила договор за покупко-продажба за дадената вещ. Т.е тя е станала собственик на тази открадната вещ, след което аз съм я купил от тях. Ако пък никой неможе да придобие собственост над крадена вещ, как така може да я продаде? Още повече ако е юридическо лице?
Въпроса ми е: Заложната къща не носи ли отговорност пред закона? Пред мен? И последния в схемата ли е този, който гори? В смисъл,хипотетично - ако аз бях продал телефона 1 ден преди да бъде потърсен - нямаше да нося никаква отговорност, така ли? Следващият собственик от мен ли трябваше да си търси парите, от заложната къща или да заведе дело към този, който го е откраднал? А полицията - трябваше ли да го търси от мен? Дори още по-интересно ми е ако аз го бях продал не 1 ден, а 20 минути преди или дори, след като го потърсиха от мен?
Иначе, дознателя постъпи изключително професионално, според мен, за което му благодаря! А и е много хубаво е, че полицията си върши работата!
- peterb
- Младши потребител
peterb, заложната къща може да е сключила договор за покупко- продажба на вещта, но не е станала собственик /тъй като е купила от несобственик, т. е. някой е прехвърлил права, които не притежава/. Никой по веригата не става такъв, колкото и разпоредителни сделки да се сключат.
Останалите Ви въпроси са хипотетични- мога да Ви отговоря /хипотетично/, но не намирам смисъл.
Желая успех!
Останалите Ви въпроси са хипотетични- мога да Ви отговоря /хипотетично/, но не намирам смисъл.
Желая успех!
- razli4na
- Активен потребител
razli4na, благодаря ти за отговора! Исках да зная, при положение, че заложната къща не притежава тази вещ, как така я препродава на мен. И дали няма прост и елементарен закон, който да казва с прости думи, че ако продадеш на някого и получиш дадена сума, което се явява сделка за вещ, която не притежаваш - то ти си длъжен незабавно да възстановиш сумата на купувача, просто защото продаваш нещо,което не притежаваш, което според мен се явява нарушение на закона! А също так тази заложна къща е спечелила от препродажбата. Как ли мислят данъчните?
Ако няма закон, който да урежда този въпрос, това говори много лошо за законодателството...така мисля аз!
Ако няма закон, който да урежда този въпрос, това говори много лошо за законодателството...така мисля аз!
- peterb
- Младши потребител
Нищо подобно- закони има, въпросът е дали се прилагат.
Въпрос е също, дали хората от заложната къща са знаели, че вещта е крадена- това ще установяват компетентните органи. Едва тогава ще възникне отговорността, защото последната е пряко свързана с вината.
А връщането на сумата, за съжаление, не мога да кажа, че ще е незабавно- първо трябва да се установи факта, че действително вещта е открадната.
Въпрос е също, дали хората от заложната къща са знаели, че вещта е крадена- това ще установяват компетентните органи. Едва тогава ще възникне отговорността, защото последната е пряко свързана с вината.
А връщането на сумата, за съжаление, не мога да кажа, че ще е незабавно- първо трябва да се установи факта, че действително вещта е открадната.
- razli4na
- Активен потребител
Ще се радвам да обменим мнения с razli4na, която в синхрон с псевдонима си мисли различно, което харесвам. Вие твърдите, че никой не може да придобие собственост върху крадена вещ, в същото време цитирате разпоредби в ЗС, които по категоричен начин опровергават твърдението Ви, т.е. "собственикът на открадната вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата" и "правото на собственост се придобива чрез пр.сделка, по давност или по друг начин, определен в закона". Чл.78 ЗС не е ли "друг начин, посочен в закона"? Освен това докато собственикът на откраднатата вещ не я поиска в посочения срок или ако я поиска след посочения срок, собствеността не остава ли на добросъвестния владелец? Ето пример, чрез който ясно се вижда как някой може да стане собственик на открадната вещ, дори и след три години.
Да, права сте, че никой не може да прехвърли права, които няма, но купувачът в нашия случай придобива собствеността не чрез праводател, а първично.
По-интересно става с допълнителния факт, изтъкнат в казуса, а именно последващо дарение. Ако темата във форума продължи, ще се включа в разискването по този въпрос.
Струва ми се, че ако се появи истинският собственик на телефона, ще възникне правен спор относно правото на собственост
Да, права сте, че никой не може да прехвърли права, които няма, но купувачът в нашия случай придобива собствеността не чрез праводател, а първично.
