- Дата и час: 05 Дек 2024, 07:41 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Акт ->постановление->талон?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Акт ->постановление->талон?
Здравейте колеги,
бих искал да Ви помоля за малко помощ.
Преди месец и нещо ми написаха един акт за неправилно изпреварване и сега си чакам постановлението. Та бих искал да Ви попитам аз сега трябва да отида да си взема постановлението от КАТ, а те ще ми върнат ли талона като ми дадат постановлението(защото преди време така направиха) или ще искат първо да отида до банката да си платя акта и да им представя бележка че съм го платил и тогава да ми върнат талона.
Благодаря Ви!
Преди месец и нещо ми написаха един акт за неправилно изпреварване и сега си чакам постановлението. Та бих искал да Ви попитам аз сега трябва да отида да си взема постановлението от КАТ, а те ще ми върнат ли талона като ми дадат постановлението(защото преди време така направиха) или ще искат първо да отида до банката да си платя акта и да им представя бележка че съм го платил и тогава да ми върнат талона.
Благодаря Ви!
...И те така...
-
law_master - Активен потребител
Re: Акт ->постановление->талон?
law_master написа:Здравейте колеги,
Благодаря Ви!
Вземете си талона, ще ти го върнат !
А когато Ви дадат НП ми се обадете.
- advokat__nikolov
Re: Акт ->постановление->талон?
advokat__nikolov написа:Вземете си талона, ще ти го върнат !
А когато Ви дадат НП ми се обадете.
Николов, някои неща не ги пише по учебниците ....
А да видим дали ще го върнат преди да плати
- inspectora
- Активен потребител
law_master написа:ако реша да обжалвам постановлението не трябва ли да ми дадат и талона
Практиката в КАТ (София):
1.Получаваш НП
2.Плащаш
3.Получаваш талон
4.Жалвай се са ако искаш
без т.2 няма т.3 - ако искаш - това е положението
Има и друг вариант все пак:
1.Получаваш НП
2.Жалиш
3.Не знам какво става ако спечелиш ... щото те в КАТ май не им дреме и от съдебни решения ...
(ако загубиш - ясно т.2 и т.3 от горния вариант и то пак в тази поредност ... и пак без т.2 няма т.3)
...шантаж... ако му се седи на човек 2-3 г. без талон да се занимава да си дири правата ...
- inspectora
- Активен потребител
ianeva написа:
Същото положение и в КАТ - Бургас, колкото и да гледам да са ми редки контактите с тази институция. Ако искаш три часа обяснявай, че НП-то ще го жалиш, не си ли платиш предварително, талон - забрави!
п.п. Инфото ми е от май месец - ако сега нещо се е променило, добре!
Преди малко бях там. Информацията е актуална. Искат платежно, че си платил и тогава връщат талона....
Полицейска им работа.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
То по принцип и при нас КАТ(Сливен) е така, обаче като тази практика има ли законова основа или е на принцип ,,Началника така каза''.
...И те така...
-
чл. 157, ал. 6 от Закон за движението по пътищата: При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
Чл. 190, ал. 3: Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
Чл. 190, ал. 3: Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
- georgi
- Младши потребител
georgi написа:чл. 157, ал. 6 от Закон за движението по пътищата: При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
... каквото и да означава това ...
... но по "вътрешните" им разпореждания - си означава точно: "първо парата - после талона ... другото не ни е*е" ...
- inspectora
- Активен потребител
inspectora написа:georgi написа:чл. 157, ал. 6 от Закон за движението по пътищата: При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
... но по "вътрешните" им разпореждания - си означава точно: "първо парата - после талона ... другото не ни е*е" ...
Е то точно тъй си е по ЗДвП. Първо плащаш, после ти връщат талона. Естествено, с уговорката за изтеклата погасителна давност за паричното вземане от глобата, но ако се позовеш на тая давност съмнително е дали от КАТ ще я уважат.
