- Дата и час: 05 Дек 2024, 07:21 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Призовка по телефона
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Призовка по телефона
Здравейте,
Имам питане.
Ровя из нета и намирам информация но ако може да ми помогнете с тълкуването й.
Обаждат ми се по телефона да съм отидел да дам някакви показания за нещо за което аз нищо незнам. Това, че даването на показание, че нищо незнам е пак показание не се оспорва.
Въпросът е дали може да ми се обадят по телефон и задължен ли съм да откликна на това "призоваване". В нета намирам, че при спешни случаи, когато не са успели да ме призоват по друг начин и т.н. може да ми се обадят по телефона (не ми изглежда най-спешното и последен вариянт за призоваване при положение, че съм бъкан със съседи). На друго място срещнах, че трябва да ми изпратят SMS.
Какви са положенията при подобна ситуация. Става въпрос за някакво разбито мъзе и аз като домоуправител на блока да свидетелствам. Добре ще дам показания, но имат ли право така да ме призоват? Или така им е по-лесно?
Ако може да ми покажете къде да видя точно текстът уточняващ този вид призоваване.
Мерси много.
Имам питане.
Ровя из нета и намирам информация но ако може да ми помогнете с тълкуването й.
Обаждат ми се по телефона да съм отидел да дам някакви показания за нещо за което аз нищо незнам. Това, че даването на показание, че нищо незнам е пак показание не се оспорва.
Въпросът е дали може да ми се обадят по телефон и задължен ли съм да откликна на това "призоваване". В нета намирам, че при спешни случаи, когато не са успели да ме призоват по друг начин и т.н. може да ми се обадят по телефона (не ми изглежда най-спешното и последен вариянт за призоваване при положение, че съм бъкан със съседи). На друго място срещнах, че трябва да ми изпратят SMS.
Какви са положенията при подобна ситуация. Става въпрос за някакво разбито мъзе и аз като домоуправител на блока да свидетелствам. Добре ще дам показания, но имат ли право така да ме призоват? Или така им е по-лесно?
Ако може да ми покажете къде да видя точно текстът уточняващ този вид призоваване.
Мерси много.
Последна промяна martinbg на 19 Ное 2009, 18:49, променена общо 1 път
- martinbg
- Нов потребител
Re: Прозовка по телефона
става въпрос за следното ..
призовалият Ви е съставил протокол за уведомяване по телефона (или нещо от рода) днес ..долуподписаният на основание чл.178, ал.8 от НПК, позвъних на телефон с номер ...от телефон с номер ...и призовах за разпит в качеството на свидетел лицето ....на ...еди коя си дата .
подпис:
така, че Вие се водите редовно призован и неявяването на разпит води до своите последици
...кое предпочитате? В 18.00 часа в дома Ви да позвънят трима униформени
полицаи да Ви връчат призовката и съседите да шушукат зад гърба ...или
просто едно позвъняване по телефона, аз обикновено звъня и се уговарям за удобна дата и на двама ни ...досега не съм имал никога проблем, горния протокол съм съставял само за предявяване на разследването и пак след като съм обяснил на пострдалия, че е неудобно да бие път от другия край на страната
за един подпис ...
призовалият Ви е съставил протокол за уведомяване по телефона (или нещо от рода) днес ..долуподписаният на основание чл.178, ал.8 от НПК, позвъних на телефон с номер ...от телефон с номер ...и призовах за разпит в качеството на свидетел лицето ....на ...еди коя си дата .
подпис:
така, че Вие се водите редовно призован и неявяването на разпит води до своите последици
...кое предпочитате? В 18.00 часа в дома Ви да позвънят трима униформени
полицаи да Ви връчат призовката и съседите да шушукат зад гърба ...или
просто едно позвъняване по телефона, аз обикновено звъня и се уговарям за удобна дата и на двама ни ...досега не съм имал никога проблем, горния протокол съм съставял само за предявяване на разследването и пак след като съм обяснил на пострдалия, че е неудобно да бие път от другия край на страната
за един подпис ...
- marek972
- Потребител
За удобно, по-удобно е. Няма спор. Въпросът е дали е по закон така и дали е регламентирано?
Ако ние цивилните трябва да спазваме процедурите, тогава и униформените трябва да ги спазват, а не как им е по-лесно. Като на мен ми трябва информация за нещо по телефона не ми я дават и тярбва да ходя на място за справки и т.н. Кой ме мисли как ми е по-удобно?
