начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Доказване на кражба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Доказване на кражба

Мнениеот streight » 06 Авг 2009, 19:58

След ремонт на вилата ни изчезнаха някои машини и др. вещи. Съсед каза, че е видял работниците вечерта да отиват във вилата, но мислел че не са приключили още ремонта. На сутринта когато ние установихме липсите отидохме в полицията и подадохме жалба. Беше образувано наказателно производство, което многократно беше прекратявано и възобновявано, защото трудно намираха обвинените лица. При разпит пред съдия едно от лицата признава, че са извършили кражбата и са продали вещите. Свидетел е само съседът ни, който ги е видял вечерта да отиват към вилата. Вещите не са намерени, защото са продадени и прокурора частично прекратява и спира наказателното производство.
/счита че няма безспорни доказателства и производството следва да продължи срещу неизвестен извършител/
Имаме ли някакви шансове да продължим - тече 7 дневен срок за обжалване.
Аз не съм юрист, четох и принципно съм съгласна с постановката, но кажете какво да правим - в крайна сметка обраха ни , признаха си, но съда не го счита за достатъчно достоверно. Е не знам какво да мисля. Значи аз довечера да разбия на съседа апартамента, да го окрада и само защото никой не ме е видял дори и да си призная нищо няма да ми се случи. Това правосъдие ли е. И кого защитава.
streight
Нов потребител

Re: Доказване на кражба

Мнениеот marek972 » 07 Авг 2009, 23:17

streight написа: Това правосъдие ли е.

Не, това е новата вълна парашутисти-прокурори ...
Мнооого мразят, а и ги е страх да влизат в съдебните зали ...
Не разпит пред съдия, ами пред Президента да си е признал, пак не им
е достатъчно да решат да водят битка в залата ..
Въртят, сучат, все гледат или да го спрат или (още по добре)
да го прекратят ...
Една ей такава умница ме хвърли в тъч онзи ден ..
кражба от хр.магазин, заловен добрия познайник,
признава си само за някои вещи (другите ги е изял все пак)
и какво прави нашето девойче ? повдига обвинение за едните вещи, и образува ново срещу НИ за останалите (изядените) ..
и аз пак трябва да викам пострадалата за същата кражба ...майтап ..
marek972
Потребител

Мнениеот shark11 » 08 Авг 2009, 10:06

виж :) ще ти го кажа направо, имаше един лаф навремето "Ние ги хващаме Те ги пускат" - твоя казус е точно такъв.Дознател съм и знам за какво говориш, не си единствената.А ако знаеш как ми е писнало на мен от такива глупости- искат 1000 доказателсва и накрая като ти се спука задника от работа , умниците сключват споразумение или някаква малка присъдка.Ще ти кажа ,че докато не се промени тва тромавото НПК , ше е така , гадовете ще се измъкват и ще могат по всякакъв начин да прецакват полицията и пострадалите граждани.Просто в тази държава разбрах ,че престъпника има много повече права от пострадалия и полицая.
Може ли да повдигнат обвиение на един мой колега , само защото гражданина подал жалба и казал че го бил, а този гражданин има точно на същия ден по УБДХ за хулиганство??? и е бягал след което е паднал, псувал колегите??? и само на думите на един човек и без свидетели обвиниха колегата, ама щото е полицай нали, ако е друг няма да го обвинят нали.Еми страшно правосъдие нали.
Последна промяна shark11 на 13 Авг 2009, 20:15, променена общо 3 пъти
shark11
Нов потребител

Мнениеот streight » 08 Авг 2009, 10:30

интересно ми е мнението на юристите - ако аз ги бях видяла какво правят и застрелям някого - ще бъда виновна ,нали?
streight
Нов потребител

Мнениеот marek972 » 08 Авг 2009, 14:10

streight написа:интересно ми е мнението на юристите - ако аз ги бях видяла какво правят и застрелям някого - ще бъда виновна ,нали?

естествено, ти как мислиш ?
все пак има някаква разлика между кражба и убийство :wink:
marek972
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 11 Авг 2009, 00:12

shark11 написа:виж :) ще ти го кажа направо, имаше един лаф навремето "Ние ги хващаме Те ги пускат" - твоя казус е точно такъв.Дознател съм и знам за какво говориш, не си единствената.А ако знаеш как ми е писнало на мен от такива глупости- искат 1000 доказателсва и накрая като си се спука задника от работа , умниците сключват споразумение или някаква малка присъдка.Ще ти кажа ,че докато не се промени тва тромавото НПК , ше е така , гадовете ще се измъкват и ще могат по всякакъв начин да прецакват полицията и пострадалите граждани.Просто в тази държава разбрах ,че престъпника има много повече права от пострадалия и полицая.

Станете дознателите прокурори пък ги вкарвайте и тва е.
advokat__nikolov

Мнениеот teogeo » 11 Авг 2009, 09:32

marek972 написа:
streight написа: Това правосъдие ли е.

