начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Полицаи лъжесвидетелстват

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Полицаи лъжесвидетелстват

Мнениеот Jacomo » 19 Мар 2008, 15:25

Какво мога да направя (и кога точно), когато полицаи лъжесвидетелстват в съдебната зала против мен?
Jacomo
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Мар 2008, 15:53

Полицаите са свидетели като всички останали свидетели.И носят отговорност за затяване на истина или потвърждаване на неистина, когато това е съзнателно, т.е. умишлено.В конкретния процес - можете да установявате противното на твърденията им със средствата на процеса/доказателствени/, които адвокатът Ви познава.Така защитавате себе си.Крайният резултат- кой казва истината- ще го реши съдът.
Вън от конкретното дело-можете да сезирате компетентната Военна прокуратура, ако можете да я убедите, че изнесеното за Вас е невярно.Така защитавате правосъдието, опосредено - и себе си.Следва да подавате жалбата с ясното съзнание, че и Вие носите наказателна отговорност - за набедяване.
Въпросът Ви "кога" е не само правнорелевантен/ правнозначим/, а и въпрос стратегически и тактически от гл.т. на Вашата защита.Тя си е Ваше дело/ и на защитника/Ако ще се жалите до Военна пр-ра, за да "избегнете" наказателната отговорност, като понатиснете свидетеля-полицай от друго място, това е малко грозен подход и отчаян метод със съмнителна ефикасност.Е, освен ако нямате неопровержими доказателства, че някой лъже и лъже съзнателно.Ако имате такива, не виждам защо не ги използвате в собственото си нак.дело.Нормално е да изчакате делото да приключи с влязъл в сила акт.
Свидетелят не носи нак.отговорност, ако се отрече от показанията си до приключване на делото и преди да бъде започнато нак.преследване срещу него.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Jacomo » 19 Мар 2008, 16:28

Благодаря за отговра.
Казусът е следният - някой е намерил изгубените ми документи и въпросните полицаи са му писали акт, без да забележат, че не съм аз, а в съда твърдят, че съм бил аз (според мен да не ги уволнят). Назначена е графологична експертиза на подписа (който няма нищо общо с моя) в акта. Имам и свидетел, че през въпросното време не съм бил там.
Има ли вероятност да загубя делото? Ако решението на съда е в моя полза, достатъчно доказателство ли ще е да ги обвиня в лъжесвидетелстване?
Jacomo
Нов потребител

Мнениеот FeliksDzierzynski » 19 Мар 2008, 16:40

Както казваше един потребител на този форум - ХАЙДЕ ПРИ АДВОКАТ!!!
FeliksDzierzynski
Нов потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Мар 2008, 17:13

Jacomo написа:Благодаря за отговра.
Казусът е следният - някой е намерил изгубените ми документи и въпросните полицаи са му писали акт, без да забележат, че не съм аз, а в съда твърдят, че съм бил аз (според мен да не ги уволнят). Назначена е графологична експертиза на подписа (който няма нищо общо с моя) в акта. Имам и свидетел, че през въпросното време не съм бил там.
Има ли вероятност да загубя делото? Ако решението на съда е в моя полза, достатъчно доказателство ли ще е да ги обвиня в лъжесвидетелстване?

Ако не се докаже авторството на деянието - престъпление или административно нарушение, съдът постановява оправдателна присъда, респ.- не следва да потвърди наказателното постановление.
Загубата на документите Ви отпреди следва да е "удостоверена " - със сезиране на органа, който ги издава- МВР.
Да Ви гарантирам успех по делото не мога пък и възниква резонния въпрос- кой гарантира за мен? :D Да речем, че има благоприятна прогноза.
Дали решението е достатъчно доказателство за обвинение в лъжесвидетелстване?То е обвинително "доказателство" , но не достатъчно, за да бъде осъден свидетеля .Да се установи неистина в нечии показания не стига.Трябва неистината да е съзнателно изречена, с умисъл.Св.лъжесвидетелства не когато има субективна увереност в правотата си/ която се разминава с истината- възприел е погрешно/, а когато е субективно уверен в неправотата си - и въпреки това - свидетелства/ едно е възприел, а друго изрича/.
Изчакайте си експертизата и решението, и ако сте прав, правдата вероятно ще възтържествува. :D
Ако ще се борите в защита на интересите на правосъдието, се консултирайте и го обмислете.Както винаги трябва да постъпва човек, предприемайки действия с правно значение от такова естество- че да ангажират нечия наказ.отговорност.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот dimist » 19 Мар 2008, 17:22

Приятелю, по странна защитна теза не бях срещал. Но браво, затова човек се учи докато е жив.
За какво те гепиха?
Пожелавам ти успех.
dimist
Потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Мар 2008, 17:37

Jacomo написа: някой е намерил изгубените ми документи и въпросните полицаи са му писали акт, без да забележат, че не съм аз

Да не сте ги загубили - документите - около часа на нарушението?И по чиста небрежност не сте съобщили в РПУ?
Не знам защо реших, че акта Ви е по ЗДвП.
Много взех да любопитствам май :D .
Докажете си правотата в делото.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 19 Мар 2008, 18:07

dimist написа:Приятелю, по странна защитна теза не бях срещал. Но браво, затова човек се учи докато е жив.
За какво те гепиха?
Пожелавам ти успех.

"Гениална" е направо защитната теза!

:D :D :D
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 19 Мар 2008, 18:41

Май не само аз съм прекалено мнителна. :lol: Но пък ако експертиза докаже, че подписът не е на човека?
Gabi1
Потребител

Мнениеот inspectora » 19 Мар 2008, 18:50

Gabi1 написа:Май не само аз съм прекалено мнителна. :lol: Но пък ако експертиза докаже, че подписът не е на човека?

Ами според мен той на 100% няма да е на човека ;)
Въпросът е дали "почеркът" няма да се окаже негов :twisted:
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 19 Мар 2008, 19:02

А ако не е писал възражения, откъде ще му вземат образец за почерка. Пък и експертизата може да докаже, че дори и различен, подписът е положен от даден човек. Възможно е някой да се представи с чужд докумен за самоличност и контролните органи да не обърнат внимание, особено ако има бегла прилика. Имах случай например, в който колегите, писали акт, изобщо не бяха забелязали, че срокът на личната карта на лицето е изтекъл. А по негови думи, не бяха забелязали и от автокъща, от където си взел колата на лизинг. Та има и случаи, в които не се обръща внимание на дребните неща, които обаче са си доста важни.
Gabi1
Потребител

Мнениеот kpavlova » 19 Мар 2008, 19:09

inspectora написа:
Gabi1 написа:Май не само аз съм прекалено мнителна. :lol: Но пък ако експертиза докаже, че подписът не е на човека?

Ами според мен той на 100% няма да е на човека ;)
Въпросът е дали "почеркът" няма да се окаже негов :twisted:

Ако някой се подпише не като себе си...
Май няма много категорични експертни изводи за маскировка на собствен почерк и писмо?Няма да каже / графическата/ графологическата експертиза/ - категорично е така. Особено при малко материал.Само с подпис е трудна работа
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Jacomo » 19 Мар 2008, 20:55

Благодаря за отговорите, документите ги загубих месеци преди случката и веднага са обявени за невалидни. Като свърши делото (което е по ЗДвП) ще се посъветвам с адвокат дали да оставя така нещата. Но такива полицаи и в затвора могат да ме вкарат...
Jacomo
Нов потребител

Назад към Наказателно право