Да не говорим, че "Утре в 9.30 елате за справка!" По закон, за дело призовка се прави поне 7 дена преди датата. Нямам идея как е за справка. Аз така или инъче ще отида, но слжителя да е спазил процедурата.
Ако ние цивилните трябва да спазваме процедурите, тогава и униформените трябва да ги спазват, а не как им е по-лесно. Като на мен ми трябва информация за нещо по телефона не ми я дават и тярбва да ходя на място за справки и т.н. Кой ме мисли как ми е по-удобно?
Да не говорим, че "Утре в 9.30 елате за справка!" По закон, за дело призовка се прави поне 7 дена преди датата. Нямам идея как е за справка. Аз така или инъче ще отида, но слжителя да е спазил процедурата.
- martinbg
- Нов потребител
Обаждат ми се по телефона да съм отидел да дам някакви показания за нещо за което аз нищо незнам.
Требваше да го питаш не може ли и показанията да му ги дадеш по телефона.
По въпроса - требва да се явиш пред полицая. Имат право - ползват го.
If you are good at something, never do it for free.
- voltron
- Потребител
martinbg написа:За удобно, по-удобно е. Няма спор. Въпросът е дали е по закон така и дали е регламентирано?
Напълно регламентирано - чл.178 ал.8 от НПК.В бързи случаи призоваването може да става по телефон, телекс или факс, като това по телефон или факс, се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило.
- Гост
Мдааааааааа. Това го четох. Но тук остава субективна преценката кое се води за бързи случаи. И все пак мисля, че е необходимо да се спази законовия срок - поне 7 дни по-рано.
Съжалявам, че не мога да цитирам точния член от закона, но пишеше, че призоваването по телефон става чрез SMS като за дата се счита рапорта за получен SMS на телефона на призовавания. Разбирам, че много се задълбавам в подробности, но понякога тия подробности са решаващи
Съжалявам, че не мога да цитирам точния член от закона, но пишеше, че призоваването по телефон става чрез SMS като за дата се счита рапорта за получен SMS на телефона на призовавания. Разбирам, че много се задълбавам в подробности, но понякога тия подробности са решаващи
- martinbg
- Нов потребител
По-добре отиди, щом са те викнали по тела, не си усложнявай живота с разни разсъждения , кое , как, защо имат ли нямат ли право. Гарантирам ти , че ако не отидеш могат да те доведат принудително и да ти наложат глоба в размер до 100 лева, а ако отидеш и откажеш да свидетелстваш глобата е в размер до 500 лева. А пък това имат или нямат право да призовават по тела - разследващия сам си преценява, кое за него е спешно и кое не, и никой не може да влияе на тази му преценка. Единствено обвиняем, не може да се призовава по телефона, като разбира се ти не си такъв.
послушай ми съвета няма да сгрешиш.
А пък, ако се опъваш и не отидеш, след като рабира се отидеш защото няма как да не ще те гледат с друго око.Така, че избора си е лично твой.
послушай ми съвета няма да сгрешиш.
А пък, ако се опъваш и не отидеш, след като рабира се отидеш защото няма как да не ще те гледат с друго око.Така, че избора си е лично твой.
-
urist11 - Младши потребител
urist11 написа::) А пък, ако се опъваш и не отидеш, след като рабира се отидеш защото няма как да не ще те гледат с друго око.Така, че избора си е лично твой.
Гледат,не гледат искай си писмена призовка.До сега не съм видяла жив оперативен работник и съм видяла само един жив дознател да праща писмени призовки на свидетелите. Има и манипулирани призовки,че си получил,а ти и хабер си нямаш,но призовката е по делото и е повод за спиране на делото
- usra_ovcova
- Потребител
Re: Призовка по телефона
откъде сте сигурни че този, тази която ви се е обадила е от полицията - в днешно време всеки се представя за МВР, особено по телефона. Аз не бих обърнал внимание на подобно обаждане, но хора всякакви
- hristo2834
- Потребител
Призоваването по телефон е напълно редовно, стига да не сте обвиняем. Не разбирам няколко неща:
1. Къде по- точно в НПК прочетохте, че трябва да бъдете призован 7 дни преди датата, определена от разследващите? "По закон" звучи ужасно лаишки.
