на 01.09 докато паркирах автомобила си някакъв младеж в състояние на агресивен шок бих го нарекъл доиде и нанесе повреда на автомобила ми при което аз се обадих на телефон 112. Доиде полиция остановиха всичко задържаха хулиганина снеха ни обяснения и ми пожелаха приятен ден държа да отбележа всичко мина в много спокоина почти приятелска атмосфера ,както за мен така и за другата страна и на испроводяк ми казаха че вече всичко зависи от прокуратурата.
Та притеснението ми е ,че на тези нищо няма да им се случи и следващият път в колата ,която те атакуват може да е жена ми или пък вашта дъщеря, та въпросът ми е как мога да повлиая на хода на делото ли следствието ли или на изобщо каквото се случва там из дебрите на българските правозащитни органи.
Благодаря ви предварително за съветите, който надявам се ще получа.
- Дата и час: 12 Дек 2024, 23:44 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
дело за хулиганство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: дело за хулиганство
въпросът ми е как мога да повлиая на хода на делото ли следствието ли или на изобщо каквото се случва там из дебрите на българските правозащитни органи.
Не можеш да влиаеш и не трябва. Можеш да им кажеш(ако не си го направил вече) защо ти повредиха колата.
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
Можеш да влияеш и още как! Ти си свидетел на хулиганствтото.Един възмутен гражданин винаги е от полза за обвинението /за хулиганство става въпрос/ .
- Gabi1
- Потребител
НК - Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 218в. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 216, ал. 1, 4 и 6, чл. 217, ал. 1 и 2, както и за кражба, обсебване, измама и изнудване, когато предмет на престъплението е частно имущество, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, АКО той е съпруг, възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до втора степен на виновния или живее с него в едно общо домакинство, или ако пострадалият е настойник или попечител на виновния.
...Водими от гореизложеното, имайки предвид конкретно зададения казус, следва да подадете Жалба до Районна прокуратура - с/у извършителя на инкриминираното деяние, за образуване на наказателно производство по Чл.216, ал.(1), пр.1 - алт.2, пр.2 - алт.1 (в случай, че Прокуратурата, не се е самосезирала по случая)!
...В Съдебното производство (по така образуваното НОХД), като пострадали - имате право да заведете граждански иск за вредите, причинени от престъплението.
...и още един съвет: Оставете "хулиганските" квалификации по случая - на Прокуратурата, ако не искате случая да се "проточи". ...Прокуратурата, си знае работата!
(4) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) В маловажни случаи наказанието е лишаване от свобода до шест месеца или глоба от сто до триста лева.
НК - Чл. 218в. (Нов - ДВ, бр. 89 от 1986 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) За престъпления по чл. 216, ал. 1, 4 и 6, чл. 217, ал. 1 и 2, както и за кражба, обсебване, измама и изнудване, когато предмет на престъплението е частно имущество, наказателното преследване се възбужда по тъжба на пострадалия, АКО той е съпруг, възходящ, низходящ или роднина по съребрена линия до втора степен на виновния или живее с него в едно общо домакинство, или ако пострадалият е настойник или попечител на виновния.
...Водими от гореизложеното, имайки предвид конкретно зададения казус, следва да подадете Жалба до Районна прокуратура - с/у извършителя на инкриминираното деяние, за образуване на наказателно производство по Чл.216, ал.(1), пр.1 - алт.2, пр.2 - алт.1 (в случай, че Прокуратурата, не се е самосезирала по случая)!
...В Съдебното производство (по така образуваното НОХД), като пострадали - имате право да заведете граждански иск за вредите, причинени от престъплението.
...и още един съвет: Оставете "хулиганските" квалификации по случая - на Прокуратурата, ако не искате случая да се "проточи". ...Прокуратурата, си знае работата!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
едно УБДХ винаги има по голям ефект от водене на досъдебно
производство за хулиганство ...факт !
- marek972
- Потребител
А сега да спрем с научната фантастика и да кажете:
Имат ли финансова възможност "хулиганите" ?
Защото едно е някой бездомник да Ви надере колата и да отиде на топло, а друго е някой "Добре облечен бизнесмен" да Ви счупи стъклото и да се окаже, че всъщност "совите не са това, което са"
Имат ли финансова възможност "хулиганите" ?
Защото едно е някой бездомник да Ви надере колата и да отиде на топло, а друго е някой "Добре облечен бизнесмен" да Ви счупи стъклото и да се окаже, че всъщност "совите не са това, което са"
- nikiboy
- Потребител
marek972 написа:едно УБДХ винаги има по голям ефект от водене на досъдебно
...Правиш ли разлика между хулиганство по Чл.325 - НК, дребно хулиганство - по УБДХ и хулигански подбуди?!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:НК - Чл. 216. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г.) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години.
Май си обсебен от чл.216 , знаех си аз, че това ще подейства . Втори и трети курс? Защото гледам, че в процеса хич те няма
- eric_cartman
- Младши потребител
eric_cartman написа:Май си обсебен от чл.216 , знаех си аз, че това ще подейства . Втори и трети курс? Защото гледам, че в процеса хич те няма
Успявате да ме разсмеете "колега"! Забавен сте, наистина!
...Хубаво е все пак, да има по някой клоун, като вас, който да развеселява обстановката!
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
georgiev_sfbg написа:eric_cartman написа:Май си обсебен от чл.216 , знаех си аз, че това ще подейства . Втори и трети курс? Защото гледам, че в процеса хич те няма
Успявате да ме разсмеете "колега"! Забавен сте, наистина!
...Хубаво е все пак, да има по някой клоун, като вас, който да развеселява обстановката!
Абе, не си свежар като Хадвуката, той поне има стил, ти още си малко сухар, ама дерзай де, няма лошо Всеки път като се завърна в тоя форум има нова звезда на юридическия небосклон, не е скучно тука
- eric_cartman
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
|
|