начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Обявявен за национално издирване!!!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обявявен за национално издирване!!!

Мнениеот Lyubomirova » 10 Дек 2007, 16:15

Търся спешна помощ по въпроса, не съм юрист и специфичните процедури в тази връзка не са ми ясни. Става въпрос за следната ситуация: в неделя, при опит за пътуване в чужбина, на летището мой близък е задържан от гранична полиция, като му е казано, че е обявен за национално издирване. Следва няколко часов престой в 4-то РПУ в София, като е дадена информация само за това, че лицето е било призовано за свидетел и не се е явило, като това е мотива за обявяването му за национално издирване. Държа да подчертая, че никаква друга информация не е дадена - за какво става въпрос и т.н., само, че делото е от Май`07г., дознателят се бил преместил и сега не е ясно къде е делото и за какво било! (представете си, че никой не знае, при условие, че лично аз видях папката с документите) Издирваният не е бил свидетел на нищо, не е давал информация или нещо подобно, не е получавал (нито неговите близки са получавали на адреса му от негово име) призовка или нещо подобно, не е търсен чрез работодател или по друг начин, за да може да се каже, че се е укривал. И изведнъж се оказва, че е обявен за национално издирване и е третиран като престъпник!!! Ще спестя какъвто и да е коментар, в случая моля за помощ и съвет - какво да се направи, какъв е реда и как да се установи миризливата и гнила работа в случая? Като допълнение - днес, след насрочения час от неделя, след пускането от 4-то РПУ, отново няма информация и никой нищо не знае и мотаенето и криенето от страна на следователя е явно. Все още не е ясно дали след като днес му казаха да си тръгва и че ще се свържат с него (не е ясно как точно), дали му е свалена забраната да напуска страната.
Как може да се разбере номера на делото, защото и това не беше казано, защото не го знаели??? и как да си търси правата този човек, защото ей, бога ми, тази гавра няма да остане ненаказана.
Благодаря предварително!
Lyubomirova
Нов потребител

Мнениеот drrahnev » 11 Дек 2007, 17:36

Според мен трябва да се забрани практиката да се обявяват свидетели за ОДИ, ако не могат да бъдат открити. Също така изключително порочна е практиката да се раздават призовки на съседи, съквартиранти, хазяи и т.н. Ако МВР и съдебната власт не могат да издирят свидетелите и да им връчат призовка лично проблемът си е техен. Не може да се задържа под стража лице, за което няма основателни данни, че е извършило престъпление - нарушава се констутуцията и хартата за правата на човека. А в случая на Вашия познат - пътуваш за чубина и те задтржат за нищо. Провалят ти самолетния билет + работа или бизнес дела чужбина. Само материалните щети отиват към няколко десетки хиляди лева, а моралните?
Съветът ми е да наемете веднага адвокат, задъжаните имат право на адвокат и незабавно да заведете иск с/у МВР!
drrahnev
Младши потребител

Мнениеот stessas » 11 Дек 2007, 18:17

За да разберете номера на делото пробвайте да направите справака по телефона/ по ЕГН / в паспортна служба и помолете да Ви кажат от къде търсят познатият Ви и питайте за номер на делото.
Не е сигурно, че ще ви кажат, но аз така проверих за един клиент и получих необходимата ми информация-от къде го търсят, като свидетел и по кое дело, след което вече си правих справки в прокуратурата.За мое щастие делото беше прекратено 2006 г. и следваше само да подам молба за да се вдигне забрната за напускане на страната.
Иначе съм съгласна с drrahnev.
Успех!
stessas
Младши потребител

Мнениеот Lyubomirova » 11 Дек 2007, 18:30

stessas написа:За да разберете номера на делото пробвайте да направите справака по телефона/ по ЕГН / в паспортна служба и помолете да Ви кажат от къде търсят познатият Ви и питайте за номер на делото.
Не е сигурно, че ще ви кажат, но аз така проверих за един клиент и получих необходимата ми информация-от къде го търсят, като свидетел и по кое дело, след което вече си правих справки в прокуратурата.За мое щастие делото беше прекратено 2006 г. и следваше само да подам молба за да се вдигне забрната за напускане на страната.
Иначе съм съгласна с drrahnev.
Успех!

Благодаря!!!
Не само, че съм съгласна с drahnev, напълно подкрепям мнението му. А от неделя изчетох толкова неща, че в жалбата, която ще се пусне ще се посочи точно с какво и как са нарушили закона и съответно правата на този човек, за щети да не говорим. А за това, което Вие ми казвате - за съжаление не може, не само, че опитах - отказаха. Освен това, говорих и с гранична полиция на летището - евала на тези хора, ако всички работеха като тях, в тази страна няма да е такъв батак. Проблем е, че който е въвеждал данните във въпросната система не е въвел нищо! Колко странно е, хора като Вас могат да кажат. Адвокан ще има, скоро.
Благодаря още веднъж!
Lyubomirova
Нов потребител

Назад към Наказателно право