2. При цялата мизерия в МВР, при липсата на телефонни линии, по които да се избират мобилни и извънградски номера, от които да Ви призоват, разследващият си е направил труда да плати от джоба си разговор, с който Вие сте бил поканен да уточните време, в което да се явите, или в най- лошия случай Ви е било посочено такова, вместо да изпраща униформени полицаи да връчват призовки на бабите във входа Ви (защото вероятно Вие работите и не биха Ви открили в работно време)- вместо да сте учуден от коректността на въпросния разследващ, искате призовката Ви да се влачи две седмици до връчването й и да нямате време за реакция? Странно.
3. Подавате жалба за разбити мазета, след което не желаете повече да давате показания? Ами защо товарите и без това затрупаните разследващи с буркани и други "невероятно ценни" вещи, взети от мазетата, за които знаете, че няма как да бъдат открити, тъй като никой от осбстевинците им не си е направил труда да вземе документи за тях? Най- лесно е да подавате сигнали, които после да не поддържате. Докато не оправят НПК разследващите да прекратяват преписки при отказ на жалбоподателите да се явяват за показания, така ще е.
п. с. Поздравявам Ви за "модерното" мислене.
1. Къде по- точно в НПК прочетохте, че трябва да бъдете призован 7 дни преди датата, определена от разследващите? "По закон" звучи ужасно лаишки.
2. При цялата мизерия в МВР, при липсата на телефонни линии, по които да се избират мобилни и извънградски номера, от които да Ви призоват, разследващият си е направил труда да плати от джоба си разговор, с който Вие сте бил поканен да уточните време, в което да се явите, или в най- лошия случай Ви е било посочено такова, вместо да изпраща униформени полицаи да връчват призовки на бабите във входа Ви (защото вероятно Вие работите и не биха Ви открили в работно време)- вместо да сте учуден от коректността на въпросния разследващ, искате призовката Ви да се влачи две седмици до връчването й и да нямате време за реакция? Странно.
3. Подавате жалба за разбити мазета, след което не желаете повече да давате показания? Ами защо товарите и без това затрупаните разследващи с буркани и други "невероятно ценни" вещи, взети от мазетата, за които знаете, че няма как да бъдат открити, тъй като никой от осбстевинците им не си е направил труда да вземе документи за тях? Най- лесно е да подавате сигнали, които после да не поддържате. Докато не оправят НПК разследващите да прекратяват преписки при отказ на жалбоподателите да се явяват за показания, така ще е.
п. с. Поздравявам Ви за "модерното" мислене.
-
delo_1981 - Младши потребител
Re:
delo_1981 написа:Подавате жалба за разбити мазета, след което не желаете повече да давате показания? Ами защо товарите и без това затрупаните разследващи с буркани и други "невероятно ценни" вещи, взети от мазетата, за които знаете, че няма как да бъдат открити, тъй като никой от осбстевинците им не си е направил труда да вземе документи за тях? Най- лесно е да подавате сигнали, които после да не поддържате. Докато не оправят НПК разследващите да прекратяват преписки при отказ на жалбоподателите да се явяват за показания, така ще е. п. с.
имаше много добро предложение, да се взема символична сума от 5 лева за всяка жалба подадена в полицията и прокуратурата ..идеята беше да се редуцират
безбройните тсигански (а преправете го сега на ромски, де ) жалби за щяло и нещяло, затруднявайки неимоверно много работата на полиция и прокуратура, и най вече невъзможността им да се съсредоточат върху много по-важни дела ...
последния пример (N-ти на брой тази година) не успели да се разберат за цената на малолетната булка дватат рода и хоп ...жалба за блудство /изнасилване/ и яко въртене на държавни пари до прекратяването ...
- marek972
- Потребител
Абе човек - какъв ти е проблема?
Ако толкова държите на призовка, да бехте казал на служителя да ви прати призовка.
Или след разговор с комшии и даване на акъли, решавате да търсите някакви права, от които представа си нямате. Ако ви звъннат, че са открили крадената ви вещ, ще отидете веднага дори, но така - не ви е забавно.
А законово защо не попитате да ви платят и такси отиване и връщане до сградата на МВР ???
Страхотно отношение на гражданите към институцията МВР ! И то не обвиняеми, а потърпевши от престъпление......
Ако толкова държите на призовка, да бехте казал на служителя да ви прати призовка.
Или след разговор с комшии и даване на акъли, решавате да търсите някакви права, от които представа си нямате. Ако ви звъннат, че са открили крадената ви вещ, ще отидете веднага дори, но така - не ви е забавно.
А законово защо не попитате да ви платят и такси отиване и връщане до сградата на МВР ???
Страхотно отношение на гражданите към институцията МВР ! И то не обвиняеми, а потърпевши от престъпление......