Не, това е новата вълна парашутисти-прокурори ...
Мнооого мразят, а и ги е страх да влизат в съдебните зали ...
Не разпит пред съдия, ами пред Президента да си е признал, пак не им
е достатъчно да решат да водят битка в залата ..
Въртят, сучат, все гледат или да го спрат или (още по добре)
да го прекратят ...
Една ей такава умница ме хвърли в тъч онзи ден ..
кражба от хр.магазин, заловен добрия познайник,
признава си само за някои вещи (другите ги е изял все пак)
и какво прави нашето девойче ? повдига обвинение за едните вещи, и образува ново срещу НИ за останалите (изядените) ..
и аз пак трябва да викам пострадалата за същата кражба ...майтап ..

Мдам. А виновен е този, който ги е допуснал да стават такива. За тях има две най-страшни неща:

1. Да не изпуснат сроковете по преписките и прочие
2. Да не се наложи да пишат обвинителен акт

Затова и полагат неимоверни усилия да резюлират всичко с "Няма данни за престъпление от общ характер"

Мърди...
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот 1968 » 11 Авг 2009, 11:35

И как ще го вкараш ОА в съда, само на самопризнание ли, или на оговор да речем..... :D
1968
Потребител

Мнениеот portokal » 11 Авг 2009, 11:43

Ще ти кажа ,че докато не се промени тва тромавото НПК , ше е така...

НПК че е тромав, май е вярно, обаче как точно промяната му ще помогне точно в този случай? :oops:
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот marek972 » 12 Авг 2009, 14:06

ами както си е по цял свят, когато заловят на местопрестъплението някой..
на другия ден той и полицаите пред съдия, а не безумно събиране на никому ненужни доказателства, като разпит на полицаите заловили го, сателитни снимки на НАСА за момента на кражбата, разпит пред съдия на N на брой римляни и темподобни ...
marek972
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 12 Авг 2009, 20:59

Аз пък имах още по-фрапиращ случай - хванахме двама на калъп барабар вещите, лицата са и разпознати. Но само единия си призна и съответно беше осъден по бързата процедура. Пък другия отрича и първо искаха частично да го прекратяват, а като влезна в зала, та вече четвърта година продължава. Явно и тук са малко доказателствата. Но пък колегите до момента двайсетина пъти ходиха на дела. Та не знам НПК ли е тромав или други тромави фактори има, но определено не вървят нещата.
Gabi1
Потребител

Мнениеот shark11 » 13 Авг 2009, 20:02

.
shark11
Нов потребител

Мнениеот rts » 14 Авг 2009, 14:16

Ужасно неприятно е, разбира се престъпниците да са на свобода, но от друга страна - как ще осъдите човек само въз основа на самопризнанията на друг, с когото уж двамката са вършили нещо ?
Ами, ако този, който си е признал е решил по свои си подбуди да натопи "колегата" си ?
Освен горното, законът не разрешава само въз основа на самопризнания да се постанови осъдителна присъда. А самопризнанията на единия извършител не могат да се ползват като свидетелски показания срещу друг обвиняем в същия процес, тъй като обвиняемият не може да бъде в същото време и свидетел.
Така, че - трябват достатъчно доказателства, за да бъде осъден който и за каквото и да е.
rts
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 19 Авг 2009, 21:58

Gabi1 написа:- хванахме двама на калъп барабар вещите, лицата са и разпознати. Но само единия си призна

Е, явно не става въпрос само на самопризнания.
Gabi1
Потребител

Мнениеот namakak » 19 Авг 2009, 22:27

На сутринта ,когато вие открихте липсите и не бяха взети отпечатъци ли????
Наблюдателния съсед разпитаха ли го по начина на призналия си?Всъщност вие набедихте някого само по слухове ли?
Аватар
namakak
Потребител

Мнениеот teogeo » 19 Авг 2009, 23:03

advokat__nikolov написа:
shark11 написа:виж :) ще ти го кажа направо, имаше един лаф навремето "Ние ги хващаме Те ги пускат" - твоя казус е точно такъв.Дознател съм и знам за какво говориш, не си единствената.А ако знаеш как ми е писнало на мен от такива глупости- искат 1000 доказателсва и накрая като си се спука задника от работа , умниците сключват споразумение или някаква малка присъдка.Ще ти кажа ,че докато не се промени тва тромавото НПК , ше е така , гадовете ще се измъкват и ще могат по всякакъв начин да прецакват полицията и пострадалите граждани.Просто в тази държава разбрах ,че престъпника има много повече права от пострадалия и полицая.

Станете дознателите прокурори пък ги вкарвайте и тва е.

Аха, а какво, като отиде дознателя на зъболекар и му падне после пломбата - и зъболекар ли да стане?
А като отиде после на автомонтьор да си смени накладките и те вземат че се изсипят и му блокират колелата, това ли ще му кажеш, бе ханзър - стани И автомонтьор.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Назад към Наказателно право