начало

Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК Без вина наказан чрез съсобственост с държавата – ефект от разнородната практика по чл. 343б, ал. 5 НК

За отнемане на кижка

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За отнемане на кижка

Мнениеот tani4kata_sw » 28 Ное 2009, 00:22

Искам да попитам при отнемане на книжката за МПС за превишена скорост и книжката е оставена в КАТ, но през този период когато си без книжка те спрат и ти съставят нов акт за каране без книжка след като се плати първият акт освен папричната глоба ще бъде ли отнета отново книжката и ако да за колко време? А ако не се явиш в КАТ след като си вземеш книжката от първия акт какво става с наказанието по втория? Дано сте ме разбрали!!!
tani4kata_sw
Младши потребител

Re: За отнемане на кижка

Мнениеот nikiboy » 28 Ное 2009, 13:08

Насадила си се на пачи яйца.
А трети път има ли вероятност да те хванат? :D
nikiboy
Потребител

Мнениеот nnikolow » 28 Ное 2009, 13:28

nnikolow
Нов потребител

Мнениеот tani4kata_sw » 28 Ное 2009, 13:51

Това че положението не е розово ми е ясно въпроса е какви са последствията. Ако някой има представа какво ще стане ако като си вземеш книжката след като си платил глобата за превишена скорост и не се явиш за за вторият акт какво ще стане и дали след 2 години това нарушение ще е невалидно. И ако те спрат могат ли да ти вземат книжката като не си се явил да си вземеш НП. Ако някой има конкретна информация моля да пише!!!
tani4kata_sw
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 28 Ное 2009, 14:38

абе момиче, ти си извършила престъпление, проумяваш ли го това ?
marek972
Потребител

Мнениеот nikiboy » 28 Ное 2009, 20:34

А ти откъде си сигурна, че ще ти върнат книжката?
nikiboy
Потребител

Мнениеот hristo2834 » 28 Ное 2009, 21:25

то книжката е едно на ръка, Кат задържат талона до получаване на НП. Това което мога със сигурност да ти кажа, ако в един момент талона и книжката се окажат у теб - не ходи никъде за нищо.
hristo2834
Потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 00:23

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:

1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;
hristo2834
Потребител

Мнениеот nikiboy » 29 Ное 2009, 00:25

Е, чак ефективно няма.... ама някоя пробация или условно може да отнесе. Не съм запознат с тези случаи.... но скоро разбрах запознат, който ударил 2.00 на дрегера.... че само му взели книжката каза. Чудя се как да му кажа, че няма да е само това.

Момиче - спазвай законите, поне малко. От голям град ли си, че те нацелиха и спряха случайно или пак те спряха за скорост?
nikiboy
Потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 00:41

Не мисля че може да се приложи, все пак първо трябва да и връчат НП в срока на истърпяване на наказанието лишаване от право да управлява МПС. В такива случаи бих препоръчал да не ходи да взима НП до истичане на срока за който е наказана, за да не може да влезе в сила.
hristo2834
Потребител

Мнениеот marek972 » 29 Ное 2009, 10:51

nikiboy написа:Е, чак ефективно няма.... ама някоя пробация или условно може да отнесе. Не съм запознат с тези случаи.... но скоро разбрах запознат, който ударил 2.00 на дрегера.... че само му взели книжката каза. Чудя се как да му кажа, че няма да е само това.

Момиче - спазвай законите, поне малко. От голям град ли си, че те нацелиха и спряха случайно или пак те спряха за скорост?

абе, ще си намери някоя хубава работа девойчето
ще и поискат свидтелство и ...
брех, то бива невежество у младите, ама пък чак толкова !
marek972
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 13:35

:roll: :lol: Като развален телефон се е получило... а баш абоната си мълчи.

Има един момент, който на мен лично ми убягва- дали е престъпление или е само адм. нарушение?
Не, че не сте прави за 343в, ала се питам- първото НП е ли влязло в законна сила? Щото ако не е - някой ще почерпи. :lol: СУМПС го взимат докато не пуснеш жалба срещу НП( първото за скоростта, то... второ няма да има, там по второто стават дебели нещата) - ако си в срок за жалба, не губи време, а я пускай.

