начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

чл.135

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.135

Мнениеот mimi1980 » 17 Мар 2008, 15:11

Здравейте,
интересува ме дали имате информация в Република България да има осъдени лица за заразяване с венерически болести и по -точно с ХИВ?
Ще съм благодарна на всички, които се включат.
mimi1980
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Мар 2008, 15:21

Здравейте , не ми е известно да е имало такъв казус , което не значи че умишленото заразяване със спин не е престъпление.Съществува спор по кой състав следва да се квалифицира това деяние.Лично аз споделям разбирането , че заразяването с Хив вирус , не може да се приеме като предаване на венерическа болест и не следва да се прилага чл.135НК , а чл.128НК(постоянно общо разстройство на здравето , опасно за живота).
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот mimi1980 » 17 Мар 2008, 15:23

Мерси на razum за включването.
По -скоро ме интересува дали някой е имал такъв казус в практиката си?
mimi1980
Младши потребител

Мнениеот mimi1980 » 17 Мар 2008, 15:32

Благодаря на REVOLUTION за мнението.
ще съм Ви много благодарна ако ме насочите къде мога да прочета някакви материали относно този спор
mimi1980
Младши потребител

Мнениеот system » 17 Мар 2008, 15:36

Венерическите болести са болести на половата система. СПИН не е болест на половата система, а на имунната система, въпреки че има възможност заразата да се предава по полов път. Поради това считам, че за умишлено заразяване със СПИН е неприложима квалификацията по чл. 135 от НК.
Евентуално би могло да се помисли (колкото и абсурдно да звучи) причиняване на ТЕЖКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА - ПОСТОЯННО ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО НА ЗДРАВЕТО, ОПАСНО ЗА ЖИВОТА - чл. 128 от НК.
system
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 17 Мар 2008, 15:46

ianeva написа:Противоречива практика /едва ли :)/ или доктринерен спор? Аз също се присъединявам към молбата на mimi1980 за информация по този спор. Благодаря предварително!

Да спорът е теоретичен :D , тъй като няма такова дело.Незнам дали са публикувани статии по тази тема , малко е написано в учебника на проф.Гиргинов-Особена част.Аз не смятам , че разбирането за тежка телесна повреда е абсурдно , напротив твърде логично и не само за заразяването със Хив вирус , а и с други вируси , които причиняват телесна повреда , но не са изключени от специалните състави на чл.135 и сл. НК.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот dimist » 17 Мар 2008, 16:06

Колеги, да не пропускаме механизма на заболяването.
Доколкото си спомням той е контакт и заразяване - латентен период - вирусоносител - заболяване.
Трябва да се отчита във всеки отделен случай на какъв стадий от болеста са дееца и пострадалия,доколко дееца знае, че е вирусоносител, не на последно място и умисъла.
Ако дееца е бил в латентен период или не е знаел че вирусоносител, за отговорност не би могло да се говори.
А иначе и аз не съм чул да има практика, а и в Сиела нищо не излиза.
dimist
Потребител

Назад към Наказателно право