начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

Мога ли да оттегля жалбата?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да оттегля жалбата?

Мнениеот studentka86 » 26 Ное 2009, 07:50

Мой бивш приятел е осъден с влязло в сила съдебно решение да ми заплати сумата от 1000 лв.Вече повече от 2 години той не ми я плаща.Не съм образувала изп.дело.През този период от 2 години той е сменил 3 коли като една от тях е закупил на стойност 2000 лв по застрахователна оценка(а реално струва повече).Ако пусна жалба до прокуратурата за проверка за престъпление по чл.293а НК и впоследствие той ми плати мога ли да оттегля жалбата си?
studentka86
Младши потребител

Re: Мога ли да оттегля жалбата?

Мнениеот law_master » 26 Ное 2009, 09:44

значи, при все че престъплението е от общ характер, след като веднъж сте подала жалбата, не може вече да я оттвгляте, т.к. досъдебното производство се ръководи от прокорора и той решава. Затова ако приятелят ви плати, прокурорът може да реши да прекрати досъдебното производство. Ако преписката отиде за разглеждане и решаване в съда, той ще прецени как да процедира, когато обвиняемият представи доказателсво че е платил. Най - вероятно, ако са налице предпоставките, съдът ще приложи 78а НК. :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 26 Ное 2009, 10:30

Жалбата ви на практика би играла ролята на сигнал.
А сигурно ли е, че може да се установи, че амтомобилите е закупувал той, кой се води като купувач знаете ли?
Julyan
Потребител

Мнениеот studentka86 » 26 Ное 2009, 12:04

Julyan написа:Жалбата ви на практика би играла ролята на сигнал.
А сигурно ли е, че може да се установи, че амтомобилите е закупувал той, кой се води като купувач знаете ли?
Да закупувал ги е на негово име.Предполагам,че ако има жалба ще ми плати и не искам после да се стга до съд.
studentka86
Младши потребител

Мнениеот rts » 26 Ное 2009, 13:00

Ако искате да Ви се плати - започвайте изпълнително производство, че срокът тече.
rts
Активен потребител

Мнениеот studentka86 » 27 Ное 2009, 05:48

rts написа:Ако искате да Ви се плати - започвайте изпълнително производство, че срокът тече.

Нали давността на вземането по изп. лист е 5 години?
studentka86
Младши потребител

Мнениеот law_master » 27 Ное 2009, 10:49

да, ама ти нали каза, че са минали...
Вече повече от 2 години
:wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Наказателно право