Пиша с молба, ако е възможно да ми помогнете по случая, за който ще ви разкажа. В края на месец май 2007 г. дъщеря ми (на 11 години)е извършила кражба, за която разбрах началото на месец юли от РПУ -то, където е извършена кражбата. В полицията не ми показаха жалбата, по която се е водило следствието. Тогава дъщеря ми беше в провинцията. Още същият ден заминах и на следващият я заведох в полицията в Детска педагогическа стая, тя призна, че е наистина е извършила кражбата. Открадната вещ я предадох в полицията Издадоха ми Протокол за доброволно предаване и ми обясниха следното: че нямам основания да се притеснявам за постъпката на дъщеря си, защото това е елементарна детска грешка. Обясниха ми, че делото, което е заведено по случая ще бъде прекратено, защото престъплението е извършено от малолетно лице, но следва да ми се обадят от Социалната служба и да се срещнем с техен представител, за да отпишат дъщеря ми от групата деца в риск. Обясниха ми същото, че съществува следствена тайна, което означава, че на собственика няма да бъде съобщено в кого е намерена крадената вещ и то най-вече защото в случаят е замесено дете(но тъй като той е човек с връзки в полицията, все пак би могъл да получи тази информация).
В края на месец август получих sms (sms, изпратен от компютър) да се обадя на инспектора в Детска педагогическа стая по местоживеене по същият случай. Обадих се. На следващият ден отидох при посочения инспектор. Той ми обясни, че тъй като дъщеря ми е извършила престъпление, трябва да бъде заведена в Детска педагогическа стая и да се срещаме в продължение на две години всеки месец. Още при първата среща(през месец септември) същият този инспектор обясни на дъщеря ми, че собственика вече знае за нейната постъпка. На втората среща инспекторът от детската стая ни обясни, че следва да заведа дъщеря си сега пред Местна комисия в общината, която да й определи наказание, като изрично посочи че тази комисия настанява децата в трудово-възпитателни интернати . Даже ни каза и къде се намира този интернат в България. Опитах се да разпитам за останалите наказания, но той изрично отказа да ми даде каквато и да е подобна информация, под предлог, че е страна по случая. Каза ми също така, че делото ще се разглежда идваща сряда или четвъртък - 24-25.10.2007 или може да бъде отложено с една седмица заради предстоящите избори. Но и в двата случая ще ми се обадят по телефона на коя дата да заведа дъщеря си пред комисията.
В последствие чрез различни сайтове в интернет разбрах, че дъщеря ми има право на адвокат пред комисията. Аз не разполагам с какъвто и да е документ по случая, а искам да наема адвокат, защото се опасявам, че наистина може да я изпратят в ТВИ. Обадих на същият инспектор и го попитах откъде и по какъв ред мога да получа преписка или някакъв друг документ по гореспоменатият случай. Неговият отговор беше, че аз нямам право на каквато и да е документация. Длъжна съм единствено да заведа дъщеря си пред комисията, след като той ми каже кога и къде.
Много Ви моля, ако е възможно да ми отговорите на следните въпроси:
Какъв е редът за завеждане на деца в детска педагогическа стая? Това решение от Местната комисия ли се взема като форма на наказание? Ако вече дъщеря ми е под наблюдение на инспектор трябва ли да се явява пред Местна комисия, която да й наложи наказание? Така не стават ли две наказания за едно и също провинение? Ние с баща й имаме ли право да сме запознати с документацията по случая? Имам ли право да видя досието, което се води в детска педагогическа стая?
Аз разбирам, че дъщеря ми е направила грешка, но се опасявам, че ще се травмира много, ако се действа с нея по този начин. Поне две от последиците вече ме притесняват: в класа в училището се е изолирала от всички деца и дори стои сама на чина, преди тази история редовно пишеше стихотворения, даже има издадена книжка с нейна поезия, а сега твърди, че не може да пише повече.
Извинявам се, ако имам грешки в терминологията, но наистина не съм запозната със законите и колкото и да се старах при четеното им, май не се справих с тази сложна материя!
Благодаря!
- Дата и час: 26 Ное 2024, 01:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Молба за помощ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Отидете пак при инспектора и поискаите от него името на прокурора по преписката. После отидете при колегата и обяснете ситуацията. Ако случаино полицеиския инспектор не Ви разбере правилно, се върнете при него с адвокат. Нямате основания за големи тревоги.
- sunshine_75
- Потребител
този, който решава дали да образува или не наказателно производство е прокурора. Той е и този, който в досъдебното производство може да прекрати образуваното такова и да изпрати материалите на Комисията за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни. Във всички случаи Вие следва да получите постановление, от което да разберете как се развива случая. Не е редно просто да Ви се обади инспектор от ДПС и да Ви повика при него. Трябвало е да получите постановление за прекратяване, в което да е било отразено, че материалите се изпращат на Комисията за налагане на възпитателна мярка.