По-интересно става с допълнителния факт, изтъкнат в казуса, а именно последващо дарение. Ако темата във форума продължи, ще се включа в разискването по този въпрос.
Струва ми се, че ако се появи истинският собственик на телефона, ще възникне правен спор относно правото на собственост
- j.k
- Младши потребител
Re: GSM-а бил краден, взеха го, а сега накъде?
peterb написа:Здравейте,
Днес са и се обадили от полицията, оказа се, че телефона е краден и се издирва! Наложи се да го предадем доброволно!
Понеже за пръв път купувам каквото и да било от заложна къща и съм чувал за случаи в които стоката се оказва крадена, специално поисках касова бележка, която все още пазя!
Нещо не е таман. Поискали сте касова бележка от заложната къща, добре, но как полицията е разбрала че вие сте купили телефона и са ви се обадили? Когато се издава касова бележка името и адреса на клиента не се изисква, как така полицията Ви намери така бързо, та това става само другаде по света но не и България. Или има нещо друго ? Сигурен ли сте че полицията ви го взе, издадоха ли ви протокол ?
Помислете ако казвате истината.
- stoiant
- Младши потребител
Re: GSM-а бил краден, взеха го, а сега накъде?
stoiant,
всеки мобилен телефон има уникален номер,който се нарича IMEI. Собственика подава жалба в МВР, които от своя страна се обръщат към мобилните оператори. Те извършват проверка и резултата е разпечатка с всички СИМ карти пускани на този апарат - телефонни номера заедно с име, адрес, ЕГН, дата и час на пускане на телефона
А относно това дали съм сигурен, че са го взели от полицията - да! В 6то РПУ от приятелката ми, която ми се обади, защото и аз трябваше да отида да дам обяснение, има и протокол за доброволно предаване.
всеки мобилен телефон има уникален номер,който се нарича IMEI. Собственика подава жалба в МВР, които от своя страна се обръщат към мобилните оператори. Те извършват проверка и резултата е разпечатка с всички СИМ карти пускани на този апарат - телефонни номера заедно с име, адрес, ЕГН, дата и час на пускане на телефона
А относно това дали съм сигурен, че са го взели от полицията - да! В 6то РПУ от приятелката ми, която ми се обади, защото и аз трябваше да отида да дам обяснение, има и протокол за доброволно предаване.
- peterb
- Младши потребител
Последният купувач не е собственик. Собственик си е този от когото е бил откраднат и той може да си го иска на основание чл. 108 ЗС от този последен купувач.
ЧЛ. 78 ал 2 Собственикът на открадната или загубена вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата или изгубването. Това правило не се прилага, когато владелецът е придобил вещта от държавно или общинско предприятие.
ЧЛ. 78 ал 2 Собственикът на открадната или загубена вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата или изгубването. Това правило не се прилага, когато владелецът е придобил вещта от държавно или общинско предприятие.
„Ако народът не може да бъде целокупен, лесно ще стане изцяло купен! “
- pokerman
- Потребител
j.k написа:Ще се радвам да обменим мнения с razli4na, която в синхрон с псевдонима си мисли различно, което харесвам. Вие твърдите, че никой не може да придобие собственост върху крадена вещ, в същото време цитирате разпоредби в ЗС, които по категоричен начин опровергават твърдението Ви, т.е. "собственикът на открадната вещ може да я иска от добросъвестния владелец в тригодишен срок от кражбата" и "правото на собственост се придобива чрез пр.сделка, по давност или по друг начин, определен в закона". Чл.78 ЗС не е ли "друг начин, посочен в закона"? Освен това докато собственикът на откраднатата вещ не я поиска в посочения срок или ако я поиска след посочения срок, собствеността не остава ли на добросъвестния владелец? Ето пример, чрез който ясно се вижда как някой може да стане собственик на открадната вещ, дори и след три години.
Дано да не се случи така, че юридически неподготвени хора да четат мнението Ви. Представяте ли си какъв хаос и правна нестабилност ще настъпи, ако бяхте прав- що кражби, що чудо ще видим.
А в спор с Вас не ми се иска да влизам, тъй като ще трябва да прехвърляме фундаментални теории и институти, върху които се крепи правовата ни система.
- razli4na
- Активен потребител
35 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|