начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Има ли право човек,извършил престъпление да стане юрист?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Има ли право човек,извършил престъпление да стане юрист?

Мнениеот schwein1 » 03 Авг 2009, 16:20

Здравейте,искам да попитам дали мога,ако съм извършил престъпление мога да стана юрист,понеже съм приет право в един от най-реномираните университетии да не би след като го завърша да се окаже че не мога да го практикувам.Случаят е следния:Когато бяхме на 14 години с двама мои приятели бяхме разбили една вила и впоследствие разбрах че те се взели някои неща от там.Хванаха ни,но тъй като бяхме непълнолетни делото не се водеше в съда,а в детска педагогическа стая или нещо подобно.Наскоро кандидатствах за работа и ми поискаха свидетелство за съдимост и там пишеше,че не съм бил осъждан.Естествено всеки носи отговорност за действията си,без значение на колко години е,но все пак това си беше хлапашка глупост.Дали това ще ми попречи при кандидатстване в полицията,тъй като от малък мечтата ми е да стана прокурор,а не частен адвокат,като за мен е без значение че ще взимам по-малко от адвокат на свободна практика,а просто искам да служа на обществото и да вкарвам наистина големите престъпници в затвора?Мерси за разбирането и не ме съдете,защото безгрешни хора няма.Надявам се да ми помогнете. :wink:
schwein1
Нов потребител

Re: Има ли право човек,извършил престъпление да стане юрист?

Мнениеот poohbear » 03 Авг 2009, 16:36

Няма да можеш да станеш прокурор
по добре се отказвай дорде е време
то правото не е за всички да знаш
Аватар
poohbear
Нов потребител

Мнениеот voltron » 03 Авг 2009, 16:37

след като си приет ще разбереш след 5 г.

УСПЕХ.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот miriam » 03 Авг 2009, 16:52

като си приет -учи и завърши
това с мечтите не му обръщай внимание , докато завършиш ще те отпуснат по-голяма част от тях, така или иначе .... :lol:
вероятно е изобщо до съд нищо да не е стигало, а да сте предадени на надзор на родители и детска педагогическа стая -не даваш достатъчно инфо и подробности;
частни адвокати няма , и държавни няма , има адвокати; има и прокурори , и осъждани прокурори има и т.н. но това са нещата от кухнята и за сега избягвай да разказваш тия спомени пред аудиторията повреме на следването;

скачай , няма да съжаляваш, престъпниците чакат , дето и друг път съм казвала кофти е да ти се падне прокурор дето няма хал хабер как се краде :)успех :P
miriam
Потребител

Мнениеот portokal » 03 Авг 2009, 16:57

Мириам, абе, доколко все пак прокурорът трябва да е наясно с технологията на краденето? Обща представа или да е наистина специалист? Отнася се и за другите престъпления, предполагам? :)
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот miriam » 03 Авг 2009, 17:10

Оранжина , ами помислете сама :D :D
Дет се вика поне елементарна представа е хубаво да има ;
Кофти е да внесеш ОА за кражба на 4 тона желязо от сам човек , от 5 етаж свалени , без съучастие ами и без техническо средство и без МПС :mrgreen:

И е кофти да напишеш ,че в багажник на москвич на един курс са прекарани три крави порода "Джърсей"-все пак са едри животни .... :roll: поне кулско говедо да бе , че са по дребни?!
Еми елементарни неща са това , смятам че поне една обща подготовка трябва да има , поне от житейска гледна точка-:
възможно-невъзможно
реално-нереално
триизмерно-фантастично :P

видях че си питала и за другите престъпления :
добре , нормално ли е прокурор да не се е напивал никога и да внася ОА за престъпления извършени след употреба на алкохол?! Той как ще вникне имплицитно в душевността на алкохолния състезател-извършител? Какво ще знае този магистрат за мотивите ,след като не е усещал как желанието е по-голямо от възможностите и как "крака рипат-глава не помръдва" /или беше обратното/?! :D

сега са се навъдили едни прокурори , на бас се лови човек че това никога не е влизало в ръкопашен бой-еми срамота е да подържа хулиганство , да претендира присъди за телесни увреждания да не говорим по тежки престъпления против личността и да не е утрепвал муха в живота си, даже вчера си говорехме с една колежка -такива повяхнали и беззъби изглеждат напоследък , имам чувството че са вегетарианци половината и държат гражданския надзор , такава лежерност бледа повява от тогите им... :mrgreen:

и сега, върха е хомосексуалист прокурор да ти внесе там престъпление против половата неприкосновеност , значи толкова неубедително , мисля че трябва малко да се получи Хюстън да чува Кулата и тогава да опитва да каца , но това навярно е във връзка с предстоящите отпуски....

