начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

ЗАПЛАХА,ОБИДА,КЛЕВЕТА ПОМОЩ!!СПЕШНО!

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАПЛАХА,ОБИДА,КЛЕВЕТА ПОМОЩ!!СПЕШНО!

Мнениеот paruchev_ » 18 Юли 2009, 01:10

Здравейте имам следния проблем с едно лице искам преди да отида при адвокат да платя пари за устна консултация да ми кажете дали,ще имам резултат(положителен за мен).Става въпрос за едно лице,което аз му оказах съдействие да работи за англичани като строител,но при втория англичанин той се издъни като закусняваше за работа и пропусна да отиде на работа един ден без изрично да предопреди-англичанинът,той не е имал договор за извършване на работата,а само устна договорка,с която се определяше срока на работата и конкретното заплащане.След като се издъни при втория англичанин беше така да се каже уволнен,но той обвини мен,че аз съм накаръл англичанинът да предприеме тези действия.В сами разговор с англичанина когато му беше обяснено,че трябва да напусне обекта,англичанинът записваше целия разговор с диктофон-строителят ме нарече "търгаш",като освен англичанинът присъстваха още три лица,които бяха свидетели на това.След два дена той се е видял с моя позната на която е обяснил,че има намерение да наеме някого от града,които да упръжни физическо насилие срещу мен.След още две седмици се включи директно в skyp-а на моята приятелка и поиска да разговаря с мен чрез компютърът,като в скайп той първоначално ми обясни,че имал да ми връща нещо и трябвало да ме види непременно,в което аз се осъмних понеже не помня да има да ми връща нещо.След като му отказах два пъти да се видим той ми написа,че така или иначе ще ме намери сам и ще упражни физическо насилие-побой,каза ми да си пазя много добре гърбът защото щял да ме смачка и че с пари всичко можел да постигне.След това ми написа няколко обидни думи в присъствието на моята приятелка,която може да свидетелства за това(отделно пазя като текстов документ написаното),след това ми каза,че е провел разговор с роднините на моята приятелка и всички те ме смятали за утрепка и некадърник,което не е вярно всеки един от роднините й може да потвърди,че не е казвал това за мен,последните думи аз класифицирам като клевета,след това последваха още няколко обиди.Аз съвсем културно през целия разговор се опитвах да му обясня,че решението да бъде изгонен е било изцяло на англичанинът и му напомних,че за отправените обиди и клевети и закани да ме бие той носи наказателна отговорност.Сега кажете ми моля ви какво мога аз да направя.Мислех да отида в понеделник в полицията и да ги предопредя за намеренията му ако случайно нещо се случи с мен да имат представа за евентуален извършител и мислех да питам адвокатът въз основа на моите доказателства и свидетели мога ли да го съдя за ОБИДА и КЛЕВЕТА?Кажете си мнението мерси предварително.
paruchev_
Потребител

Re: ЗАПЛАХА,ОБИДА,КЛЕВЕТА ПОМОЩ!!СПЕШНО!

Мнениеот d_nikolova » 18 Юли 2009, 11:06

Да, можете да го съдите за обида и клевета по чл. 146 и чл. 147 от Наказателния кодекс. Ако обстоятелствата са такива, каквито излагате и Вие не сте отговорили с обида, няма да е налице реторсия по чл.146 ал.2 и няма да са налице основания съдът да освободи и двама ви от наказание. За тези две престъпления, както и за заплашване по чл.144 ал.1 от Наказателния кодекс трябва да се подаде частна жалба от Вас, сп. особената разпоредба на чл. 166 НК - за изброените там престъпления ..."наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия". Защото се водят престъпления "от частен характер", а не от "общ характер".
Събирането на доказателствата и тяхното окомплектоване е мн важна задача, за което трябва да помогнете на органите на реда с това, което имате - свидетелски показания, звукозаписа, Вашите подробни обяснения.
Трябва да се конституирате като частен тъжител по реда на чл. 80 и сл от Наказателнопроцесуалния кодекс /НПК/
После ще продължа
d_nikolova
Младши потребител

