начало

Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища Обявиха конкурси за повишаване в гражданските и наказателните отделения на окръжните съдилища

Задържане и изземане на електронна кореспонденция

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задържане и изземане на електронна кореспонденция

Мнениеот kenn4o » 05 Окт 2008, 20:20

Колеги, случайно някой от вас да е задържал и изземвал електронна кореспонденция?
kenn4o
Потребител

Re: Задържане и изземане на електронна кореспонденция

Мнениеот kenn4o » 06 Окт 2008, 20:30

Моля, дайте вашите мнения.
kenn4o
Потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 06 Окт 2008, 20:42

Който има какво да сподели по темата да не се скатава, че и на мен ми е интересно ! :lol:
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот toxic » 06 Окт 2008, 23:03

Аве Кенчо, на курса в Академията не ви ли обясниха как става изземването на електронната кореспонденция?
toxic
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 07 Окт 2008, 20:52

toxic написа: Аве Кенчо, на курса в Академията не ви ли обясниха как става изземването на електронната кореспонденция?

Toxic, чета настоящата тема... чета и Вашите предишни мнения (цък)... пък започвам да си мисля, че цитираното Ваше изказване, звучи меко казано неуместно, предвид:
1. Скромния Ви, някокло месечен дознателски стаж в системата.
2. Публикуваните именно от Вас питания във форума, касаещи далеч по-елементарни и откровено учебникарски, постановки в наказатеното право и процес.

Все пак от Вашият пост, оставам с впечатление, че точно в тази област, наказателното право и процес нямат тайни за Вас. Прекланям се към завидното Ви самочувствие и с трепет очаквам да споделите Вашия богат професионален опит по поставения от автора въпрос.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот toxic » 09 Окт 2008, 00:02

Да Ви кажа честно колега инспектор, винаги съм се възхищавал на позициите които заемате по някои въпроси и умението да ги защитавате. Почти всеки ден влизам във форума, но рядко вземам участие /набитото Ви око сигурно го е забелязало/. Има интересни теми които се дискутират, но в някои от тях наистина няма какво да кажа, поради "скромният ми дознателски", респ. юридически стаж. Отговора, който дадох бе по скоро отправен към питащия, тъй като наскоро аз също бях на курс в АМВР, както г-н Кеннчо и там доста изчерпателно обясниха как става изземването на електронна кореспонденция. Ако наистина Ви е интересно бих споделил това което съм научил там. А колкото до това за елементарните въпроси които задавам, може и така да е, но поне не се "залутвам", казано по нашенски...знаеш както кой
toxic
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 09 Окт 2008, 19:09

А дали пък, не съм разбрал по погрешен начин първото Ви съобщение. :oops:

Май май, в случая се оказа, че точно моят пост е неуместен. :? И то доста. Наистина разбрах първоначалното Ви питане в съвсем различна светлина. :roll:
Страшно много се дразня на първенюта, които току навлезли в някаква област, бързат да се помислят за голяма работа, и неистово се злорадстват на всеки чужд пропуск в материята в която, те са "прогледнали".... примерно вчера. Явно случаят не е такъв, и наистина ме е срам, от огромната доза мнителност, с която подходих към темата. Е, нека ми е за урок. :roll:
Що се отнася до елементарните "учебникарски" въпроси... Ами на всеки мислещ човек му е ясно, че прекалих с това си изречение. На теория колкото и ясни да изглеждат нещата, като се сблъска човек с практиката и почва да се чуди за уж "елементарните" неща. И това не го е изпитвал на гърба си само този, никога не е практикувал, а само е философствал и сътворявал гениални теории.
Извинения, приемат ли се ?
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот sympatiagata » 11 Окт 2008, 23:00

Kenn4o, иззе ли си вече кореспонденцията докато инспектора и токсик спорят кой е по по най?
sympatiagata
Младши потребител