п.п. М? Досс03, руса ли е? 8)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 13:42

hristo2834 написа:то книжката е едно на ръка, Кат задържат талона до получаване на НП. Това което мога със сигурност да ти кажа, ако в един момент талона и книжката се окажат у теб - не ходи никъде за нищо.

Няма такъв момент, освен когато изтърпиш наказанието.

И, не! Изобщо не те разбирам, какво си написала. Прочетох те два пъти- ти за давност ли си питаш, по принцип, или какво? Защото тук са разгледали една, чисто житейски, често срещана хипотеза, но при тези факти- какво да ти се каже?!
Онова първото НП влязло ли е в сила и какви наказания са ти наложени? Глобата по него е неотносима, но не значи, че не бива да я платиш.

П.П. ще си оттегля думите към Досс.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 13:53

nikiboy написа:....ударил 2.00 на дрегера....

Зависи от адвокатът и прокурора.
42а, т.1 и т.2 - не по-малко от 8м., при периодичност.... според мен 3 пъти седмично.
343г - от 10м. нагоре.

66- стандартно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 18:07

Чл. 343в. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) Който управлява моторно превозно средство в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до две години.
(2) Същото наказание се налага и на този, който в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на моторно превозно средство без съответно свидетелство за управление извърши такова деяние.

Така написан този член е практически неприложим, имайки впредвид че за да се приложи трябва да има влязло в сила НП за управление на МПС в периода на наказането лишаване от право за управление на МПС. Ако не си взе ме НП в този период то периода на наказанието ще изтече и това е.
hristo2834
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 20:00

Така написан този член е практически неприложим, имайки впредвид че за да се приложи трябва да има влязло в сила НП за управление на МПС в периода на наказането лишаване от право за управление на МПС. Ако не си взе ме НП в този период то периода на наказанието ще изтече и това е.

:roll: Нещо бъркате... сериозно.
Ако първото НП е влязло в сила, и в срока на лишаване от права по него е установено, че управлява МПС, дали ще ходи да си взима НП е толкова безмислена забележка, така щото второ НП няма да има.
Ще се види обвиняема по ДП за престъпление по НК.
Та, така на практика ще сработи именно 343в.

Чистичко- АУАН, справка за съдимост, справка за извършени нарушения по ЗДвП, влязлото в сила НП за лишаване от права :idea:, заповед за ПАМ, протоколи- за разпит на колегите по акта, привличане, разпит, предявяване, едните характеристични данни, някаква декларацийка за МИС и - чиста работа :arrow: заключително постановление.
Най-лесните за работа ДП.
Последна промяна poli_g на 29 Ное 2009, 20:11, променена общо 1 път
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 20:08

Трябва да има второ НП по ЗДП в периода на наказанието да не шофира, оттам нататът ако то влезе в сила, следващия път отива на обвинение по НК, нали това пише в прословутия член, същата е логиката и ако шофира непровоспособен водач.

Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:

1. който управлява моторно превозно средство, след като е лишен от това право по съдебен или административен ред;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;
hristo2834
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Ное 2009, 20:13

Не е такава логиката.

п.п.Сега ти прочетох историята.
По-горе са обяснени и двете хипотези. Нарушение и престъпление.
Темата не заслужава повече внимание.
Приятна вечер.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот hristo2834 » 29 Ное 2009, 20:22

Ако имаш подобно съдебно решение прати да прочетем.
hristo2834
Потребител

Мнениеот tani4kata_sw » 29 Ное 2009, 20:30

Значи не съм руса просто не съм наясно със тоя закон защото никога не ми се е налагало и може да питам нещо по няколко пъти за да съм сигурна не мисля че това е лошо. И като някой не е на ясно с нещо трябва да му се обясни така че да го разбере и не става вапрос за мен, а за мой мн близак човек той е извършил нарушението. Та за случая: За първото нарушение за превишена скорост той се е явил ж полицията остави си книжката и му казаха след 1 месец да иде да палти акта и ще му я върнат. Сега на 3-ти декември става месец от тогава и той ще плати глобата и ще иде за книжката, но от вторият акт за каране без книжка не е минал месец и за него не е ходил в полицията. Основният въпрос беше дали ако иде за вторият акт за карането без книжка ще му я вземат пак или ще плати само глобата от 100-300лв? Да сега е станало ясно!
tani4kata_sw
Младши потребител

Следваща

Назад към Наказателно право