Мнениеот Melly » 18 Юли 2009, 11:24

Eх, Парушев, Парушев,

Вижадш ли какво се случва, вследствие необмисления ти ход да самодействаш на такъв широк фронт, без да притежаваш необходимата квалификация за това. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот d_nikolova » 18 Юли 2009, 12:10

Тъй като престъпленията, от които сте потърпевш не са от общ характер сп. 161 НК, трябва да подадете частна тъжба до Районния съд, в чийто район е извършено пестъплението /чл. 36, ал.1 НПК/ и не се провежда досъдебно производство, т.е. - няма предварително събиране на доказателства от разследващи полицаи /бившето наименование дознатели/
Предполагам, че относно звукозаписа, за който споменахте/ важи чл. 238 НПК ал. 2 - но за да отговаря на тези условия - да съдържа сведенията, посочени в чл.129 ал1 и чл. 237 от частта "Досъдебно производство", но тъй като във Вашия случай няма да има такова, за това ще трябва да се погрижите Вие като частен тъжител или лицето, което ще ангажирате като повереник
d_nikolova
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2009, 12:43

:roll: d_nikolova принципно е права. Принципно.
А сега да попитам - как ще докажете, че в скайп ви се е включил точно уволненият? :lol:
После- както и да го чета, онова в скайп си има данни за 144, но вие си знаете.
От този храст няма да изскочи нищо. :lol:

По отношение думата "търгаш"- :lol: Тук може и да стане работата за едно НЧХД, но ако измежду свидетелите има някой, който владее български език.
Записа, според мен, забравете да ви ползва.

Много филми гледате, ей. :lol:

п.п. Парушев, някъде ти дадох нелош съвет по отношение 4буквието.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот paruchev_ » 18 Юли 2009, 13:55

Относно доказването за това,че именно той е бил на компютъра,на няколко пъти използвах неговото име и той отговори,на следващо място изтъкна обстоятелства,които само той знае.Но не мога да разбера защо примерно записът където ме нарича търгаш не мога да го използвам при положение,че е имало лица,които владеят български език дори си мисля,че те биха могли да потвърдят,че думите са изречени от него?
paruchev_
Потребител

Мнениеот miriam » 18 Юли 2009, 14:50

смятам че този и да не те набие , следващия няма да те пропусне :

просто си има такива хора като теб , които ходят и сами си създават проблемите-с липса на разумен разсъдък , с прекомерно гледане на филми , с липса на запаметяване на житейските уроци-т.е. ще повтаряш едни и същи грешни модели и накрая верно некой ще ти нашока ряпата....
Тва го приеми напълно безплатно като съвет , ако рязко и спешно не почнеш да мислиш с главата си! Ей така , аз днес върша това , правя го защото ето така , възможно е да последва еди кое си-за това ще се презастраховам по еди кой си начин.Причинно-следствена връзка демек.

По правното ти питане нито можеш доказа как те е заплашил , нито как ти си възприел заплахата-в бг има поговорка дума дупка не прави.Ти разбира се можеш да опиташ с некое и друго НЧХД , но така и ще си останеш с пържения вятър на керемиди.Още не си се обвързал с нея , а ще помъкнеш роднините и по съдилища да ти лекуват болния мозък като свидетели -ами ти си една бита карта като мъж още от сега.На всичкото отгоре ако те натопят че вербуваш за работа без трудови договори кой знае накъде могат да те накиснат.

Изобщо не се съмнявам че ще изядеш боя не защото е хубаво някой да бъде напердашен , а защото виждам че вършееш на клюкарско /битово / интригантско ниво , така че по добре изчакай съставомерно деяние от общ характер и тогава действай.
miriam
Потребител

Мнениеот lexy21 » 18 Юли 2009, 15:11

:D :D :D
Ако важното е дела да има - действайте, в крайна сметка ще си плащате за НЧХД в движение и разходите ще си останат за Вас при оправдателната присъда - такава ще е. Тук нещата не са безплатни, да си знаете.
Ако много Ви е страх, че ще Ви се случи нещо - подайте си сигнал в полицията. Ще го извикат, ще напише два - три реда обяснения, ще му се състави един предупредителен протокол, ако не се впечатли и доведе "намеренията" си докрай - ще ползвате тези факти. Другото са лекции на тема "заплаха, обида, клевета", които ще Ви изнесе адвокатът, към който сте се запътил. Пък и, ако наистина иска да раздава юмручно право, посещението в полицията ще му въздейства повече, от това да праща адвокати да се явяват по измислени НЧХД -та.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот paruchev_ » 18 Юли 2009, 15:12