Мнениеот sympatiagata » 11 Окт 2008, 23:19

Случвало ми се е да изземам компютри. Прави се по най обикновения начин с протокол за претъсрсване и изземване. Ако собственикът е съгласен да ти го предаде няма пречка да го направиш с протокол за доброволно предаване. Непосредствено след като ти предат компютъра е добре да му направиш оглед на веществено и да запечаташ кутията му на всички места, от където би могъл да бъде отворен. На листчетата, с които запечатваш трябва да има подписите и на поемните лица. След това си намираш експерт, накойто предоставяш компютъра като в постановлението за назначаване на експертиза посочваш кореспонденцията, която те интересува( имейли, icq и т.н).Общо взето това се прави. Случвало се е и този, чийто компютър изземам да го е форматирал. В този случай експертът ти посочва кога е извършено това. След това ти възстановява данните :) преди форматирането.
По сложно е ако на компютъра няма нищо. Възможно е кореспонденцията да не е в компютъра. Тогава трябва да имаш точни имейл адрес и да изпратиш писмо до съответния мейл сървър пази ли се кореспонденцията и да упоменеш, че трябва да бъде запазена ( възможно е да ти изпратят отговор, че искат прокурорско постановление и меджувренно да изтрият информацията).
Ами, това е общо взето.
Ако бъркам някъде, токсик може да ме поправи. Търпя критики :)
sympatiagata
Младши потребител

Мнениеот kenn4o » 12 Окт 2008, 14:18

Аз наистина нямам спомен на курса в АМВР да сме дискутирали този въпрос, или поне не в лекционния курс. :lol:
kenn4o
Потребител

Мнениеот toxic » 12 Окт 2008, 23:08

Това дето го казва Симпатягата не е съвсем точно. Когато при претърсване и изземване се изземе компютър, информацията в него обикновено не е кореспонденция в общоприетия смисъл. Може да има папки, файлове които да имат значение за делото. За товая се назначава експертиза и какво има там ще го каже експертът, след като я изготви. За кореспонденцията, имам предвид имейлите е нужно да има разрешение от съда. Допуска се само когато се налага разкриване или предотвратяване на тежко престъпление и е недопустимо да се извършва в случай на неотложност, както е при претърсването и изземването, т.е. последващо одобрение не може да се направи. За получавене на разрешение е необходимо да бъде направено мотивирано искане в което да се посочи имейл адреса, собственика /ползвателя на пощенската кутия/ и фирмата собственик на сървъра /или както там се казва/. След получаването на разрешението се отива в тази фирма и там в присъствието на поемни лица, техн. помощник и техни представители се изземват всички файлове съдържащи се в пощенската кутия. Като казах изземват, имах предвид че се записват на оптичен носител и след това от него се изготвят вещ. доказателствени средства. Това което каза колегата че се изпращат писма в които се иска запазване на данните от пощенската кутия е вярно. Нещо повече - те са длъжни да запазят тези данни, дори и ако ползвателят на пощ. кутия изтрие информацията. Има си начини. Те немогат да изтрият пощата, защото се нарушава правото на лична кореспонденция.
Проблем настава, когато сървърът не се намира в България, процедурата се усложнява, но това май е друга тема...
toxic
Младши потребител

Мнениеот sympatiagata » 13 Окт 2008, 18:58

Ей на това му казвам аз изчерпателен отговор. Много прецизно сте ме допълнил, колега.
Извинявам се за малко хапливия тон в по- предния си пост, но ми става меко казано неприятно когато някой зададе въпрос, а вместо да получи отговор започват забележцици от страна на други пишещи, без те да съдържат отговор. Все пак целата е взаимопомощ, нали?
Желая Ви приятна вечер!
sympatiagata
Младши потребител

Мнениеот satir » 16 Окт 2008, 15:08

интересно, какъв е формата и на какъв носител става тая работа
а как се гарантира достоверност :roll:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот toxic » 19 Окт 2008, 23:44

Информацията се записва на най - обикновено CD, след което се запечатва в плик, подписан от поемни лица, дознателя и техн. помощник, който трябва да бъде компютърен специалист. Именно подписите на поемните лица гарантират и достоверността. Чувал съм че изземването може и да стане и на флаш памет, но май не се практикува често, въпреки, че е по лесно.
toxic
Младши потребител

Назад към Наказателно право