Чл. 157 (7) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) При връчване на наказателното постановление и доброволно заплащане на наложената глоба контролният талон се връща незабавно.
(8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.
И последното изречение от чл. 156 (6): "Актът за нарушението заменя контролния талон за срок до един месец от издаването му."
Идеята ми е, че в тоя случай от КАТ си действат законосъобразно. Сега ако не искат да изпълнят влязло в сила съд. решение, което отменя нак. постановление, с което е наложена глобата, това вече е друг въпрос.
Ако съдът изрично е постановил да се върне талона, тогава според мен може да образува изп. производство по реда на АПК срещу АО отказал да върне талона. Орган по изпълнението е съдебният изпълнител, в чийто съдебен район е местоизпълнението на задължението. На виновното длъжностно лице се налага глоба от съд. изпълнител и се иска предаването на талона.
Ако пък съдът не се е произнесъл в решението си за връщане на талона, смятам, че трябва да се заведе ново дело по АПК срещу неоснователното бездействие на администрацията и ако след неговото спечелване отново от КАТ не върнат талона, се процедира по горния начин.
Поне така пише в АПК. Но всичко, естествено, е свързано с твърде много загуба на време, затова май най-добре е да си плати човек глобата и толкоз.
- Quicksilver
- Потребител
Quicksilver написа:inspectora написа:georgi написа:чл. 157, ал. 6 от Закон за движението по пътищата: При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
[b]Е то точно тъй си е по ЗДвП. Първо плащаш, после ти връщат талона.[/b]Естествено, с уговорката за изтеклата погасителна давност за паричното вземане от глобата, но ако се позовеш на тая давност съмнително е дали от КАТ ще я уважат.
Чл. 157 (7) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) При връчване на наказателното постановление и доброволно заплащане на наложената глоба контролният талон се връща незабавно.
(8) (Нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Наказателното постановление заменя контролния талон за период от един месец след влизането му в сила, съответно решението или определението на съда при обжалване.
И последното изречение от чл. 156 (6): "Актът за нарушението заменя контролния талон за срок до един месец от издаването му."
[b]Идеята ми е, че в тоя случай от КАТ си действат законосъобразно. ....
Колега, да прочетем отново посочените норми, а? Може и леко да размислим по въпроса дали действат от КАТ законосъобразно?
- Гост.
- Старши потребител
Quicksilver,
чл. 157, ал. 6 от Закон за движението по пътищата:
При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
Чл. 190, ал. 3:
Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
Малко не ми се "връзват" нещата на мен
(признавам, че не съм се задълбочавал ... ама ...)
Какво е задължението ми по 190/3 и кога възниква (ако все пак "открием" какво е )?
При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
Чл. 190, ал. 3:
Наложеното наказание "глоба" се заплаща в едномесечен срок от влизането в сила на наказателното постановление или съдебното решение или определение на съда при обжалване.
Какво е задължението ми по 190/3 и кога възниква (ако все пак "открием" какво е )?
- inspectora
- Активен потребител
чл. 157 ал. 6 вр. чл.190 ал.3 не се ли отнася за случаите когато е наложено наказание по чл. 37 ал. 1 т.7 , щото ако е така нещата следва да са различни. При адм. наказане няма лишавание от права =>невръщането на талона идва да е незаконосъобразно?
...И те така...
-
Може и да греша, административното право не ми е стихията, но ми стана интересен случая.
Колега, Law_master този чл. 37, предполагам, че е от НК, няма нищо общо с вашия случай, тъй като са ви наложили адм. наказание глоба, доколкото разбрах от изложеното от вас. Именно наказието глоба, наложено по адм. ред, визира чл. 190 от ЗДвП (пък може и да се прилага и за глобата и лишаването от права по НК - не знам). Но правната логика предполага, че щом като чл.190 се намира в главата за административнсонаказателна отговорност по ЗДвП, то той има предвид и глобата, налагана за неспазване на правилата за движения, уредени от същия закон. И изземването на талона си е напълно законосъобразно още преди да е влязло в сила нак. постановление за нарушението и дори още да не е издадено, без да има значение дали ще се обжалва нак. постановление впоследствие. Все пак можете да управлявате с АУАН-а в посочение 1-мес. срок от съставянато на АУАН-а, а след издаването на нак. постановление още 1 мес. от влизането му в сила. Идеята е в този месец да си платите глобата, иначе вършите ново адм. нарушение.