Това предпоследното беше уникален коментар,по твоята логика(незнам какво против мен имаш), но когато някой бъде заплашен няма право да се защити и трябва да изчака да му счупят нещо,че така да се защитава.Другото,което е аз никого не съм вербувал да работи за другиго,просто знаех,че съответното лице работи като строител и му казах ако търси допълнителна работа,да говори с човека дали би го взел,това,че не са имали трудов договор не е мой проблем,не аз съм този който го е наел.
paruchev_
Потребител

Мнениеот lexy21 » 18 Юли 2009, 15:19

:shock: :shock: :shock:
Какво му е уникалното??? Искахте мнение - дадох ви го. Ефекът на частното дело клони към нула резултат и разноски за Вас. Сигналът в полицията Ви е безплатен и преживяването там ще има по -бърз и по-добър ефект с оглед бъдещите му намерения. В крайна сметка, правете каквото си искате.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот miriam » 18 Юли 2009, 15:19

върви си подай жалба в полицията каквото ти е писала Лекси -че поне ако се случи недай боже каквото ти писах и аз-да знаят кого да търсят;
по този начин ще отложиш боя , а може и да го избегнеш

не е важно какво си ми писал, нито аз какво съм ти писала , важното е да си извадиш правилни за теб изводи

до тук няма мнение че би спечелил такива НЧХ дела-това осмили ли го , или като видя че някоя ти пише директно и рязко веднага наскача като токачка насреща?!
miriam
Потребител

Мнениеот paruchev_ » 18 Юли 2009, 15:31

Добре благодаря,на всички които отделиха време на въпросът ми,наистина за сега ще пусна само сигнал в полицията мириам,аз нямам нищо против теб и съм с най-добри чуваства за оказания съвет.А по принцип съм наясно,че дела за обида и клевета се доказват много трудно но мислех предвид доказателствата,които имам,че може би ще са достатъчни.Благодаря още веднъж.
paruchev_
Потребител

Мнениеот law5858 » 18 Юли 2009, 17:20

един свидетел не е свидетел. Вярно ли е това ?
law5858
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Юли 2009, 17:22

law5858 написа:един свидетел не е свидетел. Вярно ли е това ?

Не , това категорично не е вярно!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2009, 17:39

Има нещо вярно и не разбирам защо колегата е така категоричен.

нашока ряпата

?!? :mrgreen: :mrgreen: - определено си обогатявам речника.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Юли 2009, 17:41

poli_g написа:

Има нещо вярно и не разбирам защо колегата е така категоричен.

Интересно , кое му е вярното? :shock:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 18 Юли 2009, 18:08

Не, че разбрах какво е общото с темата... сигурно за автора на въпроса е от значение с оглед инициираната от него самия тема за сдъвканата и глътната марихуана :roll: ... но... един свидетел си е свидетел, пък накрая доказателственият материал се преценяват поотделно в неговата съвкупност... абе това въпрос или сентенция се явява???
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот Melly » 18 Юли 2009, 18:12

абе това въпрос или сентенция се явява???

:roll: :lol: :lol: :lol: Опипва почвата момчето.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 18 Юли 2009, 18:14

:lol: :lol: Aз ако бях на полицая , щях да го оставя.Само това , че е изял цигарата и я е глътнал , си е достатъчна санкция за проявата му..... :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 18 Юли 2009, 18:21

REVOLUTION написа:Интересно , кое му е вярното? :shock:

Защо подскачаш? И сам знаеш, че има редица дела, в които само с един свидетел си за никъде.

Не съм му чела форумната история на ... law5858- отговорът ми е принципен, въпреки че сигурно сме в раздел наказателно.
Гост.
Старши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право