:mrgreen:
miriam
Потребител

Мнениеот portokal » 03 Авг 2009, 17:22

Това мнение вече ще е сериозно. Щото и желязото е сериозно нещо. ;-) А въпросът ще е тъп. :oops:
Ако си прокурор и примерно смяташ, че 4-те тона (или айде, нека скромно са 400 килограма) са смъкнати от петия етаж от двама или трима, но знаеш самоличността само на единия, какво правиш? Мъчиш се, мъчиш се и не стигаш до нищо за другите двама. Внасяш, предполагам, обвинителен акт само срещу него?
В този обвинителен акт какво ще напишеш?
А. Иван свалил с асансьора желязото. Точка. Не споменаваш сам ли, важното е, че го е свалил.
Б. Иван свалил желязото заедно с още две неизвестни лица.
Мисълта ми е - може да е много фантастична иии... нарисувано-двуизмерна, :oops: та примерът ти за 4-те тона не е ли с някакъв такъв произход като вариант А?
Питам само.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот miriam » 03 Авг 2009, 17:27

продължавам да ти отговарям несериозно , но и сериозно да беше, щех поне да спомена неустановените други лица....ама това ти го гарантирам просто;
няма да твърдя, че това е желязко от твърдица, дето мята айфелови кули наместо фитнес; щех да искам удължаване на срока и да му изпиля мозъка /мярката за неотклонение - докато установя и другите ; ама не съм прокурор щото съм хуманно ориентирана :lol:
както и да е , с него се пошгувах , но не прецених че навън е жега , прощавай
miriam
Потребител

Мнениеот portokal » 03 Авг 2009, 17:30

Какво ще знае този магистрат за мотивите ,след като не е усещал как желанието е по-голямо от възможностите и как "крака рипат-глава не помръдва" /или беше обратното/?!

Вещо лице? :D

Значи прокурорът не става да е хомосексуалист, но иначе няма значение дали е мъж или жена? Тоест няма значение дали е потенциален извършител, или потенциална пострадала? А може ли да е девствен/а? :P

Този пост да се счита за бла-бла-бла. Извинявам се на студента. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот miriam » 03 Авг 2009, 17:40

Еми да Ви кажа Оранжина има върху какво да поработите /минавам на Вие , аз уважавам Съда/ , та не е лошо да поработите върху практическата страна на нещата.... :D
Шофьорска книжка категорично Ви е нужна , утре ще стане некой сакатлък в системата/не дай боже/ , ще излетите като волен наемник и няма да искате никой да Ви вози!И на пътя ще добиете съвсем не книжна представа за нещата;
По въпросът за убийствата ще ви кажа че имам едно виждане , което в такава лигава тема няма да го развия , но ако говорим сериозно най откровено смятам че такова престъпление може да извърши всеки човек , и само прага на задръжките , залозите "против" и мотивацията на хората са различни-и тук ще ви дам само пример за условията на война , когато нормалните /уж/ редови граждани си трепят на месо и хич не им дреме-някой им е посочил кауза + индулгенцията че следват заповед: та , може би някой път в отделна тема...

Пък за изнасилванията изобщо да не отваряме приказка , няма нишка която да е натоварена с толкова клишета табута сексисъм и т.н. както е половата неприкосновеност и околокреватните маневри на поголовието....
Вие от къде знаете ,че магистратите са нечовеци и не се поддават на разни древни повици свързани с половата прнадлежност?! Аз не знам щото , психиатрите казват че 80 % от половите посегателства се извършват в рамките на семейството и най-близкия кръг....т.е. повечето никога не биват осветявани;
Може би по ожесточението им ще ги разпознаете-имат ли нямат ли опит като жертви или като насилници? Кой знае, бият ли жените си?! Ех
miriam
Потребител

Мнениеот schwein1 » 03 Авг 2009, 19:37

Ей,моля ви помагайте и разяснете дали имам някакъв шанс после за адвокат поне,защото знаем че повече от адвокатите първо натрупват стаж в полицията,а мен ако не могат да ме приемат там ще е лошо.Да уча 5 години право и после да не мога да го практикувам ще е много тъпо.Отговаряйте бързо понеже се чудя дали да го записвам това право,тъй като съм приет и други много хубави специалности в други университети,но все пак правото си ми е на сърцето,ама да ставам като някои прависти таксджия понеже не могат да си намерят работа не искам.
schwein1
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 03 Авг 2009, 20:06

Съвсем откачи младото поколение - и аз бях приет счетоводство и контрол, бил съм и в Минно-геоложкия, бил съм в Библиотекарски институт, Исторически факултет, но си избрах тази професия, а адвокат станах вследствие липсата на връзки в съдебната система (за прокурор май имаше конкурси, както дори и при следователите). Но всичко това е плод на поне елементарни мотиви - не можеш да следваш право, за да ловиш престъпници.