- nikiboy
- Потребител
martinbg написа:Въпросът е дали може да ми се обадят по телефон и задължен ли съм да откликна на това "призоваване". Добре ще дам показания, но имат ли право така да ме призоват?
Отговор: МОГАТ И ИМАТ ПРАВО!
Справка:
Ако Ви призовава орган на досъдебното производство - запознайте се с НПК!
Ако Ви призовава полицейски орган - запознайте се със ЗМВР!
hristo2834 написа:откъде сте сигурни че този, тази която ви се е обадила е от полицията - в днешно време всеки се представя за МВР, особено по телефона. Аз не бих обърнал внимание на подобно обаждане, но хора всякакви
Отговор: ОБАЖДАТЕ СЕ В ДЕЖУРНАТА ЧАСТ (на съотв. поделение на МВР, където Ви призовават) И ПРОВЕРЯВАТЕ - В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМАТЕ НЯКАКВИ СЪМНЕНИЯ!
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
- georgiev_sfbg
- Активен потребител
В началото ме призоваваха по телефона, но изрично настоявах за призовка и сега само призовки ми пращат.
- begum
- Младши потребител
Съжалявам, че не намирам член алинея и т.н. Тук прочетох за 7 дни:
http://www.srs.justice.bg/60/page.html
http://www.adms-pv.bg/other/Prizovki.htm
Ако тези сайтове дават невярна информация, тогава оттеглям въпроса си за срока.
Добро включване за разходите за разхождане до районното и обратно. Наистина съм направил такива. Дали ще ми ги възстановят?
delo_1981, ти не си прочел какво пише. Аз дори незнам за какво става въпрос. Дали аз съм пуснал жалбата? (не ми отговаряй, въпросът е риторичен)
Изобщо не споря, че по този начин е по-лесно и за двете страни, но е възможна и злоупотреба нали?
Попитах защото ако трябва да си свърша аз моя работа по телефона ще ме отсвирят на секундата и ще трябва да се разхождам. Нали всички целим да ни е по-лесно. Обаче ако служител на МВР реши да си улесни работата е възможно та дори и да не е регламентирано.
За уточнение аз си отидох на "справката". Няма нужда да се надъхвате и да нападате. От гледна точка на тоя, който звъни (тия които нападате в момента) ясно, че сте прави. Ама на мен по телефона никой не ми дава информация за хода на делото ми (ако имам такова).
Ако в закона е указано точно, просто цитираш текста. Кви са тия размишления кой кого натоварвал и имал ли право.
чл.178 ал.8 от НПК.В бързи случаи призоваването може да става по телефон,
Е ако разбито мъзе преди 1 година е бърз случай ....... честито на полицейкста държава в която живеем. Закона е написат точно така, че да се тълкува от власт имащите КАКТО СИ ИСКАТ.
ПП. Учудващо любезен дознател или там каквато му е длъжността. Не вярвах, че има и такива (или може би са до настроение)
http://www.srs.justice.bg/60/page.html
http://www.adms-pv.bg/other/Prizovki.htm
Ако тези сайтове дават невярна информация, тогава оттеглям въпроса си за срока.
Добро включване за разходите за разхождане до районното и обратно. Наистина съм направил такива. Дали ще ми ги възстановят?
delo_1981, ти не си прочел какво пише. Аз дори незнам за какво става въпрос. Дали аз съм пуснал жалбата? (не ми отговаряй, въпросът е риторичен)
Изобщо не споря, че по този начин е по-лесно и за двете страни, но е възможна и злоупотреба нали?
Попитах защото ако трябва да си свърша аз моя работа по телефона ще ме отсвирят на секундата и ще трябва да се разхождам. Нали всички целим да ни е по-лесно. Обаче ако служител на МВР реши да си улесни работата е възможно та дори и да не е регламентирано.
За уточнение аз си отидох на "справката". Няма нужда да се надъхвате и да нападате. От гледна точка на тоя, който звъни (тия които нападате в момента) ясно, че сте прави. Ама на мен по телефона никой не ми дава информация за хода на делото ми (ако имам такова).
Ако в закона е указано точно, просто цитираш текста. Кви са тия размишления кой кого натоварвал и имал ли право.
чл.178 ал.8 от НПК.В бързи случаи призоваването може да става по телефон,
Е ако разбито мъзе преди 1 година е бърз случай ....... честито на полицейкста държава в която живеем. Закона е написат точно така, че да се тълкува от власт имащите КАКТО СИ ИСКАТ.
