- Дата и час: 12 Дек 2024, 23:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обезщетение - тежко пострадал пешеходец
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
33 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Обезщетение - тежко пострадал пешеходец
Здравейте,
Имам нужда от вашата помощ и съвет!
Казвам се Мирослав Иванов и съм пострадал при ПТП в София като пешеходец - без да имам вина. От удара съм изпаднал в 4-месечна кома и са ми счупени левия крак и ключица. Бях на легло от удара (5.05.2005 г) до април тази година. През април 2007 година се свързах с Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи, от където ми препоръчаха адвокат и след месец ме призоваха за делото по катастрофата.
Съдията ме попита дали искам да подам иск срещу виновника, но адвокатката настояваше да не подавам такъв. Не разбирах за какво става въпрос и при питанията на съдията - според съвета на адвокатката - три пъти отказах да подам иск.
След около 7 месеца, на 26.02.2008 г адвокатката се обади и каза че подсъдимия е оправдан и аз нищо няма да получа като обезщетение.
Сега, не само че съм инвалид от катастрофата, но нямам почти никакви средства да издържам семейството си и 4-месечното си бебе!
Моля ви, посъветвайте ме какво мога да направя - възможно ли е да започна ново дело, или нещо друго за да получа поне някакво обезщетение?
Координатите ми за връзка са - тел.: 0878299721, e-mail: agenta.3k@mail.bg.
Казвам се Мирослав Иванов и съм пострадал при ПТП в София като пешеходец - без да имам вина. От удара съм изпаднал в 4-месечна кома и са ми счупени левия крак и ключица. Бях на легло от удара (5.05.2005 г) до април тази година. През април 2007 година се свързах с Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при катастрофи, от където ми препоръчаха адвокат и след месец ме призоваха за делото по катастрофата.
Съдията ме попита дали искам да подам иск срещу виновника, но адвокатката настояваше да не подавам такъв. Не разбирах за какво става въпрос и при питанията на съдията - според съвета на адвокатката - три пъти отказах да подам иск.
След около 7 месеца, на 26.02.2008 г адвокатката се обади и каза че подсъдимия е оправдан и аз нищо няма да получа като обезщетение.
Сега, не само че съм инвалид от катастрофата, но нямам почти никакви средства да издържам семейството си и 4-месечното си бебе!
Моля ви, посъветвайте ме какво мога да направя - възможно ли е да започна ново дело, или нещо друго за да получа поне някакво обезщетение?
- miroblazer
- Нов потребител
Re: Обезщетение - тежко пострадал пешеходец
Нещо не е както трябва.Така като Ви чета се е развило наказателно дело ,в което не сте предявили ГИ.Защо , въпрос на стратегия.Възможно е колегата да е искал първо да приключи наказателното дело и след това да предяви в граждански съд отделен иск срещу деликвента и неговия застраховател.Незнам.Лошото е , че подсъдимия е бил признат за невинен , а тази присъда на наказателния съд , ако е влезнала в сила е задължителна за гражданския съд относно това извършено ли е деянието и извършено ли е виновно деянието.Какви са обстоятелството поради , което е бил оправдан подсъдимия , много е важно да се проучи наказателното дело , за да се даде отговор има ли смисъл да се води граждански дело за обезщетение.Имали сте адвокат и щом той Ви е казал ,че не може да искате обезщетение , нещата не стоят добре , но Ви препоръчвам да потърсите и второ мнение от колега.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Нищо не е както трябва!
Случайно деяние... е толкова рядка хипотеза, че чак не ми се вярва, ала само за това се сещам. Или нещо сериозно е оплескано.
Вижте колко настойчив е бил съдията , сериозно сте проиграли шансовете си- тогава.
Сега, при това следва да е съвсем скоро - консултация с адвокат, който да прегледа НОХД, вашите медицински книжа и да реши- едно или две дела ще подеме.
Защото... сериозно "нещото" изобщо не е наред.
Случайно деяние... е толкова рядка хипотеза, че чак не ми се вярва, ала само за това се сещам. Или нещо сериозно е оплескано.
Вижте колко настойчив е бил съдията , сериозно сте проиграли шансовете си- тогава.
