начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Кат - Акт

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кат - Акт

Мнениеот emo.hristov » 27 Май 2008, 20:05

Здравейте.
От София съм. На 1.03.2008 година съм заснет някъде около Враца с превишена скорост. Вчера (26.05), близо 3 месеца по-късно, бях извикан в полицията, където ми бе връчена призовка, да се явя на 28.05.2008 във Враца "...за справка във връзка с извършване на предварителна проверка по преписка...". Това са около 200 километра в двете посоки, в работен ден, в 9:00 сутринта...
На посочения в призовката телефон до обяд никой не ми вдигна и бях принуден чрез справки да се обадя в централата на ОДП-Враца, откъдето ме прехвърлиха на "колежката". Тя ми обясни, че ТРЯБВА да отида, за да ми бъде съставен акт и НЕ МОЖЕ актът да бъде съставен в КАТ - София.
Първо нарушение ми е и нямам опит, но според няколко "изпатили" понзати, тези снимки се получават по адресна регистрация. Доста търсих информация, но не можах да разбера дали наистина трябва да е така.
Ако не се явя нося ли някаква наказателна отговорност (освен глобата от 100 лева, която е дебело подчертана в призовката)?
emo.hristov
Нов потребител

Мнениеот zelen » 27 Май 2008, 22:52

Във ваш интерес е да се явите. Най-добре е с адвокат - щом сте от София, ангажирайте наказателен адвокат, който да ви придружи и да сте спокоен, че има кой да защити правата и интересите ви. Щом ви е за първи път - най-вероятно сте много притеснен и то основателно.

Не позволявайте инициативата да се поеме от правоналагащите органи. Струва скъпо.
zelen
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 27 Май 2008, 23:16

zelen написа:Във ваш интерес е да се явите. Най-добре е с адвокат - щом сте от София, ангажирайте наказателен адвокат, който да ви придружи и да сте спокоен, че има кой да защити правата и интересите ви. Щом ви е за първи път - най-вероятно сте много притеснен и то основателно.

Не позволявайте инициативата да се поеме от правоналагащите органи. Струва скъпо.

:shock: :shock: :shock: :shock:
Боже Господи, да не би авторът на темата да е убил някого ???

В отговор на основния въпрос на автора, а именно на каква отговорност подлежи при неявяване:

1. Наказателна - НЕ.
2. Административно-наказателна - ДА. До 100 лв. Втория път, когато не се явите - 200 лв. И така... докато се явите.

Не съм запознат в детайли с административно-наказателната практика на КАТ и не мога да кажа дали има някакъв вариант да се избегне пътуването до Враца. Щом Ви викат колегите, вероятно няма.

Във всеки случай, освен ако нарушението не застрашава последните точки в талона Ви, ще си спестите и време и пари, ако не се водите сляпо по съвети, като цитирания по-горе. Това Ви го казвам съвсем добронамерено. Вие го приемайте, както си искате. :wink:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот vetre » 29 Юли 2008, 00:56

ако сте извън идеята на този чле от ЗДП:
При маловажни случаи на нарушения,
установени с техническо средство или системи, заснемащи или записващи датата,
точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство,
за които е предвидена глоба в размер до 50 лв. включително, на собственика, на когото
е регистрирано превозното средство, а когато то е собственост на юридическо лице - на
управителя му, се изпраща покана с препоръчано писмо с обратна разписка да се яви в
съответната служба за контрол в едномесечен срок от получаването й, за да му бъде
издаден фиш или за да посочи лицето, на което е предоставило управлението на
моторното превозно средство, с което е извършено нарушението. При неявяване в
определения срок или при непосочване писмено на лицето, на което е предоставено
управлението на моторното превозно средство, на собственика или на управителя на
юридическото лице - собственик на моторното превозно средство, се издава фиш в
негово отсъствие, който се смята за връчен от датата на издаване на фиша.
не би следвало да ви викат
vetre
Потребител

Мнениеот Trapped » 29 Юли 2008, 10:19

Явно глобата ще е повече от 50 лв. Ако е било извън населено място, сигурно скоростта е надвишавала допустимата с поне 21 км/ч., за което глобата е най-малко 100 лв. и няма как да се направи фиш.

Но чудно как така са ви "заснели". С радар ли, с камера ли...?
Последна промяна Trapped на 06 Авг 2008, 19:32, променена общо 1 път
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Назад към Наказателно право