начало

Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари Край на чакането: България е в Шенген и по суша от 1 януари

Връщане на веществени доказателства - пари?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Връщане на веществени доказателства - пари?

Мнениеот krasip » 12 Окт 2009, 12:40

В началото на май месец получих определение от СГС с ,което ми връщат веществени доказателства по-точно пари иззети с протокол и описани по серия и номер.След като изчаках всички срокове за обжалване и всички отпуски на съдии и следователи,към днешна дата следователя от НСлС казва:Ми...?Не знам каде са парите ,трябва ми време да се ориентирам.Искам да попитам,ако може да ми каже някой как мога да го ориентирам :roll: :? въпросният следовател ,така че по-скоро да ми намери парите???Все пак сега е средата на октомври.Благодаря!
krasip
Нов потребител

Re: помощ!!!

Мнениеот rts » 12 Окт 2009, 14:23

Подайте писмено искане за възстановяване на сумата и посочете банковата си сметка. Да ви сложат входящ номер на вашето копие от искането.
Мисля, че това ще стимулира съответното длъжностно лице да си свърши работата.
rts
Активен потребител

Re: помощ!!!

Мнениеот analizatora » 12 Окт 2009, 14:31

Пуснете си писмена молба, с която искате да ви се върнат парите, и приложете към нея препис от определението на съда, заведете си молбата с вх.№ и изчакайте да видите какво ще ви отговорят.
Актовете на съда са задължителни за всички граждани и държавни институции, в случай, че не изпълнят определението на съда за връщане на вещи, иззети, като веществени доказателства, имате две възможности.
1.Да сезирате прокуратурата с жалба за престъпление по чл.296 НК, като към жалбата приложете преписи от определението и от отговора, който ще ви изпратят.;
2.Да заведете гр.дело срещу отговорния за невръщането държ. орган
analizatora
Потребител

Re: Връщане на веществени доказателства - пари?

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2009, 14:36

На мен не ми е ясно какво търсите при следователя?! :)
Веществените си вървят с делото( без да ви обяснявам сложно-тромавата процедура по движението им), но все пак винаги може да се установи къде точно са. И няма да са в НСлС, а в СГС.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот krasip » 12 Окт 2009, 19:15

Благодаря,но от СГС изпратиха определението до НСлС.От съда казаха че при тях пари няма.Имам и молба пусната до следователя с входящ номер делото е от 2004г.и всички банкноти са описани по серия и номер
krasip
Нов потребител

Мнениеот krasip » 23 Окт 2009, 08:35

Моля,някой може ли да ми каже колко дни максимално може да виси молбата ми при началника на НСлС?Все пак има някакви срокове в ,които той трябва да ми отговори,нали?Вече 2 седмици е там заведена с вх.№ .Благодаря предварително!
krasip
Нов потребител

Мнениеот georgiev_sfbg » 29 Окт 2009, 01:10

krasip написа:Моля,някой може ли да ми каже колко дни максимално може да виси молбата ми при началника на НСлС?Все пак има някакви срокове в ,които той трябва да ми отговори,нали?Вече 2 седмици е там заведена с вх.№ .Благодаря предварително!

Подай Жалба - до Инспектората към Висшия съдебен съвет и към нея приложи - заверено копие на "висящата" ти Молба (която си подал до Н-ка на НСлС)! :wink:

Гарантирам, че до няколко дни, ще има незабавен резултат по случая! :mrgreen:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител

Мнениеот jr_flex » 01 Ное 2009, 21:35

krasip написа:В началото на май месец получих определение от СГС с ,което ми връщат веществени доказателства по-точно пари иззети с протокол и описани по серия и номер.След като изчаках всички срокове за обжалване и всички отпуски на съдии и следователи,към днешна дата следователя от НСлС казва:Ми...?Не знам каде са парите ,трябва ми време да се ориентирам.Искам да попитам,ако може да ми каже някой как мога да го ориентирам :roll: :? въпросният следовател ,така че по-скоро да ми намери парите???Все пак сега е средата на октомври.Благодаря!

Всички пари /било като веществени доказателства, било като парична гаранция/ се съхраняват в определена банка. Водещият разследването следовател или дознател /разследващ полицай/ е задължен да ги внесе по сметка на банката, като в основанието за депозиране изрично се отбелязва дали парите са вещ.доказателства, парична гаранция или др./, и след като приключи наказателното производство съдът е задължен да се произнесе както по веществените доказателства, така и по отношение на мерките за неотклонение, след което с определението на съда 8или пък ако е било досъдебно производство и е било прекратено от прокурора с постановлението на прокурора/ се отива при водещият разследването следовател или дознател /разследващия полицай/, който взима завереното копие на определението/постановлението, тегли парите от банката / или др.веществено доказателство и ги връща на правоимащото лице.
http://prepishi.com - лекции, теми, реферати, есета, курсови и дипломни работи
http://managerteams.com - български онлайн футболен мениджър
jr_flex
Младши потребител

Назад към Наказателно право