ПП. Учудващо любезен дознател или там каквато му е длъжността. Не вярвах, че има и такива (или може би са до настроение)
- martinbg
- Нов потребител
голяма част от пишещите във форума са дознатели, или както там им е новото
наименование, така, че моля спрете с жалките си опити за сарказъм ...
защото такива наглеци като Вас с голямо удоволствие бих постановил да бъдат докарани принудително (+ глоба) за да се научат на спазване на законите и уважение към правоохранителната и правораздавателна системи ...
наименование, така, че моля спрете с жалките си опити за сарказъм ...
защото такива наглеци като Вас с голямо удоволствие бих постановил да бъдат докарани принудително (+ глоба) за да се научат на спазване на законите и уважение към правоохранителната и правораздавателна системи ...
- marek972
- Потребител
благодаря ти ,
ами общо взето, като за всеки край на календарна година ...ад под небето
ами общо взето, като за всеки край на календарна година ...ад под небето
- marek972
- Потребител
Re:
Супер си колега точно така. Аз заради такива простотии се разкарх от МВР, въпрки, че работата ми харесваше , ама идва един момент, като на човек му писне и си дава сметка , че всичко е един голям цирк и една статистика за пред някои.
-
Само да кажа на недоволните от призоваването по телефона. Я си представете ,че имате около 80-90 дела на месец средно имате да призовавате около 120 свидетеля за разпит, кое ще изберете призовка или телефона-превърнаха дознателите в скапани машинописки и деловодителки , а не в това ,което трябва да са. От друга страна те притиска прокурора за сроковете , което разбира се е негова отговорност по НПК, и ако отървеш някое срокче може така да те "издрънчат" с някое наказание , колкото и да си добър в работата си. След това си плют от гражданите , които винаги се мислят за прави, ама ко да ви кажа. И нестига ,че се набутват колегите с личните си телефони да се уговорят за удобен за, Вас час и плащат за това по 100 лева на месец телефон, ами и недоволствате.
Аз затова бях почнал да пиша призовки пиша си удобен за мен час без хич да ми пука дали ще можеш или не да дойдеш, имаш връчена призовка и толкоз!!! оправяй се!!!
и да видиш как ми звънят после и .. ама много се извинявам не може ли за друг ден... ама неможе ли за друг час а ?
и "простия" дознател нали и той е човек променя си графика , дори да не му е много удобно. Е за какво да пишат тогава призовки колегите !?
Аз затова бях почнал да пиша призовки пиша си удобен за мен час без хич да ми пука дали ще можеш или не да дойдеш, имаш връчена призовка и толкоз!!! оправяй се!!!
и да видиш как ми звънят после и .. ама много се извинявам не може ли за друг ден... ама неможе ли за друг час а ?
и "простия" дознател нали и той е човек променя си графика , дори да не му е много удобно. Е за какво да пишат тогава призовки колегите !?
-
[quote="doc03"]urist11
Спрях да въртя телефони.
Само на тези, които имат градски (обещах на жена ми сметката на ЖиСиЕма ми да падне под 200).
Знаеш ли колко ми е добре!?
За да си вземе вещта - призовка. Не се явява - таратора....
Само така Брат . Съжелявам ,че не издържах простотиите в милицията, бях дознател във Варна. Сега се преместих в София. Сигурно ще почна друга работа, ама адвокат не бих станал, просто не мога да се преобърна и да защитавам някой боклук, като преди това знам ,че е направил някоя гадория и някой е пострадал от това - поне това ми остана от полицията - чест и достойнство, ама малко хора го разбират напоследък.
така, че юркай ги !!! с призовки , законно разбира се , като не разбират от човещина.
Спрях да въртя телефони.
Само на тези, които имат градски (обещах на жена ми сметката на ЖиСиЕма ми да падне под 200).
Знаеш ли колко ми е добре!?
За да си вземе вещта - призовка. Не се явява - таратора....
Само така Брат . Съжелявам ,че не издържах простотиите в милицията, бях дознател във Варна. Сега се преместих в София. Сигурно ще почна друга работа, ама адвокат не бих станал, просто не мога да се преобърна и да защитавам някой боклук, като преди това знам ,че е направил някоя гадория и някой е пострадал от това - поне това ми остана от полицията - чест и достойнство, ама малко хора го разбират напоследък.
така, че юркай ги !!! с призовки , законно разбира се , като не разбират от човещина.
-
39 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|