Напротив, правото е изкусна, хилядолетна система, която създава такава социална организация, внася ред в хаоса.

Както казваше един познат - вие комунистите все си мислите, че света може да се подреди - това не е така, божественият хаос, който бил всъщност порядък. Обикновено при такива разговори ми искат пари назаем - в реда на мисли за божественият порядък. То и совалките и Джъмбо - джетовете летят на системата на божественият хаос, както и да е.

Иначе, казано - не можеш да влезеш в правото, за да осъждаш престъпници - те трябва да се превъзпитават - макар да е трудно. Но все пак преди 25 години битовата престъпност не беше неуловима.

С две думи - трябва да имаш инструмент, за да станеш добър юрист - например здрави нерви, съобразителност. Ако Ви липсва тази мая, по-добре се откажете. Най-малкият проблем е съдебното досие на прависта - ако е стойностен и три години затвор са нищо.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот schwein1 » 03 Авг 2009, 20:24

Ами,ако е кадърен,но не му се дава възможност да си покаже потенциала,заради една такава причина?И искам да питам дали,ако кандидатстваш в адвокатска кантора ти искат нещо повече от свидетелство за съдимост,в смисъл дали имат достъп до досиетата на или личните дела на някой човек?
schwein1
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 03 Авг 2009, 20:39

Ако не можеш да излъжеш - какъв адвокат ще си. Ако пък в адвокатска кантора ти искат досие - каква адвокатска кантора ще е това - нещо много се надуват и изобщо.

Аз на една баничка двама адвокати преборвам - например въвод на ТИМ, адвокат на Мултигруп имаше - реве на срещата, съдебните изпълнители ходят с две цигари в устата и две кафета във всяка ръка.

Вярно, сега съм малко по-учтив, но пак надвивам шестима.

Адвокатската професия е доста мъчна - трябва да залепваш разни счупени щастия, разни съдби - има интрига. Освен това получаваш с годините и безценни сили - не ти трябва ни йога, ни будизъм - ставаш почти Далай-лама.

А в държавната работа имаш трима шефове на бюро, двама отгоре, отдолу.

Стажувал съм в прокуратурата и ги знам - ходят и къртят до 12.00 часа, изобщо малко се работи, което не е за енергичен човек. Много са връзкарите - специално на по-интересните места, мафията е яко вътре, работиш за разни мутри - няма изход. Огорчението да ти вземат преписката и да те направят пестил е доста силно.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот voltron » 03 Авг 2009, 20:52

хората са казали крадеца кожата си сменя, нрава не. Всичко зависи от амбицията след това. При мен не може да се вредиш не се притеснявам 8)
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Мнениеот miriam » 03 Авг 2009, 21:20

абе как ще стажуваш пет години в МВР бре, после измененията ще са необратими! :mrgreen:
записвай и завършвай , по трасето ще ти стане ясно останалото , време имаш :lol:
нито си осъждан , нито имаш в масива отбелязване което да ти попречи , стига чопли сега на здрава глава болест ,казах ти това да го забравиш и никога да не го споменаваш и като пишеш бележки си активирай съобщенията, пусни си фиша демек -иначе как да ти се отговори?! :P
айде , и не вземай всичко което пишем за чиста монета , то и на бисквитите "Катеричка " няма катериц отвътре :D
miriam
Потребител

Мнениеот dimist » 04 Авг 2009, 16:12

Няма ли някой да посъветва хлапето да погледне член 5 от Закона за адвокатурата?
dimist
Потребител

Мнениеот znama » 04 Авг 2009, 23:06

разбира се че можеш стига да имаш желание :shock:
znama
Нов потребител

Мнениеот schwein1 » 11 Авг 2009, 16:27

Законът за адвокатурата гласи:
Чл.5. (1) Не може да бъде адвокат:
1. осъденият като пълнолетен на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер;
Аз нито съм осъждан,нито съм бил пълнолетен Мерси
schwein1
Нов потребител

Мнениеот Gabi1 » 12 Авг 2009, 21:10

Айде и един практически съвет от мен - извади си свидетелство за съдимост за работа в МВР и виж там какво ще пише :wink: Има и други, ама нема те открехвам, ако се опиташ да поразсъждаваш малко, ще се сетиш. Все пак правото е мислене, а не получаване на готови решения.
Gabi1
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право