начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Ближни

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ближни

Мнениеот portokal » 08 Авг 2008, 14:36

Като съм го ударила напоследък на глупави въпроси... 8)
Лято е, хората на работното място мечтаят, ровят из нета и се чудят какво да правят, та и аз така. :wink:

Ближни са низходящите, включително доведени и заварени. Така пише в НК.
Това само за децата ли важи, или и за по-висока степен низходящи? Тоест детето на твоето заварено / доведено дете ближен ли ти е?
Ами завареното (доведеното) дете на твоето заварено (доведено) дете?

Не е според мен, ама да си питам.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 08 Авг 2008, 16:20

Мисля, че правилно си мислиш :) Точка 10 трябва да е с изчерпателно изброяване.Бившите съпрузи например са спрели да са ближни, поне има решения в този смисъл.Сега е момента да изръся и някоя гениалност по СП!:
Доведени / заварени май са си само децата /низх.първа степен/от др.бракове или без бракове, но не от настоящия брак, по отношение на съпруга -деец по настоящия брак и на самия брак, "текущите" доведени и заварени :) Другите не са ли низходящи на доведени и заварени?.Иначе щеше да пише и по сватовство до някоя степен/ като по НПК ограниченията /.Макар, че този текст е от стария Нк и сигурно е на 50-60 години.
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Авг 2008, 16:33

Да, това имах предвид, че "доведени" и "заварени" се отнася само до децата, не до низходящите въобще, въпреки че така общо е написано. Другите са низходящи на доведени и заварени, евентуално доведени и заварени деца на доведени и заварени... :lol:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kpavlova » 08 Авг 2008, 17:12

...........обърках се
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 08 Авг 2008, 21:16

Аз пък мисля, че не става дума само за низходящи от първи ред - защото в кръга на ближните се включват и роднините до 4 степен - няма логика за низходящите да е само до 1 степен, а за другите - чак до 4-та.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Наказателно право