Колега, Law_master този чл. 37, предполагам, че е от НК, няма нищо общо с вашия случай, тъй като са ви наложили адм. наказание глоба, доколкото разбрах от изложеното от вас. Именно наказието глоба, наложено по адм. ред, визира чл. 190 от ЗДвП (пък може и да се прилага и за глобата и лишаването от права по НК - не знам). Но правната логика предполага, че щом като чл.190 се намира в главата за административнсонаказателна отговорност по ЗДвП, то той има предвид и глобата, налагана за неспазване на правилата за движения, уредени от същия закон. И изземването на талона си е напълно законосъобразно още преди да е влязло в сила нак. постановление за нарушението и дори още да не е издадено, без да има значение дали ще се обжалва нак. постановление впоследствие. Все пак можете да управлявате с АУАН-а в посочение 1-мес. срок от съставянато на АУАН-а, а след издаването на нак. постановление още 1 мес. от влизането му в сила. Идеята е в този месец да си платите глобата, иначе вършите ново адм. нарушение.
- Quicksilver
- Потребител
inspectora написа:Quicksilver,
Чл. 190, ал. 3:
Задължението е да се плати глобата. Възниква от влизането в сила на нак. постановление. А то влиза, ако не е обжалвано пред съда, в 7-дневен срок от връчването му (чл. 59, ал. 2, вр. чл. 64, б. "б" от ЗАНН, вр. чл. 189, ал. 6 ЗДвП). Освен ако е наложена глоба до 50 лв. вкл. Тогава НП е необжалваемо и влиза в сила от постановяването му. Ако НП се обжалва, тогава то влиза в сила от изтичането на срока за обжалване на съд. реш./опр. за прекратяване, постановявено от първоинст. районен съд. Ако акта на РС е обжалван пред адм. съд, тогава НП влиза в сила от постановяването на акта на АС, който е необжалваем.
- Quicksilver
- Потребител
Да, колега прав сте. Аз просто питах дали чл. 37 НК няма намесен тук заради тази ал. 2 на чл. 190 => (2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление. По общо правило нормите се тълкуват във връзка една с друга. А на мен наистина са ми наложи адм. наказание глоба за нарушение ,,Изпреварва в зоната на пътен знак В 24 '' и следователно не съм лишен от права каквото е наказанието по НК(ако изобщо се има предвид него). А задържането на талона докато не се плати глобата на мен си ми бие на рекет отвсякаде.
...И те така...
-
poli_g написа:Quicksilver написа:inspectora написа:georgi написа:чл. 157, ал. 6 от Закон за движението по пътищата: При съставяне на акт за нарушение по този закон контролният талон се отнема и се връща на водача след изпълнение на задължението по чл. 190, ал. 3.
[b]Е то точно тъй си е по ЗДвП. Първо плащаш, после ти връщат талона.[/b]Естествено, с уговорката за изтеклата погасителна давност за паричното вземане от глобата, но ако се позовеш на тая давност съмнително е дали от КАТ ще я уважат.
[b]Идеята ми е, че в тоя случай от КАТ си действат законосъобразно. ....
Колега, да прочетем отново посочените норми, а? Може и леко да размислим по въпроса дали действат от КАТ законосъобразно?
А защо да не действат законосъобразно? Признавам, не съм се задълбочил в тая материя, но поне на prima vista всичко си е както трябва. Чл. 157, ал. 6 ЗДвП си е напълно ясен в поне хипотезата, когато с НП се налага глоба.