Сега, при това следва да е съвсем скоро - консултация с адвокат, който да прегледа НОХД, вашите медицински книжа и да реши- едно или две дела ще подеме.
Защото... сериозно "нещото" изобщо не е наред.
- Гост.
- Старши потребител
miroblazer написа:Здравейте,
От адвокати съм чула,че тези от визираната асоциация влизат във връзка и с двете страни и според наддавателните предложения защитават пострадалия,така че виновния да не пострада.Или убеждават пострадалия да не води дела,че няма да спечели,като предварително им се плаща /на асоциацията/ от виновния водач!
Разчитат,че хората нямат пари да идат на адвокат,а те милите безплатно работят!А хората се радват,че безплатно ще ги защитават...
Имат контакт с огледната група на ПТП от МВР-то да ги вика на огледа,ако виновника поддаде да даде
- usra_ovcova
- Потребител
Това че виновния водач е оправдан не е пречка в повечето случай да се поиска гражданския съд да присъди обезщетение.Дайте малко повече информация или пишете ЛС.
- bzlatkov
- Младши потребител
bzlatkov написа:Това че виновния водач е оправдан не е пречка в повечето случай да се поиска гражданския съд да присъди обезщетение.Дайте малко повече информация или пишете ЛС.
ЧАКАЙ, ЗЛАТКОВ,ЧАКАЙ ТОЯ ДА ТИ ДОЙДЕ В КАНТОРАТА!
- usra_ovcova
- Потребител
Моля включете си ЛС.
- bzlatkov
- Младши потребител
bzlatkov написа:Моля включете си ЛС.
Колега! Днес ... определено все на ваши постове попадам, което не е лошо, ала поне четете, като адвокат, За Бога!
Първи пост на питащия, последен ред- мобилен , ел. поща - какви лични, какви пет лева?!?
А рамо му предлагате ... не знам.
Нещо не е наред.
miroblazer,
за мен ще представлява интерес да върнете мнение за оказаната виртуална и реална помощ.
Последна промяна poli_g на 01 Ное 2009, 18:57, променена общо 1 път
- Гост.
- Старши потребител
bzlatkov написа:Това че виновния водач е оправдан не е пречка в повечето случай да се поиска гражданския съд да присъди обезщетение.Дайте малко повече информация или пишете ЛС.
Това не е вярно. Оправдателната присъда означава признаване на водача за невинен. Влязлата в сила оправдателна присъда обвързва гражданския съд по въпроса за виновността (или невинността) на водача. Естествено, чисто формално иск можете да предявите, но ще бъде отхвърлен. Както щеше да стане, ако го бяхте предявили пред наказанелния съд и делото завършеше с оправдателна присъда.
- system
- Активен потребител
Мили хора.Нямам финансовата възможност сам да заведа иск,самият аз имам още няколко операции да ми се правят.Ако някой може да ми помогне относно това дело ще му се отблагодаря подобаващо.
- miroblazer
- Нов потребител
miroblazer написа:Мили хора.Нямам финансовата възможност сам да заведа иск,самият аз имам още няколко операции да ми се правят.Ако някой може да ми помогне относно това дело ще му се отблагодаря подобаващо.
Вие май не разбрахте. Ако има оправдателна присъда и тя е влязла в сила, нищо повече не може да се направи. Безмислено е да предявявате иск пред граждански съд, ако водачът е бил признат за невинен и оправдан от наказателен съд с влязла в сила присъда.
Все пак се посъветвайте с колега, поне да провери делото и да разберете влязла ли е в сила присъдата, ако не - да прецени има ли възможност за обжалване (ако разбира се, сте конституиран като страна - казахте вече, че не сте предявили граждански иск, дано поне сте бил частен обвинител), ако са изтекли сроковете или присъдата е потвърдена от въззивния съд - има ли възможност за възобновяване на наказателното производство от ВКС (това е процедура за проверка от Върховния касационен съд на влезли в сила и непроверени по касационен ред присъди).
- system
- Активен потребител
poli_g написа:
miroblazer,
за мен ще представлява интерес да върнете мнение за оказаната виртуална и реална помощ.