По отношение на въпроса Ви дали имате право да се запознаете с материалите, считам че няма пречка и накрая ....... наемете си адвокат, който най - добре ще Ви ориентира - след като се запознае със случая - какво трябва да правите. Успех
По отношение на въпроса Ви дали имате право да се запознаете с материалите, считам че няма пречка и накрая ....... наемете си адвокат, който най - добре ще Ви ориентира - след като се запознае със случая - какво трябва да правите. Успех
- mariya
- Нов потребител
От месец май досега какво правихте?
Само по форумите ли бяхте?!
Въпросът с дъщеря ви е прекалено сериозен, за да го поставяте тук и да се надявате на изчерпателен отговор. Няма как да стане при условие, че е заложено бъдещето на едно дете, а вие все още не знаете как да му помогнете.
Чакате да мине делото през октомври и да се сетите, че сте загубила много време във вярване в чудеса.
А какво ще отговорите на дъщеря си след време, когато ви пита какво сте направили за нея - ами, питах във форумите и ми казаха, че всичко ще се оправи?!
Това не е сериозно.
Въпросът с дъщеря ви е прекалено сериозен, за да го поставяте тук и да се надявате на изчерпателен отговор. Няма как да стане при условие, че е заложено бъдещето на едно дете, а вие все още не знаете как да му помогнете.
Чакате да мине делото през октомври и да се сетите, че сте загубила много време във вярване в чудеса.
А какво ще отговорите на дъщеря си след време, когато ви пита какво сте направили за нея - ами, питах във форумите и ми казаха, че всичко ще се оправи?!
Това не е сериозно.
- zelen
- Потребител
За какво говорите??!! Детето е малолетно и не е извършило престъпление-не притеснявайте жената излишно.
- sunshine_75
- Потребител
Да, и всичките тия глупости, които и е наговорил инспекторът!
В никакво ТВИ няма да отиде детето ви, това крайна мярка. Най-много : възлагане на родителите на грижата за детето и среща с психолог
В никакво ТВИ няма да отиде детето ви, това крайна мярка. Най-много : възлагане на родителите на грижата за детето и среща с психолог
- mladjurist
- Младши потребител
Тъй като става въпрос за Вашето дете, колкото и безобидна да изглежда ситуацията се консултирайте с адвокат-нали все пак за това са родителите особено при малолетните
"Recte facti fecisse merces est "
- d_d2k
- Младши потребител
Прави са колегите. Детето Ви, тъй като е малолетно, е извършило престъпление, което не е наказуемо от Наказателния кодекс, но може да бъдат наложени възпитателни мерки съобразно Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Мерките се налагат от местните комисии към съответните общини. Имайте предвид, че възпитателна мярка може да бъде наложена и на Вас, защото като родител сте допуснала това. В производство пред Местната комисия имате право на адвокат, не се колебайте да наемете такъв. Какъв ще е вида на възпитателната мярка зависи до голяма степен от това, каква е проявата - какво е откраднало, поради какви причини, ще се вземе становище от училището и пр. Настаняване в социално - педагогически интернат или възпитателно училище - интернат /бивши ТВУ/ са крайните мерки, които биват налагани, когато останалите не са изпълнили целите си, респективно ако това е първа простъпка за детето Ви, няма да бъдат наложени. Наистина Ви е необходим адвокат.
- bay4o
- Потребител
zelen написа:От месец май досега какво правихте?
Това не е сериозно.
Знаеш ли...застрелай се! Ще направиш огромна услуга на всички
Личи ти, че си много 'зелен'.Аз дето съм бос в тая сфера само с едно поинтересуване разбрах, че няма никакви предпоставки за ТВУ!
И какво е това дело, къде е обвинителят, тоя прокурор какво ще прави в тая Мес'т'на комисия? Има достатъчно безумия в тоя казус, като се почне от глупостите дето е наговорил тоя 'инспектор' , та се стигне до фактите.
Задължително потърсете адвокат обаче, защото явно тоя ............. дето ви спретва номера трябва да се секне по някакъв законен начин.
Включени са въпросните 'връзки'...
Това в кое село става между другото?
- Amorphine
- Младши потребител
Напълно съм съгласна с колегите sunshine_75, mladjurist, bay4o, mariya и подкрепям мненията им.
Мога само да допълня, че Вие имате право да се запознаете с всички материали срещу детето Ви и никой не може да Ви откаже.
Ползвайте адвокат или доверен представител!
А за местните комисии за борба с протовооществените прояви на малолетни и непълнолетни не се притеснявайте, колегите не са злонамерени и много и в много изключителни случеи налагат наказание по чл.13, ал.1 т.11 или т.13 (за социално-педагогическите интернети и възпитателните училища интернати).
Мога само да допълня, че Вие имате право да се запознаете с всички материали срещу детето Ви и никой не може да Ви откаже.
Ползвайте адвокат или доверен представител!
А за местните комисии за борба с протовооществените прояви на малолетни и непълнолетни не се притеснявайте, колегите не са злонамерени и много и в много изключителни случеи налагат наказание по чл.13, ал.1 т.11 или т.13 (за социално-педагогическите интернети и възпитателните училища интернати).
- renka_82
- Потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|