- Quicksilver
- Потребител
law_master написа:Да, колега прав сте. Аз просто питах дали чл. 37 НК няма намесен тук заради тази ал. 2 на чл. 190 => (2) Наказанието "лишаване от право да се управлява моторно превозно средство" тече от датата на изземването на свидетелството за управление. По общо правило нормите се тълкуват във връзка една с друга (...) и следователно не съм лишен от права каквото е наказанието по НК(ако изобщо се има предвид него). А задържането на талона докато не се плати глобата на мен си ми бие на рекет отвсякаде.
Колега, лишаването от право да се управлява МПС може да стане както с присъда, така и по адм. ред с НП за извършено адм. нарушение на правилата за движение по пътищата по реда на ЗДвП. Според мене чл. 190 от ЗДвП не се интересува по кой от двата реда е станало, той урежда последиците от налагането на такова наказание. Дали някой ще бъде лишен от право да упр. МПС по наказателен или адм. ред, тъй или иначе няма право да извършва вече тази дейност за посочения срок в съответния акт.
Относно задържането на талона ви съветвам да прочетете по-задълбочено чл. 157 и чл. 190 от ЗДвП. Там ясно си пише, че ви вземат талона и ви го задържат, докато не си платите глобата, а според мене или докато не се погаси това ви публичноправно задължение по друг начин - давност, прихващне или пък екзотичната хипотеза на опрощаване
- Quicksilver
- Потребител
Quicksilver написа:inspectora написа:Quicksilver,
Чл. 190, ал. 3:
Задължението е да се плати глобата. Възниква от влизането в сила на нак. постановление. А то влиза, ако не е обжалвано пред съда, в 7-дневен срок от връчването му (чл. 59, ал. 2, вр. чл. 64, б. "б" от ЗАНН, вр. чл. 189, ал. 6 ЗДвП). Освен ако е наложена глоба до 50 лв. вкл. Тогава НП е необжалваемо и влиза в сила от постановяването му. Ако НП се обжалва, тогава то влиза в сила от изтичането на срока за обжалване на съд. реш./опр. за прекратяване, постановявено от първоинст. районен съд. Ако акта на РС е обжалван пред адм. съд, тогава НП влиза в сила от постановяването на акта на АС, който е необжалваем.
Към това "клоня" и аз, но тук ми идва въпросът:
1.Талонът ми се взема при нарушението (акта) - ОК
2.Законът казва, че се връща талона след изпълнение на задължение, което към момента на отнемането му не е възникнало ... и обикновено не възниква в близките няколко месеца ... (че и години в някои случаи) ...
3.Мисълта ми е, че ми определят "срок" за връщане, който не е ясно дали изобщо и кога ще почне да тече (не се знае дали изобщо ще ми възникне задължението за глоба )
На практика какво се случва:
1.Издават ми акт - ОК (някакви си констатации - верни, или неверни все тая ...)
2.Вземат ми талона - ОК (нали ми дават да карам с акта ... че даже и ако не са ми издали НП ми го "презаверяват" ... техен проблем)
3.Издават ми НП (което не ми е връчено) - отивам за пореден път да си "заверя" за още един месец акта - НЕМА ... що? - щото имаш НП - следва вече описаната процедура: получаваш НП плащаш вземаш си талона (щото вече с акта няма стане и ти требе талона).
4.Не си получавам НП - няма талон, няма "презаверка" на акта ...
5.Получавам си НП, което още не е влязло в сила и следователно нямам задължение за плащане на "глоба" и го жаля - да ама през това време ни талон, ни "презаверка" на АУАН ...
... де е законосъобразността тука "принуден" съм да плащам нещо недължимо към този момент (естествено го има варианта да не управлявам МПС докато минат дела и т.н., или пък да "рискувам" без талон ... ама ... вече излизам от "законосъобразността" ...)
П.П.: Получаваш талона като си платиш глобата - ОК, ама аз нямам глоба пичове (нали не е потвърдена)... ами нямаш и талон ...
- inspectora
- Активен потребител
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|