И Вие многоуважаема Поли.г,има да чакате този човек да върне мнение! Независимо дали виртуална,дали реална помощ е получил.
- usra_ovcova
- Потребител
Кой казва,че сте се крила? К
Kазвам,че и Вие ще чакате отговор,както Златков ще го чака тоя в кантората.
Желая спорна седмица,но не знам как да го направя с клип или песен-има такава тема,затова просто с думи!
Kазвам,че и Вие ще чакате отговор,както Златков ще го чака тоя в кантората.
Желая спорна седмица,но не знам как да го направя с клип или песен-има такава тема,затова просто с думи!
- usra_ovcova
- Потребител
miroblazer написа:Здравейте,
Този адрес е невалиден,за телефона-не знам...Защо така?
- usra_ovcova
- Потребител
Спорна и спокойна седмица, колега.
п.п. Diana Krall :wink:
п.п. Diana Krall :wink:
- Гост.
- Старши потребител
Необходимо е да си изкарате препис от присъдата с мотивите . Да ги прегледаме и тогава да се прецени дали може да се направи нещо. Помолете някой да ви снабди с преписа-не молете вашата адвокатка която ви е била по делото, а помолете някой друг човек да ви снабди с документ ако не можете вие.
- nnikksan
- Младши потребител
а защо не помислите и за варианта- застраховтел.
ясно е, че шофьора е оправдан в съда- за продължаване на това поприще ще помагат адвокатите.
аз бих ви посъветвала да опитате и по друг начин- надявам се, че можете да поискате (ако вече не ви е дадено копие) протокол от ПТП-то и копие от застраховката- гражданска отговорност на шофьора. Много от застрахователните компании в Б-я изплащат обезщетения на пострадалите лица на база молба, попълнена от пострадалото лице и с приложения протокол от ПТП-то и документи(?), доказващи увреждането и нужното лечение. Е разбира се в повечето случаи дават от 50-80% от поисканата сума, но по-добре от нищо. За застрахователите не е нужно шофьора да е осъден, само ако има алкохол- тогава има други подробности, но пак трябва да се попита.
Попитайте застрахователя - те поне за питане пари не искат.(извинете юристи - не искам да се обиждате )
ясно е, че шофьора е оправдан в съда- за продължаване на това поприще ще помагат адвокатите.
аз бих ви посъветвала да опитате и по друг начин- надявам се, че можете да поискате (ако вече не ви е дадено копие) протокол от ПТП-то и копие от застраховката- гражданска отговорност на шофьора. Много от застрахователните компании в Б-я изплащат обезщетения на пострадалите лица на база молба, попълнена от пострадалото лице и с приложения протокол от ПТП-то и документи(?), доказващи увреждането и нужното лечение. Е разбира се в повечето случаи дават от 50-80% от поисканата сума, но по-добре от нищо. За застрахователите не е нужно шофьора да е осъден, само ако има алкохол- тогава има други подробности, но пак трябва да се попита.
Попитайте застрахователя - те поне за питане пари не искат.(извинете юристи - не искам да се обиждате )
- dyana
- Младши потребител
Затрахователят ще изплати обезщетение на пострадалия само при доказана вина на воача на МПС. Точно това е смисълът на застрховката "гражданска отговорност" - овъзмездяване на виновно причинено увреждане. Ако водачът е признат за невинен, пострадалият няма право на застрхователно обезщетение.
- system
- Активен потребител
Здравейте.
Аз в момента работя по подобен казус и си мисля ,че трябва да предявите пряк иск срещу застрахователя чл.226 КЗ. Застрохавателя трябва да изплати обезщетението.
Аз в момента работя по подобен казус и си мисля ,че трябва да предявите пряк иск срещу застрахователя чл.226 КЗ. Застрохавателя трябва да изплати обезщетението.
- mana_77
- Нов потребител
Благодаря за многото отзиви и съвети.Аз не съм изобщо наясно как да постъпя,затова ви моля да контактувате с мен на agenta.3k@mail.bg.Aз съм много голям лаик относно правото и не разбирам много от термините които използвате.Давайте ми напътствоя и съвети като на полуграмотен в правово отношение.Повторно благодаря!
- miroblazer
- Нов потребител
33 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|